Home » » Δυο λόγια για την Ουλρίκε Μάϊνχοφ

Δυο λόγια για την Ουλρίκε Μάϊνχοφ

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τρίτη 10 Μαΐου 2016 | 12:01 π.μ.

Γράφει ο  Παναγιώτης Γαβάνας

 Δυο λόγια εν συντομία. Έχω διαβάσει όλα τα άρθρα της Ουλρίκε Μάϊνχοφ, τα οποία έχουν εκδοθεί σε βιβλία, την έκθεση της διεθνούς επιτροπής έρευνας και ό,τι βιβλίο μπόρεσα να βρω γύρω από την υπόθεση RAF εδώ και δεκαετίες (στη γερμανική γλώσσα). Τα συμπεράσματα που προκύπτουν (όχι μόνο για την Μάϊνχοφ, αλλά γενικότερα) είναι τα παρακάτω:

1. Η Ουλρίκε Μάϊνχοφ δολοφονήθηκε. Η έκθεση της διεθνούς επιτροπής το τεκμηριώνει καθαρά με ντοκουμέντα (ιατροδικαστικό πόρισμα κτλ).

2. Όντως τα «λευκά κελιά» από μόνα τους αποτελούν δολοφονία.

3. Η Ουλρίκε Μάϊνχοφ δεν ήταν αστή δημοσιογράφος. Ανήκε στην αντιιμπεριαλιστική Αριστερά που προέκυψε το Μάη του 1968 στη Δυτική Γερμανία (Μάης του ΄68 δεν υπήρξε μόνο στη Γαλλία). Η εξέλιξή της όμως σαν αρθρογράφος υπήρξε πολύ πριν. Η όλη αρθρογραφία της, που αφορά κυρίως σε κοινωνικά προβλήματα, και όχι σε θεωρητικά, εκεί εντάσσεται. Αυτά ισχύουν πριν ακόμη ενταχθεί στη RAF.

4. Η Ουλρίκε Μάϊνχοφ δεν ήταν κομμουνίστρια. Ανήκε στο χώρο της Αριστεράς. Κάθε κομμουνιστής είναι αριστερός, αλλά κάθε αριστερός δεν είναι και κομμουνιστής.

5. Ο αναρχικός δεν είναι κομμουνιστής! Οι διαφορές τους –για να αναφέρω μόνο δυο βασικές- βρίσκονται τόσο στις μέθοδες πάλης (ο κομμουνιστής θέλει και προσπαθεί για την ανατροπή του καπιταλισμού με μαζικές μορφές πάλης, ένοπλες ή όχι, ενώ ο αναρχικός ζητά ανατροπή σε ατομικό και μόνο επίπεδο), όσο και στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού. Αρκεί να μελετήσει κανείς προσεκτικά την πάλη των κλασικών του μαρξισμού με τον αναρχισμό του καιρού τους. Τουτέστιν: Ο αναρχισμός δεν είναι παράδειγμα προς μίμηση, αλλά προς αποφυγή!

6. Ο αναρχισμός δεν είναι ενιαίος, τόσο στη θεωρία όσο και στη πράξη. Παραπέρα. Πρέπει να γίνεται διαφοροποίηση του κλασικού αναρχισμού με το σημερινό.

7. Θα πει κανείς, μα δεν ενώνει τίποτα αυτά τα δυο ρεύματα; Προς το παρόν υπάρχουν κάποια λίγα κοινά σημεία σε ό,τι αφορά τον αντιιμπεριαλισμό και σε κάποια κοινωνικά ζητήματα. Διαφέρουν όμως κι εδώ στις μέθοδες πάλης.

Σχόλια του συντρόφου Παναγιώτη στην σχετική ανάρτηση της Αλέκας Ζορμπαλά
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger