Home » , » Και εσύ λαέ βασανισμένε, μην ξεχνάς την 24η Φλεβάρη!

Και εσύ λαέ βασανισμένε, μην ξεχνάς την 24η Φλεβάρη!

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017 | 12:45 π.μ.


Σαν σήμερα στις 24 Φλεβάρη του 1943 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα συντονισμένη απεργία και διαδήλωση ενάντια στην επιστράτευση που πήγαν να επιβάλλουν στον σκλαβωμένο τότε λαό μας οι δυνάμεις του άξονα.

Μετά τις τεράστιες απώλειες που είχε επιφέρει ο Κόκκινος Στρατός στις χιτλερικές δυνάμεις με αποκορύφωμα την νίκη του στην μάχη του Στάλιγκραντ, τα γερμανικά στρατεύματα χρειαζόταν επειγόντως νέες δυνάμεις. Να υπάρξουν δηλαδή γερμανοτσολιάδες από κατακτημένα κράτη ή να αποδεσμευτούν Γερμανοί που μέχρι τότε δεν ήταν στα πολεμικά μέτωπα αλλά απασχολούταν στα μετόπισθεν δουλεύοντας σαν εργάτες σε Γερμανικά εργοστάσια, ειδικά κατασκευής πολεμικού υλικού.

Αυτός ήταν και ο λόγος που στις 30 του Γενάρη του 1943 ο αντιστράτηγος Αλεξάντερ Λερ, στρατιωτικός διοικητής των γερμανικών στρατιωτικών δυνάμεων ΝΑ Ευρώπης, εξέδωσε μία διαταγή η οποία μεταξύ άλλων έγραφε:

«1. (...) Κάθε κάτοικος της Ελλάδας ηλικίας 16-45 χρόνων είναι υποχρεωμένος, όταν το απαιτήσουν οι συνθήκες, να αναλάβει δουλιά για γερμανικές ή ιταλικές υπηρεσίες που του υποδείχτηκε. Ανδρικές εργατικές δυνάμεις είναι υποχρεωμένες να εργαστούν κι έξω από τον μόνιμο τόπο κατοικίας τους, αν χρειαστεί σε κοινότητες στρατοπέδευσης. 2. Η πρόσκληση για την ανάληψη της δουλιάς γίνεται άμεσα από τις γερμανικές υπηρεσίες ή μέσω των εντεταλμένων απ' αυτές ελληνικών υπηρεσιών, ιδιαίτερα των επιθεωρήσεων εργασίας και των δημάρχων... 4. Οποιος δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τις παραγράφους 1 και 2 τιμωρείται με χρηματική ποινή απεριορίστου ύψους, φυλάκιση ή ειρκτή ή με στρατόπεδο αναγκαστικής εργασίας».

Η αντίδραση σ’ αυτή την απόφαση των Γερμανών, από τον ελληνικό λαό υπήρξε άμεση.
Η μάχη του ενάντια στην πολιτική επιστράτευση άρχισε με τη συντονισμένη απεργία και διαδήλωση στις 24 Φλεβάρη 1943 και ολοκληρώθηκε με τον πανελλαδικό λαϊκό ξεσηκωμό στις 5 το Μάρτη. Και ένας αποφασισμένος λαός νικάει. Με τις κινητοποιήσεις του κατόρθωσε τη ματαίωση της επιστράτευσης.

Διαβάστε το κείμενο του Γ. Πετρόπουλου στο "Ριζοσπάστη": Η ματαίωση της πολιτικής επιστράτευσης

Και ένα σχετικό άρθρο του Χ. Πασαλάρη που δημοσιεύτηκε στην στην εφημερίδα Realnews πριν 4 χρόνια.

Και εσύ λαέ βασανισμένε, μην ξεχνάς την 24η Φλεβάρη!

 ΑΝ ΚΑΙ ΟΥΔΕΙΣ εκ των σημερινών εν ενεργεία ηγετών έζησε τα σκληρά χρόνια της κατοχής θα πρέπει να έχουν διαβάσει τι ακριβώς συνέβη στην Αθήνα, σαν σήμερα, στις 24 Φεβρουαρίου του 1943, όταν οι ναζί συμπατριώτες της Μέρκελ κατείχαν και βασάνιζαν και καταλήστευαν τη μαρτυρική μας πατρίδα. Θα τα θυμίσω όχι μόνο γιατί τα έζησα από πολύ κοντά, αλλά και για να μαθαίνουν οι σημερινοί πώς πρέπει να κάνουν αντίσταση, αν θέλουν να έχουν ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ!..

ΕΚΕΙΝΕΣ τις μέρες ο Χίτλερ ανάγκασε όλες τις κατεχόμενες χώρες της Ευρώπης να επιστρατεύσουν χιλιάδες πολίτες τους για τα γερμανικά κάτεργα. Το αποτόλμησε και στην Ελλάδα με ένα διάγγελμα του προς τον φίλο του, δωσίλογο πρωθυπουργό Λογοθετόπουλο, που η Γερμανίδα σύζυγος του, συγγενής του στρατάρχη φον Λιστ, έλυνε και έδενε. Μόλις όμως δημοσιεύθηκε το διάταγμα της πολιτικής επιστράτευσης ο αθηναϊκός λαός ξεσηκώθηκε σε ένα τεράστιο συλλαλητήριο και με επικεφαλής αγωνιστές της ΕΠΟΝ και του ΕΑΜ κατέλαβε το Υπουργείο Εργασίας επί της οδού Τοσίτσα...

ΜΕΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΤΗ Κώστα Μανωλκίδη σκαρφαλώσαμε εκείνη τη μέρα στον 4ο όροφο του υπουργείου και βάλαμε φωτιά στα αρχεία, ώστε να μη βρεθούν τα ονόματα των υπό επιστράτευση εργατών. Αυτά την ώρα που τα τανκς των Γερμανών και Ιταλών άδειαζαν τις σφαίρες τους στο πλήθος με αποτέλεσμα να σκοτώσουν τρεις διαδηλωτές και να τραυματίσουν πάνω από τριάντα. Ο ξεσηκωμός επαναλήφθηκε στις 5 Μαρτίου με ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή και με περισσότερα θύματα. Είχε μεσολαβήσει στις28 Φεβρουαρίου η πάνδημη κηδεία του Κωστή Παλαμά, με όλη την Αθήνα να τον συνοδεύει στο Α' Νεκροταφείο.

01 ΚΑΤΑΚΤΗΤΈΣ τα έχασαν κυριολεκτικά. Εντρομοι απέσυραν το διάταγμα της επιστράτευσης και έδιωξαν τον Λογοθετόπουλο από την πρωθυπουργία για να διορίσουν τον Ράλλη. Η μαρτυρική Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα στην Ευρώπη που κατάφερε να νικήσει τον κατακτητή και να ματαιώσει την πολιτική επιστράτευση. Οπως αργότερα θα κατάφερνε να ματαιώσει και την επέκταση της βουλγαρικής κατοχής στη Μακεδονία και Θράκη, παρατάσσοντας το μεγαλύτερο αντιστασιακό κίνημα στην Ευρώπη, που ξεκίνησε με το κατέβασμα της γερμανικής σημαίας από τον Γλέζο και τον Σάντα τον Μάιο του 1941...

ΤΑ ΘΥΜΙΖΩ όλα αυτά σήμερα μήπως και πεισθούν επιτέλους οι άκαπνοι της εξουσίας αλλά και της αντιπολίτευσης ότι με τον λαό και την ηγεσία του ενωμένους σε ΕΘΝΙΚΗ ΓΡΟΘΙΑ όπως τότε, τα πάντα είναι δυνατά: Και το μνημόνιο να κουρελιαστεί και τα δάνεια να κουρευτούν και οι αποζημιώσεις να πληρωθούν και-το σπουδαιότερο- ο σεβασμός προς την Ελλάδα να αποκατασταθεί. Πολύ περισσότερο που σήμερα δεν έχουμε να κάνουμε ούτε με τα τανκς του φον Λιστ, ούτε με το Σκοπευτήριο της Καισαριανής ούτε με το Χαϊδάρι του ηρωικού Ναπολέοντα Σουκατζίδη, ούτε (μέχρι στιγμής τουλάχιστον) με 300.000 νεκρούς από πείνα...

ΤΙ ΔΙΑΒΟΛΕΜΕΝΗ σύμπτωση όμως! Και τότε, όπως και τώρα, με το μέρος της ναζιστικής Γερμανίας ήταν η βόρεια Ευρώπη. Η Νορβηγία του Χάμσουν και του Κουίσλιγκ, αλλά και η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Φινλανδία, η Δανία, η Σουηδία, ήσαν αμαχητί υποταγμένες στον Χίτλερ. Ενώ η νότια Ευρώπη, με πρωτοπόρες την Ελλάδα, τη Γιουγκοσλαβία, τη Γαλλία, ακόμη και την Ιταλία (μετά την εκτέλεση του Μουσολίνι) πρωτοστάτησε στον συμμαχικό αγώνα…

Τότε η πολιτική επιστράτευση του Χίτλερ τινάχτηκε στον αέρα με δύο παλλαϊκά συλλαλητήρια... Τώρα; Τώρα είναι η σειρά των μνημονίων να τιναχτούν στον αέρα. Πώς; Πάλι με μια ΕΘΝΙΚΗ ΓΡΟΘΙΑ, που μπορεί να γίνει ο φόβος και τρόμος των δανειστών γιατί θα ανάψει φωτιές σε όλη τη νότια Ευρώπη... Και τότε... Είναι όμως και τα πέντε δάκτυλα έτοιμα και πρόθυμα να γίνουν γροθιά;
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 4 σχόλια

24 Φεβρουαρίου 2017 στις 6:50 μ.μ.

Δεν υπάρχει καμμία ...εθνική γροθιά.... Η Καπιταλιστική κρίση υπερσυσωρευσης Κεφαλαίων που δεν μπορούνε να επενδυθούνε και πρέπει να καταστραφούνε όλα τα Εργατικά δικαιώματα για να ξανα επενδύσουνε φέρανε τα Μνημόνια που είναι Στρατηγικές επιλογές της Αστικής Τάξης και των Συμμάχων τους στην Ε.Ε. Ετσι και το 1943. Υπήρχε Αστική Τάξη που η Μισή είχε Συμμάχους τους Γερμανούς και η άλλη μισή τους Αγγλους Ιμπεριαλιστές. Αλλωστε τα ΤΑΓΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ήτανε συνειδητή επιλογή όλων τους μετά την Καταστροφή των Γερμανών σε Στάλιγκραντ Κούρσκ. Ητανε η Αμυνα όλου του Καπιταλιστικού κόσμου στον Αντικομμουνιστικό αγώνα. Για αυτό άλλωστε οι Γερμανοί ανοίγανε το Μέτωπο στην Δύση ενώ στην Ανατολή πολεμούσανε με λύσσα. Ο Λαός μας πολέμησε ηρωικά στον Απελευθερωτικό του αγώνα και με τον θετικό Συσχετισμό δυνάμεων στα Βαλκάνια μπορούσε να πάρει την Εξουσία τον Οκτώβρη του 1944 και να οικοδομήση Σοσιαλισμό αν υπήρχε ΕΑΜ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ. Δεν έγινε και οδηγήθηκε στην Καταστροφή λόγω ΕΑΜ Πολιτικού Μετώπου με Σοσιαλδημοκρατία και Οπορτουνισμό. Τα ίδια ισχύουνε και για σήμερα με την Σφαγή του λαού απο την Αριστερή Κυβέρνηση Σύριζα. Αγώνας μέσα απο την Λαική Συμμαχία για Εξοδο απο την Ε.Ε με ΚΟινωνικοποίηση των Μέσων παραγωγής.

26 Φεβρουαρίου 2017 στις 11:28 μ.μ.

Α ρε παναγιωτ/ ο ελληνικος λαος που ξεσηκωθηκε κατα της να ζιστικης επιταξης περιμενοντας να συμμαχισουν ολοι με στοχο την κοινωνικοποιηση των μεσων.απλα αντεδρασαν στοην εγγληματικη ενεργεια .αμα πληροφοριθουν οι7στους10ελλ.που η πληρορηση τουςπροερχεται απο εκπομπες τυπου μενεγακη ,οτι το ξεπουλημα και ηκατοχη εκπορευται απο τον σεβ.εξισου υποπτη και η μελοντολογια της λ.συμμαχιας με κοινωνικοποιηση και την τοτινη εξοδο.μηπως καποιοι που δεν θελουν τιποτα να αλλαξει σε δουλευουν?

28 Φεβρουαρίου 2017 στις 6:18 μ.μ.

Η Λαική Συμμαχία δεν είναι καθόλου ύποπτη και είναι πολύ συγκεκριμένη. Μπορεί να συμμετέχει όποιος θέλει σε Ταξική Βάση χωρίς να χρειάζεται να είναι Κομμουνιστής. Στον καθημερινό αγώνα για μέτρα ανακούφισης απο την Αστική Τάξη γίνεται και η Διαπάλη των απόψεων και οι Κομμουνιστές προβάλουμε για ζύμωση την δικιά μας για Εξοδο απο την Ε.Ε με Κοινωνικοποίηση των Μέσων παραγωγής. Και η ζωή τα ξεκαθαρίζει όλα. Πάμε στο 1940. Ο Λαός πολύ καλά έκανε και ξεσηκώθηκε ενάντια στον Γερμανικό Ιμπεριαλισμό. Το πρόβλημα βρίσκεται στο ότι το ΕΑΜ δεν έπρεπε να είναι Πολιτικό Μέτωπο αλλά Κοινωνική Συμμαχία. Ωστε την ώρα που αποχωρούσανε οι Γερμανοί να μπορέσει να γίνει η Σύνδεση με το ΤΑΞΙΚΟ και τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 να πάρει ο λαός την Εξουσία. Με ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ Νομοτελειακά δεν έγινε πουθενά. Το πρόβλημα βέβαια βρίσκεται στην αλλαγή γραμμής της Κ.Δ το 1935 απο Σοσιαλφασισμός σε Πολιτικά Μέτωπα Θεωριτικοποιώντας τον Ενα απο τους δυο ΕΛΙΓΜΟΥΣ που σωστά έκανε η ΕΣΣΔ. Απόδειξη οτι διαλύσανε την Κ.Δ το 1943 λόγω Ευρωκομμουνισμού και πουθενά δεν πήρε την εξουσία ο λαός μετατρέποντας τον πόλεμο σε Ταξικό.

28 Φεβρουαρίου 2017 στις 6:21 μ.μ.

Εξοδο απο την Ε.Ε ζητάνε Τραμπ Λεπεν Φαρατζ στην Αγγλία που έφυγε και συνεχίζει να έχει Καπιταλισμό. Και στην χώρα μας το επιδιώκουνε τμήματα της Αστικής Τάξης Εθνικιστές και Φασίστες. Αρα μόνο με Κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger