Home » , » Ανιστόρητες Συριζέικες τοποθετήσεις

Ανιστόρητες Συριζέικες τοποθετήσεις

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015 | 8:52 μ.μ.

Του Γιώργη Γιαννακέλλη


«...Και συ τσούλα των δημίων επιστήμη,
της αλήθειας εσχάτη τεφροδόχα,
και συ πρόστυχη πένα και μολύβι,
του βούρκου λιβανίζετε την μπόχα...».

Κώστας Βάρναλης

Πιθανόν από κάποιους να θεωρηθεί αναίδεια που ένας εργάτης όπως εγώ (ένα πτυχίο τεχνικής σχολής διαθέτω όλο κι όλο) θα προσπαθήσει να αμφισβητήσει την βασιμότητα των γραφομένων ενός διανοούμενου ο οποίος μάλιστα σαν επίκουρος καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο διδάσκει στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας,

Δεν θα με ενοχλούσε όμως ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αναγνωρίζω ότι με χαρακτηρίζει τέτοια «αναίδεια».

Ο τακτικός αρθρογράφος της «Αυγής» Γιώργος Φαράκλας, μέσα απ’ τις σελίδες του περιοδικού Unfollow αυτή την φορά προσπαθώντας να αποδομήσει το πολιτικό εγχείρημα της «Λαϊκής Ενότητας» θεωρεί σκόπιμο να επικαλεστεί γραφόμενα του Λένιν, Μαρξ, Λούκατς, για να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του.
Μόνο που το κάνει με τέτοιο τρόπο που θυμίζει την λαϊκή ρήση ότι «όταν απομονώσεις φράσεις από το Ευαγγέλιο μπορείς να βγάλεις τον Χριστό, Αντίχριστο».

Θα προσπεράσω τα όσα αποδίδει στο κόμμα της «ΛΑΕ», προσπαθώντας να απαξιώσει τις απόψεις του και να παρουσιάσει δικαιωμένο τον ΣΥΡΙΖΑ  –επικαλούμενος το τελευταίο εκλογικό αποτέλεσμα- για την  φαντασμαγορικών διαστάσεων κωλοτούμπα του και την προσχώρηση στο μνημονιακό στρατόπεδο.

Στην γραμμή της τεράστιας ανοησίας: «Οι συμβιβασμοί είναι στοιχείο και της επαναστατικής τακτικής. Το έγραψε και ο Λένιν στο βιβλίο του “Αριστερισμός, η παιδική ασθένεια του κομμουνισμού”», που είχε πει ο Τσίπρας στο κομματικό ρ/σ του ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. καθηγητής πάει να κάνει κοπτοραπτική στις απόψεις των θεωρητικών του μαρξισμού – λενινισμού με στόχο να παρουσιάσει δικαιωμένο το κυβερνητικό κόμμα στις επιλογές του.  Ταυτόχρονα με δασκαλίστικο ύφος κάνει προτροπές στην «ΛΑΕ» να εγκαταλείψει «τον αριστερίστικο τρόπο σκέψης», ο οποίος «αρνείται κάθε συμβιβασμό» πολιτική  που την οδήγησε σε «κατάρρευση μέσα σε ένα κενό νοήματος».

Δεν έχω καμιά διάθεση να υπερασπιστώ, την «Λαϊκή Ενότητα» αφού άλλωστε δεν με εκφράζει πολιτικά. Δεν μπορώ όμως να μην εστιαστώ σε κάποιες ανακρίβειες που γράφει ο κ. καθηγητής.

Ας ξεκινήσουμε απ’ την πιο καραμπινάτη.

«Ο Λένιν ήθελε την κοινοκτημοσύνη της γης. Θεώρησε, όμως ότι οι Ρώσοι αγρότες θέλουν μοίρασμα της γης και συμβιβάστηκε με την πραγματικότητα στην οποία περιλάμβανε ακριβώς το πώς οι αγρότες έβλεπαν το συμφέρον τους. Ο Στάλιν, αδιαφορώντας για το πώς οι αγρότες έβλεπαν το συμφέρον τους, εφάρμοσε την κοινοκτημοσύνη διά βίας, με αποτέλεσμα η αγροτική οικονομία της χώρας να καταστραφεί» μας γράφει ο κ Φαράκλας.

Εντελώς νεφελώδες το κείμενο του κ. καθηγητή. Σπάνια σε τόσες λίγες λέξεις συναντάς τόσες πολλές ανακρίβειες. Από ποια ιστορικά στοιχεία προκύπτουν αυτοί οι ισχυρισμοί; Ασε που είναι εντελώς επιφανειακός ο τρόπος προσέγγισης του αγροτικού ζητήματος στην επαναστατημένη Ρωσία. Θέλοντας να θεωρητικοποιήσει την αστρονομικών διαστάσεων κωλοτούμπα του ΣΥΡΙΖΑ και την προσχώρησή του στο μνημονιακό στρατόπεδο, μας λέει ότι ο Λένιν είχε διαφωνίες με τον Στάλιν, ο οποίος «βίασε» τις καταστάσεις με αποτέλεσμα την καταστροφή της αγροτικής οικονομίας.
Αρα λοιπόν, και σύμφωνα πάντα με τον ίδιο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ καλώς εφαρμόζει αυτή την πολιτική και έκανε αυτούς τους συμβιβασμούς με τους εταίρους –τοκογλύφους.

Κατ' αρχήν και μόνο ο ισχυρισμός «οι αγρότες ήθελαν», είναι εντελώς αδόκιμος. Υπήρχαν οι φτωχοί αγρότες που στήριξαν με πάθος την επανάσταση, -κατατοπιστικό είναι το βιβλίο του Μ Σολόχωφ «Ξεχερσωμένη γη»- παράλληλα όμως υπήρχαν και οι κουλάκοι και τα τσιράκια τους, που απειλούσαν να πνίξουν στην πείνα το προλεταριάτο των πόλεων, σαμποτάριζαν κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης, δολοφονούσαν μπολσεβίκους ειδικούς που έστελνε η κυβέρνηση για να καθοδηγήσουν το προτσές της κολεκτιβοποίησης. (Τελικά όμως είχαν και την αντιμετώπιση που τους άξιζε από την κυβέρνηση).

Και πώς βγάζει το «πόρισμα» ο κ. καθηγητής ότι επί Στάλιν καταστράφηκε η αγροτική παραγωγή της χώρας; Και γιατί συνειδητά δεν αναφέρει γεγονότα και χρονολογίες; (Προφανώς θα αναφέρεται στον τεχνητό λιμό στην Ουκρανία που προκάλεσαν οι κουλάκοι, πρώην μεγαλοτσιφλικάδες το διάστημα 1932 -1933 όταν προκάλεσαν εμφύλιο πόλεμο,  πυρπολούσαν τις περιουσίες των κολχόζ και γενικά σαμποτάριζαν κάθε δραστηριότητα της νεαρής σοβιετικής εξουσίας).

Δεν θα του προτείναμε να διαβάσει το βιβλίο του Ι.Β.Στάλιν «Ζητήματα αγροτικής πολιτικής στην ΕΣΣΔ», που δίνει ακριβώς την εικόνα που επικρατούσε στην εποχή του στο τεράστιο αυτό θέμα. Θα του συστήναμε όμως –έχουμε και τέτοιο θράσος πέρα από αναίδεια- να διαβάσει το βιβλίο του Λ. Μάρτενς «Μια άλλη ματιά στον Στάλιν», και το κεφάλαιο «Κολεκτιβοποίηση». Εκεί θα βρει αναμφισβήτητα στοιχεία, και για το πόσο αυξήθηκε η αγροτική παραγωγή καθώς και το βιοτικό επίπεδο των αγροτών, το διάστημα που ήταν γραμματέας του ΚΚΣΕ ο Στάλιν.
Και που ξέρεις, ίσως ο αντισταλινισμός του υποχωρήσει λίγο. (Φυσικά σ’ αυτό το κείμενο μας δεν μπορεί να προσεγγίσουμε ουσιαστικό το αγροτικό ζήτημα στην επαναστατημένη Ρωσία).

Πάμε τώρα παρακάτω. Ο κ. Φαράκλας στο κείμενο του αφήνει να εννοηθεί ότι όσο αναγκαία ήταν η υπογραφή της συνθήκης του Μπρεστ - Λιτόφσκ το 1918, άλλο τόσο ήταν απαραίτητη συμφωνία –το τρίτο «αριστερό» μνημόνιο δηλαδή- μεταξύ κυβέρνησης – «εταίρων».
Εδώ πραγματικά δυσκολεύεσαι να αντιληφθείς το σκεπτικό του. Ασυναίσθητα σου έρχεται στο μυαλό η φράση του Ουίλιαμ Σαίξπηρ: «Για τους σκοπούς του ο Διάβολος μπορεί να απαγγείλει ακόμα και την Αγία Γραφή»!   

Τι σχέση έχει αυτά τα δυο γεγονότα; Απολύτως καμιά. Απέχουν όσο ο φάντης με το ρετσινόλαδο. Ο Λένιν ηγέτης τότε του νεαρού Σοβιετικού κράτους βγήκε και μίλησε ανοιχτά ότι νεαρή σοσιαλιστική ηγεσία εκβιαζόμενη από «ιμπεριαλιστές» και «ληστές» αναγκάστηκε να υπογράψει μια συμφωνία για να διαφυλάξει και να στεριώσει την Επανάσταση γιατί ήταν δεδομένο ότι εκείνη την στιγμή δεν θα μπορούσε να αντικρούσει με επιτυχία μια επίθεση Γερμανικών στρατευμάτων.
Δεν μίλησε ότι υπέγραψε καμιά συμφωνία με «φίλους» και «εταίρους». Δεν μίλησε για κανένα «κοινό ευρωπαϊκό σπίτι και όραμα» όπως κάνει ο Τσίπρας σήμερα, ούτε έθεσε το Σοβιετικό κράτος κάτω από καμιά «αξιολόγηση» και ξένη εποπτεία. Μην τρελαθούμε και εντελώς. Και φυσικά σε λίγα χρόνια, απ’ το 1922 σταδιακά κατάργησε μονομερώς αυτή την συμφωνία.

Ας επανέλθουμε τώρα από κει που ξεκινήσαμε. Ο κ. Φαράκλας επαναλαμβάνει αυτό που είχε γράψει ο Θ. Καρτερός στην «Αυγή» και τόνισε με στόμφο ο Α. Τσίπρας στην συνέντευξη που είχε δώσει στον Κ. Αρβανίτη και στον ρ/σ «105,5 στο Κόκκινο»: «Οι συμβιβασμοί είναι στοιχείο και της επαναστατικής τακτικής. Το έγραψε και ο Λένιν στο βιβλίο του “Αριστερισμός, η παιδική ασθένεια του κομμουνισμού”».
Προς επίρρωση αυτού του ισχυρισμού ο κ. καθηγητής επικαλείται ένα απόσπασμα από τον «Αριστερισμό».

Ας δούμε το σχετικό κείμενο απ’ το πόνημα του:

Πριν κοντά έναν αιώνα, ο Λένιν εναντιωνόταν στους επαναστάτες που δεν ανέχονται «κανένα συμβιβασμό»: «Φανταστείτε, λέει, πως το αυτοκίνητό σας το σταμάτησαν οπλισμένοι ληστές Τους δίνετε τα λεφτά σας. [...] Εδώ υπάρχει αναμφισβήτητα συμβιβασμός. [...] Είναι όμως δύσκολο να βρει κανείς άνθρωπο που να είναι στα καλά του και να λέει πως ένας παρόμοιος συμβιβασμός είναι “καταρχήν απαράδεκτος”, ή να θεωρεί αυτόν που έκανε έναν τέτοιο συμβιβασμό συνένοχο των ληστών».

 Ο Λένιν ονομάζει «αριστερισμό» τον τρόπο σκέψης που οδηγεί κάποιους να πιστεύουν πως όταν υποχωρείς σε έναν εκβιασμό, πας με το μέρος των εκβιαστών. Αυτός ο τρόπος σκέψης χαρακτηρίζει, πιστεύω, τη Λαϊκή Ενότητα (ΛΑΕ)…

Συνένοχος των «ληστών» μπορεί να είσαι, αλλά μόνο αν έδωσες τα χρήματά σου «για να πάρεις μέρος στο μοίρασμα της λείας», διευκρινίζει ο Λένιν. Όσοι το κάνουν αυτό είναι προφανώς προδότες, αλλά το να νομίζεις ότι μόλις «επιτραπούν» οι συμβιβασμοί, θα «εξαλειφθεί αμέσως κάθε όριο» μεταξύ προδοσίας και μη είναι «αφέλεια». Ο συμβιβασμός ως υποχώρηση σε εκβιασμό που δεν υποκρύπτει την πρόθεση συμμετοχής στη ληστεία δεν αποτελεί «προδοσία».

Ας εστιαστούμε στα γραφόμενα του κ. καθηγητή κάνοντας όμως μια παρένθεση. Πριν καιρό είχα ξεκινήσει την δημιουργία ενός προσωπικού ιστότοπου με θεωρητικά κείμενα και ιστορικά ντοκουμέντα. Ο καταμερισμός δουλειάς όμως που έγινε σε όσους/ες συμμετέχουμε σ’ αυτή την διαδικτυακή παρουσία, και της ανάθεση της ευθύνης μιας στοιχειώδους «αξιοπρεπούς» λειτουργίας του διαδικτυακού μας ρ/σ άφησε ημιτελή αυτή την προσπάθεια.  Το κλασικό βιβλίο του Λένιν «Αριστερισμός, η παιδική ασθένεια του κομμουνισμού», υπάρχει εκεί και απ’ το οποίο αντιγράφουμε (Οι υπογραμμίσεις δικές μας):

«Φανταστείτε πως το αυτοκίνητο σας το σταμάτησαν οπλισμένοι ληστές. Τους δίνετε τα λεφτά, το διαβατήριο, το πιστόλι, το αυτοκίνητό σας. Έτσι γλιτώνετε από την ευχάριστη συντροφιά με τους ληστές. Εδώ υπάρχει αναμφισβήτητα συμβιβασμός. «Do ut des» («σου δίνω» τα λεφτά, το όπλο, το αυτοκίνητο, «για να μου δόσεις» τη δυνατότητα να φύγω σώος και αβλαβής). Είναι όμως δύσκολο να βρει κανείς άνθρωπο που να είναι στα καλά του και να λέει πως ένας παρόμοιος συμβιβασμός είναι «καταρχήν απαράδεκτος» ή να θεωρεί το πρόσωπο που έκανε ένα τέτοιο συμβιβασμό συνένοχο των ληστών (αν και οι ληστές θα μπορούσαν να καθίσουν στο αυτοκίνητο και να το χρησιμοποιήσουν, καθώς και το όπλο, για καινούργιες ληστείες). .. 

Το συμπέρασμα είναι καθαρό: το να αρνιέσαι τους συμβιβασμούς «από άποψη αρχών», το να αρνιέσαι γενικά οποιονδήποτε συμβιβασμό, αποτελεί παιδαριωδία, που είναι δύσκολο ακόμη και να την πάρει κανείς στα σοβαρά. …

Ο πολιτικός, που θέλει να είναι ωφέλιμος στο επαναστατικό προλεταριάτο, πρέπει να ξέρει να ξεχωρίζει τις συγκεκριμένες περιπτώσεις εκείνων ακριβώς των συμβιβασμών που είναι απαράδεκτοι, που εκφράζουν οπορτουνισμό και προδοσία, και να κατευθύνει όλη τη δύναμη της κριτικής του, όλη την αιχμή ενός αμείλικτου ξεσκεπάσματος και ενός ανειρήνευτου πολέμου ενάντια σ’ αυτούς τους συγκεκριμένους συμβιβασμούς, χωρίς να επιτρέπει στους πολύπειρους «καταφερτζήδες» σοσιαλιστές και στους κοινοβουλευτικούς Ιησουΐτες να ξεφεύγουν και να ξεγλιστρούν από τις ευθύνες με επιχειρήματα για «συμβιβασμούς γενικά»…

Υπάρχουν συμβιβασμοί και συμβιβασμοί. Πρέπει να ξέρεις να αναλύεις την κατάσταση και τους συγκεκριμένους όρους κάθε συμβιβασμού ή κάθε ποικιλίας συμβιβασμού. Πρέπει να μάθεις να ξεχωρίζεις τον άνθρωπο που έδωσε στους ληστές λεφτά και όπλα για να περιορίσει το κακό που έκαναν οι ληστές και να διευκολύνει τη σύλληψη και την εκτέλεσή τους, από τον άνθρωπο που δίνει στους ληστές λεφτά και όπλα για να πάρει μέρος στο μοίρασμα της ληστρικής λείας….

Μας λέει λοιπόν ο Λένιν ότι υπάρχουν συμβιβασμοί που είναι απαράδεκτοι, εκφράζουν οπορτουνισμό και προδοσία και όσοι εμπλέκονται σ’ αυτούς το κάνουν για να πάρουν μέρος «στο μοίρασμα της λείας». Πρέπει λοιπόν σύμφωνα με τον ίδιο, οι επαναστάτες να προχωρούν σε    «ένα αμείλικτο ξεσκέπασμα και έναν ανειρήνευτο πόλεμο ενάντια σ’ αυτούς τους συγκεκριμένους συμβιβασμούς, χωρίς να επιτρέπει στους πολύπειρους «καταφερτζήδες» σοσιαλιστές και στους κοινοβουλευτικούς Ιησουΐτες να ξεφεύγουν και να ξεγλιστρούν από τις ευθύνες με επιχειρήματα για «συμβιβασμούς γενικά»…

Εμπίπτουν σ’ αυτή την περίπτωση τα στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ; Αναμφισβήτητα ΝΑΙ. Και για να τεκμηριώσουμε αυτόν τον ισχυρισμό μας δεν θα παραθέσουμε δικές μας εκτιμήσεις, Θα επικαλεστούμε διαπιστώσεις δημοσιογράφων που έχουν γραφεί στο ίδιο περιοδικό που αρθρογραφεί και ο κ. καθηγητής:

«Ξετυλίγοντας το κουβάρι της πρωτοφανούς μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και όλων των κινήσεων που προηγήθηκαν και των προσώπων που επελέγησαν, φτάνει κανείς στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για τη λογική κατάληξη ενός, οργανωμένου σχεδίου του Αλέξη Τσίπρα και της ηγετικής ομάδας του, που βαφτίστηκε για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους "εξάμηνη σκληρή διαπραγμάτευση"»…

«Η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά μετά τις εκλογές του 2012, δείχνει ότι υπήρξε ένα πολύ καλά οργανωμένο σχέδιο, το οποίο πίσω από τις φραστικές κορόνες περί ανατροπής, έκρυβε τις πραγματικές πολιτικές διαθέσεις του αρχηγού του. Συμβιβασμός με το εγχώριο κατεστημένο και τους ξένους πιστωτές και όχι ρήξη προς όφελος του εργαζόμενου λαού».

Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος

«Η κυβέρνηση Τσίπρα θέλει να συνδυάσει τη συμμόρφωση με τα μνημόνια με τη διαμόρφωση νέων σχέσεων και ισορροπιών με την εγχώρια "επιχειρηματικότητα". Μόνο που αυτό δεν σημαίνει σύγκρουση με τη διαπλοκή και τη διαφθορά, αλλά συναλλαγή μαζί της». 

«Η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αποτελείται από υπάκουα στελέχη και ανθρώπους της επιχειρηματικής πιάτσας που έρχονται να υπηρετήσουν τα συμφέροντα εγχώριων και ξένων ολιγαρχών και πιστωτών …» φτιάχνοντας σχέση μαζί τους« στο ταπεινό και υλικό "δούναι και λαβείν"».

Unfollow- Τεύχος 46

Απ' τα παραπάνω  γίνεται καθαρό ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζουν τη βάρβαρη ταξική μνημονιακή πολιτική που εκτός των άλλων ληστεύουν ένα ήδη καθημαγμένο λαό παίρνοντας μέρος μαζί με τους ξένους συναιτέρους της στο μοίρασμα της ληστρικής λείας….

Υ.Γ: Δεν έχουμε καμιά διάθεση να αμφισβητήσουμε τις επιστημονικές γνώσεις του κ.Φαράκλα, Το θέμα όμως είναι σε τίνος την υπηρεσία τις θέτει και αν αλλοιώνει την ουσία τους. Και στην προκειμένη περίπτωση γίνεται συνεργός σε μια συμμορία που καταδικάζει σε φτώχια και ανέχεια τον κόσμο της εργασίας και ταυτόχρονα με το αίμα του λαού ποτίζει τον "κήπο" της για να ανθίζουν τα κέρδη της.
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 2 σχόλια

13 Οκτωβρίου 2015 στις 10:39 μ.μ.

Πολυ κσκως επετρεψαν οι υπευθυνοι του περιοδικου σ' αυτον τον "επιστημονα" να γραψει αυτες τις μσλακιες.Αρκετα πια με την πσραποιηση των γραφτων του Λενιν απο τους αλητες του ΣΥΡΙΖΑ!

Ανώνυμος
14 Οκτωβρίου 2015 στις 2:23 μ.μ.

Το ανεκδοτο "κυβερνηση της αριστερας" υπουλα και μουλωχτα και αφου καταδικασε τους ανεργους σε μονιμοτητα της ανεργιας τους κανοντας τις λιγοτερες προσληψεις συμβασιουχων απο το 2010 και μετα προχωρησε ενα βημα παραπερα:
Με περισση ξεδιαντροπια ζηταέι απο τους ανεργους που ενδειαφερονται για τις οποιες προσληψεις μονιμων μεσω ασεπ χαρτι παρακολουθησης μ,εταπτυχιακων προγραμματων. Και θα ρωτησει κανεις ειναι κακό να ζητάει το κρατος πιστοποιητικά γνωσεων?
1ον: Τα μεταπτυχιακα προιγραμματα τωνΑΕΙ και ΤΕΙ δεν εχου κανεναν αξιοπιστο μηχανσιμό πιστοποιησης. Οποιος πληρωνει τα αποκτα.
2ον: Εχουν και τσουχτερη τιμουλα απο 3000 εως 5000 Ε απαγορευτικές για τους ανεργοτυς ΑΛΛΑ προσιτές για τα παιδια των μεσοστρωματων που εχουν και τα λεφτα των διδακτρων αλλα και τις συστατικές επιστολές που ζητανε τα ΑΕΙ και ΤΕΙ!!! Ετσι ωστε αργοτερα και με την βουλα του ασεπ να τα χωνουνε στις κρατικες θεσουλες.
Και αυτο είναι άλλη μια αβαντα από τον συριζα στους πρυτανεις και στις κερδοφορες μπιζνες τους στα s/m της γνωσης που λεγονται τριτοβαθμια ιδρυματα αφου διοριζουν και τους συγγενεις και φιλους και συστημενους στα ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ποστα και στους ΕΙΔΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ωστε να διαχειριζονται εκ τους ασφαλους οπως θέλουν και τους βολευει τα κονδυλια εσπα (στο ονομα της ερευνας φυσικα).
Και πού ειναι η αριστερα που μιλαει τοσα χρονια για δωρεαν παιδεια να απαιτησει:
ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ ?

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger