Home » , » Το λόμπινγκ του κλειστού επαγγέλματος καναλάρχη

Το λόμπινγκ του κλειστού επαγγέλματος καναλάρχη

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016 | 3:41 μ.μ.


Η ΝΔ δε θα επιτρέψει να συγκροτηθεί το ΕΣΡ και να προχωρήσει ο διαγωνισμός για τα κανάλια, αν δεν αλλάξει ο νόμος και δεν μεταφερθεί και πάλι στο Συμβούλιο ο καθορισμός του αριθμού των αδειών ξεκαθάρισε σήμερα μέσω του ΣΚΑΪ ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης.  

Αντιδρώντας απ’ την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς δηλώνει μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στο διαγωνισμό. Κι ας κάνουν όνειρα για το αντίθετο ο κ. Γεωργιάδης και οι φίλοι του».

Φυσικά ο τηλέμπορας βουλευτής γνωρίζει ότι η Ν.Δ δεν έχει την κοινοβουλευτική δύναμη για να φρενάρει αυτή την διαδικασία. Όμως ξέρει και κάτι άλλο και απ’ αυτή την γνώση του προχωράει σ’ αυτές τις δηλώσεις. Γνωρίζει δηλαδή ο Α. Γεωργιάδης τις παρασκηνιακές κινήσεις που γίνονται ενόψει του ξαναμοιράσματος της τηλεοπτικής πίτας, Και ποιες είναι αυτές; Μας τις γνωστοποιεί η Ματίνα Παπαχριστούδη σε ένα κείμενο της στο περιοδικό Hot Doc.

 Το λόμπινγκ του κλειστού επαγγέλματος καναλάρχη

Οπως τελικά αποδείχθηκε, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και οι αρμόδιοι υπουργοί περί των ΜΜΕ ήταν πολύ αισιόδοξοι για το μέτωπο ενάντια στην τηλεοπτική διαπλοκή.

Οι καναλάρχες το είπαν και το έκαναν. Ενεργοποίησαν το ισχυρό, όπως αποδεικνύεται λόμπι των Βρυξελλών για να «πολεμήσουν» την πρόθεση της κυβέρνησης να δοθούν για πρώτη φορά στην 25χρονη λειτουργία της ιδιωτικής τηλεόρασης επίσημες άδειες λειτουργίας. Όσοι πίστεψαν πως η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα σταματούσε στο 12σέλιδο των ερωτημάτων, που αφορούσαν τις διατάξεις του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες, σήμερα διαψεύδονται.

Γιατί ο Γερούν Ντάισεμπλουμ, στο πρόσφατο Eurogroup της περασμένης εβδομάδας, συσχέτισε την πρόθεση της κυβέρνησης να δώσει μόνο 4 ή 5 τηλεοπτικές άδειες ιδιωτικών σταθμών με το μνημόνιο! Κι όπως εξήγησαν oι παρατρεχάμενοι των Βρυξελλών, που μεταφέρουν το μήνυμα των δηλώσεων των δανειστών, αυτό σημαίνει πως η πίεσή τους μπορεί να φθάσει ως και σε αναστολή της δόσης προς τη χώρα!

Θα πείτε, και δικαίως, μα είναι δυνατόν οι δανειστές, οι θεσμοί να ασχολούνται με την τηλεοπτική αδειοδότηση των καναλιών, όταν τρέχουν τόσα άλλα σοβαρά ζητήματα; Κι όμως, όπως αποδεικνύεται, τα συμφέροντα της ελληνικής διαπλοκής κοιτάζουν την τσέπη τους και ας χαθεί η χώρα. Ό ,τι έκαναν δηλαδή πάντα.

Με λίγα λόγια το παιχνίδι διαμορφώνεται πλέον ως εξής. Οι δανειστές θα πιέζουν έως και με τη χορήγηση της δόσης στην Ελλάδα αν η ελληνική κυβέρνηση επιμείνει να προσδιορίσει τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών, αν επιμείνει να ορίσει συγκεκριμένο ποσό για τη χορήγησή τους.

Τα επιχειρήματα των θεσμών είναι στην καλύτερη περίπτωση γελοία. Στηρίζουν όμως απόλυτα τις θέσεις των ιδιοκτητών, όπως αυτές εκφράστηκαν με το περίφημο non paper τους τον Ιούλιο του 2015. Σύμφωνα με τους θεσμούς στις Βρυξέλλες, το να ορίσει η κυβέρνηση συγκεκριμένο αριθμό σημαίνει ότι θέλει να «κλείσει» το επάγγελμα του καναλάρχη .
Όταν είναι ευρέως γνωστό πως δεν υπάρχει πιο κλειστό επάγγελμα στη χώρα μας και κανείς δεν μπορεί να μπει σε αυτή την αγορά εάν προηγουμένως δεν προσκυνήσει την τηλεοπτική διαπλοκή. Το ακόμη πιο γελοίο επιχείρημα είναι ότι με τον συγκεκριμένο προσδιορισμό αριθμού η κυβέρνηση παρεμβαίνει στην ελεύθερη αγορά και προσφέρει κρατική ενίσχυση!

Είναι φανερό πως οι καναλάρχες τα δίνουν όλα για να διατηρήσουν την κλειστή αγορά τους, προσφεύγοντας στον υπερπροστάτη των συμφερόντων τους, την Ευρωπαϊκή' Ενωση. Και όπως είχε συμβεί το 2004, που κατήργησαν τον «βασικό μέτοχο», στέλνοντας το μήνυμα στο πολιτικό κόσμο για το ποιος είναι το αφεντικό της χώρας, έτσι και τώρα, θέλουν να δείξουν πως αυτοί είναι τα αφεντικά της Ελλάδας.
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger