Home » » Ε όχι και «αξιότιμοι» οι ναζί

Ε όχι και «αξιότιμοι» οι ναζί

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015 | 4:21 μ.μ.

Του Θάνου Καμήλαλη στα microvia.gr

Ο Μιχαλολιάκος είναι ναζί. Δεν το κρύβει κιόλας, άλλωστε δεν είχε πρόβλημα στο παρελθόν να φωτογραφίζεται με σβάστιγκες ή να χαιρετάει χιτλερικά. Σύμφωνα με ένα ισχυρό κατηγορητήριο, ο Μιχαλολιάκος είναι ένας εγκληματίας, που έδινε το οκ για κάθε παράνομη ενέργεια της οργάνωσης του. Για το υπουργείο Εξωτερικών όμως είναι ένας «αξιότιμος συνομιλήτης»

Αυτό προκύπτει από πρόσφατη επιστολή του υπουργού, Νίκου Κοτζιά προς τον αρχηγό των νεοναζί, όπου μάλιστα ζητάει τις θέσεις της οργάνωσης για ζητήματα σχετικά με την ονομασία των Σκοπίων. «Αξιότιμε κύριε πρόεδρε», γράφει «θα παρακαλούσα να μου γνωρίσετε τις απόψεις του κόμματός σας...». Πολύ καλή ιδέα. Ας μας πουν οι ναζί τις ιδέες τους. Ας συνδιαμορφώσουν την πολιτική μιας κυβέρνησης που μάλιστα αυτοπροσδιορίζεται ως «αριστερή». Μια που είμαστε στο θέμα, μήπως να τους ρωτήσουμε και για το προσφυγικό; Για την αστυνόμευση; Να σημειωθεί εδώ ότι η κυβέρνηση δεν δεσμεύεται από οποιοδήποτε κανονισμό για τον θεσμικό διάλογο με όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα και μάλιστα ο ίδιος ο κ.Κοτζιάς τόνισε ότι δεν θα ξανακαλέσει τη Χρυσή Αυγή στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, γιατί δημοσιοποίησε την επιστολή του.

Η απάντηση του υπουργείου ήταν αφοπλιστική: «Ο κ. Κοτζιάς απέστειλε σχετική επιστολή προς όλα τα κόμματα.». Εκεί ακριβώς είναι το πρόβλημα, στο ότι η κυβέρνηση επιμένει να αντιμετωπίζει τους νεοναζί ως ένα συνηθισμένο κόμμα, διαχωρίζοντας την κοινοβουλευτική παρουσία με τη σωρεία εγκλημάτων και τη ρητορική μίσους. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό, παλαιότερες ατυχείς ενέργειες όπως της Ζωής Κωνσταντοπούλου που θεωρούσε άκυρες τις ψηφοφορίες χωρίς τους χρυσαυγίτες έστελναν το ίδιο μήνυμα. Μοιάζει ότι για την κυβέρνηση και ειδικότερα τον ΣΥΡΙΖΑ, η δίκη της Χρυσής Αυγής είναι απλά μια πρόσκαιρη νομική περιπέτεια, μια λεπτομέρεια ανάξια λόγου.

Η «χαλάρωση» αυτή έχει τη δική της σημασία, καθώς ο πολιτικός λόγος ενάντια στη Χρυσή Αυγή δεν ήταν ποτέ ενιαίος. Από τη μία υπάρχει η καθαρά αντιφασιστική ρητορική. Το ΚΚΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, άλλα κόμματα της Αριστεράς και ο αναρχικός χώρος συνεχίζουν να αποκαλούν τους χρυσαυγίτες όπως πραγματικά είναι, ναζί, δολοφόνοι, υπηρέτες της οικονομικής ολιγαρχίας κ.α., Από την άλλη η ευκαιριακή και συνήθως κερδοσκοπική αντιμετώπιση της σοσιαλδημοκρατίας (ΠΑΣΟΚ - Ποτάμι), που θυμάται τον φασισμό μόνο όταν τον ανταγωνίζεται για την τρίτη θέση στην κάλπη. Η ακόμα χειρότερα, η τακτική της ΝΔ, που προσπάθησε να την προσεταιριστεί σε καίρια ζητήματα και τώρα την θεωρεί πιθανό συνομιλητή για σχηματισμό κυβέρνησης. Ανάμεσα σε αυτές τις πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι διολισθαίνει επικίνδυνα προς τη δεύτερη.

Κάτι που φυσικά είναι ένα τεράστιο δώρο στους νεοναζί. Μεγάλος στόχος της Χρυσής Αυγής μετά τη δολοφονία Φύσσα είναι να σβήσει το παρελθόν, να ρίξει τους τόνους, να αντιμετωπίζεται ως ένα κανονικό κόμμα. Οι χρυσαυγίτες πιστεύουν ότι αν γίνουν αποδεκτοί από το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού συστήματος, θα νομιμοποιηθούν σε ανάλογο τμήμα της κοινωνίας. Δεν είναι τυχαίο που ο ίδιος ο αρχηγός των νεοναζί έσπευσε να δημοσιοποιήσει την επιστολή του υπουργού. Το ανησυχητικό είναι, πως ίσως να μην έχουν εντελώς άδικο. Και η κυβέρνηση πέφτει σε αυτήν ακριβώς την παγίδα. Μόνο που σε μια τέτοια ενδεχόμενη «στροφή», δεν υπάρχουν δικαιολογιες.

Ο κ.Κοτζιάς ζήτησε ουσιαστικά από τον Μιχαλολιάκο να αναλάβει πολιτικές ευθύνες. Ας θυμόμαστε όλοι ότι την τελευταία φορά που συνέβη κάτι τέτοιο, ένας άνθρωπος είχε πέσει νεκρός

Ολόκληρη η επιστολή:

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger