Home » , , , » Προβολή ταινίας στα Χανιά: Κουεμάδα (1969), του Τζίλο Ποντεκόρβο

Προβολή ταινίας στα Χανιά: Κουεμάδα (1969), του Τζίλο Ποντεκόρβο

Από Δημήτρης Δαμασκηνός , Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017 | 7:59 μ.μ.

Δελτίο τύπου:

Ο πολιτιστικός σύλλογος «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΕΧΝΩΝ» συνεχίζοντας με ταινίες ποιότητας και αυτόν τον χειμώνα το θεματικό αφιέρωμα στον μοναδικό ιταλικό κινηματογράφο (βλ. «Πανόραμα Ιταλικού Κινηματογράφου», θα προβάλει την Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2017 στις 20.00μ.μ. στην αίθουσα ορόφου του Τ.Ε.Ε. Δυτικής Κρήτης (Νεάρχου 23, είσοδος από Γιαμπουδάκη) την ονομαστή ταινία Κουεμάδα/Queimada (Burn!), παραγωγής 1969, του Τζίλο Ποντεκόρβο, η οποία δεν έχει προβληθεί ποτέ στις ελληνικές αίθουσες κινηματογράφου.
Ας σημειωθεί πως στη σπουδαία αυτή ταινία τη μουσική έχει συνθέσει ο Έννιο Μορρικόνε και πρωταγωνιστεί ο ανεπανάληπτος Μάρλον Μπράντο.
Τη μετάφραση-υποτιτλισμό έχει κάνει από τ’ αγγλικά η εκπαιδευτικός Δ.Ε. Βίκυ Παπαναγιώτου, η οποία και θα προλογίσει την ταινία.

Λίγα λόγια για την ταινία

Ο σερ Γουίλιαμ Γούκερ, ένας μυστικός πράκτορας της βρετανικής κυβέρνησης, ταξιδεύει στη μακρινή Κουεμάντα, στις αρχές του 19ου αιώνα. Αποστολή του είναι να διαλύσει το μονοπώλιο του εμπορίου ζάχαρης, το οποίο ελέγχουν οι Πορτογάλοι αποικιοκράτες. Με τα λόγια και με τις υποσχέσεις του, βοηθά τους ντόπιους εργάτες να εξεγερθούν ενάντια στους Πορτογάλους. Δυο απλοί μέχρι τότε εργάτες, ο μαύρος Ντολόρες και ο μιγάς Τέντι Ζαντσέζ, θα γίνουν οι κυρίαρχες φυσιογνωμίες του τόπου. Ο Τέντι ανακηρύσσεται πρόεδρος της νεοσύστατης δημοκρατίας, ο Ντολόρες περνάει στην αφάνεια και ο πράκτορας με τον τίτλο του σερ και την επιτυχία στις αποσκευές του επιστρέφει στην Αγγλία. Θα περάσουν δέκα χρόνια, δέκα ολόκληρα χρόνια και νέες ταραχές θα ξεσπάσουν στο νησί. Ο σερ Γουίλιαμ θα αναγκαστεί να γυρίσει πίσω και να «θερίσει» ό,τι έσπειρε πριν δέκα χρόνια… O Stepen Hunter στην Washington Post έγραφε στις 15 Οκτωβρίου του 2004 πως η ταινία αυτή του Ποντεκόρβο είναι μια αλληγορία για τον πόλεμο του Βιετνάμ. Πρωταγωνιστούν: Μάρλον Μπράντο, Εβαρίστο Μαρκές κ.ά (1969). ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger