Home » , » Μια οφειλόμενη απάντηση για της σχέσεις Ζέρβα (ΕΔΕΣ) με τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής

Μια οφειλόμενη απάντηση για της σχέσεις Ζέρβα (ΕΔΕΣ) με τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016 | 9:45 μ.μ.

 Πήραμε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα από κάποιον που υπογράφει σαν «οργισμένος αναγνώστης απόγονος ηρωικών ανταρτών του ΕΔΕΣ». Σαν αφορμή για να μας στείλει το μαιηλ του, επικαλείται  απόσπασμα ανάρτησής μας στην οποία κάναμε λόγο για τα «καθάρματα του ΕΔΕΣ»  τα οποία «κάτω απ’ τις διαταγές του Βόιδαρου (απ’ τα γνωστά «πρωτοπαλίκαρα» του Ναπολέοντα Ζέρβα)» έκοψαν τα κεφάλια  του Άρη Βελουχιώτη και του «Τζαβέλλα». Τα μετέφεραν στην πλατεία των Τρικάλων τα κρέμασαν σε φανοστάτη, «στήνοντας  γλέντι με νταούλια και κλαρίνα».

Ο αναγνώστης μας αμφισβητεί αυτές τις ιστορικές αναφορές και μας γράφει για «τις μάχες και τα ηρωικά θύματα που είχε ο ΕΔΕΣ πολεμώντας τους Γερμανούς κατακτητές».
Ανιστόρητες απόψεις που επιχειρούν παραχάραξη της νεότερης ιστορίας μας.

Και για να τεκμηριώσουμε αυτή την τοποθέτησή μας, παραθέτουμε κείμενο του Διονύση Χαριτόπουλου, από το βιβλίο του «Αρης ο αρχηγός των ατάκτων»,  όπου μέσα από αναμφισβήτητες μαρτυρίες αποκαλύπτεται η αγαστή συνεργασία που είχε ο Ζέρβας και ο ΕΔΕΣ με τα στρατεύματα κατοχής και ειδικά τα Γερμανικά.


Δυστυχώς τα πολυάριθμα στοιχεία που υπάρχουν σήμερα δεν περιορίζουν τη σχέση του Ζέρβα με τους Γερμανούς σε μια απλή μεταξύ τους ανακωχή. Η συμφωνία περιελάμβανε εκτός της ανακωχής και όρους για κοινό αγώνα κατά του ΕΛΑΣ.

(Sekendorf)

Δεν υπάρχει σοβαρός ιστορικός που να αμφιβάλλει.

«Θεωρώ ως αλήθεια που είναι πια αποδειγμένη και αποδεκτή από τους επαγγελματίες ιστορικούς ότι ο Ναπολέων Ζέρβας είχε πράγματι έρθει σε συνεννόηση με τους Γερμανούς στα Γιάννενα». 

(Mazower).

Μέχρι και οι συνεργάτες του Βρετανοί αναγκάζονται να το παραδεχτούν.

«Είναι, φανερό επίσης από τα γερμανικά έγγραφα ότι έκανε μυστική ανακωχή με τις δυνάμεις κατοχής ανάμεσα στον Νοέμβριο του 1943 και τον Αύγουστο του 1944».

(Woodhouse)

«Οι παλαιότερες υποψίες μου ότι υπήρχε κάποια μορφή συνεργασίας επιβεβαιώνονταν τώρα εγγράφως. [...] 0 Λαντς είχε συγκεκριμένους λόγους να θεωρεί τον Ζέρβα “άνθρωπο εμπιστοσύνης” [...] για μια συνεργασία εναντίον των κομουνιστικών ομάδων. 0 Ζέρβας τους κρατάει συνεχώς ενήμερους για τα διάφορα σχέδιά του».

(Κλάιβ)

Οι μαρτυρίες είναι πάμπολλες.

Ένορκη κατάθεση του φον Λέντε, του επιτελείου του Λαντς, στις 27.9.1947 στο Στρατοδικείο της Νιρεμβέργης:

«Μετά από επανειλημμένες προσπάθειες πέτυχα να πάρω επαφή με τους εθνικιστές αντάρτες, και στις αρχές Οκτώβρη 1943 να αποκαταστήσω σύνδεση με τον στρατηγό Ζέρβα. Μ’ αυτό τον δρόμο κλείστηκε αργά το 1943 μια σιωπηρή συμφωνία να μη γίνονται αμοιβαία εχθροπραξίες στην περιοχή των εθνικών ανταρτών. [...] Μια και οι εθνικοί αντάρτες βρίσκονταν σε συνεχή αγώνα με τους κομουνιστές (ΕΑΜ-ΕΛΑΣ), ο στρατηγός Ζέρβας την άνοιξη του 1944 παρακάλεσε επανειλημμένα να τον βοηθήσει ο στρατός μας και να συμπράξει μαζί του. Μια και ο Λαντς ήταν ειλικρινά υπέρ της συνεργασίας, ανταποκρίθηκε σε κάθε τέτοια παράκληση και υποστήριξε τους εθνικιστές σ’ αυτόν τον αγώνα. Υπενθυμίζω εδώ προπαντός τον κοινό αγώνα κατά των κομουνιστών το Μάη 1944 στο μέτωπο του Αράχθου».

(Sekendorf)

Ένορκη κατάθεση του Άουγκουστ Βίντερ, επιτελάρχη της Ομάδας Στρατιών Ε, στις 22.9.1947 στο Στρατοδικείο της Νυρεμβέργης:

«Όταν τον Μάη του 1944 επισκέφθηκα υπηρεσιακά τον στρατηγό Λαντς στα Γιάννενα και πήγαμε με το αυτοκίνητο στο δρόμο Ιωαννίνων - Άρτας χωρίς συνοδεία, ο στρατηγός Λαντς, σε ερώτησή μου για την ασφάλεια των Γερμανών, παρατήρησε ότι αυτή δεν είναι πια εδώ αναγκαία, μια και ο στρατηγός Ζέρβας έχει αναλάβει την ασφάλεια του δρόμου, κι από πολύ καιρό δεν έχει συμβεί καμιά επίθεση. [...] 0 στρατηγός Λαντς έκφρασε την ικανοποίησή του ότι πέτυχε μια σιωπηρή συμφωνία, πράγμα που εδώ ήταν φανερό. [...]
»Η συμφωνία αυτή προχωρούσε τόσο πολύ που την άνοιξη του 1944 πραγματοποιήθηκε ένας κοινός επιχειρησιακός συνδυασμός μεταξύ του 22ου Ορεινού Σώματος Στρατού και του Ζέρβα. Θυμάμαι ότι γι’ αυτό μονάδες της 104ης Μεραρχίας Κυνηγών ανέλαβαν στον χώρο βορειοανατολικά της Άρτας την κάλυψη μιας επιθετικής επιχείρησης που θα έκανε ο Ζέρβας κατά των κομουνιστών». 

(Sekendorf)

Επίσης από τα γερμανικά αρχεία προκύπτει ότι η συνεργασία Ζέρβα - Γερμανών έγινε πάνω στην ακόλουθη βάση: «1. Κατάπαυση των εχθροπραξιών. 2. Συνεργασία στον αγώνα κατά του ΕΛΑΣ με συνεχή ενημέρωσή μας για τις προθέσεις του, τις θέσεις που βρίσκεται και για τις εχθρικές δυνάμεις».

(Μαθιόπουλος, Αντίσταση)

Όμως, εάν ο Ζέρβας συνεργάστηκε με τον κατακτητή της χώρας, δεν ισχύει το ίδιο για το σύνολο των αξιωματικών και ανταρτών του ΕΔΕΣ, οι οποίοι είχαν πλήρη άγνοια των συμφωνιών του αρχηγού τους· αυτές παρέμειναν μεταξύ ενός κύκλου στενών συνεργατών του, άλλως ο κίνδυνος ανταρσίας ήταν κάτι παραπάνω από βέβαιος.

Αυτό που είναι εξαιρετικά δύσκολο να δεχτεί κανείς σήμερα είναι ότι όλα αυτά έγιναν εν αγνοία του Μπαρνς, του Γούντχαουζ και των υπόλοιπων αξιωματικών της ΣΣΑ όπως οι ίδιοι ισχυρίζονται. Τα γερμανικά αρχεία της Κατοχής άλλα λένε.
Οι Βρετανοί κρατάνε ακόμη κλειστά τα δικά τους.

Υ.Γ: Στην φωτογραφία βλέπουμε δημοσίευμα του "Ριζοσπάστη" στις 30 Οκτώβρη 1943 στο οποίο καταγγέλλετε ότι "Ο ΕΔΕΣ χτυπάει ύπουλα και άνανδρα τον ΕΛΑΣ μαζί με τους Γερμανούς" 

Και τονίζει το σχετικό δημοσίευμα: "Ο ελληνικός λαός είναι μεγαλόψυχος, με ανδρισμό και ανωτερότητα. Μα ποτέ δεν θα συγχωρέσει τα καθάρματα που συμμάχησαν με τους κατακτητές εναντίον του. Τα αιματοβαμμένα βουνά του, όπου αυτό το μήνα διεξάγει το φοβερό του πόλεμο, αντιβουίζουν από το φρικτό τους μίσος ενάντια στους προδότες. Μια θέληση γρανιτένια κυριαρχεί στο Εθνος και ένα σύνθημα εμπνέει τον ηρωικό του στρατό τον ΕΛΑΣ. Να συντριβεί η πέμπτη φάλαγκα των Βουλπιώτηδων - Ζέρβηδων. Δίχως να ξεκαθαριστεί ο 5 φαλαγγισμός δεν μπορεί να γίενι εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας. .Οσο υπάρχουν προδότες και κατάσκοποι και σηκώνουν δολοφονικό μαχαίρι ενάντια στους εθνικούς αγωνιστές οι θυσίες του έθνους είναι μάταιες. Το έθνος πολεμάει αγώνα υπέρτατο. Η τρομερή του απαίτηση είναι να εκμηδενιστεί δίχως έλεος και χρονοτριβές η προδοσία. Χτυπήστε τους προδότες αδίσταχτα, κεραυνοβόλα. κατάρα και θάνατος στους προδότες".
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 10 σχόλια

17 Ιουνίου 2016 στις 10:28 μ.μ.

Και ενώ η Αστική Τάξη ενωμένη μαζί με τους Συμμάχους της Γερμανούς και Αγγλους κάνανε ΤΑΞΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ απο την άλλη μεριά αυταπάτες και τα φούμαρα για .....εθνική ενότητα......και Σοσιαλισμό με Στάδια οδηγήσανε τον λαό δεμένο χειροπόδαρα να μην πάρει την Εξουσία τον Οκτώβρη του 1944 μετατρέποντας τον πόλεμο σε ΤΑΞΙΚΟ. Ητανε η φυσική νομοτέλεια του οτι το ΚΚΕ απο το 1937 δεν είχε Στρατηγικό στόχο τον Σοσιαλισμό με συνέπεια να φτιάξει το ΕΑΜ σαν Πολιτικό Μέτωπο αντί για Κοινωνική Συμμαχία που εκμεταλεύομενο την παρουσία του Κόκκινου Στρατού θα έπαιρνε την Εξουσία τον Οκτώβρη του 1944 την στιγμή που η Κ.Δ είχε διαλυθεί το 1943....λόγω ΕΘΝΙΚΩΝ ΙΔΙΟΜΟΡΦΙΏΝ...........Υπερπολύτιμα συμπεράσματα στο σήμερα.

18 Ιουνίου 2016 στις 8:36 π.μ.

Tο ΕΑΜ ειχε τετοια στρατιωτικη υπεροχη και υπεροχη ανταρτοπολεμου καθως
και τετοιο αριθμο μαχητων ικανο να κατατροπωσει τον τακτικο στρατο του εχθρου και των συμμαχων τους και δεν ειχε αναγκη απο συμμαχιες με κοκκινο στρατο κατι που ο εχθρος ισως εμεταλευονταν για να κατηγορησει το ΕΑΜ για ``εθνοπροδοσια`` Ο ελληνικος ενοπλος ανταρτοπολεμος ο πιο ηρωικος ο πιο
καθαρος σε ολη την ευρωπαικη ηπειρο χαθηκε εξ αιτιας της ηττοπαθους και
προδοτικης γραμμης του ΚΚΕ που εφτασε ως την ατιμωτικη και προδοτικη
συνθηκη της Βαρκιζας Τα προεορτια και οι αποφασεις της νωριτερης περιοδου
του κομματος λιγη εχουν σημασια αφου το ανταρτικο με τον αρχικαπετανιο του
Αρη ηταν στο βουνο και μαχονταν τους ξενους κατακτητες και τους ντοπιους
συνεργατες τους Η προδοσια του ΚΚΕ σ εναν αγωνα που σχεδον ειχε κριθει υπερ
λαου και των οραματων του δεν προκειται να εχει ποτε συγχωρεση

18 Ιουνίου 2016 στις 8:48 π.μ.

Η δημιουργία του ΕΑΜ και η πολιτική του ΚΚΕ δεν ήταν λάθος το αντίθετο αυτή ήταν που συσπείρωσε το λαό ενάντια στον χιτλερικό φασισμό έλεος πια φτάνει με αυτή την καραμέλα. Το ΚΚΕ μπορούσε κάλλιστα μετά την απελευθέρωση να καταλάβει την εξουσία με το λαό και την εργατική τάξη και θα μπορούσε να το κάνει άνετα δεν έφταιγε η γραμμή ούτε της Διεθνούς ούτε των Μετώπων απλά κάποιοι Σιάντοι δεν το έκαναν και μας ξεπούλησαν στους Άγγλους. Ο Χότζα δηλαδή γιατί το έκανε; Γιατί ήταν ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ.

Ανώνυμος
18 Ιουνίου 2016 στις 11:35 π.μ.

Υπάρχει κι ένα άλλο χαρακτηριστικό στοιχείο για τον ΕΔΕΣ.Στις δίκες των δωσιλόγων πολλά στελέχη του ΕΔΕΣ εμφανίστηκαν ως μάρτυρες υπεράσπισης του Τσολάκογλου και άλλων τέτοιων καθηκιών.Όλοι ανέφεραν οτι ο ΕΔΕΣ ήταν πάντα σε επαφή και συνενόηση με τις κυβερνήσεις Ράλλη κ Τσολάκογλου.Ανέφεραν δε όλοι οτι το 1944 έφτασε από την μέση ανατολή φορτίο όπλων στο λιμάνι της ραφήνας σε συνεργασία με την κυβέρνηση κουσλινγκς για να εξοπλιστούν ο ΕΔΕΣ η Χ και άλλες ''εθνικές'' οργανώσεις έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν τους κομμουνιστές.
Επίσης χρήσιμο θα ήταν να βλέπαμε τον ρόλο του ΕΔΕΣ στο αιματηρό μπλόκο της Καλογρέζας από τους γερμανούς.
Τέλος θα σταθώ στην μαρτυρία του Γ.Α Μαγκάκη που ήταν μέλος του ΕΔΕΣ και έχει διηγηθεί οτι στις συναντήσεις του ΕΔΕΣ στο Λεκανοπέδιο ''προστάτευε'' με όχι διακριτική παρουσία η Γκεστάπο και η Ελληνική ασφάλεια.

18 Ιουνίου 2016 στις 3:24 μ.μ.

8.48 Πουθενά ο λαός δεν πήρε τα μέσα παραγωγής στα χέρια του με τα Πολιτικά Μέτωπα γιατί απο την φύση τους έχουνε μέσα τα πλατύσκαλα που είναι απόλυτη καταστροφή. Με ΕΑΜ Κοινωνική Συμμαχία ο λαός τον Οκτ΄ώβρη του 1944 θα έπαιρνε την εξουσία εκμεταλευόμενος την παρουσία του Κόκκινου Στρατού στα Βαλκάνια. Λαοκρατία δεν σημαίνει Σοσιαλισμός 8.36 τα είπαμε ποιές είναι οι ευθύνες του ΚΚΕ. Οτι δεν είχε Στρατηγικό στόχο τον Σοσιαλισμό ωστε να φτιάξει ΕΑΜ Κοινωνική Συμμαχία

18 Ιουνίου 2016 στις 10:00 μ.μ.

Ο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ σου ξαναλεω μπορουσε κάλλιστα να παρει την εξουσια ειχε και τα οπλα και το λαο και να το εφτανε μεχρι το σοσιαλισμο. Καποιοι αλλοι δεν θελανε. Η αποψη σου ειναι καθαρα τροτσκιστικη. Τοτε οι τροτσκιστες ριχνανε ως αμεσο ζητημα το σοσιαλισμο παραβλεποντας(σκοπιμως) το γεγονος οτι
η χωρα βρισκοταν υπο κατοχη και χρειαζοσουν ενα παλλαικο αντιστασιακο μετωπο με αμεσο αιτημα την απελευθερωση και τη συντριβη του ναζισμου. Η παλη για δημοκρατια δεν ειναι ξεκομμενη απο την παλη για το σοσιαλισμο η πρωτη στρωνει το δρομο για τη δευτερη ετσι διδασκει ο μαρξισμος-λενινισμος αρκει να ακολουθεις τις αρχες του βεβαια. Εσυ παραβλεπεις εντελως τη παλη για δημοκρατια κατι που σε συνθηκες εξαρτησης,κατοχης,ιμπεριαλιστικου πολεμου ή κυριαρχιας του φασισμου
ειναι καταστροφικο.


19 Ιουνίου 2016 στις 12:01 μ.μ.

Το ΕΑΜ έπρεπε να είχε φτιαχτεί Κοινωνική Συμμαχία και Οχι Πολιτικο Μέτωπο σύμφωνα με το 2ο και 3ο γράμμα του Ζαχαριάδη και τότε θα μπορούσε να πάρει την εξουσία τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944

21 Ιουνίου 2016 στις 6:00 μ.μ.

Ρε Στέφανε Κρουστάλη ή όπως αλλιώς σε λένε!
ΤΙ μιλάτε ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΤΡΟΤΣΚΙΣΤΕΣ για το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ αφού ο Άγις Στίνας και οι υπόλοιποι παππούδες σας, τρότσκια της εποχής ΒΡΙΖΑΝΕ ΑΣΥΣΤΟΛΑ ΤΟ ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ και το ΚΚΕ;
Δεν έχετε δικαίωμα να μιλάτε εσείς για το ΕΑΜ και να του ασκείτε κριτική!
ΕΣΕΙΣ οι υπόλογοι απέναντι στο λαό και στην Εθνική Αντίσταση, οι μειοδοτούντες στο κίνημα και στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα!
Εσείς που βρίζατε ως "εθνικιστές" του ηρωικούς αγωνιστές του ΕΛΑΣ και τους καλούσατε να μη σκοτώνουν τους στρατιώτες της Wehrmacht, επειδή ήταν... "παιδιά της εργατικής τάξης!"
Στην πράξη, οι τροτσκιστές του Άγι Στίνα ήταν ΕΞΙΣΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΩΝ ΝΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΖΕΡΒΑ... η αριστερόλογη, τροτσκιστική ανάλυσή τους οδηγούσε στην ίδια εφεκτική στάση έναντι του στρατού Κατοχής που ήταν προς όφελος του κατακτητή.
Βέβαια μια ζωή οι τροτσκιστές είναι λακέδες του ιμπεριαλισμού... με ιδιαίτερη "αδυναμία" στο γερμανικό ιμπεριαλισμό... όπως και τότε, έτσι και τώρα...
ΤΡΟΤΣΚΙΔΕΣ, το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΠΙΑΝΕΤΕ ΣΤΑ ΣΤΟΜΑΤΆ ΣΑΣ!
Άντε στο κουτάκι σας τώρα, εκεί στο κτήριο της Βασ.Σοφίας και Πλουτάρχου...

21 Ιουνίου 2016 στις 8:19 μ.μ.

Είναι γεγονός ότι οι κύριες ελληνικές τροτσκιστικές οργανώσεις στις οποίες ηγούταν Πουλιόπουλος – Ράπτης (Πάμπλο) Καστρίτης, Θεοδωράτος κ.α τάχθηκαν κατά την επίθεση των δυνάμεων του άξονα ενάντια στη γραμμή του ΚΚΕ για υπεράσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας , όπως αυτή είχε εκφραστεί από τα γνωστά γράμματα του Ζαχαριάδη. Ακολούθησαν την γνωστή τροτσκιστική γραμμή του “επαναστατικού ντεφετισμού” προπαγανδίζοντας την άποψη της μετατροπής του πολέμου σε εμφύλιο.

Κάποιοι απ’ αυτούς μάλιστα δεν δίστασαν να καταγγείλουν τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ "ως εκδήλωση εθνικιστικής παρέκκλισης" και στον εμφύλιο πόλεμο να ταχθούν με το μέρος του λεγόμενου Εθνικού Στρατού και ενάντια στον ΔΣΕ.

Από την επικρατούσα αυτή αντίληψη του τροτσκιστικού ελληνικού κινήματος υπήρξαν και κάποιες εξαιρέσεις όπως η ομάδα Αποστολίδη και η Διεθνιστική Επαναστατική Πρωτοπορία, με επικεφαλής τη Φιλισία Πουλιοπούλου, που αργότερα προσχώρησε στο ΚΚΕ.

22 Ιουνίου 2016 στις 2:38 π.μ.

6.00 8.19 Το 2ο και 3ο γράμμα Ζαχαριάδη μιλάνε για Ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Το ΕΑΜ έπρεπε να είχε φτιαχτεί σαν Κοινωνική Συμμαχία ώστε τον Οκτώβρη του 1944 θα έπαιρνε την εξουσία εκμεταλευόμενο την παρουσία του Κόκκινου Στρατού την στιγμή που η Κ.Δ είχε διαλύθεί το 1943 λόγο Ευρωκομμουνισμού. Με πολιτικό μέτωπο δεν πάς πουθενά. Χαιρετώ.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger