Home » , » 46 χρόνια από τον θάνατο του Τσε Γκεβάρα - "Κατεβάστε" και δείτε την υπέροχη ταινία Ημερολόγια Μοτοσικλέτας.

46 χρόνια από τον θάνατο του Τσε Γκεβάρα - "Κατεβάστε" και δείτε την υπέροχη ταινία Ημερολόγια Μοτοσικλέτας.

Από giorgis , Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013 | 3:40 π.μ.

Ο μαρξισμός μου έχει βαθιές ρίζες και έχει εξαγνισθεί. Πιστεύω στην ένοπλη πάλη σαν μοναδική λύση για τους λαούς που αγωνίζονται για την απελευθέρωσή τους και είμαι συνεπής με τις πεποιθήσεις μου.
Πολλοί θα με πουν τυχοδιώκτη και είμαι, μόνο που είμαι άλλου είδους τυχοδιώκτης, ένας από εκείνους που προβάλλουν τα στήθη τους για να αποδείξουν τις αλήθειες τους.

Ερνέστο Τσε Γκεβάρα

Στις 8 προς 9 Οκτώβρη του 1967, ο κομαντάντε Τσε Γκεβάρα περνούσε στο πάνθεον των «αθανάτων» της Ιστορίας του παγκόσμιου προλεταριάτου, χτυπημένος από δυο σφαίρες στο σβέρκο, πισώπλατα, αφού οι δολοφόνοι του, αν και αιχμάλωτος, δεν είχαν το κουράγιο να τον κοιτούν στα μάτια ούτε καν τη στιγμή που τον εκτελούσαν.

Οι δολοφόνοι του πίστεψαν ότι η φωτογραφία του νεκρού Τσε θα έστελνε σε όλη την υφήλιο το μήνυμα σε «όσους είναι εναντίον τους».

Διαψεύστηκαν. Η θυσία του Τσε δεν ήταν παρά ένα ιδιαίτερα βαρύ, αλλά αναγκαίο, όπως αποδείχτηκε, τίμημα, ώστε η επαναστατική λάβα, η φλόγα του κομμουνιστή ηγέτη, η ανιδιοτέλεια του αντάρτη Τσε, να μετουσιωθεί σε έμβλημα για γενιές και γενιές, να μετατραπεί σε σύμβολο της  ανθρωπιάς, να γίνει η παγκόσμια πυξίδα με τη σταθερή ένδειξη: «Μέχρι τη νίκη και για πάντα»!

Ο Τσε Γκεβάρα που γεννήθηκε το 1928 στο Ροζάριο της Αργεντινής, επέλεξε να σπουδάσει Ιατρική, γιατί ήθελε να βοηθήσει τους λαούς της Λατινικής Αμερικής πoυ μαστίζονται από τη φτώχεια και τις αρρώστιες της υπανάπτυξης. Σημαντικό σταθμό στη ζωή του αποτέλεσε η γνωριμία του με τον Κουβανό ηγέτη Φιντέλ Κάστρο στο Μεξικό, με τον οποίο ξεκίνησαν την οργάνωση της ανατροπής του δικτάτορα Φ. Μπατίστα στην Κούβα.

Συμμετείχε ενεργά στην επαναστατική κουβανική κυβέρνηση, ενώ από τον Απρίλη του 1965 είχε πάρει μέρος στον επαναστατικό εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του λαού του Κογκό και επέστρεψε αργότερα στη Λατινική Αμερική. Ο φλογερός επαναστάτης, ο κομμουνιστής, έγινε και παραμένει σύμβολο για τα επαναστατικά και προοδευτικά κινήματα σε όλο τον κόσμο.


Στην μνήμη του Τσε σαν προτείνουμε να κατεβάσετε και να δείτε την υπέροχη ταινία Ημερολόγια Μοτοσικλέτας. Είναι βασισμένη στα απομνημονεύματα του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα αλλά και του φίλου του Αλμπέρτο Γρανάδο.
Ο σκηνοθέτης Walter Salles παρουσιάζει την ιστορία μιας μακράς διαδρομής που γέννησε ιδέες. Οι Άνδεις γίνονται γλυκές, βατές, σχεδόν φιλόξενες με τον ίδιο τρόπο που οι λεπροί της απέναντι όχθης παραμένουν φυσιολογικοί άνθρωποι παρά το μεταδοτικό της βαριάς ασθένειάς τους.

Η μοτοσικλέτα πρώτα κι έπειτα τα ποταμόπλοια εξισώνονται με το χειρουργικό νυστέρι όταν πια προορισμός του ταξιδιού είναι ο ίδιος ο άνθρωπος. Ο Gael Garcia Bernal γοητεύει στο ρόλο του επαναστάτη που έγινε σύμβολο κι η μουσική του Gustavo Santaolalla ντύνει την ταινία με τον πιο ατμοσφαιρικό τρόπο.

http://www.easybytez.com/teleu68tjxjm
http://www.easybytez.com/sglvk34x9iw8
http://www.easybytez.com/5uz0uttlpf6q
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger