Home » , , » Καπιταλισμός και πυρκαγιές

Καπιταλισμός και πυρκαγιές

Από giorgis , Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017 | 10:35 π.μ.


Του  Γ. Γ.

H φύση, δηλαδή η φύση που δεν είναι το ανθρώπινο σώμα, είναι το ανόργανο σώμα του ανθρώπου. O άνθρωπος ζει στη φύση σημαίνει: η φύση είναι το σώμα του, με το οποίο οφείλει να διατηρεί μια σταθερή διαδικασία για να μην πεθάνει. H άποψη ότι η φυσική και η πνευματική ζωή του ανθρώπου είναι αναπόσπαστα δεμένες με τη φύση δε σημαίνει τίποτα άλλο από το ότι η φύση είναι αναπόσπαστα δεμένη με τον εαυτό της, επειδή ο άνθρωπος είναι μέρος της φύσης.

Καρλ Μαρξ

O μαρξισμός αντιλαμβανόταν ότι η εμπορευματική-κεφαλαιοκρατική οργάνωση της παραγωγής δεν σήμαινε μόνο την εκμετάλλευση της ζωντανής εργασίας, αλλά και την καταλήστευση του φυσικού πλούτου της γης. 

Μ’ αυτό το σκεπτικό μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί το αστικό κράτος δεν κάνει το παραμικρό για να προστατέψει τον δασικό πλούτο της χώρας μας, γιατί οι πυρκαγιές που ξεσπούν καθημερινά είναι το όχημα για την περαιτέρω εμπορευματοποίηση της γης και φυσικά γιατί το αστικό κράτος δεν κάνει καμιά προσπάθεια για να τις εμποδίσει.

Κάποτε για τις πυρκαγιές έφταιγε ο «στρατηγός άνεμος» και οι «ασύμμετρες απειλές». Σήμερα για τις καταστροφικές πυρκαγιές και Κάλαμο και Βαρνάβα, φταίει το «σχέδιο εμπρηστών σε όλη την χώρα» σύμφωνα με την κυβέρνηση,  και για τον αρχηγό της αντιπολίτευσης η απουσία «αποφασιστικής και συντονισμένης δράσης».

Ο καπιταλισμός θεωρεί αντιπαραγωγικό ό,τι δεν αποφέρει άμεσο κέρδος. Τα ίδια τα δάση τα βλέπει σαν πηγή αποκόμισης κέρδους. Γι’ αυτό και διαχρονικά οι αστικές κυβερνήσεις αφήνουν απροστάτευτα τον δασικό μας πλούτο στις ορέξεις καταπατητών,  στο στόχαστρο τουριστικών ομίλων και άλλων μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων. 

Δεν είναι καθόλου τυχαίο η αντιμετώπιση που έχουν από την αστική δικαιοσύνη όποιοι εμπρηστές συλληφθούν. «Όπως δείχνουν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, είναι πιο εύκολα για κάποιους δικαστές να οδηγήσουν στην φυλακή ένα κορίτσι σαν την Ηριάννα που τόλμησε να αγαπήσει έναν αναρχικό νέο και με μοναδικό στοιχείο ένα μερικό –λανθάνον- αποτύπωμά της, παρά τον δράστη ενός καταστροφικού εμπρησμού» έγραφε χτες η εφημερίδα «Docomento».

Τα αναμφισβήτητα στοιχεία που παραθέτει επιβεβαιώνουν απόλυτα αυτή την εκτίμηση. «Ανατρέχοντας στα επίσημα στοιχεία της περασμένης δεκαετίας βλέπουμε ότι μέσα σε μια τετραετία κατά την οποία είχαν ξεσπάσει 60.000 και είχαν συλληφθεί περισσότεροι από 4.000 ύποπτοι για εμπρησμό σε πρώτο βαθμό καταδικάστηκαν οι 700 και στην φυλακή πήγε μόνο ένας», προσθέτει το ρεπορτάζ και συμπληρώνει: «Αυτό σημαίνει ότι στο 85,93 των επιβεβαιωμένων εμπρησμών δεν παραπέμφθηκε κανένας στην δικαιοσύνη. Από αυτούς που καταδικάστηκαν, το 72,9% είδε την ποινή του να αναστέλλεται και το 26,5% να μετατρέπεται».

Είναι δηλαδή χωρίς νόημα να ασχοληθούμε με την άσκοπη κοκορομαχία κυβέρνησης –αντιπολίτευσης αφού και τα δυο αυτά αστικά κόμματα αφήνουν εντελώς απροστάτευτο τον δασικό πλούτο στην χώρα μας και κάνουν γαργάρα το εμπόριο της γης, την πολύμορφη επιχειρηματική χρήση της γης για κερδοσκοπία.

Υ.Γ. Αυτή την στιγμή η φωτιά του Βαρνάβα έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και οι φλόγες κατακαίνε τα πάντα στο πέρασμά τους.  
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

14 Αυγούστου 2017 στις 5:13 μ.μ.

Πολύ σωστό το άρθρο. Δυστυχώς πάνω από τα μισά δάση μας έχουν ήδη χαθεί με ανυπολόγιστες συνέπειες. Σε λίγες δεκαετίες, αν συνεχίσουμε έτσι, δεν θα υπάρχει δέντρο ούτε για δείγμα. Επίσης η μόλυνση των υδάτων, του εδάφους και του αέρα έχει άμεση σχέση με το οικονομικό μοντέλο που εκμεταλλεύεται και καταστρέφει το Περιβάλλον (και τους ανθρώπους). Αν δεν υπάρχουν ριζικές αλλαγές δεν θα τα καταφέρουμε ως είδος έτσι όπως πάμε. mitsos175.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger