Home » , » Επιστρέφει ο «άξονας του κακού»

Επιστρέφει ο «άξονας του κακού»

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Σάββατο 12 Μαΐου 2018 | 8:25 μ.μ.

«Συμπατριώτες μου Αμερικανοί: Σήμερα, θέλω να ενημερώσω τον κόσμο πάνω στις προσπάθειές μας να εμποδίσουμε το Ιράν να αποκτήσει το πυρηνικό όπλο. Το ιρανικό καθεστώς αποτελεί τον ηγετικό κρατικό σπόνσορα της τρομοκρατίας. Εξάγει επικίνδυνους πυραύλους, πυροδοτεί συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και στηρίζει τρομοκρατικές ομάδες και πολιτοφυλακές όπως η Χεζμπολά, η Χαμάς, οι Ταλιμπάν και η Αλ Κάιντα» (Ντόναλντ Τραμπ, διάγγελμα για την απόσυρση από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, 8/5/2018).

Ο «άξονας του κακού», που είχε πρωτοεισάγει ο Μπους (ο νεότερος), επέστρεψε θριαμβευτικά! Προκειμένου να γίνει αυτό, ο Τραμπ, παρουσιάζει μια πραγματικότητα που ακόμα και ο ελάχιστα ενημερωμένος πάνω στη διεθνή κατάσταση μπορεί να καταλάβει πόσο αισχρά ψεύτικη είναι. Τι να πρωτοσημειώσει κανείς; Το σιιτικό Ιράν στηρίζει τις σουνιτικές ομάδες της Αλ Κάιντα και τους Ταλιμπάν! Αυτές οι ανοησίες, που υποστηρίζονταν φανατικά από τους Σιωνιστές, λέγονταν και εντός ΗΠΑ. Στην έκθεσή της, η επιτροπή που είχε φτιάξει ο Τζορτζ Μπους για την 11η Σεπτέμβρη, υποστήριζε ότι το Ιράν και η Χεζμπολά παρείχαν βοήθεια στην Αλ Κάιντα. Ομως, η ίδια έκθεση ανέφερε ρητά ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το Ιράν και η Χεζμπολά είχαν οποιαδήποτε ανάμιξη στις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη και συμπλήρωνε ότι η Βόρεια Συμμαχία, που πολεμούσε τους Ταλιμπάν, βρήκε βοήθεια από το Ιράν! Τώρα, το πώς γίνεται το Ιράν να στηρίζει τη Βόρεια Συμμαχία και ταυτόχρονα τους Ταλιμπάν, μόνο τα νοσηρά μυαλά αμερικάνικων μυστικών υπηρεσιών θα μπορούσαν να εφεύρουν.

Ο Τραμπ όμως αποδεικνύεται και… αχάριστος. Γιατί ήταν το Ιράν που αποτέλεσε τη σανίδα σωτηρίας των ΗΠΑ, όταν στο Ιράκ μαίνονταν οι αντικατοχικές επιθέσεις, αποτρέποντας τους σιίτες από το να οξύνουν τη σύγκρουσή τους με τους Αμερικάνους. Η μεγαλύτερη σιιτική παράταξη στη χώρα, που έγινε ο κορμός της κυβερνητικής εξουσίας στο κατεχόμενο Ιράκ, το «Ανώτατο Συμβούλιο για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ», είχε στενούς δεσμούς με το Ιράν. Αν το Ιράν ήθελε να στηρίξει την «τρομοκρατία», θα καλούσε σε ενίσχυση της ένοπλης αντίστασης κατά των Αμερικανών στο Ιράκ, όμως αυτό δεν το έκανε ποτέ. Ετσι, οι Αμερικάνοι μπόρεσαν να επιβληθούν στη χώρα και να κάμψουν την Αντίσταση, μετατρέποντάς την σε εμφυλιοπολεμική σύρραξη.

Αν ο Τραμπ ήθελε να βρει ποιος κρύβεται πίσω από τη χρηματοδότηση σουνιτικών ισλαμικών ομάδων, θα έπρεπε να κοιτάζει πιο κοντά στη Σαουδική Αραβία παρά στο Ιράν, αλλά αυτό δε θα το κάνει, γιατί η Σαουδική Αραβία είναι μόνιμος και σταθερός σύμμαχος των ΗΠΑ, αποτελώντας τη δύναμη κρούσης της στην Υεμένη.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στις 14 Ιούλη του 2015 για τα πυρηνικά του Ιράν, στην οποία εκτός από τις ΗΠΑ συμμετείχαν ΕΕ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία και Κίνα, ήταν μια λύση στο αδιέξοδο που υπήρχε για μια ολόκληρη περίοδο με τις κυρώσεις κατά του Ιράν. Η συμφωνία επισφράγιζε την πλήρη αποτυχία της πολιτικής των κυρώσεων, καθώς οι δυτικοί ιμπεριαλιστές προτίμησαν να εντείνουν τις μπίζνες στη μεγάλη ιρανική αγορά παρά να ακολουθήσουν τα κελεύσματα των Σιωνιστών για πολεμικές επιχειρήσεις αβέβαιης αποτελεσματικότητας.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, το Ιράν επιτρεπόταν να συνεχίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα μειώνοντας όμως δραστικά τους πυρηνικούς του αντιδραστήρες (στο ένα τέταρτο περίπου) και περιορίζοντας τις έρευνες μόνο στις εγκαταστάσεις της Νατάνζ για τα επόμενα οκτώ χρόνια. Το πρόγραμμα έμπαινε υπό την αυστηρή εποπτεία της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (IAEA) για να εξασφαλιστεί ότι θα είναι για ειρηνικούς σκοπούς, με αντάλλαγμα την άρση του εμπάργκο.

Τώρα, οι ΗΠΑ αποσύρονται από αυτή την «καταστροφική» κατά τον Τραμπ συμφωνία, με το αιτιολογικό όχι ότι η συμφωνία δεν εξασφαλίζει την αποτροπή της απόκτησης του πυρηνικού όπλου από το Ιράν, αλλά γιατί το Ιράν δεν είναι σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή!

Ομως οι υπόλοιποι ιμπεριαλιστές ηγέτες δεν έκαναν στον Τραμπ τη χάρη να τον ακολουθήσουν. Σε κοινή ανακοίνωση των κυβερνήσεων Βρετανίας, Γερμανίας και Γαλλίας, που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο της βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερίζα Μέι (όχι τυχαία, αν σκεφτούμε ότι η Βρετανία είναι εδώ και δεκαετίες ο πιο πιστός ευρωπαίος σύμμαχος των ΗΠΑ, ιδιαίτερα στις πολεμικές εκστρατείες), αναφέρεται ότι οι κυβερνήσεις των τριών χωρών παραμένουν προσηλωμένες στη συμφωνία και καλούν τις ΗΠΑ να μη δημιουργήσουν προβλήματα στην εφαρμογή της.

Μια ώρα μετά από το διάγγελμα με το οποίο ο Τραμπ γνωστοποιούσε ότι οι ΗΠΑ αποσύρονται από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, το Ισραήλ χτύπησε ξανά κατά στόχων στη Συρία, σκοτώνοντας εννέα άτομα. Οι πολεμικές κραυγές ενισχύονται, με τις ΗΠΑ να προσανατολίζονται σε μια δυναμική επάνοδο στην περιοχή μετά από την ενίσχυση της Ρωσίας στο συριακό μέτωπο. Η επάνοδος των κυρώσεων (σε… δόσεις) αποτελεί μέρος αυτής της νέας στρατηγικής. Οι αμερικανοί ιμπεριαλιστές βάζουν τώρα στη ζυγαριά, πέρα από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, και τους βαλλιστικούς πυραύλους που διαθέτει, αλλά και το ρόλο που διαδραματίζει περιφερειακά. Δηλαδή, ζητούν από το Ιράν να «κλειστεί» στα σύνορά του (την ίδια ώρα που η Σαουδική Αραβία έχει εκστρατεύσει στην Υεμένη και το Ισραήλ δεν περιορίζεται στις συστηματικές δολοφονίες παλαιστίνιων διαδηλωτών, αλλά βομβαρδίζει και στόχους στη Συρία!).

Δεν είναι ο «κακός» Τραμπ που σε αντίθεση με τον «καλό» Ομπάμα οξύνει την αντιπαράθεση με το Ιράν και κατ’ επέκταση με τη Ρωσία. Είναι το στραπάτσο που έχει υποστεί η αμερικάνικη πολιτική στη Μέση Ανατολή. Οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές δεν μπορούν να συνεχίσουν να μένουν άπραγοι απέναντι στην ενίσχυση των ρώσων ανταγωνιστών τους και στην ενίσχυση αντιαμερικάνικων δυνάμεων, όπως η Χεζμπολά που κέρδισε μία μεγάλη νίκη τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογέςστο Λίβανο. Το τι ακριβώς σκοπεύουν να κάνουν ίσως ούτε οι ίδιοι δεν το γνωρίζουν ακόμα. Η πολεμική διέξοδος όμως είναι μέσα στη λογική τους, αν και δεν είναι καθόλου εύκολη μια τέτοια «διέξοδος»…

ΥΓ1. Πάντως, το Νόμπελ Ειρήνης καλό θα είναι να δοθεί στον… Τραμπ. Για να θυμόμαστε όλοι πόσο ξεφτιλισμένος θεσμός είναι!

ΥΓ2. Ο Νετανιάχου είναι, φυσικά, ο μόνος αρχηγός κράτους που χαιρέτισε την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν. Αλλωστε, ήταν αυτός που βοήθησε επικοινωνιακά τον Τραμπ, στήνοντας το γκεμπελίστικο τηλεοπτικό σόου με το πολεμικό πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, που δήθεν συνεχίζεται, όπως μόνο οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες γνωρίζουν. Για να δείξει στον σιωνιστικό όχλο πόσο αναβαθμίζεται η συμμαχία με τις ΗΠΑ, η σιωνιστική κυβέρνηση άρχισε να βάζει στους δρόμους της Ιερουσαλήμ πινακίδες που δείχνουν (στα εβραϊκά, τα αραβικά και τα αγγλικά) την κατεύθυνση της αναμενόμενης προς μετακίνηση αμερικανικής πρεσβείας (φωτογραφία).

Τσιράκια των Αμερικανο-σιωνιστών

Δε θα σταθούμε στην προκλητική οικειότητα («ο Μπέντζαμιν», ο «φίλος Μπέντζαμιν» και ξανά μανά «ο Μπέντζαμιν»). Δε θα σταθούμε στην προκλητική δήλωση: «να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, προκειμένου να διασφαλίσουμε την ευημερία, τη σταθερότητα, τη συνεργασία ανάμεσα στις χώρες μας, αλλά και στις γειτονικές χώρες και στους γειτονικούς λαούς της περιοχής», την ώρα που το Ισραήλ μακελεύει συστηματικά τους Παλαιστίνιους που διαδηλώνουν στη Γάζα και πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές στη Συρία, χωρίς να έχει δεχτεί κάποιο πλήγμα από το καθεστώς Ασαντ. Δε θα σταθούμε στα συγχαρητήρια «για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ», χωρίς λέξη για τη Νάκμπα, τη μεγάλη καταστροφή, το διωγμό του παλαιστινιακού λαού από τις εστίες του.

Θα μείνουμε μόνο σε μια φράση από τις δηλώσεις Τσίπρα: «Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ είχε την ευκαιρία να μας εκφράσει, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μας, και τις ανησυχίες του, τις έντονες ανησυχίες του για τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από το Ιράν. Συμμεριζόμαστε αυτές τις ανησυχίες». Τη μέρα που ο Τραμπ, υπό τις επευφημίες μόνο του Νετανιάχου, αποδοκιμαζόμενος από όλους τους άλλους ιμπεριαλιστές ηγέτες (ακόμα και εντός ΗΠΑ), ανακοίνωνε την αποχώρηση από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο Τσίπρας συμμεριζόταν τις «ανησυχίες» του Νετανιάχου! Ο κατήφορος δεν έχει πάτο…


ΚΟΝΤΡΑ: ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 12 ΜΑΗ
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger