Home » , » Σαν σήμερα, 8/1/1991:Το [παρα]κράτος δολοφονεί τον Ν. Τεμπονέρα - Το χρονικό της δολοφονίας

Σαν σήμερα, 8/1/1991:Το [παρα]κράτος δολοφονεί τον Ν. Τεμπονέρα - Το χρονικό της δολοφονίας

Από giorgis , Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018 | 2:29 π.μ.


Του Γ. Γ

Συμπληρώνονται σήμερα 27 χρόνια από το θάνατο του Νίκου Τεμπονέρα (08/01/1991), ο οποίος δολοφονήθηκε από οπλισμένα μέλη της ΟΝΝΕΔ Πάτρας, με  αυτόπτες μάρτυρες να καταγγέλλουν ως φυσικούς αυτουργούς του εγκλήματος τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας και μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Ι. Καλαμπόκα, καθώς και τα στελέχη της οργάνωσης Α. Μαραγκό και  Σ. Σπίνο.

Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί ένα χρονικό των γεγονότων, είναι γραμμένο στις 29/12/2008 και είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Εργατικού Αντιϊμπεριαλιστικoύ Μετώπου (ΕΑΜ)

Πριν απ’ αυτό όμως και για τους νεότερους αναγνώστες μας να παραθέσουμε τηλεγραφικά δυο λόγια για το ποία ήταν η συλλογικότητα στην οποία άνηκε ο δολοφονημένος από τους δεξιούς τραμπούκους αγωνιστής καθηγητής.

Ο αείμνηστος Νίκος Τεμπονέρας ήταν στέλεχος του ΚΚΕ και αποχωρεί απ’ αυτό μαζί με μια ομάδα στελεχών, και μελών της Κομματικής Οργάνωσης Πάτρας το 1985 ιδρύοντας το ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΌ ΜΕΤΩΠΟ (ΕΑΜ).   .

Η αιτία της αποχώρησης απ’ το ΚΚΕ και η δημιουργία αυτής της συλλογικότητας ήταν γιατί η συνδικαλιστική παράταξη του ΚΚΕ, η ΕΣΑΚ, τότε –πρόδρομος του ΠΑΜΕ- συνεργαζόταν στις εκλογές για την ανάδειξη Δ.Σ σωματείων της περιοχής με την ΠΑΣΚΕ, του ΠΑΣΟΚ.
Αυτή η ομάδα, λοιπόν κατηγορεί το ΚΚΕ για ρεφορμισμό, αποχωρεί απ’ αυτό και ιδρύει το ΕΑΜ.  

Στην πορεία αυτή η οργάνωση και λόγο των δεξιών επιλογών της απομαζικοποιείται εντελώς και σήμερα στην κοινωνία της Πάτρας είναι σχεδόν ανύπαρκτη.  
Να προσθέσουμε ότι η φερόμενη επικεφαλής της Ουρανία Μπίρμπα υπήρξε υποψήφια στις βουλευτικές εκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ και εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος Πάτρας με την δημοτική παράταξη του κυβερνητικού κόμματος ΡΑΠ-Ανθρώπινη πόλη.
Η μόνη δραστηριότητα αυτής της κίνησης που απαρτίζεται από μια "παρέα" 20-30 ατόμων είναι να ασκεί κριτική στον δήμαρχο που εκλέχτηκε με την παράταξη του ΚΚΕ, Κ. Πελετίδη, ενώ η πολιτική τους παρουσία είναι μηδαμινή.

Τώρα πώς γίνεται αυτοί που κατηγόρησαν το ΚΚΕ για ρεφορμισμό και αποχώρησαν από αυτό το κόμμα, σήμερα να προσφέρουν χείρα βοηθείας στον μνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, νομίζουμε ότι η απάντηση είναι αυτονόητη.

Συγκλονιστική καταγραφή του χρονικού του δολοφονικού χτυπήματος στον καθηγητή Νίκο Τεμπονέρα.

Ο Χάρης Καραβαγγέλης, στις εικόνες που το 1991 προκάλεσαν σοκ στο πανελλήνιο, μπαίνει μέσα στο σχολικό συγκρότημα Βουδ, αλλά και στο νοσοκομείο "Αγιος Ανδρέας" όπου έχει μεταφερθεί ετοιμοθάνατος ο Ν. Τεμπονέρας.

Οι εικόνες παρατίθενται χωρίς ψηφιακή παρέμβαση και ενδέχεται να ενοχλήσουν.


ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 3 σχόλια

8 Ιανουαρίου 2018 στις 2:37 π.μ.

Αφού το διευκρίνησες σε σχέση με την σημερινή πορεία τους παρέα με τον Σύριζα σε αντίθεση με ότι λέγανε το 1985 όλα καλά Γ.Γ. Μια διαφωνία μόνο που το ξέρεις αλλά δεν πειράζει. Το ΠΑΜΕ δεν είναι συνδικαλιστική παράταξη του ΚΚΕ. Είναι ΤΑΞΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ αποτελεί τμήμα της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ και συμμετέχει όποιος θέλει με μόνο κριτήριο το ΤΑΞΙΚΟ.

8 Ιανουαρίου 2018 στις 4:41 μ.μ.

του Ελευθεριακός Πάνθηρας*

27 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την δολοφονία του κομμουνιστή καθηγητή Νίκο Τεμπονέρα στην Πάτρα από ομάδα τραμπούκων την ΟΝΝΕΔ.

Ο Νίκος Τεμπονέρας ήταν ένας από τους εκατοντάδες που υπερασπίστηκαν τον αγώνα των μαθητών και τις καταλήψεις τους ενάντια στο πολυνομοσχέδιο του Κοντογιαννόπουλου και Μητσοτάκη. Αγώνας που ήταν νικηφόρος σε εποχή που ο νεοφιλελευθερισμός κυριαρχούσε μετα την κατάρρευση των "σοσιαλιστικών" καθεστώτων.

Σπουδαστής τότε στο ΤΕΙ Αθήνας (που τελεί σε κατάληψη) όταν ήρθε φαξ από το ΤΕΙ Πάτρας ότι ο Νίκος Τεμπονέρας είναι νεκρός, αυθόρμητα όλα τα ταμπλό της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ καταστραφήκανε...

Οι μεγάλες διαδηλώσεις που έγιναν πριν την δολοφονία αλλά και η οργή που ξεχείλισε μετά την δολοφονία με μαζικές πορείες και συγκρούσεις.....αναδείξανε μια μαγιά νέων αγωνιστών που στράφηκαν αριστερά και μάλιστα στην επαναστατική - αντικαπιταλιστική πτέρυγα.

Ως ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ Για Την ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ τιμούμε τον σύντροφο Νίκο Τεμπονέρα, οδηγό της δράσης μας και των σημερινών αγώνων για μια νέα κοινωνία ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα.

*μέλος της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ Για Την ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

https://pgteed.blogspot.gr/

8 Ιανουαρίου 2018 στις 7:18 μ.μ.

Τα Σοσιαλιστικά καθεστώτα στην ΕΣΣΔ και την Αν.Ευρώπη δεν κατέρρευσαν. Ανατράπηκαν δολοφονημένα απο μέσα και απο επάνω με αφετηρία το 20ο Συνέδριο του 1956 και την επικράτηση στην ΕΣΣΔ της ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΤΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ λόγω των απωλειών του πολέμου σε Στελέχη. Με την ΣΤΑΔΙΑΚΗ Εφαρμογή νόμων του Καπιταλισμού σε μια πορεία καταστρέψανε τα πάντα. ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΤΙΚΗ 5η ΦΑΛΑΓΓΑ.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger