Home » , » Στο θέατρο της καθημερινότητας μας δεν υπάρχει σενάριο

Στο θέατρο της καθημερινότητας μας δεν υπάρχει σενάριο

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012 | 4:32 μ.μ.


 Είχα προαγοράσει το εισιτήριο μου για να πάω να δω και γω σαν  Έλλην, απόγονος του Αισχύλου και του Αριστοφάνη, μια θεατρική παράσταση. Η χαρά μου ήταν  μεγάλη που κατάφερα μετά από καιρό να αγοράσω κάτι που δεν θα έχει σχέση με τις βασικές μου ανάγκες (ψωμί, γάλα, εισιτήρια κλπ.). Την παράσταση μου την πρότεινε ένας πρώην συνάδελφος (άνεργος πλέον) που έχει πάθος με το θέατρο αλλά δεν έχει χρήματα για να το παρακολουθήσει! Να φανταστείτε, τόσο είναι το πάθος του που βάζει, απ τα ελάχιστα λεφτά που βγάζει τον μήνα από μεροκάματα, στην άκρη για να παρακολουθήσει μία παράσταση  low cost!

Η παράσταση είχε τίτλο Corpus Christi και απ όσο διάβασα στο ιντερνέτ (που μοιράζομαι με την πολυκατοικία-ας είναι καλά ο Βασίλης που μας το δίνει τσάμπα) παρουσιάζει ως γκέι τον Χριστό και τους αποστόλους!». Μια χαρά στόρυ» λέω από μέσα μου! Επιπλέον μαθαίνω ότι ο συγγραφέας είναι ο Τέρενς Μακ Νάλι ο οποίος εκτός των άλλων έχει γράψει το Full Monty,το Ritz,το Frankie and Johnny (με τον Αλ Πατσίνο και την Μισέλ Φάιφερ παρακαλώ), όπως επίσης και μία σειρά από θεατρικά τα οποία ομολογώ πως δεν τα ξέρω!

Ντύνομαι λοιπόν, ξυρίζομαι, βάζω την κολόνια μου και παίρνω τα πόδια για να πάω στο θέατρο Χυτήριο, στην Ιερά Οδό.. Φτάνοντας στην περιοχή βλέπω πλήθος κόσμου να περιμένει απ έξω! Ενθουσιάστηκα! Επιτέλους, ο κόσμος πηγαίνει στο θέατρο παρόλη την κρίση! Κοιτώντας πιο καλά βλέπω μία διμοιρία των ματ και κάτι γριές, κάτι παπάδες και κάτι ντουλάπες φαλακρές ίσα με κει πάνω να ουρλιάζουν για κάποια αίσχη και κάποιες ντροπές.

Δεν αργώ να διακρίνω μέσα στο πλήθος τον ομορφάντρα τον Παναγιώταρο ο οποίος είναι και βουλευτής! Υποψιάζομαι πως έχει δει το έργο πριν από εμένα και δεν του άρεσε και θα θέλει να κάνει κάποιες καλλιτεχνικές αλλαγές! Δεκτό! Βεβαίως ο τρόπος του δεν είναι ο καλύτερος, αλλά η τέχνη γεννά μεγάλες συναισθηματικές φορτίσεις!

Στην πορεία βεβαίως αντιλαμβάνομαι ότι κανείς από τους παρευρισκόμενους δεν έχει δει το θεατρικό έργο. Έχουν ακούσει και αυτοί, όπως και εγώ για το στόρυ του έργου και αποφάσισαν ότι επειδή το κρίνουν ως βλάσφημο δεν θα πρέπει να ανέβει. Ρωτάω έναν νεαρό άντρα της μονάδας των ΜΑΤ γιατί επιτρέπουν κάποιους να παρακωλύουν μία διαδικασία πολιτισμού η οποία μάλιστα γίνεται σε έναν ιδιωτικό χώρο. Απάντηση δεν πήρα αλλά απ’ όσο κατάλαβα από το άγριο βλέμμα που μου έριξε πρέπει να σκέφτηκε το «δεν μας χέζεις ρε Νταλάρα».

Το μόνο που μπορούσα να κάνω εκείνη την στιγμή είναι να απολαύσω ως άλλη θεατρική παράσταση το θέαμα που εκτυλισσόταν μπροστά μου! Ο απείρου κάλος και τεραστίου iq βουλευτής της Χρυσής Αυγής έβριζε χυδαία τους συντελεστές της παράστασης (για κάτι αλβανικές κωλοτρυπίδες πήρε το αυτί μου)!Υπέροχη φράση! Εύηχη! Ο άνθρωπος είναι ποιητής! Αναρωτιόμουν πως ένας αδαής και άσχετος με  τον πολιτισμό καταφέρνει να πείσει  τόσο κόσμο (κοντά στα 300 άτομα ήταν οι  ωρυόμενοι) να αντιδράσει με τέτοιο τρόπο. Σιγά μην ξέρει ο Παναγιώταρος από θέατρο και από αρχαίο πολιτισμό! Σιγά μην έχει δει ο Παναγιώταρος (και ο κάθε ακροδεξιός Παναγιώταρος- το θέμα δεν είναι προσωπικό) τα θαύματα του θεάτρου και του σινεμά! Σιγά να μην ξέρεις ο Παναγιώταρος και οι ομοϊδεάτες του το βρισίδι και την βλασφήμια που έπεφτε στις παραστάσεις του Αριστοφάνη! Το τι χέσιμο έχει φάει ο Δίας στις αρχαίες παραστάσεις δεν λέγεται! Αλλά ποτέ δεν τους απαγόρευσαν να τις ανεβάσουν! Εντάξει, μπορεί να έπεφτε κανένα μπινελίκι που και που απ το κοινό!

Άνθρωποι είμαστε. Και θα βρίσουμε και θα νευριάσουμε και όλα θα τα κάνουμε! Αλλά βρε Παναγιώταρε, άνοιξε  μάτια μου κανένα θεατρικό βιβλίο πρώτα και δες πως ανά τον κόσμο σατιρίζουν και ειρωνεύονται τα θεία και ειδικά την βλακεία που έχεις στο κεφάλι σου!
Εν πάση περιπτώσει, γύρισα σπίτι μου με την ψυχή μου γεμάτη! Μπορεί να πλήρωσα άδικα το εισιτήριο μου αλλά τουλάχιστον είδα πολλά είδη θεάτρου! Είδα κωμωδία με κρετίνους θεατρίνους να υπερασπίζονται κάτι για το οποίο εγώ ξέρω πιο πολλά απ’ αυτούς, που και καλά το πιστεύουν! Είδα ιστορικό δράμα, βλέποντας παπάδες και ανοργασμικές κυράτσες να σηκώνουν ψηλά το δεξί τους χέρι αγνοώντας ότι όλο και κάποιον προπάππου θα έχουν που θα έχει φάει ξύλο από κάποιους που στο παρελθόν ύψωναν και αυτοί το δεξί τους χέρι!

Είδα περιπέτεια με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Χρήστο Παππά να απελευθερώνει έναν συλληφθέντα από τις αστυνομικές δυνάμεις (χωρίς αυτές να κάνουν το παραμικρό για να τον αποτρέψουν!)..Αλλά πάνω απ όλα είδα τρόμο, με ανθρώπους να μισούν θανάσιμα άλλους ανθρώπους γιατί δεν ξέρουν ποιον να κατηγορήσουν για τα χάλια τους! Που θα γυρίσουν σπίτι και δεν θα έχουν να φάνε επειδή τους έκοψαν τον μισθό, τους απέλυσαν, αύξησαν τις τιμές των αγαθών.. Αλλά θα νιώθουν καλά που δεν άφησαν ένα έργο πολιτισμού να ανέβει! Θα νιώθουν καλά που κάποιος θα δέρνει τον «πούστη τον Πακιστανό» που πουλάει τσάντες «μαϊμού» για να επιβιώσει.

Στο θέατρο της καθημερινότητας μας δεν υπάρχει σενάριο.Το σενάριο το πλάθουμε εμείς! Διαλέγουμε και παίρνουμε!

…αριστερόχειρας…

Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

Ανώνυμος
12 Οκτωβρίου 2012 στις 5:17 μ.μ.

Επειδη βλεπω πολλα ατομα με σταυρους να πω οτι η εκκλησια καταδικαζει ΟΛΕΣ τις προγαμιαιες σχεσεις και φυσικα το σεξ ενω στο γαμο μπορει να γινεται μονο για λογους αναπαραγωγης.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger