Home » , » Ανατρεπτικά (3)

Ανατρεπτικά (3)

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016 | 6:17 π.μ.

Γράφει ο Παναγιώτης Γαβάνας

► Η «Αυγή» επιμένει να μας καθησυχάζει μέσω του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών -μιας και η ίδια δεν έχει άποψη: Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε –μας λέει- δεν αποκάλεσε τον Τσίπρα ανόητο.

► Απλά… stupid, έτσι για τη πλάκα.

«Κι όμως, κάτι ενώνει Σόιμπλε – Τσίπρα», αναφέρει η ίδια εφημερίδα (22/01/2016) στο πρωτοσέλιδό της.

Τι μπορεί όμως να είναι αυτό; Η απάντηση δίνεται προς το τέλος του άρθρου: Τους ενώνει –λέει- η ατάκα «Χρειαζόμαστε μια Ευρώπη της αλληλεγγύης».

Μάλιστα. Καταλάβατε; Τα γερμανικά ιμπεριαλιστικά κοράκια είναι μαζί μας αλληλέγγυα επειδή έχουν εξαγοράσει ό,τι έμεινε σ΄ αυτή εδώ τη χώρα. Και οι εγχώριοι ανόητοι μάς πουλάνε το κουτόχορτο περί «αλληλεγγύης».

► Είναι σημαντικό, να είναι κανείς σε θέση «να διαβάζει ανάμεσα στις γραμμές», αν θέλει να αντιμετωπίσει την αστική προπαγάνδα. Να ένα παράδειγμα:

► Σύμφωνα με τα συριζαίικα μέσα ενημέρωσης, «κύκλοι του υπουργείου Εργασίας δήλωσαν ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών, δεν ζήτησαν δραστική περικοπή των συντάξεων».

► Το «ζουμί» εδώ βρίσκεται στις λέξεις «δεν» και «δραστική». Οι δυό αυτές λεξούλες προσπαθούν να μειώσουν τη σημασία του προβλήματος. Αφενός, προσπαθούν να παρουσιάσουν το κουαρτέτο, που τώρα το ονομάζουν «θεσμοί», ότι μας έκανε κάποια χάρη. Αφετέρου, εμμέσως πλην σαφώς, υπονοούν ότι η κυβέρνηση «έδωσε μάχες για να το πετύχει».

► Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση δεν πέτυχε απολύτως τίποτα, αλλά τηρεί πιστά αυτά ακριβώς που αναφέρει το μνημόνιο.

► Το ερώτημα που αφορά τους συνταξιούχους είναι: Θα γίνει περικοπή των συντάξεων, ναι ή όχι; Η απάντηση είναι: Θα γίνει! Όλα τα υπόλοιπα είναι κουραφέξαλα.

► Παρακάτω: Πως καθορίζεται το πόσο δραστική θα είναι μια μείωση; Όταν κάποιος συνταξιούχος παίρνει 500 ευρώ το μήνα και στη συνέχεια η κυβέρνηση την κατεβάζει στα 400 ευρώ, δηλαδή κατά 20%, αυτή δεν είναι δραστική μείωση;

► Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Η μείωση των συντάξεων -και φυσικά των μισθών και ημερομισθίων- γίνεται με πολλούς τρόπους, όπως, πληρωμή του χαρατσιού-ΕΝΦΙΑ, αύξηση στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα φάρμακα, στις τιμές των εμπορευμάτων κτλ. Για αυτά όμως δεν λένε κουβέντα.

► Οι λέξεις λοιπόν έχουν μια συγκεκριμένη λειτουργία και χρειάζεται μεγάλη τέχνη για το πώς παρουσιάζει κανείς την αλήθεια. Και οι Συριζαίοι φαίνεται να κατέχουν καλά την τέχνη της διαστρέβλωσης.

► Ο Μπρεχτ στο κείμενό του «Πέντε δυσκολίες στο γράψιμο της αλήθειας», αναφέρει κάποια παραδείγματα. Είναι διαφορετικό να πεις ο τάδε «έχασε τη ζωή του», ο τάδε «εκτελέστηκε» ή «δολοφονήθηκε».

► Και οι σοσιαλδημοκράτες Συριζαίοι, πράγματι, δολοφονούν την αλήθεια!

Σύμφωνα πάλι με τα συριζαίκα μέσα ενημέρωσης, «ο διεθνής Τύπος κάνει εγκωμιαστικά σχόλια για την παρουσία του Αλ. Τσίπρα στο Νταβός».

Εδώ, όπως και σε όλα τα ζητήματα, ισχύει η βασική άγραφτη αρχή: Αν θέλεις να φθάσεις στην ουσία της υπόθεσης, πρέπει να θέτεις τα σωστά ερωτήματα.

Ερώτηση: Ποιος είναι αυτός ο «διεθνής Τύπος». Απάντηση: Ο αστικός.

Στην περίπτωση αυτή ισχύουν τα λόγια του Άουγκουστ Μπέμπελ: «Όταν σε επαινεί ο εχθρός σου, τότε ψάξε να δεις που έκανες λάθος», stupid.

► Ας συνεχίσουμε όμως το «παιχνίδι» με τις λέξεις.

► Σύμφωνα με τον Χρ. Σπρίτζη αναπληρωτή υπουργού ΥΠΟΜΕΔΙ (ψάξτε να βρείτε τι είναι αυτό), «η DIGEA θα λειτουργεί με όρους υγιούς ανταγωνισμού».

► Πως «μεταφράζεται» η αστική οικονομική έννοια «υγιής ανταγωνισμός»;

► Πολύ απλά: Καπιταλιστική εκμετάλλευση αλλά… με μέτρο. Θεσμοθετημένη, ώστε να φαίνεται ότι η καπιταλιστική επιχείρηση τηρεί κάποιους κανόνες, επομένως ότι «προσφέρει» στη κοινωνία. Έτσι μας λένε.

► Αλλά αυτά συμβαίνουν μόνο στον εγκέφαλο των Συριζαίων που υπηρετούν τους κεφαλαιοκράτες.

► Ο εγκέφαλος όμως του κεφαλαιοκράτη, που έχει κατανοήσει το «Κεφάλαιο» του Μαρξ πολύ καλύτερα από αυτόν του Συριζαίου, λειτουργεί διαφορετικά. Ο κεφαλαιοκράτης γνωρίζει ότι η έννοια «υγιής ανταγωνισμός» που διδάσκεται στα πανεπιστήμια, είναι κούφια λόγια και αφορά τους αφελείς. Ότι στον καπιταλισμό ισχύει «ο θάνατός σου η ζωή μου».

► Στόχος και του πιο μικρού κεφαλαιοκράτη είναι πάντα να γίνει μεγάλος κεφαλαιοκράτης. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με καπιταλιστικό ανταγωνισμό (και όχι ανταγωνισμό γενικά και αόριστα), που οδηγεί στην εκτόπιση του μικρού κεφαλαίου από το μεγαλύτερο και σε τελική ανάλυση από το μονοπώλιο.

► Ο Μαρξ γράφει στο «Κεφάλαιο» ότι, η μικρή παραγωγή στον καπιταλισμό γεννά πάντα τη μεγάλη. Αυτό είναι γνωστό ακόμη και στις πέτρες, εκτός φυσικά από τους Συριζαίους (με εξαίρεση τους κεφαλαιοκράτες Συριζαίους).

► Τίθενται τα παρακάτω ερωτήματα. Πρώτο: Η κυβέρνηση των Συριζανέλ έχει σκοπό να σταματήσει τη λειτουργία των ιδιωτικών καναλιών μιας και είναι παράνομα;

► Η απάντηση είναι καθαρή: Όχι, διότι αυτά τα κανάλια την υποστηρίζουν.

► Δεύτερο: Η κυβέρνηση των Συριζανέλ έχει σκοπό να πάρει πίσω τα εκατοντάδες εκατομμύρια που χρωστούν τα ιδιωτικά κανάλια στο δημόσιο;

► Η απάντηση είναι και πάλι όχι, ακριβώς για τον ίδιο λόγο.

► Τρίτο: Τι προτίθεται να κάνει η αστική κυβέρνηση των Συριζανέλ ώστε οι τράπεζες να σταματήσουν να δίνουν απλόχερα δάνεια στα πλήρως χρεοκοπημένα ιδιωτικά κανάλια;

► Απάντηση: Απολύτως τίποτα, διότι και οι τράπεζες είναι ιδιωτικές, επομένως σε μεγάλο –στο μέγιστο- βαθμό, είναι ανεξέλεγκτες.

► Τέταρτο: Τότε γιατί δεν τις εθνικοποιεί;

► Απάντηση πρώτη: Διότι αυτή ακριβώς είναι η ιδεολογία των Συριζανέλ.

► Απάντηση δεύτερη: Διότι ακόμη και αν το ήθελε το απαγορεύει η ΕΕ (βλέπε: ελευθερία κίνησης κεφαλαίων).

► Πέμπτο: Τότε γιατί δεν αποχωρεί η Ελλάδα από την ΕΕ;

► Απάντηση: Διότι αυτή είναι η ιδεολογία των Συριζανέλ. Υποταγή στα ιμπεριαλιστικά κέντρα με κάθε τίμημα, στο όνομα πάντα της «ΕΕ των λαών», της «ΕΕ των εργαζομένων» κτλ.

► Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε αυτή την αλυσίδα ερωτημάτων, ξεφεύγοντας βέβαια απ΄ το θέμα που τέθηκε παραπάνω. Οι απαντήσεις που προκύπτουν, ό,τι ερώτημα και να τεθεί, καταλήγουν πάντα στο ίδιο αποτέλεσμα, και αυτό είναι: Η κυβέρνηση τούτη, που έχει ακόμη το θράσος να πουλά «αριστερή πολιτική» στο όνομα της αριστεράς, πρέπει να σταλθεί εκεί ακριβώς που ανήκει: Στον κάλαθο της Ιστορίας!

Να μη ξεχάσω και μια… μεγάλη είδηση: Η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι θα θέσει υποψηφιότητα για δεύτερη θητεία στο ΔΝΤ.

Για την κυβέρνηση που «γλύφει» το ΔΝΤ, παρουσιάζοντας το ως υποστηρικτή της Ελλάδας σε σχέση με την ΕΕ / Γερμανία (τόσο τους «κόβει»), πρόκειται για μια σημαντική είδηση.

Για τους εργαζόμενους ισχύει: Χεστήκαμε.
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger