Home » , » .... Για ένα πουκάμισο αδειανό

.... Για ένα πουκάμισο αδειανό

Από giorgis , Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012 | 2:53 π.μ.

Δεν το ‘χει μες στη μοίρα του ν’ ακούσει 
Μαντατοφόρους που ‘ρχονται να πούνε 
Πως τόσος πόνος στη ζωή πήγαν στην άβυσσο 
Για ένα πουκάμισο αδειανό για μιαν Ελένη

 Γ. Σεφέρης 

Από πού να κρατηθεί η ελπίδα, πώς να αναπνεύσει το όνειρο, πώς να χαμογελάσει η αισιοδοξία όταν όλα σου γίνονται συντρίμμια; Όταν από μέσα σου βγαίνει ένα χαρμάνι θυμού, απογοήτευσης, αηδίας, όπως αυτό βγαίνει από το κείμενο του Αντι; Όταν η απογοήτευση αγγίζει την απελπισία, όταν ο θυμός αγκαλιάζεται με τον σπαραγμό;

Είμαι σίγουρος ότι ο σύντροφος θα εξακολουθεί να αγαπάει το κίνημα να το νιώθει μέρος της ζωής του να θυσιαστεί γ’ αυτό αν χρειαστεί. Τον νιώθω απόλυτα. Εχει πληγωθεί, πονάει, πιθανόν να πιστεύει ότι η κατάσταση δεν είναι αναστρέψιμη. Δεν αποκλείεται να νιώθει και προδομένος. Θυσίασε σκέψεις, ατέλειωτες ώρες, αγωνίες, δάκρυα γιατί πίστευε ότι το κίνημα θα μπορούσε κάποια στιγμή να ακούσει τους παλμούς της καρδιάς του, να βαδίσει στα μονοπάτια που χάραζε η αγάπη του γ’ αυτό, σε φωταγωγημένους από αλληλεγγύη και συντροφικότητα λεωφόρους.

Σύντροφε μου σε καταλαβαίνω απόλυτα. Πριν λίγες μέρες έγραψα ένα βιωματικό κειμενάκι.


Αν όμως αγαπάς πραγματικά κάτι θυμήσου μια φράση του Κέντεντι: «Μην βλέπεις τι κάνει η Αμερική για σένα, αλλά σκέψου τι μπορείς να κάνεις εσύ για την Αμερική».
Μην στέκεσαι λοιπόν τι κάνει το κίνημα για σένα. Μην απορήσεις αν σου πει κάποια στιγμή ότι το … εκμεταλλεύτηκες κι ας έχεις δώσει και δίνεις την ζωή σου γ’ αυτό.

Ναι, μπορεί να έχεις την άποψη ότι παλέψαμε «για ένα πουκάμισο αδειανό».
Ασχετα την κατάληξη, συντροφάκο …. Η ουσία είναι το ταξίδι, πιθανόν δεν θα κατορθώσουμε να φτάσουμε ποτέ στον προορισμό μας …  όμως ... κι αν πέφτουμε θα σηκωθούμε.
Σημασία έχει να μην επιλέξουμε να μπουσουλάμε στα τέσσερα με την προσδοκία ότι θα επιβιώσουμε καλύτερα εμείς, αδιαφορώντας αν σκοτώνουμε όσους μας πίστεψαν.
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 2 σχόλια

Ανώνυμος
5 Οκτωβρίου 2012 στις 3:14 π.μ.

ενα μεγαλο ευγε!!!!!η καταληξη νομοτελιακα θα ειναι νικιφορα!!!!........μεσα απο τις ητες ερχεται η νικη!!!!και ναι εμεις μπορει να μην την γευτούμε αλλα να ξερεται οτι θα εχουμε βαλη το λιθαρακι μας στην δημιουργια μιας αλλης κοινωνιας χωρις εκμεταλευση ανθρωπου απο ανθρωπο!!!!και αυτο για μενα ειναι το ποιο σημαντικο!!!..οι μειοψηφιες κανουνε παντα την διαφορα!!!

Ανώνυμος
5 Οκτωβρίου 2012 στις 11:55 π.μ.

αυτό το γραφτό μου θύμησε αυτό που είχε πει ένας ΜΑΥΡΟς ΠΑΝΘΗΡΆς, ο ΝΤΑΊΒΙΝΤ ΧΊΛΑΡΙΝΤ:
"Ο ΑΓΏΝΑς ΕΊΝΑΙ ΕΝΑ ΣΥΝΕΧΈς.ΔΕΝ ΚΆΝΑΜΕ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΉ, ΌΜΩς ΥΠΗΡΕΤΉΣΑΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΡΓΑΣΊΑ ΤΗς ΕΠΑΝΆΣΤΑΣΗς ΠΡΟΣΦΈΡΟΝΤΑς ΤΗ ΖΩΉ ΜΑς"

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger