Home » » "Υπόκλιση" στην ποίηση .. του Mega

"Υπόκλιση" στην ποίηση .. του Mega

Από giorgis , Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013 | 2:01 π.μ.

Κι’ οι ποιητές με χέρι υγρό,
Υμνούνε της πατρίδας τον χαμό,
Κάνουν με θέρμη τα στοιχειά στιχάκια,
Με τους σοφούς του κράτους τα’ χουνε πλακάκια.
Σαν χέλια γλοιώδικα έχουν πουληθεί,
Του έχω βαρεθεί.

Βολφ Μπίρμαν

Διαβάζοντας τα θριαμβευτικά σχόλια που ακούστηκαν, από ανθρώπους των «γραμμάτων και των τεχνών» κατά την παρουσίαση του ποιητικού πονήματος του διευθυντή των ειδήσεων του Mega, μελαγχόλησα. Τώρα να ακούς ποιητές και στιχουργούς σαν τον Μάνο Ελευθερίου ή καταξιωμένους καλλιτέχνες όπως ο Θάνος Μικρούτσικος να προσπαθούν να σου παρουσιάσουν τον Χρήστο Παναγιωτόπουλος σχεδόν ισάξιο ενός Ρίτσου ή ενός Ελύτη … δεν σου έρχεται καλά.

Εντάξει, δεν έχω τις γνώσεις για να κρίνω το δημιούργημα του διευθυντή των ειδήσεων του Mega, (κάποιους στίχους του που διάβασα στο διαδίκτυο του μου φάνηκαν εντελώς αδιάφοροι) αλλά τώρα να διαβάζω σε Κυριακάτικη εφημερίδα ότι σε λίγες μέρες κυκλοφορεί CD με 13 ποιήματά του που μελοποίησαν Θ. Μικρούτσικος και Δ. Παπαδημητρίου και τα οποία θα τραγουδήσουν «μεγάλα ονόματα της ελληνικής έντεχνης σκηνής», μόνο θλίψη για το κατάντημα του λεγόμενου πνευματικού και καλλιτεχνικού χώρου αυτού του τόπου μου δημιουργείται. Κι αυτό το γράφω σε συνδυασμό με κάποια εμετικά γλοιώδικα λιβανίσματα που έγιναν, από «πνευματικούς» ανθρώπους  στον … ποιητή για το έργο του.   («Και συ πρόστυχη πένα και μολύβι του βούρκου λιβανίζετε την μπόχα», που 'λεγε κι ο Βάρναλης)

Και κάτι άλλο. Διαβάστε το καταπληκτικό βιβλίο του  Φώτου Λαμπρινού «Χούντα είναι θα περάσει». Αναφέρεται στην εποχή της χούντας, τότε που δεν υπήρχε Mega, και το στρατιωτικό καθεστώς προσπαθούσε να διαμορφώσει την λεγόμενη «μαζική συνείδηση» με τα «Επίκαιρα» -και με την ΥΕΝΕΔ- που προβαλλόταν υποχρεωτικά σε όλες τις κινηματογραφικές αίθουσες τις χώρας.
Αντικαταστήστε νοητά τους πρωταγωνιστές σ’ αυτά τα φιλμάκια με τους παρουσιαστές των δελτίων που επιμελείται ο Παναγιωτόπουλος και θα βρείτε πολλές ομοιότητες. Η τέχνη της προπαγάνδας παραμένει η ίδια. Οι μέθοδοι και τα πρόσωπα αλλάζουν.

Υ.Γ.  Υπήρξε και  ένα αίσθημα απογοήτευσης όταν διάβασα ότι στην φιέστα της παρουσίασης ήταν και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου.

 Γ. Γ. 
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger