Home » , , » Τα «Άπαντα» του Λένιν σε ηλεκτρονική μορφή

Τα «Άπαντα» του Λένιν σε ηλεκτρονική μορφή

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016 | 12:48 π.μ.

Tου Παναγιώτη Γαβάνα

Μέσα σε τούτο τον ορυμαγδό των μνημονίων, σε τούτο το βάλτο της αστικής σκέψης, σε τούτη τη χώρα που οι μαρξιστικές μελέτες και αναλύσεις είναι ελάχιστες, αφενός γιατί οι οργανώσεις της Αριστεράς θεωρούν την παραπέρα ανάπτυξη του μαρξισμού πολυτέλεια –τη θυμούνται μόνο για λίγο διάστημα μετά τις εκάστοτε εκλογές, συνεχίζοντας μετά το γνωστό «μεροδούλι μεροφάι»- αφετέρου διότι οι μαρξιστές πανεπιστημιακοί δάσκαλοι είναι πλέον ελάχιστοι, ενώ το μεγαλύτερο μέρος τη αριστερής διανόησης είτε έχει αποσυρθεί στα σπίτια του καλλιεργώντας καλλωπιστικά φυτά, είτε ενσωματώθηκε στο σύστημα αποτελώντας σάρκα από τη σάρκα του …

Σε τούτο λοιπόν το σκοτάδι υπάρχουν και πυγολαμπίδες –και θα υπάρχουν όσο υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Μια από αυτές είναι η ιστοσελίδα της «Διεθνούς Σχολής “Λογική της Ιστορίας”», οι συντελεστές της οποίας εδώ και χρόνια κάνουν συστηματική και αθόρυβη δουλειά, προσφέροντας στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό πλήθος μαρξιστικών βιβλίων –πολλά από τα οποία είναι σήμερα δυσεύρετα στο εμπόριο-, αλλά και πολλά κείμενα υψηλού ποιοτικού επιπέδου.

Το Δεκέμβρη του 2015 οι συντελεστές της ιστοσελίδας έφεραν σε πέρας μια ακόμη εργασία, αυτή όμως τη φορά ιδιαίτερης –θα λέγαμε- σημασίας: Ολοκλήρωσαν τη ψηφιοποίηση σε μορφή PDF και DJVU της 5ης πλήρους έκδοσης των «Απάντων» του Λένιν στην ελληνική γλώσσα (55 τόμοι). Σ΄ αυτήν περιλαμβάνονται επίσης ένα «Αλφαβητικό ευρετήριο» καθώς και ένα «Θεματικό ευρετήριο» των «Απάντων». Έτσι δίνεται η δυνατότητα στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό να μελετήσει τα έργα αυτού του μεγάλου επαναστάτη, ενός από τους κλασικούς του μαρξισμού, εντελώς δωρεάν.

Ασφαλώς και η μελέτη από ηλεκτρονική μορφή έχει τα μειονεκτήματά της, διότι όπως είναι γνωστό, αυτή διαφέρει πάντα απ΄ ό,τι αν γινόταν από βιβλίο (π.χ. σημειώσεις), αλλά και επειδή οι εκδοτικοί οίκοι –στη συγκεκριμένη περίπτωση η «Σύγχρονη Εποχή»- έχουν απώλειες χρημάτων, κάτι για το οποίο θα πρέπει επίσης να δείξει κανείς κατανόηση σε ό,τι τους αφορά. Όμως είμαστε της άποψης, ότι αυτό που προέχει είναι η όσο το δυνατό μεγαλύτερη εξάπλωση του μαρξισμού.

Από την άλλη μεριά, ως πλεονεκτήματα δημοσίευσης αυτού του είδους για το αναγνωστικό κοινό, πέρα απ΄ αυτό που αναφέραμε -και είναι το πιο σημαντικό, μπορούν ακόμη να ονομαστούν:

● Λιγότερα έξοδα. Στη περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης που βιώνουμε σήμερα, το βιβλίο τείνει να αποτελέσει για τους εργαζόμενους είδος πολυτελείας.

● Για κείνους που βρίσκονται σε διαρκή μετακίνηση από τόπο σε τόπο –όπως ο γράφων- και αδυνατούν για αντικειμενικούς λόγους να μεταφέρουν βιβλία, παρά μόνο ελάχιστα, αυτό αποτελεί μια σημαντική βοήθεια.

● Δε μπορούμε ακόμη να μην αναφέρουμε, ιδιαίτερα για τους φίλους του βιβλίου, το ζήτημα της εξοικονόμησης χώρου.

Όπως λοιπόν κι αν το δει κανείς, η ολοκλήρωση της ψηφιακής έκδοσης των «Απάντων» του Λένιν αποτελεί μια μεγάλη προσφορά στη μαρξιστική σκέψη της χώρας μας.

Απ΄ τη μεριά μας να ευχηθούμε στους συναγωνιστές της Διεθνούς Σχολής «Λογική της Ιστορίας» καλή δύναμη στους στόχους που έχουν θέσει ως εκπλήρωση, συνεχίζοντας αυτή τη «δουλειά μυρμηγκιού», στο δε αναγνωστικό κοινό καλό διάβασμα.

Η διεύθυνση της ιστοσελίδας όπου βρίσκονται αναρτημένα τα «Άπαντα» του Λένιν: Σχολή «Λογική της Ιστορίας».
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger