Home » » Εισιτήριο 25 ευρώ από αύριο στο ΕΣΥ

Εισιτήριο 25 ευρώ από αύριο στο ΕΣΥ

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013 | 12:16 μ.μ.

 Πηγή: Ελένη Πετροπούλου - ¨Ημερησία"
ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ ΣΤΟΥ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ, ΦΕΡΝΕΙ Η ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ

«Ενεργοποιείται» από αύριο το μέτρο της καταβολής 25 ευρώ για κάθε ασθενή που νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του ΕΣΥ. Αντίστοιχα, από 1ης Ιανουαρίου ισχύει και η υποχρεωτική καταβολή ενός ευρώ ανά συνταγή φαρμάκων υπέρ ΕΟΠΥΥ, ακόμη και αν πρόκειται για χρόνιους ασθενείς. Το «εισιτήριο» των 25 ευρώ για νοσηλεία στο ΕΣΥ (ποσό ανεξάρτητο από τα 5 ευρώ που αφορά στα εξωτερικά ιατρεία στα δημόσια νοσοκομεία) καθώς και το ένα ευρώ ανά συνταγή φαρμάκου, προβλέπονται από το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα του Νοεμβρίου του 2012. Μάλιστα, μόνο από το εισιτήριο των 25 ευρώ, το υπουργείο Υγείας προσδοκά έσοδα ύψους 50-60 εκατ. ευρώ.

Περίθαλψη 

Παράλληλα, αλλαγές για τους ασφαλισμένους προβλέπονται και στη φαρμακευτική περίθαλψη. Οι ασφαλισμένοι μάλιστα κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς τα... φάρμακά τους, στην περίπτωση που ο θεράπων ιατρός ξεπεράσει το όριο δαπάνης που του έχει ορίσει ο ΕΟΠΥΥ!

Συγκεκριμένα, υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 3117/9-12-2013) προβλέπει ότι ο συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ γιατρός θα δύναται να συνταγογραφεί το 2014 ανά μήνα το 80% του κόστους των φαρμάκων που συνταγογράφησε το 2013. Ο ΕΟΠΥΥ θα υπολογίζει τη μέση μηνιαία δαπάνη ανά γιατρό το 2013 και θα θέτει, αναλόγως τα όρια μηνιαίας δαπάνης συνταγογράφησης ανά γιατρό για το 2014. Αν ο γιατρός υπερβεί το όριό του για τους δύο πρώτους μήνες, τότε τον τρίτο μήνα το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης (ΗΔΙΚΑ), θα του παρακρατεί την «υπέρβαση» του 20% των δύο προηγούμενων μηνών και θα μειώνει αντίστοιχα το όριο του μηνιαίου ποσού τον τρίτο μήνα.

Ο ΙΣΑ

Σύμφωνα με το μέτρο αυτό, διευκρινίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ο γιατρός, προκειμένου να είναι σύννομος, καλείται από το 2014, να εξυπηρετεί μερικούς ασφαλισμένους και να αφήνει τους υπόλοιπους να πληρώνουν τα φάρμακά τους από την τσέπη τους.
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger