Home » , » «Έπεσε για την Κοτζιά, την Πρωτομαγιά…»: Σιδέρης Ισιδωρόπουλος, 30/4/1976 (Βίντεο)

«Έπεσε για την Κοτζιά, την Πρωτομαγιά…»: Σιδέρης Ισιδωρόπουλος, 30/4/1976 (Βίντεο)

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Σάββατο 30 Απριλίου 2016 | 6:39 μ.μ.

Σαν σήμερα πριν από 40 χρόνια, στη διάρκεια της δεύτερης “καραμανλικής οκταετίας”, ένας μικρός αγωνιστής της επαναστατικής αριστεράς έπεφτε κοντά στην οδό Πειραιώς χτυπημένος από αυτοκίνητο.

 Ο 16χρονος μαθητής Ισίδωρος (Σιδέρης) Ισιδωρόπουλος, μέλος της Κ.Ο. Μαχητής και της Μαθητικής Πρωτοπορίας, κολλούσε αφίσες για την –απαγορευμένη από την κυβέρνηση Καραμανλή- συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς του ’76 στην πλατεία Κοτζιά που οργάνωναν συνδικαλιστές και μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς της εποχής. Η επίσημη αριστερά συγκεντρώθηκε στο Πεδίο του Άρεως.

Πλακώσανε οι μπάτσοι, τον κυνήγησαν να τον συλλάβουν και, στην προσπάθειά του να διαφύγει από τους διώκτες του παρασύρθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο. Άφησε την τελευταία του πνοή την άλλη μέρα στο νοσοκομείο.

Συγκλονιστική ήταν η κηδεία του Σιδέρη. Έγινε στα Σούρμενα μέσα σε κλίμα συγκίνησης και αγωνιστικότητας. Η μορφή του πατέρα του Σιδέρη είναι ακόμη χαραγμένη έντονα στη μνήμη όσων έζησαν τα γεγονότα.

 Τρεις μέρες μετά η Κ.Ο. Μαχητής ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

1 Μαΐου 2016 στις 2:09 π.μ.

Δυο τραγούδια για τον Σιδέρη Ισιδωρόπουλο. Η μουσική είναι πρώιμη δουλειά του συνθέτη Χάρη Βρόντου συντρόφου ,στην Κ.Ο. ΜΑΧΗΤΗΣ, του Σιδέρη. Οι στίχοι ,αν δεν κάνω λάθος, είναι του πατέρα του.
https://www.youtube.com/watch?v=lMazir4_eqI
https://www.youtube.com/watch?v=Hn8brgDifNY

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger