Home » » Καλοί και κακοί βομβαρδισμοί...

Καλοί και κακοί βομβαρδισμοί...

Από askordoulakos , Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017 | 9:51 μ.μ.




Του Κ. Μπετινάκη (από zougla.gr)

Περισσότεροι από 20 άμαχοι σκοτώθηκαν από επιδρομή αμερικανικών βομβαρδιστικών B-52 στη συριακή περιοχή του Ιντλίμπ στις 3 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τον αρχηγό του Ρωσικού Επιτελείου Στρατού.

Ο στρατηγός Βαλέρι Γκεράσιμοφ επέκρινε τη δυτική συμμαχία για τον τρόπο που αντιμετωπίζει το συριακό πρόβλημα, επισημαίνοντας ότι η εμπλοκή της στη Συρία «δεν έχει να επιδείξει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα, πέρα από θανάτους στον άμαχο πληθυσμό και τις κυβερνητικές δυνάμεις που στηρίζουν τον πρόεδρο Άσαντ».
Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ είχε ανακοινώσει στις 6 Ιανουαρίου ότι «από τον βομβαρδισμό σκοτώθηκαν 20 μέλη της αλ-Κάιντα»...

Αποχώρηση με... βόμβες 

Οι ΗΠΑ έριξαν 26.171 βόμβες το 2016. Με αυτόν τον τρόπο ολοκλήρωσε την προεδρική του θητεία ο Μπαράκ Ομπάμα. Το ερώτημα που πλανάται πλέον είναι αν ο Ντόναλντ Τραμπ θα συνεχίσει την ίδια πολεμοχαρή πολιτική.
Το ερώτημα που προκύπτει, είναι τι ακριβώς έχει να επιδείξει η προεδρία Ομπάμα, μετά από πολεμικές επιχειρήσεις οκτώ ετών σε τόσα μέτωπα;
«Πόσοι άραγε Αμερικάνοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης πρόεδρό τους, αποχωρώντας από τον Λευκό Οίκο θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στον κατάλογο με τα γεράκια του πολέμου;» αναρωτιέται η Medea Benjamin*, με άρθρο της στη βρετανική εφημερίδα «The Guardian». Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η αμερικανική πολεμική μηχανή έριχνε τρεις βόμβες ανά ώρα στη Συρία, επί 24ώρου βάσεως... Παράλληλα, η διακυβέρνηση Ομπάμα, μπορεί να θεωρηθεί ως πρωταθλήτρια στις επιθέσεις με τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη (drone).

Έτσι, διαμορφώνεται το εξής παράδοξο: Ο πρόεδρος Ομπάμα ανέλαβε την προεδρία επικρίνοντας τους πολέμους του προκατόχου του (Τζορτζ Μπους Τζούνιορ) και τώρα που αποχωρεί η χώρα του βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση σε διάφορες περιοχές της Γης.

Οκτώ χρόνια...
Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ πραγματοποιήθηκαν σε Συρία και Ιράκ στο πλαίσιο καταπολέμησης των εξτρεμιστών. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι «έβρεξε» αμερικανικές βόμβες σε Αφγανιστάν, Λιβύη, Υεμένη, Σομαλία και Πακιστάν, με αρκετούς αμάχους να σκοτώνονται.
Το ερώτημα που προκύπτει, είναι τι ακριβώς έχει να επιδείξει η προεδρία Ομπάμα, μετά από πολεμικές επιχειρήσεις οκτώ ετών σε τόσα μέτωπα; Η τρομοκρατία έχει εξαπλωθεί, δεν υπάρχει κάποιος κερδισμένος πόλεμος και το χάος εξακολουθεί να κυριαρχεί στη Μέση Ανατολή. Το 2016, επιχειρήσεις των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων διεξάγονταν στο 70% των κρατών του κόσμου (138 χώρες). Σε σχέση με την προεδρία Μπους η αύξηση ανέρχεται στο 130%.


Τα στοιχεία από τους βομβαρδισμούς των drones που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον Ιούλιο του 2016 από την αμερικανική κυβέρνηση αναφέρουν ότι 116 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους σε Πακιστάν, Υεμένη, Λιβύη και Σομαλία μεταξύ 2009-2015. Ωστόσο, πολλοί σχολιαστές, δημοσιογράφοι και υπεύθυνοι ανθρωπιστικών οργανώσεων υποστηρίζουν πως τα ελεγχόμενα συστημικά Μέσα αποφεύγουν να καταμετρούν τα θύματα των αμερικανικών βομβαρδισμών, και εστιάζουν την προσοχή τους μόνο στα αποτελέσματα των ρωσικών επιχειρήσεων στη Συρία.  
Το Γραφείο Ερευνητών Δημοσιογράφων (Bureau of Investigative Journalism), σε κατάλογο που παραθέτει, υποστηρίζει ότι ο αριθμός των ατόμων που έχουν σκοτωθεί από επιδρομές μη επανδρωμένων αεροσκαφών είναι περίπου 6πλάσιος από αυτόν που υπάρχει σε επίσημα έγγραφα του Πενταγώνου.


Toν Μάιο του 2013 η Medea Benjamin, κατά τη διάρκεια ομιλίας του Ομπάμα για θέματα εξωτερικής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Ασφάλειας, ρώτησε τον Αμερικάνο ηγέτη αν σκέφτεται να ζητήσει συγγνώμη από οικογένειες σε Πακιστάν και Υεμένη που έχασαν δικούς τους ανθρώπους κατά τη διάρκεια αμερικανικών βομβαρδισμών.
Απάντηση δεν έλαβε και οδηγήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες εκτός αιθούσης, ακούγοντας τον Ομπάμα να λέει: «Δεν αξίζει τον κόπο να δώσετε σημασία στα λόγια αυτής της γυναίκας»...


* H Medea Benjamin είναι συγγραφέας του βιβλίου «Πόλεμος με Drone - Σκοτώνοντας με τηλεκατεύθυνση». (Drone Warfare: Killing by Remote Control).

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger