Home » , » Σαν σήμερα το 1921 η καταστολή της εξέγερσης της Κροστάνδης

Σαν σήμερα το 1921 η καταστολή της εξέγερσης της Κροστάνδης

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Κυριακή 18 Μαρτίου 2018 | 5:26 π.μ.

Σαν σήμερα στις 18/03/1921 τα στρατεύματα του νεαρού Σοβιετικού κράτους καταστέλλουν την εξέγερση της  Κροστάνδης.
Εμείς θα αναφερθούμε σ’ αυτό το θέμα παρουσιάζοντας δυο «αλληλοσυγκρουόμενες» εκδοχές.
Απ’ την μια θα δούμε πώς παρουσιάζει αυτό το γεγονός ο «Ριζοσπάστης» και απ’ την άλλη πώς προσεγγίζει αυτό το ιστορικό θέμα ένας συγγραφέας με μεγάλη διαδρομή στο κομμουνιστικό κίνημα. Αναφερόμαστε στον Αρη Αλεξάνδρου και στο βιβλίο του «Η εξέγερση της Κροστάνδης, Μάρτιος 1921» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Φυτράκη.

Για τον λογοτέχνη αυτόν μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ, ενώ στο πόνημα του είναι ξεκάθαρη η συμπάθειά του για τους εξεγερμένους της Κρονστάνδης.

Ας δούμε αρχικά ποια είναι η τοποθέτηση του ΚΚΕ μέσα από την στήλη «Σαν σήμερα» που δημοσιεύει η ιστοσελίδα 902.

Ο Κόκκινος Στρατός συντρίβει το αντεπαναστατικό κίνημα στην Κροστάνδη. Στο κίνημα συμμετείχαν αγρότες, δυσαρεστημένοι από την κακή οικονομική κατάσταση που δημιουργήθηκε σε σημαντικά τμήματα του πληθυσμού εξαιτίας των δυσκολιών που προκάλεσε στη χώρα ο πόλεμος, αλλά και λόγω της συνέχισης του παρακρατήματος, καθώς και εργάτες που εξαναγκάζονταν από την ένδεια να επιστρέψουν στην ύπαιθρο, αλλά και λευκοφρουροί που εκμεταλλεύτηκαν την επαναστατική και πολιτική απειρία των ναυτών του στόλου - προερχομένων, ως επί το πλείστον, από τα δυσαρεστημένα αγροτικά στρώματα.

Οι στασιαστές ναύτες κατέλαβαν το φρούριο της Κροστάνδης με κεντρικό σύνθημα: «Ναι στα σοβιέτ - όχι στους μπολσεβίκους». Τελικά, ο Κόκκινος Στρατός, πολεμώντας κάτω από δύσκολες συνθήκες, ανακατέλαβε το φρούριο.

«Το χαρακτηριστικότερο στα γεγονότα της Κροστάνδης», έγραφε ο Β. Ι. Λένιν, «είναι ακριβώς οι ταλαντεύσεις του μικροαστικού στοιχείου. Τίποτε σχεδόν διαμορφωμένο, ξεκάθαρο, συγκεκριμένο δεν υπάρχει. Νεφελώδη συνθήματα όπως "ελευθερία", "ελεύθερο εμπόριο", απελευθέρωση από το ζυγό", "σοβιέτ χωρίς μπολσεβίκους" ή "επανεκλογή των σοβιέτ" ή "λύτρωση από τη δικτατορία του κόμματος" κλπ.

Τόσο οι μενσεβίκοι όσο και οι σοσιαλεπαναστάτες διακηρύσσουν ότι το κίνημα της Κροστάνδης είναι "δικό τους" κίνημα... Ολόκληρη η συμμορία των λευκοφρουρών κινητοποιείται αστραπιαία για την Κροστάνδη, με ταχύτητα, μπορεί να πει κανείς. τηλεγράφου...

Ας κλείσουμε λοιπόν τα μάτια μπρος στο γεγονός, ότι όλοι οι γνήσιοι λευκοφρουροί χειροκροτούσαν τους αποστάτες της Κρονστάνδης και ότι συγκέντρωναν χρήματα για την υποστήριξή της από τις τράπεζες». (Β. Ι. Λένιν «Σχετικά με τη φορολογία σε είδος». «Απαντα», τ. 43, σελ. 246 - 247)

Διαβάστε επίσης:

18 Μάρτη 1921 καταστέλλεται η εξέγερση της Κροστάνδης. Αποσπάσματα από το βιβλίο του Άρη Αλεξάνδρου "Η εξέγερση της Κροστάνδης, Μάρτιος 1921". 
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

18 Μαρτίου 2018 στις 3:39 μ.μ.

απο του αρη αλεξανδρου:
τρότσκι και ζηνόβιεφ οι πρωταγωνιστες απο πλευρας των σοβιετ της καταστολης της εξεγερσης της κροστανδης
οι ιδιοι σε δυο δεκαετιες περιπου σε αλλους "ρολους"
τοσο ευκολα απωλεσαν την κομμουνιστικη τους συνηδειση;
η ή αρετη της εξουσιομανιας παραγει κενες θεσεις στο πολιτιμπιρο;

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger