Home » » Οι νεοναζί της Ουκρανίας, δείχνουν το ταξικό τους πρόσημο (video)

Οι νεοναζί της Ουκρανίας, δείχνουν το ταξικό τους πρόσημο (video)

Από askordoulakos , Σάββατο 18 Μαρτίου 2017 | 10:36 μ.μ.

Από solidarityantifascistukraine.wordpress

Το ουκρανικό καθεστώς προχωράει σε ολοκληρωτικό οικονομικό αποκλεισμό του Ντονμπάς

Ο οικονομικός αποκλεισμός των Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ διεξάγεται εδώ και δύο μήνες από τις παραστρατιωτικές φασιστικές μονάδες που δρουν στο πλάι του ουκρανικού στρατού. Έως τώρα επισήμως το Κίεβο μιλούσε για μια εξωθεσμική πρωτοβουλία χωρίς να δίνει επίσημη κάλυψη σ’ αυτή την πρακτική ενώ ταυτόχρονα δεν προχωρούσε σε κάποια κίνηση ώστε να απελευθερωθούν τα μπλοκαρισμένα οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα.

Αυτή την εβδομάδα υπήρξε μια σημαντική εξέλιξη στο μπλοκάρισμα των απελευθερωμένων περιοχών του Ντονμπάς. Μετά από πρόταση του Προέδρου της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αποφασίστηκε ο προσωρινός μεν, ολοκληρωτικός δε οδικός και σιδηροδρομικός αποκλεισμός των ΛΔ Ντονιέτσκ-Λουγκάνσκ. Ως αιτία αυτής της κίνησης εμφανίστηκε η πρωτοβουλία των δύο Λαϊκών Δημοκρατιών να θέσουν υπό τον έλεγχό τους πάνω από 40 ιδιωτικές επιχειρήσεις Ουκρανών επιχειρηματιών που βρίσκονται στα εδάφη των Λαϊκών Δημοκρατιών και των οποίων οι ιδιοκτήτες αρνήθηκαν να καταβάλουν φόρους στις Λαϊκές Δημοκρατίες. Ο Ποροσένκο δήλωσε ότι το μπλοκάρισμα θα διαρκέσει έως ότου επιστραφούν αυτές οι επιχειρήσεις στους ιδιοκτήτες


Εκτός από τον παραπάνω λόγο είναι πιθανό η κίνηση Ποροσένκο να σχετίζεται με την εσωτερική διαπάλη στην Ουκρανία αφού είναι σε εξέλιξη προσπάθεια από ακροδεξιούς, εθνικιστικούς κύκλους να στηθεί ένα δεύτερο Μαϊντάν που αυτήν τη φορά θα έχει ως στόχο τον ίδιο τον Ποροσένκο. Η διαμάχη μεταξύ φατριών, με τις διάφορες ομάδες και κόμματα να σχετίζονται άμεσα τις περισσότερες φορές με συγκεκριμένους ολιγάρχες αλλά και ξένα κέντρα δεν έχει πάψει ούτε στιγμή στην Ουκρανία.

Το σίγουρο είναι ότι η ουκρανική επιθετικότητα με την ανοχή ή/και την παρότρυνση της ΕΕ και των ΗΠΑ δημιουργεί προϋποθέσεις για κλιμάκωση της ένοπλης αντιπαράθεσης και σίγουρα πυροδοτεί σειρά πολιτικών εξελίξεων όπως θα φανεί παρακάτω.

Είναι γεγονός ότι το οδικό κι άρα οικονομικό μπλοκάρισμα των ΛΔ Ντονιέτσκ-Λουγκάνσκ έχει δημιουργήσει μια σειρά από παράδοξα αφού οι περιοχές των Λαϊκών Δημοκρατιών κι η Ουκρανία είναι στενά συνδεδεμένες εμπορικά. Έτσι, το τελευταίο διάστημα διάφοροι κύκλοι στην Ουκρανία επισημαίνουν ότι ο πολύτιμος για την Ουκρανία άνθρακας του Ντονμπάς συνεχίζει να φτάνει στην Ουκρανία απλά μέσω Ρωσίας ή ακόμα και Νότιας Αφρικής. Ως αποτέλεσμα, η Ουκρανία συνεχίζει να προμηθεύεται άνθρακα και μεταλλεύματα από το Ντονμπάς αλλά σε διπλάσια τιμή. Η Ουκρανία είναι σε μεγάλο βαθμό, αν όχι απόλυτα, εξαρτημένη απ’ την παραγωγή του Ντονμπάς σε άνθρακα. Η στροφή σε άλλες αγορές είναι μια επιλογή που αυξάνει σημαντικά το κόστος αγοράς, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ενεργειακή ισορροπία της χώρας.

Οι Ουκρανοί Ναζί, Γιατσένιουκ, Τιαγκνιμπόκ και Κλίτσκο μαζί με την υφυπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ, Νούλαντ

 Από την πλευρά τους οι Λαϊκές Δημοκρατίες βρίσκονται κι αυτές σε περίεργη θέση καθώς, όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, ο νο1 εμπορικός τους εταίρος κατά τη διάρκεια του πολέμου ήταν η ίδια η Ουκρανία ενώ όσο οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις παρέμεναν υπό την ιδιοκτησία των ολιγαρχών οι φόροι από τις πωλήσεις άνθρακα καταβάλλονταν στο ουκρανικό κράτος μη αφήνοντας κανένα οικονομικό όφελος στις Λαϊκές Δημοκρατίες εκτός από την πληρωμή μισθών στους εργαζόμενους και κάποιες πρωτοβουλίες «ανθρωπιστικής βοήθειας» που έπαιρναν κάποιοι ολιγάρχες όπως ο Ρινάτ Αχμέτοφ για να εξισορροπήσουν την κατάσταση.

Μετά την «εθνικοποίηση» όμως δεκάδων επιχειρήσεων και ορυχείων η παραπάνω κατάσταση αλλάζει. Οι Λαϊκές Δημοκρατίες είναι σε θέση να αντλούν άμεσο οικονομικό όφελος από τη λειτουργία αυτών των επιχειρήσεων ενώ σημαντική είναι η ζημία που προκαλείται στους εν λόγω ολιγάρχες. Όμως μετά τον ουκρανικό οικονομικό αποκλεισμό, η παραγωγή μπορεί να διοχετευτεί μόνο στη Ρωσία, η οποία δεν τη χρειάζεται καθώς έχει επάρκεια σε άνθρακα και μεταλλεύματα. Συνεπώς, ο μόνος δρόμος είναι η μετονομασία του άνθρακα και των μεταλλευμάτων του Ντονμπάς σε ρωσικό ή άλλης προέλευσης κι η μεταπώλησή του ως τέτοιο.

Κάτι τέτοιο αποτελεί μονόδρομο από τη στιγμή που οι νεαρές Λαϊκές Δημοκρατίες δεν έχουν λάβει διεθνή αναγνώριση ως νόμιμες οντότητες από κανένα άλλο κράτος στον κόσμο, ούτε από την ίδια τη Ρωσία. Ίσως αυτός να είναι κι ένας λόγος που η πρόσφατη αναγνώριση εκ μέρους του ρωσικού κράτους, των ταξιδιωτικών εγγράφων των Λαϊκών Δημοκρατιών να ξεσήκωσε τέτοιο σάλο απ’ την ουκρανική κυβέρνηση και διεθνή media.

Εδώ οι τρεις Ναζί, Γιατσένιουκ, Τιαγκνιμπόκ και Κλίτσκο χαιρετούν τα πλήθη

Όσο το ουκρανικό καθεστώς σκληραίνει τη στάση του απέναντι στις Λαϊκές Δημοκρατίες, τόσο οδηγεί νομοτελειακά τη Ρωσία σε πράξεις αναγνώρισής τους αλλά και τις ίδιες τις Λαϊκές Δημοκρατίες σε πιο ριζοσπαστικά μέτρα (όπως οι εθνικοποιήσεις) που αρχικά προβλέπονταν από τα Συντάγματα των ΛΔ αλλά είχαν παγώσει ένεκα της αναμονής ενός πιθανού πολιτικού συμβιβασμού με την ουκρανική πλευρά (Συμφωνίες Μινσκ).

Τα διαβατήρια των δύο Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονιέτσκ Λουγκάνσκ

Η Ρωσία αντιδρώντας στην τελευταία ουκρανική πρωτοβουλία για οικονομικό μπλοκάρισμα των Λαϊκών Δημοκρατιών δήλωσε ανήσυχη και ότι μια τέτοια κίνηση δε δημιουργεί ατμόσφαιρα για την εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ ενώ η γραμματεία Τύπου του Ρώσου προέδρου σημείωσε πως η αναγνώριση των ταξιδιωτικών εγγράφων των Λαϊκών Δημοκρατιών δεν αποτελεί λάθος της Ρωσίας αλλά αναγκαστικό μέτρο για να προλάβει την ανθρωπιστική καταστροφή που απειλούσε τους αποκλεισμένους κατοίκους του Ντονμπάς μετά τον εμπορικό αποκλεισμό τους από το Κίεβο.

Πρόσφατα ο Ρώσος εκπρόσωπος στον ΟΟΣΑ, Λουκάσεβιτς, δημοσίευσε στοιχεία για την κατάσταση στην Ουκρανία και το Ντονμπάς. Εκεί αναφέρει ότι οι νεκροί άμαχοι το πρώτο δίμηνο του 2017 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία είναι 16 ενώ άλλοι 76 τραυματίστηκαν. Το 66% των θυμάτων είναι στις απελευθερωμένες περιοχές του Ντονμπάς. Ο Λουκάσεβιτς στάθηκε στις χιλιάδες καθημερινές παραβιάσεις της εκεχειρίας απ’ την ουκρανική πλευρά, στα εμπόδια που μπαίνουν στους ξένους παρατηρητές, στη συγκέντρωση μη-επιτρεπτού από τη Συμφωνία του Μινσκ εξοπλισμού στην εμπόλεμη ζώνη κ.ο.κ. Συγχρόνως έδωσε στοιχεία για την αντι-ρωσική υστερία στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Λουκάσεβιτς, στην Ουκρανία έχει απαγορευτεί η μετάδοση 77 ρωσικών καναλιών ακόμα και κάποιων με περιεχόμενο το κυνήγι και το ψάρεμα ενώ επίσης απαγορεύτηκε η προβολή 600 ρωσικών ταινιών κι η είσοδος 140 Ρώσων καλλιτεχνών σε ουκρανικό έδαφος. Όπως υπογράμμισε, η Ουκρανία διεκδικεί τα πρωτεία στον στίβο της αντι-ρωσικής υστερίας ενώ σημείωσε πως οι διαδικασίες της «από-ρωσοποίησης» και «αποκομμουνιστικοποίησης» δεν μπορούν να φέρουν κανένα θετικό αποτέλεσμα για τις σχέσεις των δύο χωρών.

Εδώ ο Ναζί Τιάγκνιμποκ με τον Μακ Κέιν.

Ο Λουκάσεβιτς τόνισε ότι η αναγνώριση των επίσημων εγγράφων (διαβατηρίων κλπ) των Λαϊκών Δημοκρατιών μπορεί να αλλάξει αν εφαρμοστούν τα προβλεπόμενα από τις Συμφωνίες του Μινσκ απ’ την ουκρανική πλευρά (σταμάτημα των εχθροπραξιών, συνταγματική κατοχύρωση του ειδικού στάτους των ΛΔ, αναγνωρισμένες απ’ την ουκρανική βουλή τοπικές εκλογές στο Ντονμπάς κ.ο.κ.)

Ο Λουκάσεβιτς δικαιολόγησε τις «εθνικοποιήσεις» στο Ντονμπάς διερωτώμενος πόσοι φόροι που καταβλήθηκαν απ’ τις εν λόγω επιχειρήσεις στο ουκρανικό κράτος πήγαιναν για τον εξοπλισμό των στρατιωτικών μονάδων που βομβαρδίζουν νυχθημερόν τις Λαϊκές Δημοκρατίες και σχολιάζοντας «πολλοί περισσότεροι απ’ την ανθρωπιστική βοήθεια του Αχμέτοφ». Κατηγόρησε την ουκρανική κυβέρνηση ότι δεν είχε πρόθεση να περιορίσει τους εξτρεμιστές που μπλόκαραν τις σιδηροδρομικές γραμμές ενώ κάτι τέτοιο ήταν εύκολο όπως αποδείχθηκε στη μοναδική πλευρά που πήρε μια τέτοια πρωτοβουλία. Αφήνοντας τους εξτρεμιστές να μπλοκάρουν τις Λαϊκές Δημοκρατίες έθεσε σε κίνδυνο τις ουκρανικές επιχειρήσεις στις Λαϊκές Δημοκρατίες. Κλείνοντας ο Λουκάσεβιτς είπε για την απόφαση του Κιέβου να μπλοκάρει κάθε σιδηροδρομική και οδική αρτηρία με το Ντονμπάς ότι δεν υπολείπεται κοινής λογικής.

Στο στρατιωτικό επίπεδο, την περασμένη εβδομάδα ο ουκρανικός στρατός βομβάρδισε πάνω από 500 φορές τη ΛΔ Ντονιέτσκ κι άλλες 120 τη ΛΔ Λουγκάνσκ με αποτέλεσμα πάνω από 40 κατεστραμμένα σπίτια, 12 νεκρούς και 11 τραυματίες 
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

19 Μαρτίου 2017 στις 8:49 π.μ.

Ο αποκλεισμος των ΛΔ Ντονιέτσκ-Λουγκάνσκ απο τους ναζι του Κιεβου θα
μπορουσε να λυθει αν στελναμε για μεσολαβητη και διαπραγματευτη το δι
κο μας ``αριστερο``Τσιπρα ο οποιος εχει προσφατα συναψει τις πιο στε
νες σχεσεις με τα ναζιστικα καθαρματα του Κιεβου!! Οι παρτιζανοι με το οπλο στο χερι και οι κατοικοι των Λ.Δ Ντονιέτσκ-Λουγκάνσκ αφου διαλεξαν να ζησουν ελευθεροι στον τοπο τους και με δημοκρατια οσα εμποδια και αν
προβαλουν οι ναζι και οι προστατες τους ΗΠΑ και ΕΕ σιγουρα θα τα ξεπερα
σουν θα νικησουν και στο μελλον θα ευημερισουν

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger