Home » , » Γιάννης Σκαρίμπας: Ενας ιδιαίτερος λογοτέχνης

Γιάννης Σκαρίμπας: Ενας ιδιαίτερος λογοτέχνης

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014 | 5:17 μ.μ.

«Οι Τούρκοι δεν ήσαν οι χειρότεροι … Ο ελληνικός λαός δε θάκανε την επανάσταση για ν’ αποκαταστήσει και πολιτικά τους κοτσαμπάσηδες. Οι λέγοντες ότι η Επανάσταση ήταν μόνον Εθνική, ή είναι αδιάβαστοι, ή δε μας λένε την αλήθεια. Σκοτώνοντας τους Τούρκους ήξερε ότι σκοτώνει το σύμμαχο των κοτσαμπάσηδων. Χωρίς τον αφανισμό πρώτα αυτουνού, δεν μπόραε να ξεπάτωνε τους άλλους. Το ότι σ’ αυτόν η Επανάσταση γελάστηκε, δεν παει να πει ότι τους εφείσθη. Θα τους πέρναε εν στόματι μαχαίρας. Το ότι νόμισε ότι για τούτο είχε καιρό, αυτό της έφαγε … Η Επανάσταση απότυχε…».

Γιάννης Σκαρίμπας«Το ’21 και η αλήθεια»

Σαν σήμερα το 1893 γεννήθηκε Αγία Ευθυμία Παρνασσίδας ο λογοτέχνης Γιάννης Σκαρίμπας. Ενας «αιρετικός» λογοτέχνης που έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην Χαλκίδα όπου εργαζόταν ως εκτελωνιστής. Κάποιοι τον χαρακτήριζαν εκκεντρικό γιατί οι απόψεις του δεν έμπαιναν σε καλούπια.

Ξεκίνησε να σπουδάζει φιλοσοφία στην Αθήνα, αλλά εγκατέλειψε το Πανεπιστήμιο για να αφοσιωθεί στη λογοτεχνία. Εγραψε διηγήματα, ποιήματα, δοκίμια και θέατρο. Ένα βιβλίο του που θα συνιστούσαμε σε όλους τους αναγνώστες μας να διαβάσουν είναι το «Το 1821 και η αλήθεια». Με απόλυτα κατανοητό και γλαφυρό τρόπο μας δίνει να καταλάβουμε το ρόλο έπαιξαν στην επανάσταση του 1821 το παπαδαριό, οι ξένες δυνάμεις όπως και η κοτσαμπάσικη  κλίκα –η αστική τάξη της εποχής- που συνεργαζόταν απόλυτα με τον κατακτητή.

Αλλά έργα του Γιάννη Σκαρίμπα είναι «Μαριάμπας», «Εαυτούληδες», «Το σόλο του Φιγκαρό», «Το Βατερλώ δύο γελοίων», «Το θείο τραγί»,  Τα θεατρικά: «Η Γυναίκα του Καίσαρος», «Τα καγκουρό», «Η κυρία του τραίνου» κ.ά.

«Αν ο μόνος σκοπός που αξίζει τον κόπο κανείς να γεννηθεί είναι η λευτεριά, και μόλις γεννηθεί του την υποθηκεύουν τα συμφέροντα, τι άλλο του απομένει παρά η επανάσταση;»

«Ούτε η πανούκλα, ούτε η αραποβλογιά κάμανε τόσο κακό στην ανθρωπότητα όσο οι ιστορικοί και η Ιστορία»

Γιάννης Σκαρίμπας
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger