Home » , » Μας κάνει μαθήματα δεοντολογίας και το Αλαφουζέικο!

Μας κάνει μαθήματα δεοντολογίας και το Αλαφουζέικο!

Από giorgis , Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015 | 6:20 μ.μ.


Του Γ. Γ.

Μόνο σαν καλαμπούρι μπορείς να πάρεις την ανακοίνωση που έβγαλε ο Σκάι στην οποία διαπιστώνει «απόπειρες τρομοκράτησης των φορέων της ενημέρωσης και των λειτουργών της».

Για να δούμε λοιπόν ποιοι μας κάνουν μαθήματα δεοντολογίας.

Τα θεμέλια της  Αλαφουζέικης δυναστείας τα έβαλε ο Αριστείδης Αλαφούζος. Αυτός ο καπιταλιστής –αν δεν κάνουμε λάθος- είναι ο μόνος πλουτοκράτης που κατέθεσε ένορκα ότι λάδωνε με εκατομμύρια τον τότε πρωθυπουργό Μητσοτάκη, για να πηγαίνουν πρίμα οι μπίζνες του. Ηταν μια παραδοχή που σε οποιοδήποτε κράτος του λεγόμενου δυτικού κόσμου θα προκαλούσε την επέμβαση του εισαγγελέα και οπωσδήποτε θα προκαλούσε σάλο στον πολιτικό κόσμο. Εδώ δεν συνέβη απολύτως τίποτα.

Σήμερα στο τιμόνι του ομίλου Αλαφούζου, είναι ο "οικολόγος"Γιάννης Αλαφούζος ο οποίος έχει τις δικές του «περγαμηνές». Καλύτερα να αφήσουμε να τις ξεδιπλώσει ένα άλλο «μπουμπούκι», ο Γ. Κουρής που έβγαλε στον αφρό τον βίο και πολιτεία του εκδότη-εφοπλιστή όταν κάποια στιγμή είχε έρθει σε αντιπαράθεση μαζί του.

Σε προηγούμενο τεύχος του περιοδικού Hot Doc είχε ένα πολύ αποκαλυπτικό πολυσέλιδο ρεπορτάζ για το παραδικαστικό κύκλωμα που ζει και βασιλεύει.

Σ’ αυτό το δημοσίευμα αυτό που μας κίνησε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι η αναφορά του σε κάποιον ιδιοκτήτη τηλεοπτικού σταθμού ο οποίος έχει πάρει δώσε με το παραδικαστικό κύκλωμα, και ο οποίος κάνει εκβιασμούς και εισπράττει χρήματα καθώς επίσης ότι χρησιμοποιεί πλαστά τιμολόγια . (Αυτά προκύπτουν από συνομιλίες που κατέγραψε ο κοριός της ΕΥΠ, και έχει στην διάθεση του το περιοδικό, σύμφωνα με το δημοσίευμα). 

Κι ενώ ήταν φανερό ποιον ιδιοκτήτη τηλεοπτικού σταθμού φωτογράφιζε το δημοσίευμα, η είδηση "δια μαγείας" εξαφανίστηκε από την δημοσιότητα. Στοιχειώδης δημοσιογραφική δεοντολογία δεν επιβάλει αυτοί οι διάλογοι, που έχουν υποκλαπεί από την ΕΥΠ και το περιοδικό ισχυρίζεται ότι διαθέτει, να δοθούν στην δημοσιότητα; Θα ήταν καχύποπτος κάποιος να υποθέσει ότι τέτοια δημοσιεύματα όπως του Hot Doc εξυπηρετούν παρασκηνιακά παζάρια μεταξύ ατόμων του δημοσιεκδοτικού κατεστημένου;

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι όταν ο «πολιτικώς προδότης της Δημοκρατίας, προσκυνημένος της δικτατορίας, στην περίοδο της οποίας θησαύρισε και δημοσιογραφικώς ένας εκβιαστής και υβριστής και εμπορικώς ένας λωποδύτης της ελεεινής μορφής της εμπορικής πιάτσας με ακάλυπτες επιταγές, με εκβιασμούς και με λαθροχειρίες, οφειλέτης του δημοσίου χρήματος και εκμεταλλευτής του ιδρώτα των εργαζομένων στην επιχείρησή του», σύμφωνα με το «βιογραφικό» του Γιώργου Κουρή, όπως το είχε παρουσιάσει ο Β. Γιαννόπουλος, (26 Αυγούστου 1980), όταν είχε ανοίξει αντιπαραθέσεις μαζί του, δημοσίευε συγκλονιστικές καταγγελίες σε βάρους που Αλαφουζέικου, ο ιδιοκτήτης του Σκάι και της ¨Καθημερινής", δεν είχε την παραμικρή αντίδραση. Θα υπήρχε πολίτης που θα δεχόταν τέτοιες κατηγορίες σε βάρος του και θα σφύραγε αδιάφορα; Που οφείλεται άραγε αυτή η στάση του Αλαφούζου;

Ας δούμε όμως και το ποιον κάποιον δημοσιογραφίσκων που σιτίζονται από τα ταμεία του Αλαφούζου. Ας προσπεράσουμε ότι Άρης Πορτοσάλτε, Μπάμπης Παπαδημητρίου,  Νίκος Υποφάντης, Σία Κοσιώνη, Κώστας Μπογδάνος,   Δημήτρης Οικονόμου  Βασίλης Λυριτζής κ.α συμμετέχουν στον απεργοσπαστικό μηχανισμό κάθε φορά που ο κλάδος τους προχωράει σε απεργιακές κινητοποιήσεις.  

Ας μην εστιαστούμε επίσης στο γεγονός ότι όλοι αυτοί ήταν η εμπροσθοφυλακή και αποτέλεσαν την ομάδα κρούσης για να υποταχτεί η ελληνική κοινωνία στις εντολές της ντόπιας αστικής τάξης και των ξένων κηδεμόνων της. "Αυτοί δεν ήταν βασανιστές στην Γιάρο και στην Μακρόνησο. Δεν κρατούσαν βούρδουλα για να πληγώνουν σώματα. Είχαν όμως πένες και ραδιοφωνικά μαρκούτσια που εγκληματούσαν το ίδιο βάρβαρα αλλοιώνοντας συνειδήσεις, δημιουργώντας εικονικές πραγματικότητες", σημειώναμε σε περασμένη ανάρτησή μας.

Να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι. Ο Αλέξης Παπαχελάς, διευθυντής της "Kαθημερινής" και πολιτικός αναλυτής της τηλεόρασης του Σκάι -αν δε κάνουμε λάθος- είναι ο μοναδικός έλληνας δημοσιοκάφρος μέλος της λέσχης Μπίλντερμπεργκ. όπως γράφτηκε έχει μετοχές ύψους 1.000.000 ευρώ στο συγκρότημα ΜΜΕ του Αλαφούζου. Αυτή η "επένδυσή του" -δεν γνωρίζουμε τι άλλες μπορεί να έχει- απ' την δημοσιογραφική του δουλειά, προέρχεται;


Η παραπάνω ερώτηση που είχε τεθεί  στον Χρυσοχοϊδη,  όταν αυτός ήταν υπουργός Μπάτσων και Καταστολής, προέρχεται από την ομογενειακή εφημερίδα της Αμερικής «Καλάμι» και δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε ποιους εννοεί.

Το πιο σημαντικό πάντως είναι τα όσα αποκάλυψε ο ιστότοπος Wikileaks ο οποίος έφερε στην δημοσιότητα τηλεγραφήματα της αμερικανικής πρεσβείας στην Ελλάδα προς την Ουάσιγκτον.Από αυτά μαθαίνουμε ότι η αμερικανική πρεσβεία βαθμολόγησε με "άριστα" τον Παπαχελά και την εκπομπή του «Νέοι Φάκελοι», που προβαλλόταν από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, επειδή παρουσιάζουν με θετικό τρόπο τις αμερικανικές θέσεις. Μάλιστα ο Παπαχελάς "ενημέρωνε το γραφείο Τύπου της αμερικανικής πρεσβείας ακόμη και για τις λεπτομέρειες του ρεπορτάζ". Αραγε για την "ψυχή της μάνας του", ο Παπαχελάς προχωρούσε σ' αυτές τις δραστηριότες;

Εδώ να κάνουμε μια παρένθεση

Την 1η Απρίλη του 2007 το «Πριν» δημοσιεύει ένα ανυπόγραφο σχολιάκι που το τιτλοφορούσε «Διασπορά πρακτόρων». Αυτό αποδόθηκε ότι είχε συνταχτεί από τον Γ. Δελαστίκ, και γι’ αυτό τον λόγο η εργοδοσία της «Καθημερινής» απέλυσε τον δημοσιογράφο.

Το κείμενο έγραφε:

«Αναδιατάσσουν τους πράκτορες τους στα ελληνικά ΜΜΕ οι Αμερικανοί, τοποθετώντας τους σε θέσεις κλειδιά τηλεοπτικών σταθμών και πρωτίστως εφημερίδων σ' αυτή τη φάση. Τους μετακινούν μεθοδικά από το ένα έντυπο στο άλλο, επιδιώκοντας να μεγιστοποιήσουν τις δυνατότητες προβολής των αμερικανικών θέσεων. Έχοντας πλέον συνειδητοποιήσει ότι οι σχέσεις τους με ορισμένους εκδότες δεν αρκούν για να τους διασφαλίσουν το πέρασμα της αμερικανικής γραμμής και των αρχών που σταδιακά θα διαμορφώσουν μια ελληνική κοινή γνώμη ευνοϊκή προς τις ΗΠΑ, οι Αμερικανοί ασχολούνται μεθοδικά με το να διασπείρουν τους πράκτορές τους στον ευρύτερο δυνατό αριθμό εντύπων, αποφεύγοντας άχρηστες υπερσυγκεντρώσεις ανθρώπων τους σε ορισμένα έντυπα, όσο σημαντικά και αν είναι αυτά. 

Το γεγονός ότι το σύνολο σχεδόν των μεγάλων ελληνικών εφημερίδων πολιτικής επιρροής έχει περιέλθει σε φάση "τέλους εποχής" λόγω εξάντλησης των βιολογικών ορίων των περισσότερων παραδοσιακών εκδοτών και λόγω υπέρογκων χρεών, διευκολύνει τα μέγιστα τα σχέδια των Αμερικανών. Αλλαγές κυοφορούνται και στο ιδιοκτησιακό καθεστώς πολλών ΜΜΕ. Κυκλοφορούν ήδη αρκετές φήμες και πληροφορίες για μυστηριώδεις υπεράκτιες εταιρείες που γίνονται κάτοχοι αξιόλογων ποσοστών του μετοχικού κεφαλαίου εταιρειών που κατέχουν ΜΜΕ. Η ουσία είναι πως ο αμερικανικός έλεγχος επί ελληνικών μέσων ενημέρωσης ουδέποτε ήταν τόσο ισχυρός όσο σήμερα, αν πιστέψει κανείς τα όσα λέγονται. Πρόκειται για εξέλιξη με μοιραίες πολιτικές επιπτώσεις». 

Δυστυχώς ο Γ. Δελαστίκ και μετά απ’ αυτή την εξέλιξη δεν προχώρησε να πει τα πράγματα με τα’ όνομα τους και είναι επόμενο. Από ταμείο άλλου μεγαλοκαπιταλιστή –του Μπόμπολα- βρήκε τρόπο να σιτίζεται μετά την απόλυση του από τον Αλαφούζο και ισχύει ότι οι καπιταλιστές ακόμα και αν έχουν αναμεταξύ τους αντιπαραθέσεις αυτές είναι πάντα «ελεγχόμενες». Αρκετά πράγματα απ’ τις δραστηριότητες τους δεν θέλουν με τίποτα να βγαίνουν στην επιφάνεια.

Για τον Άρη Πορτοσάλτε, τι να πει κανείς; Ο τύπος έχει ειδίκευση στον αντικομουνισμό, στην  διαστρέβλωση της πραγματικότητας, ενώ είναι ανεπανάληπτοι οι μορφασμοί του όταν αναμασά χυδαία ιδεολογήματα βγαλμένα  λες από το αντιδραστικό μετεμφυλιακό οπλοστάσιο.
Εδώ είχε φτάσει σε τέτοιο βαθμό  γελοιότητας, μαζί με έναν περίεργο τύπο που μας τον παρουσίασε σαν «διεθνή αναλυτή», ώστε μα ισχυρίζεται ότι οι ακτιβιστές του Free Gaza  είναι «ενεργούμενα της Αλ Κάιντα και της Χαμάζ»,

Ο Πορτοσάλτε μάλιστα, δεν φτάνει που υπερασπίζεται με κάθε τρόπο την μνημονική δολοφονική για τα λαϊκά στρώματα, ταξική πολιτική προσπαθεί καθημερινά να επιβεβαιώσει στα αφεντικά του ότι ... αξίζει που τσεπώνει τον πλουσιοπάροχο μισθό του, φτάνοντας στο σημείο να κάνει «αυτοκριτική» γιατί ..έμαθε την Ιστορία λάθος αφού την .. διδάχτηκε από το … ΚΚΕ. Οπότε τώρα που "ξύπνησε" κάνει βαθυστόχαστες εκτιμήσεις όπως: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κανονικά για το ψυχιατρείο, ... τέλος, το ΚΚΕ, με τη στάση που τηρεί, επιβεβαιώνει πόσο εσφαλμένη ήταν η άνευ όρων νομιμοποίηση του το 1974.»!!!! 

Για τον έναν μοναδικό, τρισμέγιστο Μπάμπη του Αλαφούζου, δεν έχουμε τίποτα να πούμε. Θα αφήσουμε να μιλήσει το παρακάτω βίντεο:

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger