Home » » Αντίο σύντροφε Παναγιώτη!

Αντίο σύντροφε Παναγιώτη!

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Κυριακή 26 Ιουλίου 2015 | 1:52 μ.μ.

Πηγή: Εργατικός Αγώνας

Έφυγε σήμερα, Κυριακή 26 Ιούλη, από τη ζωή ο παλαίμαχος κομμουνιστής και για πολλές θητείες δήμαρχος Καισαριανής Παναγιώτης Μακρής.

Γεννήθηκε το 1917 στο Μπισχίνι Ολυμπίας από αγρότες γονείς. Τελείωσε το παλαιό Γυμνάσιο τη Σχολή Ραδιοηλεγραφητή Πατραικού Συνδιασμού με σκοπό το Εμπορικό Ναυτικό.

Μετά την αποφοίτηση πέρασε στην αεροπορία στο τμήμα Ραδιοτηλεγραφητής Ιπτάμενων. Πήρε μέρος στο Πόλεμο του 40 κατά των Ιταλών φασιστών εισβολέων.

Στις 23/4//41 η μοίρα του μετακινήθηκε στην Αίγυπτο. Βρέθηκε στη πρώτη γραμμή και συμμετείχε ενεργά στην ανάπτυξη του αντιφασιστικού κινήματος. Ήταν ιδρυτικό μέλος της αντιφασιστικής οργάνωσης Αεροπορίας. Συμμετείχε μαζί με τους συντρόφους του (Γιάννης Σαλάς-ΑΣΟ) στις δημοκρατικές εκδηλώσεις των Ενόπλων Δυνάμεων για τον εκδημοκρατισμό τους και τη δημιουργία Δημοκρατικού στρατού για την επικράτηση του απελευθερωτικού αγώνα του λαού για την εξασφάλιση της ανεξαρτησίας και της λαϊκής κυριαρχίας.

Συμμετείχε ενεργά στη Πατριωτική Δημοκρατική Εκδήλωση του Απρίλη του 44 για τη δημιουργία Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας με βασικό πυρήνα τη κυβέρνηση του βουνού (ΠΕΕΑ). Οι βρετανοί διέλυσαν τις Ένοπλες δυνάμεις και έκλεισαν πάνω από 10.000 σε στρατόπεδα και φυλακές.

Από μαθητής ήταν μέλος της Ομοσπονδίας Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδος ΟΚΝΕ. Στη Μέση Ανατολή κλήθηκε από τη Γραμμή της Αντιφασιστικής Πρωτοπορίας. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1946 και εντάχθηκε στο ΚΚΕ.

Εξορίστηκε το 1948 στην Ικαρία και τη Μακρόνησο. Αφέθηκε ελεύθερος το 1961.

Ορίστηκε γραμματέας της ΕΔΑ Καισαριανής μέχρι το 1965.

Εκλέχτηκε Δήμαρχος στην Καισαριανή το 1964 με ποσοστό 64%. Δύο φορές τέθηκε σε αργία για την αγωνιστική του δράση. Στις 21/4/1967 συνελήφθη από τη χούντα και εκτοπίστηκε στα Γιούρα και τη Λέρο μέχρι το τέλος του 1970.

Το 1973 εκλέχτηκε αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ μέχρι και το 1986. Μετά τη μεταπολίτευση επανήλθε ως αναπληρωτής Δήμαρχος και επανεκλέχτηκε Δήμαρχος το 1975-1978-1982-1986.

Διετέλεσε αντιπρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και ΤΕΔΚΝΑ. Αποχώρησε από Δήμαρχος το 1990 όχι όμως από την ενεργό πολιτική και κοινωνική δράση.

Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη στις7 μ.μ. στο νεκροταφείο Καισαριανής και θα είναι πολιτική.
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 5 σχόλια

Ανώνυμος
26 Ιουλίου 2015 στις 4:44 μ.μ.

Πάλι μισές αλήθειες γράφει ο Πετρόπουλος. Την ΑΣΟ στην Μέση Ανατολή την έπνιξε στο Αίμα η Αστική Τάξη της Χώρας μας μαζί με τους Αγγλους συμμάχους της. Και έστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα για την καταστολή του Τυχοδιωκτισμού η Αντιπροσωπεία του ΕΑΜ που στην συνέχεια υπόγραψε την Εγκληματική Συμφωνία του Λιβάνου και κατόπιν της Καζέρτας. Αφαιρόντας το Δικαίωμα της μετατροπής του Πολέμου σε Ταξικό τον Οκτώβρη του 1944 και την εξουσία. Στον όνομα της Εθνικής Ενότητας και του Σοσιαλισμού με Μεταβατικά Στάδια. Ακριβώς τα ίδια παραμύθια που σερβίρει σήμερα ο Πετρόπουλος για την Σωτηρία του Καπιταλισμού και πάλι ΑΞΙΟΣ

Ανώνυμος
26 Ιουλίου 2015 στις 6:12 μ.μ.

Καλά ο Παναγιώτης Μακρής ξέρουμε ποιός είναι, την ιστορία του και την προσφορά του. Από πού και ως πού τον αποκαλεί "σύντροφο" το ρετάλι του Εργατικού Αγώνα; Μέχρι χθες λοιδωρούσαν, χλεύαζαν, προβοκάριζαν και κατηγορούσαν και τον Μακρή ως σταλινικό, απολιθωμένο, δογματικό κλπ. Κοίτα ρε να δεις αναγνώριση και σεβασμό από τα παρτάλια σε όποιον κομμουνιστή πεθαίνει! Για ζωντανό κομμουνιστή μην τους πεις τίποτε...

Ανώνυμος
26 Ιουλίου 2015 στις 7:25 μ.μ.

Λοιπόν Πετρόπουλε τη έχεις να πεις σε όλο αυτον τον Κόσμο που Σφαγιάστηκε ταλαπαιρώθηκε σε Εξορίες και Φυλακές απο τα ίδια παραμύθια που μας λες και σήμερα για Εθνικές ενότητες και Μεταβατικά Παραμύθια που στερήσανε απο τον λαό την Εξουσία την ώρα που αποχωρούσανε οι Γερμανοί. Τη είδους τιμή είναι αυτή στον σ. Μακρή που ταλαιπωρήθηκε Δεκαετίες απο τα ίδια φούμαρα που λες σήμερα υπηρετόντας τα Αφεντικά σου τους Καπιταλιστές.

Ανώνυμος
26 Ιουλίου 2015 στις 10:52 μ.μ.

Δεν βαζετε την ανακοινωση του κομματος του-του ΚΚΕ- που θα τον κηδευσει οπως αρμοζει στους κομμουνιστες, αλλα βαζεται ανακοινωση εχθρικης προς το κομμα του ομαδας!. χωρις σχολιο.ΜΑΝΩΛΗΣ

Ανώνυμος
27 Ιουλίου 2015 στις 7:23 π.μ.




«Έφυγε» ο παλαίμαχος κομμουνιστής Παναγιώτης Μακρής - Ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ

http://www.902.gr/eidisi/politiki/72425/efyge-o-palaimahos-kommoynistis-panagiotis-makris-anakoinosi-tis-ke-toy-kke

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger