Home » , » Ολο το βιβλίο: «Χαρίλαος Φλωράκης. Επαναστάτης παντός καιρού».

Ολο το βιβλίο: «Χαρίλαος Φλωράκης. Επαναστάτης παντός καιρού».

Από giorgis , Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016 | 11:59 μ.μ.

Του Γ.Γ.

Όπως είχαμε υποσχεθεί στους αναγνώστες μας παραθέτουμε σε μορφή κειμένου το ένθετο που συνόδευε χτες την «Εφημερίδα των Συντακτών» και είχε τίτλο «Χαρίλαος Φλωράκης. Επαναστάτης παντός καιρού».

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι πρόκειται για πολύ προσεγμένη δουλειά και το φωτογραφικό υλικό που την συνοδεύει αρκετά σπάνιο. Με την ανάγνωση του γίνεται αντιληπτό γιατί ενοχλήθηκε το ΚΚΕ από την κυκλοφορία του. Αυτό που εγώ μπορώ να σημειώσω είναι ότι δε εντόπισα καμιά ανακρίβεια ή κάποια διαστρέβλωση ιστορικών στοιχείων. 
Οσα αναφέρονται για τον ιστορικό ηγέτη του ΚΚΕ σε γενικές γραμμές είναι γνωστά αν και υπάρχουν αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία που αφορούν την εσωτερική λειτουργία του ΚΚΕ που προσωπικά αγνοούσα.

Να σημειώσουμε τα πρώτα τέσσερα κεφάλαια του συγκεκριμένου πονήματος που φέρουν την υπογραφή του Γιώργου Πετρόπουλου περιέχουν και την οπτική σκοπιά του συγγραφέα σε κάποια ζητήματα,ενώ τα υπόλοιπα πέντε κεφάλαια που υπογράφει ο Δημήτρης Ψαρράς αρκούνται μόνο στην καταγραφή γεγονότων.

Ολο το βιβλίο μπορείτε να το διαβάσετε εδώ ενώ θεωρήσαμε σκόπιμο να υπάρχουν ξεχωριστά και τα κεφάλαια του:   


Στο ΚΚΕ και το ΕΑΜ Η κατοχή και ο εμφύλιος

Στην ηγεσία του ΚΚΕ. Η παρανομία και οι δίκες

Δικτατορία και διάσπαση. Ο Φλωράκης γραμματέας

Η δύσκολη νομιμότητα. Ενα είναι το ΚΚΕ!

Από τη συμπόρευση στη ρήξη με το ΠΑΣΟΚ

Χαρίλαος και Λεωνίδας στο ασανσέρ της εξουσίας

Ο «υπαρκτός» καταρρέει. Το ΚΚΕ σε κρίση

Η μετά θάνατον αμφισβήτηση
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 4 σχόλια

24 Οκτωβρίου 2016 στις 1:12 π.μ.

Μπορείς να μας πεις ΓΓ με την ανάγνωση του βιβλίου τι γίνετε αντιληπτό και που ενόχλησε το ΚΚΕ;Απο μια ματια που του έριξα αυτό που αντιλίφθηκα ειναι οτι πρόκειται για άλλη μια ελεεινή και άθλια προσπάθεια μέσα απο καραμπινάτες διαστρευλώσεις και κατασκευάσματα χρησιμοποιόντας τους νέκρους του ΚΚΕ να χτυπήσουν το ΚΚΕ σήμερα και το πράτουν επανειλεμμένως με την ιδια μέθοδο κατα καιρούς διάφοροι γυρολόγοι της αριστεράς γνωρίζοντας πολύ καλά οτι δεν μπορούν να πάρουν απάντηση στους ισχυρισμούς τους απο τα ίδια πρόσωπα που πιάνουν στο στόμα διότι φυσικά δεν βρίσκονται στην ζωή.Οπότε πεδίον δόξης λαμπρό για λογής υποκείμενα και παράσιτα που προκειμένου να επιτύχουν τους σκοπούς τους επιστρατέυουν και νεκρους.Οπότε αφου ντροπή και τσίπα δεν ψάχνουμε να βρούμε απο ξεφτίλες και τομάρια οφείλουμε όλοι οι υπόλοιποι να προστατέψουμε την υπόληψη την μνήμη και την τιμή αυτών των ανθρώπων των ηρώων του ΚΚΕ.

24 Οκτωβρίου 2016 στις 3:05 π.μ.

Οκ ρε συ Παναγιώτη. Είναι γνωστό το πνευματικό σου επίπεδο από τα επανειλημμένα σχόλια που έχεις κάνει στο μπλοκ. Οπότε δεν έχω απαίτηση να αντιληφθείς τι ενόχλησε το ΚΚΕ από το παραπάνω πόνημα.

Επειδή τυχαίνει να μην διαθέτω την δική στο ευφυΐα. Θα με βοηθήσεις σε παρακαλώ για να γίνω κοινωνός στην σκέψη σου να μου αναλύσεις το σημείο που γράφεις «αυτό που αντιλίφθηκα ειναι οτι πρόκειται για άλλη μια ελεεινή και άθλια προσπάθεια μέσα απο καραμπινάτες διαστρευλώσεις»;

24 Οκτωβρίου 2016 στις 8:13 π.μ.

"Η προσωπική μου άποψη είναι ότι πρόκειται για πολύ προσεγμένη δουλειά και το φωτογραφικό υλικό που την συνοδεύει αρκετά σπάνιο. Με την ανάγνωση του γίνεται αντιληπτό γιατί ενοχλήθηκε το ΚΚΕ από την κυκλοφορία του. Αυτό που εγώ μπορώ να σημειώσω είναι ότι δε εντόπισα καμιά ανακρίβεια ή κάποια διαστρέβλωση ιστορικών στοιχείων."

Διαστρέβλωση 1: Φαράκος=Φλωράκης:
"Και το συμπέρασμα είναι ότι «η συμμετοχή του Κόμματος σε τέτοιες κυβερνήσεις φούντωσε μέσα στο Κόμμα τον οπορτουνισμό, που σήκωσε ανοιχτά κεφάλι μ’ επικεφαλής μέλη της Κ.Ε. και τον τότε γ.γ. της Κ.Ε. Γρήγορή Φαράκο». Δεν κατονομάζεται, αλλά είναι σαφές ότι, πίσω από τον «αποστάτη» Φαράκο, εδώ στηλιτεύεται ο ίδιος ο Φλωράκης."

Διαστρέβλωση 2: Αν ζούσε ο Φλωράκης θα στήριζε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ:
"Με κείμενο που υπογράφει το Π.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ και δημοσιεύεται στο θεωρητικό περιοδικό του κόμματος, γίνεται για πρώτη φορά ανοιχτή κριτική στην πολιτική που ακολουθούσε ο Φλωράκης. Το κείμενο αυτό έχει βέβαια συνταχθεί στα τέλη του 2013, κάτω από την πίεση που προκαλούσε στο ΚΚΕ η επίμονη πρόσκληση του ανερχόμενου ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστούν σε μια κυβέρνηση της Αριστερός: «Εδώ κι ενάμιση χρόνο αναπτύσσεται μία επίθεση η οποία, ανεξάρτητα από πού προέρχεται, έχει ως στόχο να πετύχει ό,τι δεν κατάφερε ο οπορτουνισμός το 1968 και το 1991: να μετατραπεί το ΚΚΕ σε συνιστώσα της οπορτουνιστικής και ρεφορμιστικής Αριστεράς»."

Διαστρέβλωση 3: Η ίδρυση και η συμμετοχή στο ΣΥΝ ήταν "πρωτοβουλία του Φλωράκη" και όχι απόφαση του ΚΚΕ:
"«Είναι φανερό ότι δεν είχε εκτιμηθεί αντικειμενικά η πείρα της ΕΔΑ και πάνω και σ’ αυτήν την αδυναμία έγινε παρέκκλιση με την ίδρυση του Συνασπισμού της Αριστερής και της Προόδου».
Ωστε «παρέκκλιση» η πρωτοβουλία του Φλωράκη να συνεννοηθεί με τον Κύρκο για τη δημιουργία του Συνασπισμού."

Διαστρέβλωση 4: Ο Φλωράκης μπορεί να ήταν μέλος του ΚΚΕ, αλλά ο ίδιος και όχι το Κόμμα του αποφάσιζε πότε θα αποσυρθεί πολιτικά. Επίσης, όλως περιέργως ο Φλωράκης στα 80 του, μέσα στο άνθος της νιότης του, συνέταξε πολιτική διαθήκη(=απόσυρση;).
"Αυτό το επιγραμματικό και συνάμα συγκλονιστικό αποχαιρετιστήριο μήνυμα συντάχθηκε σχεδόν έντεκα χρόνια πριν από τον θάνατο του κομμουνιστή ηγέτη. Πρόκειται για σπάνια περίπτωση εθελοντικής απόσυρσης από τα κοινά ενός πολιτικού που διέθετε ακόμα μεγάλη αίγλη στον χώρο της Αριστερός."

Άγνωστος Χ

ΥΓ1: Τα παραπάνω μετά από μια πρώτη ανάγνωση του τελευταίου κεφαλαίου. Ο Ψαρράς είπες έγραψε αυτό το άρλεκιν; Γιατί ιστορικό κείμενο δεν το λες...

ΥΓ2: Τι ελιτίστικη αντιμετώπιση είναι αυτή απέναντι στον παραπάνω σχολιαστή; Εντάξει εσύ μπορεί να είσαι ο μέγας κήνσορας της ιστορικής επιστήμης (ώστε να εξακολουθείς να μην έχεις δει καμία διαστρέβλωση, ακόμη και την παραδεδεγμένη από τον ίδιο τον Πετρόπουλο διαστρέβλωση!!!), αλλά επίτρεψε και στους κοινούς θνητούς να έχουμε άποψη. Ακόμη και αν η άποψή μας είναι λανθασμένη. Άλλωστε δε διεκδικούμε το αλάθητο, όπως οι δημοσιολόγοι Ψαρράς-Πετρόπουλος που την είδαν ιστορικοί επιστήμονες.

24 Οκτωβρίου 2016 στις 4:08 μ.μ.

Πώς αποκαλούσαν το Χαρίλαο οι διάφοροι Πετρόπουλοι και Ψαρράδες το 1991;

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger