Home » , » Η συνέντευξη του Δ. Κουφοντίνα στο "Πρώτο Θέμα"

Η συνέντευξη του Δ. Κουφοντίνα στο "Πρώτο Θέμα"

Από giorgis , Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2009 | 8:15 μ.μ.

Η συνέντευξη του Δημήτρη Κουφοντίνα στην εφημερίδα "Πρώτο Θέμα" και στην δημοσιογράφο Βασιλική Κόκκαλη.

 Τι θα
ψηφίσετε στις εκλογές;



Στο ψηφοδέλτιο θα γράψω έναν στίχο του Ανδρέα Κάλβου: «Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία».



-Ποίηση σε έναν μάλλον αντιποιητικό θεσμό...


Ποίηση σε μια μάλλον αντιποιητική εποχή. Εποχή παρακμής και διάλυσης. Οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά.
Μια εποχή που γεννά την ανάγκη για αυτογνωσία. Και τι καλύτερο γι' αυτό από την ποίηση των αγώνων, του «εμείς» πέρα από το «εγώ», που μπορεί να «Ξυπνήσει την πλέρια μνήμη», για να θυμηθούμε και τον Σικελιανό.


 
-Πολλοί πιστεύουν ότι οι εκλογές θα φέρουν αλλαγή...


Ναι, τώρα που η Νέα Δημοκρατία υπέκυψε στη φθορά και τέθηκε σε απόσυρση, το ΠΑΣΟΚ επανέρχεται ως η κυβερνητική λύση. Και βέβαια υπάρχουν ψηφοφόροι που βρίσκονται σε δίλημμα. Εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην κάλπη, προσδοκώντας κάτι καλύτερο. Οι πιο πολλοί το ξέρουν ότι θα διαψευστούν. Υπάρχουν και άλλοι τόσοι που βρίσκονται σε αδιέξοδο. Στις ευρωεκλογές η αποχή έφτασε το 50%.
Στις δημοσκοπήσει προηγείται σταθερά ο «Κανένας». Αυτό το σύγχρονο κοινωνικό ον, εγκλωβισμένο στο ζοφερό σπήλαιο του μονόφθαλμου Κύκλωπα της εξουσίας που προβάλλει απειλητικό, ποιος ξέρει τι απεργαζόμενο...

 -Ακούσατε το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ στην ΔΕΘ;


Ταχυδακτυλουργικά στρογγυλεμένο, πολλή λιτότητα, με ολίγο κεϋνσιανισμό, όμως δίχως ουσία, δίχως πνοή δίχως προοπτική. Και στην πρώτη σειρά καθισμένοι αυτοί που θα το υλοποιήσουν. Ανάμεσα τους παρακμιακές φιγούρες καρικατούρες του «πάλαι ποτέ» 1981...Και ο παρασημοφορημένος από το FBI και ο άλλος ο θύτης του ικέτη τότε Κούρδου ηγέτη, ο υβριστής όσων άσκησαν το βαθιά πολιτικό δικαίωμα της αποχής. Αλλά κυρίως στις πιο πίσω σειρές ενεδρεύοντα λαμόγια, έτοιμα να εφορμήσουν στη δημόσια λεία, στην κατάκτηση του λάφυρου.
Μελλοντικοί. .. κουμπάροι, επαναλαμβανόμενοι νέου τύπου Βατοπεδινοί. Μαζί με τους πρώην, τους νυν και αεί «Ζιμενσικούς». Oμως δεν πάσχει μόνο το ΠΑΣΟΚ πάσχει ολόκληρο το πολιτικό σύστημα και στο σύνολο του σχεδόν το πολιτικό προσωπικό.

 -Αν φύγει, όπως λέγεται, ο Καραμανλής, πιστεύετε πως δεν θα υπάρξει ανανέωση στη ΝΔ;


Αναπαλαίωση. Οπως σε κάτι παλιά κτίρια με καινούρια λαμπερή πρόσοψη, που κουβαλούν όλη τη σαθρότητα του παρελθόντος. Και η επίδοξη αρχηγός της δεξιάς η δική μας ΥΠΕΞ, να είναι πιο Αμερικανίδα από την ΥΠΕΞ των ΗΠΑ. Εγγύηση ότι θα ξαναζήσουμε μέρες Πιουριφόι.

  -Μιλάτε σκληρά για το σημερινό πολιτικό σύστημα...


Πολύ ήπια τα λέω. Οι ίδιοι μιλούν σκληρότερα για τη διαπλοκή τους με την οικονομική εξουσία. Δείτε τι είπε ο ριγμένος Τσιτουρίδηs...
Οπως φαίνεται, οι χρηματιζόμενοι βουλευτές από τη «Siemens», είτε για το «καλό» του κόμματός τους είτε και για το δικό τους «καλό» μπορούν να σχηματίσουν αυτοδύναμη πλειοψηφία.
Ποτέ άλλοτε, από τη Μεταπολίτευση και εδώ, δεν είχαμε τέτοιο καθεστώς απόλυτης υποτέλειας.
Η «Siemens», αλώβητη, εξακολουθεί να αλωνίζει εδώ και η «εντιμότατη» γερμανική Δικαιοσύνη προστατεύει απροκάλυπτα τους οικονομικο-πολιτικούς μεγαλοπράκτορες. Και οι δικοί μας, τσιμουδιά...
Οσο για την οικονομική και κοινωνική πολιτική; Αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ των τραπεζών, των μεγάλων επιχειρήσεων και προπαντός ξεδιάντροπα μέτρα, δήθεν οικολογικά, υπέρ των ξένων αυτοκινητοβιομηχανιών.
Ακόμη, πρώτη η χώρα μας ο καλύτερος πελάτης στον κόσμο των αμερικανικών πολεμικών βιομηχανιών.
Σπεύ¬δει και στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ισχυρών της επιτιθέμενης Δύσης στο Αφγανιστάν, στα Βαλκάνια, στη Σομαλία. Και πάντα εμείς «ευγενείς» απέναντι της. Μη τυχόν και «αναστατώσουμε τις γεωπολιτικές προτεραιότητες της Ατλαντικής Συμμαχίας, όπως έθεσε σωστά το ζήτημα και ο Πέρι Αντερσον, ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους πολιτικούς διανοητές στο βιβλίο του για το Κυπριακό.

 -Με αφορμή τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, πώς βλέπετε το μέλλον των κομμάτων της Αριστεράς;


Να μιλήσω τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και για την Αριστερά σε όλο της το φάσμα. Οι εξελίξεις της τελευταίας περιόδου έδειξαν ότι ένα εγχείρημα που προωθεί πολιτικές ρήξεις, που ενθαρρύνει την ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος που προωθεί την ενότητα στη δράση, που αρθρώνει λόγο και ενδυναμώνει συγκρουσιακές προοπτικές έστω κι αν αυτό φαίνετε αμυδρό ως δυνατότητα θα υποστηριχθεί από μεγάλα τμήματα της κοινωνίας. Μια τέτοια Αριστερά θα έχει μέλλον, μια διαχειριστική Αριστερά όχι.

 -Τι σηματοδοτεί για εσάς η εδραίωση του ΛΑΟΣ στο πολιτικό στερέωμα;


Πάντοτε η Ακροδεξιά και οι παρακρατικοί ήταν οργανικά ενταγμένοι στη δεξιά παράταξη, από τους δωσίλογους μέχρι τα χουντικά «σταγονίδια».
Σήμερα όμως η οργανωτική αυτονόμηση αυτού του τμήματος της Ακροδεξιάς και του βαθέως κράτους, η λαϊκίστικη ρητορεία του, η οικονομική και κοινωνική κρίση, καθώς και η αδυναμία της Αριστεράς να αναλύσει την καινούρια κοινωνική πραγματικότητα και να προτείνει μια πειστική, ανατρεπτική, εναλλακτική πρόταση, διευκολύνουν τη διεισδυτικότητα του και το ενδυναμώνουν.

 -Από την άλλη πλευρά βλέπουμε τη νεολαία να πρωταγωνιστεί σε κινητοποιήσεις...


Είχαμε το ξέσπασμα του Δεκέμβρη, το οποίο, αν και πολιτικά ήταν σχετικά περιορισμένο, εξέφρασε βαθιές κοινωνικές διεργασίες.
Είδαμε νέους να ρίχνονται στην κατάσβεση των πυρκαγιών, δίπλα στους πυροσβέστες, που -προδομένοι από την πολιτική και φυσική τους ηγεσία-προσπαθούσαν με αυταπάρνηση να σώσουν ό,τι απέμεινε από τα δάση αυτής της χώρας. Νομίζω ότι όλα αυτά δείχνουν τις δυνατότητες κοινωνικής αντίδρασης. Οι νέοι, που βλέπουν τα όνειρα τους να γίνονται εφιάλτες που βλέπουν να τους κλέβουν την ζωή διεκδικούν το δικαίωμα στο όνειρο.

 Οι
Αλέξανδρος Γιωτόπουλος και Βασίλης Τζωρτζάτος μίλησαν για «σχέδιο μυστικών υπηρεσιών με στόχο την εξόντωση τους». Κατονόμασαν κι εσάς ως εκτελεστή του σχεδίου. Τι απαντάτε;


Βλέπετε πώς τα καταφέρνει καμιά φορά η Αριστερά να γελοιοποιείται; Να φέρνει κακεντρεχή χαμόγελα στα χείλη των εχθρών και των άσπονδων «φίλων» της; Ακούστε, οι πολιτικοί κρατούμενοι στον τόπο μας αλλά και σ’ όλο τον κόσμο έχουν μια μακρά παράδοση αξιοπρέπειας και αλληλεγγύης.
Ενας πολιτικός κρατούμενος οφείλει, αν θέλει να λέγεται έτσι, να φανεί αντάξιος αυτής της ιστορίας και της παράδοσης, Να την τιμήσει με τον λόγο και την στάση του.

 - Ο «Επαναστατικός Αγώνας» ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Χρηματιστήριο αλλά και στη Eurobank στην Αργυρούπολη. Τι έγινε η αξία της ανθρώπινης ζωής;


Αυτές οι δυο ενέργειες δεν είναι αντίθετες με το λαϊκό αίσθημα. Απ’ ότι μαθαίνω επίσης, από τα ΜΜΕ, η οργάνωση φροντίζει να προειδοποιεί για να μην υπάρξει κίνδυνος για τους απλούς πολίτες. Να σημειωθεί ακόμη ότι κατά τη διάρκεια της ενέργειας στη Eurobank, όταν τα μέλη της οργάνωσης που επιχειρούσαν βρέθηκαν αντιμέτωπα με τρεις αστυνομικούς πήραν το ρίσκο τους και δεν πυροβόλησαν. Αυτό απαντά στην ερώτηση σας.

-«Επαναστατικός Αγώνας» και «Σέχτα Επαναστατών» είναι η συνέχεια της 17Ν;


Δεν υπάρχουν μόνο αυτές οι δύο οργανώσεις. Και δεν φαίνονται μεταξύ τους όμοιες αυτές οι οργανώσεις. Υστερα υπάρχουν και άλλες: η «Λαϊκή Θέληση», οι «Πυρήνες της Φωτιάς», πολλές ακόμα, ένα ολόκληρο ρεύμα επαναστατικής αντιβίας σε όλη την Ελλάδα. Και βέβαια δεν αποτελούν γραμμική συνέχεια της 17Ν, δεν είναι δυνατόν να γίνει μια απλή επανάληψη του παρελθόντος. Πρόκειται για έναν διαφορετικό κύκλο στην εξέλιξη των δυναμικών αγώνων στη χώρα μας.

  -Λεν έχετε μιλήσει ποτέ για τη δράση της 17Ν. Θα το κάνετε στο μέλλον;


Και βέβαια θα μιλήσω για τη δράση της 17Ν, για όλα, είναι και υποχρέωση μου απέναντι στην Ιστορία.

-Εφτά χρόνια εγκλεισμού. Ποιές είναι οι συνθήκες κράτησης;


Είναι μια καλυμμένη, διαβρωτική εξόντωση... Για ν’ αντέξεις, χρειάζεται να έχεις κάτι να σε κρατά. Το καταφύγιο των όμορφων αναμνήσεων, οι αγαπημένοι σου. Και ναι, αυτό που πάλεψες, γι' αυτό που είσαι εδώ μέσα, γι' αυτό που ήσουν, είσαι και θα είσαι.
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger