Home » , » Λαθρεμπόριο χρυσού και εκβιασμοί

Λαθρεμπόριο χρυσού και εκβιασμοί

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015 | 9:04 μ.μ.

Πηγή: Κώστας Βαξεβάνης – Hot Doc

Στα τέλη Νοεμβρίου του 2013, τα μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν μια ιστορία που έχει όλα τα συστατικά του καταναλώσιμου ρεπορτάζ: λαθρεμπόριο χρυσού, επίορκα στελέχη του ΣΔΟΕ, μεγαλοδικηγόρους που συνελήφθησαν και μια καλά στημένη επιχείρηση του τμήματος Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας.

Η ιστορία, που περιγράφει το αστυνομικό ρεπορτάζ, μοιάζει με καλό αστυνομικό μυθιστόρημα. Μια 36χρονη επιχειρηματίας, η οποία μπήκε στην αγορά χρυσού μετά την κρίση, εκβιάστηκε από στέλεχος του ΣΔΟΕ προκειμένου να της επιστρέφει 16 κιλά κατασχεμένου χρυσού και να της παράσχει μελλοντική ασυλία από ελέγχους.
Ενδιάμεσοι στον εκβιασμό είναι δύο γνωστοί δικηγόροι, ενώ φαίνεται πως εμπλέκεται ένας ακόμη αξιωματικός της Αστυνομίας και ένα άγνωστο στην κοινή γνώμη άτομο, που έχει όμως σημαντικό ρόλο και απ’ ό,τι φαίνεται και διασυνδέσεις με πολιτικά πρόσωπα αλλά και ποινικούς. Ο Τύπος κατονομάζει τους συλληφθέντες.

Το στέλεχος του ΣΔΟΕ είναι ο Νίκος Βασιλάκος, προϊστάμενος του τμήματος Ειδικών Φόρων του ΣΔΟΕ, οι δε δικηγόροι, που συνελήφθησαν, είναι οι Γιάννης Αλετράς και Στάθης Καρυδομάτης. Ο Γιάννης Αλετράς είναι γνωστός στην κοινή γνώμη ως δικηγόρος της οικογένειας του Παύλου Ψωμιάδη, η οποία είναι προφυλακισμένη για το σκάνδαλο της ΑΣΠΙΣ Πρόνοια, και του Βασίλη Σαραλιώτη, καταδικασμένου για το φόνο του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια.

Ο Στάθης Καρυδομάτης, γίνεται γνωστός όταν αναλαμβάνει την υπόθεση Βαγγέλη Στεφανάκη, που κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε για τη δολοφονία της συμβίας του, Φαίης Μπάχλα, στη Νέα Μάκρη, αλλά πολύ περισσότερο γιατί τη μετατρέπει σε ειδησεογραφικό τηλεοπτικό σήριαλ στις μεσημεριανές εκπομπές. Ο τέταρτος συλληφθείς είναι ο Παναγιώτης Μπαμπάμτσης, για τον οποίο δειλά-δειλά την εποχή εκείνη γράφεται πως ήταν αφανής συνεργάτης του Ευάγγελου Γιαννόπουλου και του υφυπουργού Υγείας της ΝΔ, Θανάση Γιαννόπουλου.

Η κάλυψη της εντυπωσιακής ιστορίας διαρκεί μερικές μέρες και στη μιντιακή εκπνοή της δημιουργείται η εντύπωση πως έχουμε να κάνουμε για επίορκους του «μεμονωμένου περιστατικού». Για μια ακόμη φορά, αυτοί που συλλαμβάνονται δεν έχουν ούτε παρακλάδια ούτε διασυνδέσεις σε κύκλους που μαρτυρά η ζωή τους αλλά και η δικογραφία.

Δύο ακριβώς χρόνια μετά το νομικό ξεκίνημα αυτής της δικογραφίας, οι κατηγορούμενοι περιμένουν απλώς να δικαστούν, ετοιμάζοντας, όπως είναι λογικό, ένα λόχο από δικηγόρους πρώτης γραμμής. Μια ακόμη ποινική υπόθεση δηλαδή.

Όπως αποκαλύπτει όμως η μελέτη της ίδιας της δικογραφίας, οι καταγραφές, που έχουν γίνει από τους κοριούς της αστυνομίας, δείχνουν πως η υπόθεση έχει μια άλλη διάσταση, την οποία δεν ακουμπά η εισαγγελική και αστυνομική έρευνα.
Οι δράστες και πρωταγωνιστές της υπόθεσης ομολογούν, χωρίς να γνωρίζουν ότι καταγράφονται, πως το κύκλωμα συνδέεται με τον ίδιο τον γενικό γραμματέα του ΣΔΟΕ και φίλο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, Στέλιο Στασινόπουλο και την οικογένειά του. Φανερώνουν, επίσης, μια λειτουργία στελεχών του ΣΔΟΕ που μοιάζει με αυτή της μαφίας και όχι διωκτικού μηχανισμού. Το δε αντικείμενο του πόθου και της λαθρεμπορίας, δηλαδή το χρυσάφι, φαίνεται να προέρχεται από τους κόλπους της ελληνικής Εκκλησίας. 

Καμία από αυτές τις πολύ σοβαρές πτυχές δεν έχει ερευνηθεί ως σήμερα, παρότι ομολογούνται. Αντιθέτως έχουν καταχωνιαστεί σα να μην υπήρξαν ποτέ ως ομολογίες. Στην άλλη πλευρά, η μάρτυρας, που οδήγησε στην εξάρθρωση του κυκλώματος και μπήκε στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, σήμερα έχει καταστραφεί. 

Είναι προφανές πως δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό αλλά για μια λειτουργία ενός παρακράτους, που πολλές φορές υπαγορεύει τη λειτουργία στο ίδιο το κράτος.  

Λεπτομέρειες στο Hot Doc που κυκλοφορεί
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger