Home » , » Τελευταίο αντίο στον Αντάρτη Αλκιβιάδη Ζαμπακά

Τελευταίο αντίο στον Αντάρτη Αλκιβιάδη Ζαμπακά

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015 | 9:16 μ.μ.

Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 89 χρονών, ένας από του τελευταίους επιζώντες της Εθνικής Αντίστασης και συναγωνιστής του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ, Άρη Βελουχιώτη, μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας, ο Αλκιβιάδης Ζαμπακάς.

Ο Αλκιβιάδης Ζαμπακάς του Γεωργίου και της Μηλιάς, γεννήθηκε το 1926 στο Βαλτινό των Τρικάλων και δόθηκε από μικρός στον αγώνα ξεκινώντας με την οργάνωσή του στην ΕΠΟΝ στα χρόνια της Αντίστασης και στη συνέχεια στο ΚΚΕ.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας της Βάρκιζας ακολούθησε μαζί με άλλους συγχωριανούς του τον Άρη Βελουχιώτη, παρά την αντίθετη στάση της ηγεσίας του ΚΚΕ. Και πλήρωσε κι αυτός ακριβά το τίμημα της τήρησης του όρκου του ΕΛΑΣ, να μην παραδώσει το όπλο του πριν ο λαός γίνει νοικοκύρης στον τόπο του.

Κυνηγήθηκε από το κράτος της δεξιάς και της αντίδρασης, από τους φυγόμαχους και από το μετεμφυλιακό κράτος και πλήρωσε με φυλακές και εξορίες για 17 ολόκληρα χρόνια τους αγώνες του για λευτεριά, Εθνική ανεξαρτησία, κοινωνική δικαιοσύνη και λαϊκή κυριαρχία.

Φυλακίστηκε στις φυλακές των Τρικάλων, της Κέρκυρας, του Ιντζεδίν και αλλού. Συνελήφθη και φυλακίστηκε και από την δικτατορία.

Πρόσφατα εκατοντάδες Τρικαλινοί πολίτες πήραν την πρωτοβουλία για την απόδοση τιμής στον Άρη Βελουχιώτη, στο πλαίσιο εκδηλώσεων για τα 70 χρόνια από τον θάνατο του Άρη. Απόδοση τιμής που αρνήθηκε ο Δήμαρχος και η πλειοψηφία του ΔΣ του Δήμου Τρικκαίων.

Η Επιτροπή Τρικαλινών για την απόδοση τιμής στον Άρη Βελουχιώτη βιντεοσκόπησε την μαρτυρία του Αλκιβιάδη Ζαμπακά για την συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση και στο πλευρό του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ, τον οποίο τιμούσε μέχρι τα στερνά του. Η μαρτυρία του αυτή, η οποία προβλήθηκε σε ανοιχτή εκδήλωση στις 5/6/2015 στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, σαν φόρος τιμής στον αντάρτη Αλκιβιάδη Ζαμπακά, αποτελεί παρακαταθήκη για το κίνημα και όλους εμάς, για τους αγώνες που έρχονται, μέχρι να γίνει ο λαός νοικοκύρης στον τόπο του.

Συλλυπούμαστε τους δικούς του ανθρώπους για την απώλεια τους.

Αντίο Αντάρτη, κομμουνιστή, επαναστάτη, Αλκιβιάδη Ζαμπακά! Οι αγώνες σου για λευτεριά, Εθνική ανεξαρτησία, κοινωνική δικαιοσύνη και λαϊκή και κυριαρχία, θα βρουν δικαίωση! 

Η Επιτροπή Τρικαλινών για την απόδοση τιμής στον Άρη Βελουχιώτη
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger