Home » , » Πορεία ενάντια στην σεξουαλική βία

Πορεία ενάντια στην σεξουαλική βία

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016 | 2:41 π.μ.

Μας στάλθηκε από την συλλογικότητα ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ  

Σας καλούμε να στηρίξετε την κινητοποίηση και πορεία που διοργανώνουμε στις 25/11.

Το κάλεσμα της προσυγκέντρωσης είναι στις 8μμ στην πλ. Καπνικαρέας όπου θα υπάρχει μικροφωνική για μια ώρα. Στις 9μμ θα ξεκινήσει η πορεία η οποία θα ακολουθήσει την εξής διαδρομή:
Ερμού – Αιόλου – Αγίας Ειρήνης – Μετρό Μοναστηράκι (διασχίζουμε για) – Μιαούλη – Πλατεία Ψυρρή – Αγίων Αναργύρων – Σαρρή – Κουμουνδούρου – Διασχίζουμε Πειραιώς – Μυλέρου – Λεωνίδου – Σαλαμίνος – Μεγάλου Αλεξάνδρου – Αγίου Κωνσταντίνου – Πατησίων – Σολωμού – Πλατεία Εξαρχείων.

Ούτε τρίχα από τα μαλλιά μας!

Πόσες γυναίκες ζούμε χωρίς βία; Κάποιες στατιστικές λένε πως 1 στις 3 γυναίκες έχει πέσει - ή θα πέσει - θύμα επίθεσης ή βιασμού. Είναι όμως μόνο ο βιασμός και το ξύλο βία;

Σε έχουν παρενοχλήσει στο δρόμο, στη δουλειά, στο λεωφορείο, στο σχολείο, τη σχολή, τη συλλογικότητα, σε κάποιο μαγαζί;  Έχεις δεχθεί γλοιώδη και εν γένει παραβιαστικά σχόλια από άγνωστα άτομα αλλά και από κάποιον θείο, γείτονα, «σύντροφο»; Σε έχουν χουφτώσει ή αγγίξει χωρίς την άδεια σου; Πόσα βράδια έχεις διασχίσει το δρόμο για το σπίτι φοβισμένη; Πόσα άλλα την γλίτωσες «παρά τρίχα» από κάποιον «τρελό»;
Ακουσες να σε αποκαλούν «πουτάνα», «σεμνότυφη», «υστερικιά» και λοιπά κοσμητικά επειδή αντιστάθηκες ή επειδή δεν συμμορφώθηκες στο «κουστουμάκι που έραψε» κάποιος άλλος για σένα χωρίς εσένα;
Δεν είσαι (η) μόνη! Έχει συμβεί σε όλες μας.

Στην προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική ζωή βιώνουμε βία και συνεχείς διακρίσεις. Τα σώματά μας θεωρούνται δημόσιος χώρος, όπου άλλα άτομα πέρα από εμάς νομίζουν πως έχουν το δικαίωμα να παρεμβαίνουν (σχόλια, αγγίγματα κτλ.) Όσες εργαζόμαστε αντιμετωπίζουμε μισθολογική ανισότητα ή δυσμενέστερη μεταχείριση σε σχέση με τους άντρες συναδέλφους -κι ας είμαστε εξίσου, αν όχι περισσότερο, ικανές από πολλούς απ' αυτούς. Πολλές αναγκαζόμαστε να αφήσουμε δουλειά, χόμπι, κοινωνική ζωή για την οικογένεια γιατί ο άντρας είναι αδιανόητο να τα κάνει αυτά. Τα ποσοστά ανεργίας είναι σαφώς μεγαλύτερα για τις γυναίκες. Η αθέατη γυναικεία εργασία, το νοικοκυριό και η μητρότητα δεν υποστηρίζονται επαρκώς θεσμικά, ενώ αντίθετα εξακολουθεί να αναπαράγεται η μη ορατότητα και ο αποκλεισμός των γυναικών.

Ό,τι η κοινωνία αντιλαμβάνεται ως «γυναικείο» ιεραρχείται ως κατώτερο και υποτιμάται. Ο μισογυνισμός κι η έμφυλη βία δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά, αλλά κομμάτι ενός συνολικού συστήματος σκέψης και καταπίεσης - της πατριαρχίας - που αναπαράγει βία κι αγγίζει όλα τα άτομα ανεξαιρέτως.

Πολλές πιστεύουμε ότι ζούμε χωρίς βία. Επειδή το σώμα μας δεν δέχεται επίθεση, επειδή η ψυχολογική βία ήταν πάντα εκεί και είναι η μόνη πραγματικότητα που ξέρουμε. Επειδή είμαστε γυναίκες η κάθε μας κίνηση καταγράφεται και κατακρίνεται. Είμαστε υπόλογες για κάθε τι που λέμε και κάνουμε, λες και το δικαίωμά μας στο δημόσιο λόγο και χώρο μας παραχωρείται ή μας χαρίζεται. Ακούμε συχνά ότι είμαστε τρελές, υστερικές κι ότι είναι υπερβολή ή ακόμη και διχαστικό όταν προσπαθούμε να μιλήσουμε για τον σεξισμό που βιώνουμε στην καθημερινότητα μας.

Ομως όλα τα παραπάνω είναι επιθέσεις. Όλα τους είναι βία. Ως γυναίκες αναγκαζόμαστε καθημερινά να νιώθουμε στριμωγμένες, στοχοποιημένες, ανασφαλείς. Σήμερα και κάθε μέρα όλες οι γυναίκες θα βιώσουμε μια, έστω «μικρή», σεξιστική επίθεση.

Αρκετά έχουμε ανεχτεί!

Δεν θα αγγίζετε ούτε τρίχα απ’ τα μαλλιά μας!

Σήμερα και κάθε μέρα μιλάμε για αυτήν την καθημερινότητα και αντιστεκόμαστε σε αυτήν.

Αυτός ο κόσμος ανήκει και σε μας: Ενώνουμε τις φωνές μας με όλες τις γυναίκες και τα φεμινιστικά κινήματα που αγωνίζονται και διεκδικούν διεθνώς, στην Πολωνία, στην Αργεντινή, στη Ν. Κορέα.
στην Ισλανδία, στην Τουρκία! Νίκη στους αγώνες μας!

Kamia.anoxi@gmail.com

f/b: Καμιά Ανοχή





Η «Καμία Ανοχή» είναι μια φεμινιστική κίνηση που συστάθηκε με αφορμή την αρπαγή και βιασμό μιας 14χρονης κοπέλας στη Λάρισα και οργάνωσε μια διαμαρτυρία με μικροφωνική στην Καπνικαρέα στις 24 Σεπτεμβρίου. 

Στην «Καμία Ανοχή» συμμετέχουν γυναίκες όλων των ηλικιών, μετανάστριες, εργαζόμενες, φοιτήτριες, άνεργες και άτομα του ευρύτερου λοατκι/φεμινιστικού χώρου. 

 Η «Καμία Ανοχή» είναι μια κίνηση ανοιχτή σε όλα τα φύλα και τις σεξουαλικότητες που ευελπιστεί να οργανώνει τόσο δράσεις που θα την καθιστούν παρούσα στο δρόμο διεκδικώντας χώρο και λόγο ενάντια στην πατριαρχία, όσο και στο να μπορεί να απαντάει έμπρακτα στην κουλτούρα του βιασμού και την καταπίεση που αντιμετωπίζουμε καθημερινά. 

Επιθυμούμε να ενισχύσουμε την οργάνωση από τα κάτω των υποκειμένων που θίγονται από την πατριαρχία σε όλα τα επίπεδα του δημόσιου χώρου και λόγου ώστε να ακουστούν οι φωνές μας.
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger