Home » , » Αγωνιστικές παρεμβάσεις συσπειρώσεις κινήσεις ΔΕ

Αγωνιστικές παρεμβάσεις συσπειρώσεις κινήσεις ΔΕ

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012 | 12:24 μ.μ.

    Αθήνα, Σάββατο 29/9/12
  ΕΑΜ – ΕΛΑΣ – ΕΠΟΝ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ !

Συμπληρώθηκαν αυτές τις μέρες 71 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ. Ήταν 27 Σεπτεμβρίου του 1941 όταν  υπεγράφη [από τους αντιπροσώπους του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, του Σοσιαλιστικού Κόμματος, της Ένωσης Λαϊκής Δημοκρατίας και του Αγροτικού Κόμματος] το ιδρυτικό κείμενο του ΕΑΜ, κάνοντας το πρώτο βήμα για τη συγκρότηση ενός παλλαϊκού μετώπου αντίστασης ενάντια στις κατοχικές δυνάμεις και στις ντόπιες κυβερνήσεις συνεργατών τους.

«Το ΕΑΜ μας έσωσε απ’ την πείνα, θα μας σώσει κι από τη σκλαβιά».  Κάτω από τις βάρβαρες συνθήκες της κατοχής, το ΕΑΜ στήνει τους πρώτους του πυρήνες -κυρίως σε πανεπιστήμια, εργοστάσια- προσπαθώντας αρχικά να δώσει κάποιες λύσεις στα επισιτιστικά προβλήματα. Το κλίμα παραλυτικού φόβου αντιστρέφεται κάπως την άνοιξη του ’42, όπως φανερώνει και η απεργία που πραγματοποίησαν οι δημόσιοι υπάλληλοι, παρά τις αυστηρές κυρώσεις που εξαγγέλλει η κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου εναντίον των  απεργών. Ένα χρόνο μετά την ίδρυση του ΕΑΜ, κυκλοφορεί πλατιά και η πολιτική πλατφόρμα του, γραμμένη από το Δημήτρη Γληνό, με  τίτλο «Τι είναι και τι θέλει το ΕΑΜ». Σε αυτήν ορίζεται ο διττός χαρακτήρας του αγώνα: «Ο σημερινός αγώνας του λαού μας στο περιεχόμενό του δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο, παρά απελευθερωτικός» λέει χαρακτηριστικά. Και συνεχίζει: «Στη μορφή του, δεν μπορεί παρά να είναι παλλαϊκός, να αγκαλιάσει όλα τα στρώματα του λαού, και τον εργάτη, και τον αστό και τον αγρότη και το διανοούμενο». Επιπλέον, διακηρύσσεται ότι ο αγώνας δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί παρά μόνο στη μεταπολεμική ελεύθερη Ελλάδα με: Την εκλογή κυβέρνησης από τα κόμματα και τις ομάδες που καθοδήγησαν τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, την αποκατάσταση των λαϊκών ελευθεριών και την προκήρυξη εκλογών για Συντακτική Εθνοσυνέλευση, που θα συντάξει το λαοκρατικό πολίτευμα. Η πρωτόγνωρη δράση του ΕΑΜ καθ’ όλη τη διάρκεια της κατοχής, ταυτόχρονα με τη συγκρότηση του ΕΛΑΣ, αδυνάτισε την εξουσία του κατοχικού καθεστώτος και οδήγησε στην απελευθέρωση μεγάλων τμημάτων της χώρας, στα οποία ο καταρρέον κατοχικός κρατικός μηχανισμός αντικαταστάθηκε με νέες δομές λαϊκής διαχείρισης και οργάνωσης. Η εμπειρία του «εαμικού φαινομένου», με τη ριζοσπαστικοποίηση που επέφερε στις συνειδήσεις ευρύτατων τμημάτων της ελληνικής κοινωνίας, χαράχτηκε βαθιά στη συλλογική μνήμη, διατηρώντας ζωντανό το όραμα για μια σοσιαλιστική κοινωνία, παρά την ήττα και τις μετεμφυλιακές διώξεις.

Στις σημερινές συνθήκες είναι περισσότερο από ποτέ επίκαιρα τα οράματα του ΕΑΜ,  όπου κυβέρνηση – κεφάλαιο – Ε.Ε. και ΔΝΤ σχεδιάζουν  να μετατρέψουν ολόκληρη τη χώρα σε μια Ειδική Οικονομική Ζώνη, όπου οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν σαν σκλάβοι για ένα κομμάτι ψωμί. Το ΕΑΜ διδάσκει και εμπνέει, επίσης,  ενάντια στις λογικές της «κυβερνώσας Αριστεράς» που οδηγούν στην υποταγή και στο σφαγείο κυβέρνησης – Ε.Ε. – ΔΝΤ, στο δρόμο του κοινοβουλευτικού καθωσπρεπισμού, αλλά και ενάντια στις αντιαριστερές πρακτικές της περιχαράκωσης και της διάσπασης των εργατολαϊκών αγώνων. Η ανασυγκρότηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος αποτελεί προϋπόθεση για τη σωτηρία του λαού.  Σήμερα, για να είναι χρήσιμο το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να συγκρουστεί αποφασιστικά με τις κυρίαρχες πολιτικές, να ενώνει τους εργαζόμενους, ενάντια κυρίως στις κυβερνητικές προσπάθειες διαίρεσης του κόσμου της δουλειάς, όσο και ξεπερνώντας μικροπαραταξιακές λογικές και  περιχαρακώσεις. Μόνο με τη δύναμη του οργανωμένου λαού και του κινήματος, με τη δύναμη του μαχητικού και αποφασιστικού αγώνα διαρκείας για την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ μπορούμε να νικήσουμε!

Να συγκροτήσουμε ένα μεγάλο παλλαϊκό-πανεργατικό μέτωπο μαχητικής αναμέτρησης με την πολιτική του ΝΕΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΜΕΣΑΙΩΝΑ, που σαρώνει κατακτήσεις δεκαετιών. Να ανατρέψουμε  ΜΝΗΜΟΝΙΑ - ΔΑΝΕΙΑΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ και τους ΕΚΦΡΑΣΤΕΣ τους. Έξω η Ελλάδα από την ΟΝΕ, την ΕΕ, το ΔΝΤ και το ΝΑΤΟ
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 2 σχόλια

Ανώνυμος
29 Σεπτεμβρίου 2012 στις 12:56 μ.μ.

Το ΚΚΕ εμπνευστής και πρωταγωνιστής στην ίδρυση του ΕΑΜ

Το ΚΚΕ υπήρξε η ραχοκοκαλιά, ο νους και η ψυχή του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, το κόμμα εκείνο που εμπνεύστηκε την ίδρυση του ΕΑΜ και πρωταγωνίστησε, ώστε η έμπνευσή του αυτή να πάρει σάρκα και οστά. Η ιστορία τους, οι αντιφασιστικοί αγώνες τους στη δεκαετία του '30 - όταν ο φασισμός σήκωνε κεφάλι σ' ολόκληρη την Ευρώπη και στην Ελλάδα - οι αντιδικτατορικοί τους αγώνες ενάντια στο καθεστώς της 4ης Αυγούστου, αλλά και το περίφημο γράμμα του ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Ν. Ζαχαριάδη με την έναρξη του ελληνο-ιταλικού πολέμου, ήταν ισχυρά εφόδια για τους κομμουνιστές, ώστε να αντιληφθούν γρήγορα τις απαιτήσεις των καιρών και να πάρουν την πρωτοβουλία του αγώνα ενάντια στην τριπλή φασιστική κατοχή. Ετσι, αν και σμπαραλιασμένο από τη μεταξική Δικτατορία, το ΚΚΕ από τις πρώτες μέρες της Κατοχής ξαναστήθηκε στα πόδια του, έχοντας επικεφαλής τα λιγοστά στελέχη του που αρχικά κατάφεραν να αποδράσουν από τις φυλακές.

Στις 1 - 3 Ιούλη του 1941, συγκλήθηκε η 6η Ολομέλεια της ΚΕ του, η οποία, μεταξύ άλλων, προσδιόρισε με σαφήνεια ότι το άμεσο επιτακτικό καθήκον για το Κόμμα, το λαό και τις οργανώσεις του ήταν η συγκρότηση ενός μετώπου εθνικής απελευθέρωσης. Και στο κάλεσμα αυτό πρώτη ανταποκρίθηκε η εργατική τάξη. Ετσι, στις 16 Ιούλη του '41, δημιουργήθηκε το Εργατικό ΕΑΜ, ύστερα από ευρεία σύσκεψη συνδικαλιστικών στελεχών και εκπροσώπων των αριστερών κομμάτων. Το ΕΕΑΜ έθεσε ως στόχους του να οργανώσει την εργατική τάξη, τόσο για τις καθημερινές διεκδικήσεις και ανάγκες της, όσο και για την απαλλαγή της από τον κατακτητή, μέσω της συγκρότησης ενός πανελλαδικού εθνικοαπελευθερωτικού μετώπου.

Στις αρχές Σεπτέμβρη 1941, συγκλήθηκε η 7η Ολομέλεια της ΚΕ του Κόμματος, που αποφάσισε την επιτάχυνση των διαδικασιών συγκρότησης του Εθνικοαπελευθερωτικού Μετώπου. "Είναι καιρός - έλεγε η απόφαση της Ολομέλειας - να περάσουμε από τη φιλολογία σε πρακτική δράση, στον τομέα αυτό. Από κάτω ίσαμε πάνω, πρέπει να αποκρυσταλλώσουμε τη συνένωση των εθνικών δυνάμεων, να τους δώσουμε οργανωτική μορφή. Η δουλιά άρχισε και θα προχωρήσει με όσους και όποιους θέλουν και δέχονται να αγωνιστούν για το ξεσκλάβωμα της χώρας".

Σπύρος
30 Σεπτεμβρίου 2012 στις 4:12 μ.μ.

ΣΕ κάποιους από μας το ΕΑΜ διδάσκει. Παρά την λάσπη που κατά καιρούς απλόχερα έριξε η άρχουσα τάξη της χώρας μας για τον ηρωικό αγώνα των πατριωτών υπό την σημαία του ΕΑΜ όχι μόνο δεν κατόρθωσε να τον σπιλώσει, πέτυχε ακριβώς το αντίθετο. Άνοιξε τον δρόμο και στις νεότερες γενιές να ψάξουν, να μελετήσουν, και να αποδώσουν τιμές στους ηρωικούς αγωνιστές για το μεγάλο έπος της αντίστασης και της πάλης της συντριπτικής πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού για δημοκρατία και λαϊκή κυριαρχία. Ότι και να μας πουν, εμείς οι παλαιότεροι δεν ξεχνάμε το κομπρεμί που έκαμε ή αρχουσα ταξη της χώρας μας με τους αγγλοαμερικανούς για να επιβάλλουν τις ξενόδουλες παπαγοπλαστιρικές κυβερνήσεις στη χώρα και να γεμίσουν τα ξερονήσια με ΕΛΛΗΝΕΣ πατριώτες. Αν είχαν "στόμα" το σκοπευτήριο της Καισαριανής, η μάντρα της οσίας ξένης στη Κοκκινιά, στο μονοδέντρι της Σπάρτης, το λαζαρέτο της Κέρκυρας θα είχαν πολλά να μας διδάξουν για ανεξαρτησία, εθνική κυριαρχία, για να είναι ο κάθε λαός αφέντης στο τόπο του. Εκείνο που με λυπεί είναι ότι οι φερόμενοι ως επίγονοι εκείνης της ηρωικής περιόδου, και αναφέρομαι στην σημερινή ηγεσία του ΚΚΕ, αντί να διδαχτεί από τους αθάνατους προγόνους του ΚΚΕ και να καλέσει σε παλλαϊκό κοινωνικοπολιτικό αγώνα με καθορισμένο πλαίσιο με πρώτο στόχο την απαλλαγή της χώρας μας από τους "προστάτες" μας, την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών προς όφελος μας, τον έλεγχο των μονοπωλίων με την σταδιακή κατάργηση τους, με λίγα λόγια να γίνουμε αφέντες στο τόπο μας, ψάχνει να βρεί "λάθη" σε όποιον δηλώνει κομμουνιστής αλλά όχι ΚΚΕ, ακόμα κάνει και την λαθροχειρία να συκοφαντήσει την εθνική αντίσταση του Ελληνικού λαού που με την καθοδήγηση του ΕΑΜ έγραψε ηρωικές σελίδες στην σύγχρονη ιστορία του Ελληνικού Έθνους. Ας κάμει το πρώτο βήμα για την δημιουργία ενός νέου ΕΑΜ , τι φοβάται, Έτσι θα ξεσκεπάσει και αυτούς,αν υπάρχουν, που κατά την ηγετική όμάδα του ΚΚΕ παίζουν τον ρόλο της αστικής τάξης της χώρας μας, επικαλούμενοι την αριστερά. Ιδού η ρόδος ιδού και το πήδημα κύριοι του Περισσού.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger