Home » , , » Τον Ιούνιο «η Μητέρα των μαχών» με τους δανειστές

Τον Ιούνιο «η Μητέρα των μαχών» με τους δανειστές

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Παρασκευή 24 Απριλίου 2015 | 11:06 π.μ.

Πηγή: Γιώργος Δελαστίκ – «Επίκαιρα»

Τους όρους τούς υπαγορεύει ο Σόιμπλε. Πρώτος αυτός, λοιπόν, απέκλεισε να βρεθεί λύση η οποία να κλείσει στη συνεδρίαση της Ευρωομάδας (Eurogroup) που θα γίνει την Παρασκευή, στη Ρίγα της Λετονίας, διαλύοντας έτσι τις ελπίδες της ελληνικής κυβέρνησης να πάρει σύντομα χρήματα από τις καθυστερούμενες δόσεις των δανείων της ΕΕ για να πληρώσει το ΔΝΤ στα μέσα Μαΐου. «Στις 24 Απριλίου δεν θα υπάρχει επίλυση, θα υπάρχει πρόοδος», αναγκάστηκε να ομολογήσει από την Ουάσιγκτον, όπου βρισκόταν και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο Σόιμπλε καθόρισε και το τελικό όριο της σύγκρουσης της Ελλάδας με τους δανειστές της. «Η Ελλάδα έχει χρονικό περιθώριο μέχρι τα τέλη Ιουνίου προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές της», δήλωσε χωρίς περιστροφές ο λυσσώδης ανθέλληνας, Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

«Το ζητούμενο είναι τι κάνουμε για τη μετά τον Ιούνιο εποχή. Ο στόχος μας είναι μια καλή συμφωνία για τη μετά τον Ιούνιο εποχή. Μια συμφωνία σε διαφορετική αντίληψη από τις προηγούμενες, οι οποίες επέτειναν το πρόβλημα, προσποιούμενες ότι το είχαν λύσει», ομολόγησε και ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Τον Ιούνιο, λοιπόν, θα δοθεί «η μητέρα των μαχών» της Ελλάδας εναντίον των δανειστών της, με την κυβέρνηση να πρέπει να βρει για να δώσει στους ξένους δανειστές περίπου 11,4 δις ευρώ το «κολασμένο» καλοκαιρινό τρίμηνο Ιουνίου, Ιουλίου, Αυγούστου. Η παγίδα είναι πολύ καλά στημένη.

Γερμανία κατά Τσίπρα

Στο Μέγαρο Μαξίμου ξέρουν ότι πριν από τον Ιούνιο πρέπει να περάσουν έναν εξαιρετικά δύσκολο κάβο κοντά στα μέσα Μαΐου. Στις 12 Μαΐου η κυβέρνηση πρέπει να πληρώσει στο ΔΝΤ το μεγάλο ποσό των 763 εκατ. ευρώ. Μπορεί ίσως να μαζέψει αυτά τα χρήματα αν «γδάρει» τα αποθεματικά όλων των δημόσιων φορέων. Πώς θα πληρώσει όμως έπειτα από μια τέτοια κίνηση μισθούς και συντάξεις; Θα βόλευε την κυβέρνηση να τα έχει βρει με τους δανειστές μέχρι τις 11 Μαΐου ώστε να ξεμπλοκάρουν οι δανειακές δόσεις.

Θεωρούμε απίθανο να γίνει κάτι τέτοιο. Στόχος των Γερμανών δεν είναι απλώς να υπογράψει νέο Μνημόνιο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλουν επιπροσθέτως να ξεφτιλίσουν τον Αλέξη Τσίπρα και εν συνεχεία να τον ανατρέψουν, άρα αποκλείεται να τον διευκολύνουν.

Δεν έχουν άδικο οι Γερμανοί που είναι στοχοπροσηλωμένοι εναντίον του Τσίπρα. Συνιστά σοβαρότατο κίνδυνο για την πανευρωπαϊκή ηγεμονία του Δ' Ράιχ της Γερμανίας.
Το αμερικανικό περιοδικό TIME κατέταξε τον Αλέξη Τσίπρα στους τέσσερις όλους κι όλους Ευρωπαίους πολιτικούς ηγέτες που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των εκατό προσωπικοτήτων όλου του κόσμου σε όλους τους τομείς που ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή. Η Ανγκελα Μέρκελ, φυσικά, ο Βλαντίμιρ Πούτιν και η Μαρίν Λεπέν είναι οι υπόλοιποι τρεις Ευρωπαίοι πολιτικοί ηγέτες που συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο του περιοδικού.

Το κείμενο για τον Τσίπρα έχει γράψει ο Ισπανός Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο ηγέτης των Podemos, ο οποίος γράφει μεταξύ άλλων: «Ο Αλέξης Τσίπρας εκπροσωπεί έναν ευρωπαϊσμό που ενστερνιζόμαστε όλοι όσοι καταλαβαίνουμε ότι η δημοκρατία στην ήπειρό μας πρέπει να είναι συνδεδεμένη με την εθνική κυριαρχία και την κοινωνική δικαιοσύνη». Επισημαίνει επίσης ότι ο Αλέξης Τσίπρας «έγινε η ελπίδα των Ελλήνων που παλεύουν με τις καταστροφικές πολιτικές λιτότητας που επιβλήθηκαν στη χώρα τους... Κατάλαβε ότι στην πολιτική πρέπει να εμπνεύσεις για να κερδίσεις και πως το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να υπερασπιστείς την πατρίδα σου».

Πώς να μην είναι έξαλλο επομένως το Δ' Ράιχ, όταν αυτό είναι το προφίλ του Αλέξη Τσίπρα στην Ευρώπη; Πώς να μην επιδιώκει τον πολιτικό διασυρμό του, αφού αυτό που εκπροσωπεί ο Έλληνας πρωθυπουργός έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις στρατηγικές επιδιώξεις της Γερμανίας στην Ευρώπη;

Πιέζουν τώρα και οι ΗΠΑ

Τι είπαν ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαρόκ Ομπάμα, με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, κατά τη διάρκεια της πεντάλεπτης συζήτησής τους, στο περιθώριο της εκδήλωσης του Λευκού Οίκου για την... 25η Μαρτίου (!), δεν το γνωρίζουμε. Αυτό που σίγουρα ξέρουμε είναι τι είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης ότι συζήτησαν. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε να δείξουν «όλες οι πλευρές» ευελιξία, μας πληροφόρησε ο Έλληνας συνομιλητής. «Ευελιξία» όμως από ελληνικής πλευράς σημαίνει προσαρμογή της κυβέρνησης Τσίπρα στις γερμανικές απαιτήσεις για μειώσεις μισθών και συντάξεων.

Πιο πιεστικός ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιού, κάλεσε την κυβέρνηση της Ελλάδας να παρουσιάσει «ένα αξιόπιστο σχέδιο μεταρρυθμίσεων», προσθέτοντας ότι τα προβλήματα δεν λύνονται «με ρητορική και με διαλέξεις».

«Η διεθνής οικονομία και σίγουρα η αμερικανική οικονομία θα επωφεληθούν από μια ήρεμη επίλυση των προκλήσεων αυτών» στις σχέσεις της Ελλάδας με τους δανειστές της, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος  Έρνεστ. Σαφής ο υπαινιγμός και η παραίνεση προς την κυβέρνηση Τσίπρα να βάλει νερό στο κρασί της, υποτασσόμενη περισσότερο στις γερμανικές απαιτήσεις.

Εναρμονιζόμενος με τη γραμμή της Ουάσιγκτον και αυξάνοντας την πίεση προς την Ελλάδα, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ πήγε πολύ πιο μακριά. Δήλωσε ότι αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ, αυτή η έξοδος θα είναι «εξαιρετικά επώδυνη» για τη χώρα μας, για την υπόλοιπη Ευρωζώνη «δεν θα είναι, βέβαια, περίπατος», αλλά «θα ήταν σίγουρα η κατάλληλη κίνηση» οι υπόλοιπες χώρες της Ζώνης του Ευρώ «να αξιοποιήσουν την ευκαιρία για να προχωρήσουν στη δημοσιονομική ένωση»!

Φραστικές κωλοτούμπες

Την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βρέθηκε στην Ουάσιγκτον. «Χρησιμοποίησε το ταξίδι του για να πει δυο καθαρές κουβέντες. Κύρια πενθοφορούσα η Ελληνική Δημοκρατία, της οποίας η πιθανή αποχώρηση από την περιοχή του ευρώ έχει προφανώς χάσει τη δυνατότητα να προκαλεί τον τρόμο που προκαλούσε στον ομοσπονδιακό υπουργό Οικονομικών», έγραφε διθυραμβικά η προσκείμενη στους σοσιαλδημοκράτες εφημερίδα του Μονάχου Suddeutsche Zeitung.

Δεν πιστεύω ότι μια επιστροφή της Αθήνας στη δραχμή «θα προξενούσε σοβαρή ζημιά στην παγκόσμια οικονομία» είπε ο Σόιμπλε. «Δεν βλέπετε καμιά μετάδοση πλέον» της κρίσης, ισχυρίστηκε.
«Οι δηλώσεις του προκαλούν ανησυχία στην Αθήνα, γιατί υποδηλώνουν ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας δεν βλέπει πλέον την αναγκαιότητα να κρατήσει πόση θυσία την Ελλάδα στη νομισματική ένωση από φόβο για τις πιθανές επακόλουθες ζημιές», υπερηφανευόταν εμφανώς η κεντροαριστερή εφημερίδα του Μονάχου.

Άλλα είπε όμως ο Σόιμπλε στην ομιλία του στο Ινστιτούτο Μπρούκινγκς: «Η Ευρωζώνη δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει ένα μέλος της. Μόνο η Ελλάδα μπορεί να αποφασίσει αν θέλει να βγει από την Ευρωζώνη. Ο αποκλεισμός της Ελλάδας από τη Ζώνη του Ευρώ θα θέσει σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα», διακήρυξε αυτή τη φορά!

Τι ισχύει από τα δύο; Η θέση περί «καμίας σοβαρής ζημιάς στην παγκόσμια οικονομία» ή ο «κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα»; Και οι δύο αποκλείεται!

«Πέφτουμε όλοι!»

Η ΕΕ πρέπει να δείξει ευελιξία στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Ελλάδας όχι από λόγους αλληλεγγύης, αλλά για να διασφαλίσει τα θεμελιώδη συμφέροντά της, ακόμη και το υπαρξιακό της συμφέρον, δήλωσε την περασμένη Τρίτη στην πόλη Λούμπεκ της Γερμανίας, μιλώντας στο περιθώριο συνάντησης της G7 η Ιταλίδα επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι. «Αν πέσει ένας από εμάς, τότε θα πέσει ολόκληρο το σύστημα! Είμαι απολύτως πεπεισμένη γι' αυτό», δήλωσε με ιδιαίτερη έμφαση.

Ξέρει τι λέει η Μογκερίνι. Καθώς η Ιταλία κινείται στο χείλος της αβύσσου και εντείνονται οι φωνές των κομμάτων που θέλουν να αποχωρήσει η χώρα αυτή από το ευρώ, αν οι Γερμανοί έδιωχναν την Ελλάδα από την Ευρωζώνη είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πυροδοτούσαν μείζονα -και ίσως μη αντιμετωπίσιμη- οικονομική και κυρίως πολιτική κρίση στην Ιταλία. 
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

Ανώνυμος
24 Απριλίου 2015 στις 11:25 π.μ.

Επειδή βαρέθηκα τις βλακείες για την δήθεν μη τήρησης της συμφωνίας από μεριάς των "εταίρων" και περί εκβιασμών ας ξαναδούμε τι ΣΥΜΦΩΝΗΣΕ ή δήθεν "αριστερή" κυβέρνηση για να κρίνουμε αν και ποιος κοροιδέυει ποιον!! Πάμε λοιπόν...

"Οι ελληνικές αρχές θα παρουσιάσουν έναν πρώτο κατάλογο μεταρρυθμιστικών μέτρων, επί τη βάση της τρέχουσας συμφωνίας, ως το τέλος της Δευτέρας 23ης Φεβρουαρίου (2015). Οι θεσμοί θα εκφέρουν μια πρώτη άποψη για το εάν αυτή είναι επαρκώς συνεκτική ώστε να αποτελέσει ένα έγκυρο σημείο εκκίνησης για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ο κατάλογος αυτός θα διευκρινιστεί περαιτέρω και κατόπιν ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΘΕΙ με τους θεσμούς ως τα τέλη του Απριλίου.

ΜΟΝΟΝ Η ΕΓΚΡΙΣΗ της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του παραταθέντος προγράμματος από τους θεσμούς θα επιτρέψει με τη σειρά του την ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ της εναπομείνασας δόσης από το τρέχον πρόγραμμα του ΕΤΧΣ και την μεταφορά των κερδών του 2014 από το πρόγραμμα SMP. Αμφότερες υπόκεινται στην έγκριση του Γιούρογκρουπ.

Ενόψει της αξιολόγησης από τους θεσμούς η Ευρωομάδα συμφωνεί ότι τα κεφάλαια, τα οποία είναι ως τώρα διαθέσιμα στο ΤΧΣ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΚΡΑΤΗΘΟΎΝ από τον ΕΤΧΣ, άνευ δικαιώματος τρίτων, για τη διάρκεια της παράτασης της MFFA. Τα κεφάλαια θα συνεχίσουν να είναι διαθέσιμα κατά τη διάρκεια της παράτασης της MFFA και να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ΜΟΝΟ για τα κόστη ανακεφαλαιοποίησης και εκκαθάρισης τραπεζών. Θα μπορούν να εκταμιευθούν κατόπιν αιτήματος με απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας / του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού."

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger