Home » , , » Η βαρβαρότητα του καπιταλισμού σε αριθμούς

Η βαρβαρότητα του καπιταλισμού σε αριθμούς

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017 | 10:53 μ.μ.

Είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακά τα στοιχεία που προέκυψαν μετά από έρευνα της Ελβετικής τράπεζας Credit Suisse και δόθηκαν στην δημοσιότητα. Στην ουσία εκεί βλέπουμε την αγριότητα του απάνθρωπου συστήματος του καπιταλισμού να παρουσιάζεται με αριθμούς.

Μαθαίνουμε λοιπόν ότι την στιγμή που χρεοκοπούν ολόκληρες χώρες και εκατομμύρια πολίτες οδηγούνται στην φτώχεια και μιζέρια, τα κέρδη πολυεθνικών και μεγαλοεπιχειρηματιών  εκτοξεύονται σε αστρονομικά ύψη. 
Κέρδη που καταλήγουν σε θησαυροφυλάκια και είναι ασφαλισμένα σε φορολογικούς παραδείσους που όλοι τους ξέρουν, όλοι τους κατηγορούν αλλά κανείς δεν αντιδρά και οι καπιταλιστές που βλέπουν τα ονόματα τους κατά καιρούς να βγαίνουν στην δημοσιότητα χαμογελούν ειρωνικά, αφού μόνιμα βρίσκονται στο απυρόβλητο.

Ας δούμε τα στοιχεία που αναφέρει η Credit Suisse. Σύμφωνα μ’ αυτά μόλις το 1% των κατοίκων του πλανήτη έχει στην κατοχή του περιουσία που ανέρχεται συνολικά στα 140 τρις. Δολάρια που αντιστοιχεί στο μισό του συνόλου του παγκόσμιου πλούτου. Μάλιστα, οι 8 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο διαθέτουν συνολική περιουσία ίση με τα περιουσιακά στοιχεία του 50% του πληθυσμού της γης. 

Στον αντίποδα, το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού διαθέτει ατομική περιουσία χαμηλότερη των 10.000 δολαρίων, ενώ ένας στους δέκα απ’ αυτούς καλείται να ζήσει με λιγότερα από 2 δολάρια την μέρα. Και, βέβαια το χάσμα αυτό χρόνο με τον χρόνο διευρύνεται.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2010 μέχρι σήμερα οι περιουσίες των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο έχουν αυξηθεί κατά 44%, ενώ την ίδια περίοδο αυτές του υπολοίπου πληθυσμού έχουν μειωθεί κατά 41%.

Τα παραπάνω συγκλονιστικά στοιχεία είναι μια απάντηση σε όσους ισχυρίζονται ότι αυτό το απάνθρωπο, εγκληματικό σύστημα που λέγεται καπιταλισμός μπορεί κάποτε να εκσυγχρονιστεί. Το ξαναλέμε: Ο καπιταλισμός δεν εκσυγχρονίζεται παρά μόνο ανατρέπεται!
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

19 Νοεμβρίου 2017 στις 11:49 μ.μ.

Εμπρος λοιπόν. Ενίσχυση παντού της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ για να αποσπάσουμε προσωρινά μέτρα ανακούφισης με στόχο την Εξοδο απο την Ε.Ε με Κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής. ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ και αγώνας.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger