Για τους μεγάλους, για τους ελεύθερους,
για τους γενναίους, τους δυνατούς,
Αρμόζουν τα λόγια τα μεγάλα, τα ελεύθερα,
τα γενναία, τα δυνατά,
Γι’ αυτούς η απόλυτη υποταγή κάθε στοιχείου, η σιγή,
γι’ αυτούς τα δάκρυα, γι’ αυτούς οι φάροι,
κι οι κλάδοι ελιάς, και τα φανάρια [...]
Μπολιβάρ, είσαι ωραίος σαν Έλληνας.
(Νίκος Εγγονόπουλος, “Μπολιβάρ, ένα ελληνικό ποίημα”)

 
Ο πολιτιστικός σύλλογος: "ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ" ξεκινώντας τον β' κύκλο των προβολών στα πλαίσια του ιδιαίτερα ποιοτικού, προοδευτικού  και ενδιαφέροντος κινηματογραφικού αφιερώματος στη Λατινική Αμερική με τίτλο"Έρωτας και Επανάσταση στην Πατρίδα του Σιμόν Μπολιβάρ" (β΄κύκλος) παρουσιάζει την Κυριακή, 15 Φεβρουαρίου 2015 σε συνεργασία με τη NEW STAR την κοινωνική ταινία του Χουάν Κάρλος Κρεμάτα Μαλμπέρτι: "Viva Cuba" (2005). Η προβολή θα γίνει στην αίθουσα του Τ.Ε.Ε. Δυτικής Κρήτης (Νεάρχου 23, Χανιά) στις 8.00μ.μ.

Λίγα λόγια για την ταινία VIVA CUBA:  

Σκηνοθέτης: Juan Carlos Cremata Malberti
Παραγωγή: Γαλλία - Κούβα
Παίζουν οι ηθοποιοί: Ταραού Μπροτσέ, Μίλο Αβιλα, Χιμένεζ Ρονγτρίγκεζ, Βεγκς Αλαμάρ, Λεντέσμα Αλμπέρτο.
Είδος ταινίας: Κοινωνική
Διάρκεια: 80 λεπτά
Βραβείο Ecran Junior, για την καλύτερη παιδική ταινία, στο φεστιβάλ Καννών.

Περίληψη: Ο Jorgito με τη Malu είναι δυο μικρά γειτονόπουλα σε μια γειτονιά της Αβάνας. Παρόλο που προέρχονται από διαφορετικό κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον, έχουν ορκιστεί ο ένας στον άλλον αιώνια φιλία. Όταν λοιπόν η ιδιαίτερη σχέση τους μπαίνει σε κίνδυνο εξαιτίας της αυταρχικότητας και των προκαταλήψεων των «μεγάλων», οι δύο μικροί φίλοι θα το σκάσουν μαζί από το σπίτι, προς αναζήτηση της μοναδικής λύσης, η οποία βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της Κούβας! Το Viva Cuba είναι ένα παιδικό road movie. Η προσπάθεια των δύο παιδιών να σώσουν την αγάπη τους θυμίζει έντονα το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα». Στην ταινία θίγονται θέματα όπως η ταξική διάκριση και η μετανάστευση, αλλά και για την επιθυμία πολλών Kουβανών να μεταναστεύσουν, στη σύγχρονη Κούβα. «Το Viva Cuba είναι ένα τραγούδι για την ελπίδα», όπως τόνισε ο σκηνοθέτης της ταινίας.

Χωρίς αμφιβολία, η δουλειά του Cremata Malberti με δυο οκτάχρονους πρωταγωνιστές δεν ήταν εύκολη υπόθεση, μα ο Κουβανός σκηνοθέτης κατάφερε να αποσπάσει από τους ηθοποιούς του τη φυσικότητα και τη φρεσκάδα που ήταν απαραίτητη, ώστε η ταινία να βλέπεται ευχάριστα. Ωστόσο, είναι δύο σημεία - ένα προφανές και ένα υπόγειο- τα οποία ξεχωρίζουν το Viva Cuba από τις οικογενειακές ταινίες που προβάλλονται από τα τηλεοπτικά κανάλια τα κυριακάτικα μεσημέρια: η απαράμιλλη (και άγνωστη στους πολλούς) άγρια ομορφιά του κουβανέζικου τοπίου από τη μια, και από την άλλη το λεπτό, σχεδόν αδιόρατο σχόλιο του σκηνοθέτη πάνω στον υποσυνείδητο ερωτισμό που υποβόσκει στη σχέση των δυο μικρών παιδιών.
   
Σύντομη κριτική της ταινίας από την εφημερίδα "Εποχή": «Με τη λογική πως ‘όλα είναι πολιτική’, είναι μια πολιτική ταινία, όμως είναι και μια ανθρώπινη ταινία αφού η πολιτική δεν μπορεί να διαχωριστεί από την ανθρωπιά». Με τέτοια λόγια, ο Κουβανός σκηνοθέτης Χουάν Κάρλος Κρεμάτα Μαλμπέρτι, σύστησε την ταινία το «Βίβα Κούμπα» («Viva Cuba»), η οποία προβάλλεται ήδη στους κινηματογράφους από την περασμένη Πέμπτη.
 
Ο σκηνοθέτης, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα την περασμένη Κυριακή, στην επίσημη πρεμιέρα της ταινίας του προσκεκλημένος NEW STAR, της εταιρίας που διανέμει την ταινία στη χώρα μας, πρόσθεσε πως «περισσότερο από όλα, είναι μια ταινία που μιλά για τη σημερινή Κούβα, με όλα τα κοινωνικά της προβλήματα και τις διαφορές που υπάρχουν ακόμη».

Αναζητώντας τη λύτρωση: Μπορεί η λέξη «λύτρωση» να μην είναι, αντικειμενικά για έναν ανήλικο, η πλέον κατάλληλη για να χαρακτηρίσει αυτό που αναζητούν οι δυο μικροί ήρωες αλλά για τις δικές τους αθώες ψυχές, μοιάζει με τέτοια. Γιατί η Μαλού και ο Χορχίτο ψάχνουν τον τρόπο να μείνουν μαζί, δε θέλουν να αποχωριστούν κι αυτό για τα παιδιά είναι πολύ σημαντικό.

Ζουν σε δυο απέναντι σπίτια σε ένα δρόμο στην Αβάνα. Κι αν ο Χορχίτο είναι παιδί εργατών, η Μαλού ζει στο δικό της πλούσιο σπίτι με τη μητέρα της και τον ξένο πατριό του. Βέβαια αυτές οι κοινωνικές διαφορές δεν υπάρχουν στον κόσμο των παιδιών, εκμηδενίζονται. Κι όταν αυτός ο κόσμος κινδυνεύει να καταρρεύσει, τα δυο παιδιά θα αγωνιστούν για να τον κρατήσουν αγνό κι ανέπαφο.

Ο κίνδυνος προέρχεται από την οικογένεια της Μαλού, η μητέρα της οποίας, μαζί με τον πατριό της σχεδιάζουν να φύγουν από την Κούβα. Η προοπτική αυτή του χωρισμού αναστατώνει τα παιδιά τα οποία δεν μπορούν να φανταστούν τη ζωή τους χωριστά. Και τότε παίρνουν τη μεγάλη απόφαση. Φεύγουν από τα σπίτια τους και ξεκινούν ένα μεγάλο ταξίδι από τη μια άκρη του νησιού στην άλλη. Σκοπός του ταξιδιού τους είναι, να βρουν τον πραγματικό πατέρα της Μαλού, θεωρώντας πως αυτός είναι η μοναδική τους ελπίδα για να διατηρηθεί η φιλία τους για πάντα. Όπως σημείωσε ο Χουάν Κάρλος Κρεμάτα Μαλμπέρτι στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την περασμένη Κυριακή, η ταινία είναι μια ιστορία αλά Ρωμαίος και Ιουλιέτα στην παιδική της εκδοχή αλλά μέσα από αυτήν και μέσα από τη φόρμα του ρόουντ μούβι, θέλησε να αντιπαρατεθεί στο γενικότερο κλίμα τρομοκρατίας και καταστροφών. Κι αυτό πιστεύει πως το έκανε με ένα έργο για την ελπίδα προς έναν καλύτερο κόσμο ο οποίος, επιτέλους θα ακούσει τη φωνή των παιδιών.

Μιλώντας για την αγάπη: Το «Βίβα Κούμπα» είναι μια ταινία χαμηλού προϋπολογισμού, για την πραγματοποίηση της οποίας βοήθησε όλη η οικογένεια του σκηνοθέτη! Η μητέρα του, ο αδελφός του, η γιαγιά του και πολλοί συγγενείς, κάτι που δημιούργησε μια πολύ όμορφη ατμόσφαιρα και βοήθησε στην επιτυχία των γυρισμάτων. Τα χρήματα που χρειάστηκαν δόθηκαν από κουβανέζικους οργανισμούς, από τους Γάλλους συμπαραγωγούς της ταινίας «Ματσούκα» (που είδαμε πριν από μερικούς μήνες στην Ελλάδα) καθώς και από κάποιους Αμερικανούς ιδιώτες, οι οποίοι παραμένουν στην ανωνυμία εξαιτίας του εμπάργκο και των κυρώσεων που αντιμετωπίζουν στις ΗΠΑ όσοι συνεργάζονται με την Κούβα! Οι τελευταίοι ζήτησαν, μάλιστα, από το σκηνοθέτη να αλλάξει τον τίτλο και να τον κάνει «Μιλώντας για την αγάπη», αφού με το σημερινό τίτλο αποκλείεται να επιτρέψει η κυβέρνηση Μπους την προβολή της σε αμερικανικό έδαφος. Το ίδιο ζητήθηκε και από τα φεστιβάλ του Σαν Φρανσίσκο και της Νέας Υόρκης τα οποία προσκάλεσαν την ταινία να συμμετέχει στις εκδηλώσεις τους.

Γιατί «Ζήτω η Κούβα»; Όπως δήλωσε ο σκηνοθέτης για τον τίτλο της ταινίας, είπε πως μπορεί να ακούγεται παράξενος για μια παιδική ταινία, υποδηλώνει όμως, την πρόθεση και την επιθυμία των νεαρών ηρώων της ταινίας να ζήσουν, να μεγαλώσουν, να αγαπήσουν μέσα στο αγαπημένο τους νησί, με τα αγαπημένα τους πρόσωπα, στηρίζοντας και εξελίσσοντας μια συγκεκριμένη κοινωνία με αρχές και ιδέες. Συνεχίζοντας ο Μαλμπέρτι, είπε πως πρόκειται για μια ταινία η οποία θίγει το πρόβλημα του ξεριζωμού, ένα θέμα που υπάρχει στην Κούβα και πριν από την Επανάσταση (1960), καθώς κάποιοι κάτοικοι θέλουν να μείνουν, κάποιοι άλλοι να φύγουν με αποτέλεσμα οικογένειες να χωρίζονται. Την ίδια ώρα η αμερικανική προπαγάνδα κάνει ό,τι μπορεί για να δημιουργήσει επιπρόσθετα προβλήματα και διχασμό στο λαό της Κούβας, Σε αυτό βοηθούν και τα διεθνή ΜΜΕ τα οποία δε χάνουν ευκαιρία να μεγαλοποιούν οποιοδήποτε πρόβλημα υπάρχει. Τι κι αν την ίδια ώρα χιλιάδες Μεξικάνοι πεθαίνουν προσπαθώντας να περάσουν τα σύνορα προς τις ΗΠΑ ή οικονομικοί πρόσφυγες σκοτώνονται στην απελπισμένη προσπάθειά τους να περάσουν τα ισπανικά σύνορα;

Η Ταράου και ο Μίλο: Όμως στην Αθήνα δε βρέθηκε μόνον ο σκηνοθέτης της ταινίας Χουάν Κάρλος Κρεμάτα Μαλμπέρτι αλλά και το πρωταγωνιστικό δίδυμο, δηλαδή η Ταράου Μπόρσε (Μαλού) και ο Μίλο Αβίλα (Χορχίτο). Τα δύο παιδιά, όπως ήταν φυσικό, δήλωσαν ενθουσιασμένα από την επίσκεψή τους στην Ελλάδα και πρόσθεσαν πως έμαθαν πολλά από αυτήν την πρώτη τους εμπειρία στον κινηματογράφο, αφού έχουν ήδη μια θεατρική πείρα συμμετέχοντας στο θίασο Λα Κολμενίτα. Δήλωσαν ακόμη ενθουσιασμένα από το ταξίδι τους στην Κούβα, για τις ανάγκες των γυρισμάτων, μέχρι τον ξακουστό φάρο του Μεϊσί. Μίλησαν ακόμη για τη ζωή τους στην Κούβα, η οποία υποφέρει πραγματικά εξαιτίας του μακρόχρονου αμερικάνικου εμπάργκο. Και είπαν πως σαν παιδιά χαίρονται την ηλικία τους ανεξάρτητα από τις τυχόν υλικές ελλείψεις που υπάρχουν.
 
Η Ιραϊντα Μαλμπέρτι, διευθύντρια του παιδικού θιάσου Λα Κολμενίτα της Αβάνας και συν-σκηνοθέτιδα της ταινίας, ήταν κι αυτή στην Αθήνα. Μιλώντας στους δημοσιογράφους αναφέρθηκε στη μεγάλη ιστορία του θιάσου και για τις παραστάσεις που έχουν δοθεί σε ολόκληρο τον κόσμο και, τέλος, εξέφρασε τη επιθυμία της να παρουσιάσει μια παράσταση στη χώρα μας στην ελληνική γλώσσα! Μίλησε κι αυτή από τη μεριά της για τη ζωή στην Κούβα και στάθηκε κυρίως στην προπαγάνδα του ξένου Τύπου, αναφέροντας πως ενώ χιλιάδες παιδιά πεθαίνουν καθημερινά στον κόσμο από την πείνα, στην πατρίδα της, ούτε ένας θάνατος παιδιού δεν έχει καταγραφεί από κακή διατροφή, ενώ η περίθαλψη και η εκπαίδευση είναι κεκτημένο για κάθε παιδί, ανεξάρτητα από την καταγωγή ή την οικογενειακή του κατάσταση.

Βίβα Χουάν: Ο Χουάν Κάρλος Μαλμπέρτι γεννήθηκε το 1961, σπούδασε κινηματογράφο, θέατρο και υποκριτική στο Ανώτερο Πανεπιστήμιο Τεχνών της Αβάνας, ενώ παράλληλα είχε ξεκινήσει την καριέρα του ως σεναριογράφος, σκηνοθέτης και ηθοποιός σε παιδικά τηλεοπτικά προγράμματα. Έχει βραβευτεί πολλές φορές στην πατρίδα του και στο εξωτερικό ενώ εργάστηκε ως καθηγητής μοντάζ στο Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες και σκηνοθεσίας στην Παναμερικανική Εμπορική Σχολή στην ίδια πόλη.

Η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινίας ήταν το «Ποτέ+» («Nada+»), μια ασπρόμαυρη ταινία κινουμένων σχεδίων, που γύρισε το 2001. Είχαν προηγηθεί πολλά επεισόδια παιδικών σειρών στην κουβανική τηλεόραση, μια ταινία μικρού μήκους (1990) κι έναν ντοκιμαντέρ (1999).

Το «Βίβα Κούμπα» τιμήθηκε με το Βραβείο παιδική Οθόνη για την καλύτερη παιδική ταινία στο Φεστιβάλ των Κανών, με Ειδικό Βραβείο στο Φεστιβάλ Γκιφόνι (Ιταλία), με Βραβείο καλύτερης Ταινίας και ερμηνείας στη Μαλού Μπόρσε στο Φεστιβάλ Σέμνιτς (Γερμανία), ενώ έχει συμμετάσχει επίσημα στα φεστιβάλ του Τορόντο, του Μόντρεαλ και του Λοκάρνο. Τέλος, η ταινία είναι η επίσημη υποψηφιότητα της Κούβας για το ξενόγλωσσο Όσκαρ. (βλ. Στράτος Κερσανίδης, ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ «VIVA CUBA» Οδοιπορικό αθωότητας και ελπίδας, εφημερίδα Εποχή, 30/10/2005).



Σύντομη κριτική της ταινίας από την εφημερίδα "Ριζοσπάστης": Ποτέ ο θεατής, ακόμα και ο πιο αδιάφορος, δε φτάνει «αθώος» στην αίθουσα. Πάντα κάτι περιμένει, πάντα κάτι ελπίζει. Στην περίπτωση της ταινίας του Κάρλος Κρεμάτα Μαλμπέρτι, «Viva Cuba», το ενδιαφέρον είναι απείρως μεγαλύτερο, αφού η ταινία προέρχεται από το συνεχώς επαναστατημένο, αλλά και συνεχώς αποκλεισμένο, νησί, την Κούβα! Η οποία Κούβα, για δεκαετίες τώρα, τραβάει τα μάτια ολόκληρου του κόσμου απάνω της!

[...] Η ταινία «Viva Cuba», κάνει, ακριβώς, αυτό που κάνει - χρόνια τώρα - και η ίδια η Κούβα. Λέει την αλήθεια! Την αλήθεια που περιέχει, πρώτα απ' όλα, την αγάπη των Κουβανών για την πατρίδα τους! Την αλήθεια που, σε όλες τις περιπτώσεις, αφοπλίζει! Την αλήθεια η οποία είναι επαναστατική!

Αυτό είναι η ταινία του Κάρλος Κρεμάτα. Η αγάπη των Κουβανών, για την Κούβα. Μια αγάπη γεμάτη συναίσθημα, αλλά, την ίδια στιγμή, γεμάτη γνώση και λογική.

[...] Στη Μαλού, λοιπόν, ένα 13χρονο κορίτσι, που μαθαίνει στο σχολείο της (αλλά και στην καθημερινή της ζωή) να αγαπάει την Κούβα από τον Χοσέ Μαρτίν και τον Τσε Γκεβάρα, ανακοινώνεται, από τη χωρισμένη με τον πατέρα της μάνα της, πως πρέπει να φύγουν από το νησί ακολουθώντας τον καινούριο σύντροφό της, έναν ξένο. (Δεν έχει σημασία ποιας εθνικότητας, πάντως ξένο)! Η Μαλού, όμως, δε θέλει να αποχωριστεί την Κούβα. Την Κούβα που έμαθε να αγαπάει μέσα από τα ποιήματα, τα τραγούδια, τους χορούς, τους αγώνες, τη φιλία, τον έρωτα, τα αστέρια, τα ηλιοβασιλέματα, τον Χορχίτο! (Καθημερινά εκατοντάδες χιλιάδες Νοτιοαμερικάνοι, για πολλούς και διαφόρους λόγους, συνωστίζονται στα σύνορα, για να περάσουν στη Βόρεια Αμερική)!

Η ταινία θα μπορούσε να «δηλώσει» τα παραπάνω και να τελειώσει! Η Μαλού, όμως, δεν ακολούθησε την πεπατημένη! Ήθελε να μας προσκομίσει και αποδείξεις! Μας πήρε, λοιπόν, από το χέρι, και μαζί με το σύντροφό της, το συνομήλικό της Χορχίτο, μας γνώρισαν το αντικείμενο της αγάπης τους, μας γνώρισαν την Κούβα. Το ταξίδι τους, από τη μια άκρη του νησιού στην άλλη, ιδιαίτερα μέσα από τα μάτια των δυο παιδιών, είναι μια αποκάλυψη για το θεατή. Ο οποίος θεατής, στο τέλος της ταινίας, καταλαβαίνει, και πολύ καλά μάλιστα, γιατί η Μαλού δε θέλει να φύγει! Το νησί και άνθρωποί του, είναι μια μαγεία! Μια τρελή και αγαπημένη μαγεία! Πώς να αφήσεις αυτή τη μαγεία; Πώς να φύγεις; Είναι σαν να ξεριζώνεις την καρδιά σου!

Αφορμή γι' αυτό το ταξίδι στην ενδοχώρα και στην ενδοσκόπηση στις «ψυχές» των ανθρώπων, στέκεται η «απόδραση» της Μαλού και του συνομήλικου φίλου της. Τα δυο παιδιά, τα οποία έχουν έναν καταπληκτικό φιλικό και, κατά κάποιο τρόπο, ερωτικό δεσμό, το σκάνε κρυφά και κατευθύνονται από την Αβάνα στην άλλη άκρη του νησιού, εκεί που βρίσκεται ο φαροφύλακας πατέρα της. Θέλουν να του ζητήσουν να μην υπογράψει, να μη συναινέσει, στη φυγή της Μαλού από τη χώρα!

Ο πατέρας, δυστυχώς, έχει ήδη υπογράψει! Όταν φτάνουν εκεί τα παιδιά παίρνουν μια ακόμα απογοήτευση από τους μεγάλους! Όμως, επειδή η Κούβα, πρωτίστως, είναι δική τους, είναι της νέας γενιάς, δεν το βάζουν κάτω. Ανανεώνουν τη φιλία τους και την αγάπη τους και, κυρίως τη θέλησή τους, να ζήσουν μαζί και πάντα εκεί! Στο νησί! Στην Κούβα! Αφήνουν τους μεγάλους να διαφωνούν και το ξανασκάνε!

[...] Η Κούβα γι' αυτά, είναι η ίδια η ζωή! Εκεί γνωρίστηκαν. Εκεί αγαπήθηκαν! Εκεί η Μαλού έθαψε τη γιαγιά της! Εκεί έχωσαν βαθιά στη γη τη γραπτή υπόσχεσή τους, πως θα είναι για πάντα μαζί και για πάντα αγαπημένοι!

Η Μαλού και ο Χορχίτο και πριν, αλλά και ιδιαίτερα από τη γνώση που κατέκτησαν με το ταξίδι τους, αγάπησαν την Κούβα! [...] Έχοντας αποδράσεις από τους γονείς, έχουν αποδράσει από το «παλιό». Το παλιό που δηλητηριάζει ακόμα το παρόν.

[...] Η ταινία «Viva Cuba» είναι μια μεγάλη ανοιχτή παιδική αγκαλιά. Δυο όμορφα παιδικά μουτράκια, που σου κλέβουν την ψυχή. Και είναι και μια υπόσχεση πως όλα, τελικά, θα πάνε καλά! Έστω και αν ο λύκος απέναντι τρίζει τα δόντια του! (βλ. Χουάν Κάρλος Κρεμάτα Μαλμπέρτι, VIVA CUBA, εφημερίδα Ριζοσπάστης, Πέμπτη 27 Οχτώβρη 2005, σελ. 30).

Σύντομη κριτική της ταινίας από την εφημερίδα "Καθημερινή" : Μια ταινία για την Κούβα, για την αγάπη και για την οικογένεια, έχει γυρίσει ο Κουβανός σκηνοθέτης Χουάν Κάρλος Κρεμάτα Μαλμπέρτι, που έφτασε στην Αθήνα για να παρουσιάσει το «Viva Cuba» στην πρώτη του προβολή εκτός φεστιβάλ. Όπως ο Μαλμπέρτι είπε χθες σε συνέντευξη Τύπου, «πρόκειται για μια ταινία οικογενειακή, όχι μόνο επειδή παίζουν παιδιά, αλλά επειδή εργάστηκε όλη η οικογένειά μου». H μητέρα του σκηνοθέτη είναι παραγωγός, ο αδελφός του ηθοποιός, δύο ξάδελφοί του έχουν εργαστεί ως καλλιτεχνικός διευθυντής και μουσικός, ενώ η γιαγιά του παίζει τη... γιαγιά. H ταινία, που κέρδισε το βραβείο του παιδικού τμήματος στο Φεστιβάλ των Καννών, αγοράστηκε από αρκετές χώρες. Για την παραγωγή της βρήκε κεφάλαια από τη Γαλλία, αλλά και υποστήριξη από Αμερικανούς παραγωγούς, που δεν επιθυμούν να αποκαλυφθούν εξαιτίας του αμερικανικού εμπάργκο προς την Κούβα.

Σύμφωνα με τον Μαλμπέρτι, το «Viva Cuba» είναι μια παιδική εκδοχή του «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», που μιλάει για τη μετανάστευση, αλλά και για την επιθυμία πολλών Κουβανών να μεταναστεύσουν. H αγάπη του Χορχίτο και της Μαλού βρίσκει εμπόδια, όταν η οικογένειά της αποφασίζει να φύγει από τη χώρα. Τα δυο παιδιά αποφασίζουν να το σκάσουν και η ταινία εξελίσσεται σε ένα road movie μέχρι την άλλη άκρη της Κούβας, ελπίζοντας να σώσουν την αγάπη τους.

«Όλα είναι πολιτικά», λέει ο Μαλμπέρτι, σχολιάζοντας την απόφαση των γονιών της Μαλού να φύγουν από την Κούβα. «Το να μείνει ή να φύγει κανείς ήταν ένα δίλημμα που υπήρχε και πριν από την επανάσταση. Ομως το να βρίσκεσαι τόσο κοντά στις ΗΠΑ και τόσο μικρός μπροστά τους, δημιουργεί συγκρούσεις πολιτικές και ανθρώπινες». H ταινία έχει προσκληθεί και από αμερικανικά φεστιβάλ, ίσως όμως να μη διατηρηθεί ο πρωτότυπος τίτλος. H επίσημη πρεμιέρα του «Viva Cuba» πραγματοποιείται την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι στον κινηματογράφο «Αττικόν» με την παρουσία του σκηνοθέτη και των δύο μικρών πρωταγωνιστών. (βλ. «Viva Cuba» στην Αθήνα, εφημερίδα Καθημερινή, Αρχείο πολιτισμού, 21/10/2005).