Home » , , » 7/3/1936: Το μοιραίο λάθος.

7/3/1936: Το μοιραίο λάθος.

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Σάββατο 7 Μαρτίου 2015 | 12:42 π.μ.

Γράφει ο mitsos175

"Τους κορόιδεψα όλους". Αυτή τη φράση είχε πει κάποτε ο Χίτλερ στους ναζί αξιωματούχους, λίγο πριν αρχίσει ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος εξαιτίας της αλαζονικής, ρατσιστικής μανίας του. Αναφέρονταν στους ξένους διπλωμάτες, όσους είχαν την αυταπάτη, πως θα μπορούσαν να κάνουν μια συμφωνία με το ναζισμό.
Οι γνωστές σε όλους παρασπονδίες, οι παραβιάσεις των συνθηκών από τους ναζί, που τελικά οδήγησαν στη μεγαλύτερη ανθρωποσφαγή που έγινε ποτέ, ήταν αναμενόμενες για όσους γνωρίζουν έστω και λίγο τη θεωρία αυτών των "λυκανθρώπων".

Οι ναζί δεν θέλουν συμφωνίες. Πιστεύουν ότι (δήθεν) είναι ανώτεροι. Απόρροια του ρατσισμού τους, είναι να αθετούν εύκολα τις υπογραφές τους, καθώς θεωρούν τις ίδιες τις συνθήκες ως "τακτικούς ελιγμούς που εξυπηρετούν το σκοπό τους".
Θρασύδειλοι καθώς είναι, όσο νιώθουν αδύναμοι, προσπαθούν να κάνουν συμβιβασμούς, τους οποίους όμως, μόλις έρθουν σε θέση ισχύος, ξεχνούν αμέσως. Ο Χίτλερ θα μπορούσε να ηττηθεί πολύ πριν την εισβολή στην Πολωνία χωρίς καν να πέσει τουφεκιά!

17/3/1935: Διακηρύττει την αποδέσμευση από τους περιοριστικούς όρους της συνθήκης των Βερσαλλιών. Η χλιαρή αντίδραση των Συμμάχων, οι οποίοι περιορίστηκαν σε φραστικές διαμαρτυρίες, του δίνει θάρρος για το επόμενο, το μεγάλο βήμα:
Ένα χρόνο μετά, στις 7/3/1936, ο Αδόλφος κάνει το τολμηρότερο ως τότε εγχείρημα: Στέλνει στρατεύματα στη Ρηνανία. Οι Γάλλοι δέχονται το "τετελεσμένο" κι αυτό είναι το μοιραίο λάθος τους, που τελικά οδήγησε στον πόλεμο, στην ήττα και την μακρόχρονη κατοχή.
Αν ο γαλλικός στρατός κινητοποιούνταν τότε, οι μόλις 4.000 γερμανοί θα υποχωρούσαν αμέσως χωρίς μάχη! "Οι 48 ώρες που ακολούθησαν την κατάληψη της Ρηνανίας ήταν οι πιο βασανιστικές της ζωής μου" θα παραδεχθεί ο ίδιος ο Χίτλερ αργότερα.

Η Γερμανία δεν ήταν έτοιμη για πόλεμο το 1936. Ο Χίτλερ ποτέ δε θα διεκδικούσε την Αυστρία και την Τσεχοσλοβακία και, αν η υπόθεση εξελίσσονταν σε "φιάσκο", αυτό ίσως τον έριχνε από την κυβέρνηση. Όμως τα πράγματα εξελίχθηκαν άσχημα εξ' αιτίας μεγάλων λαθών.
Οι Άγγλοι και οι Γάλλοι δεν κατανόησαν, πως κάθε ενέργεια του "φύρερ" ήταν ένα βήμα προς την σίγουρη αντιπαράθεση. Αν η Ρηνανία έμενε στον έλεγχο των Συμμάχων, η Αυστρία, η Τσεχοσλοβακία και κατ' επέκταση όλος ο κόσμος θα ήταν ασφαλής από τα ναζιστικά νύχια. Η στρατηγική της θέση από τη μια προφύλαγε το Βέλγιο (το οποίο αναγκάστηκε να υιοθετήσει την ουδετερότητα μετά απ' την οχύρωση της από τους ναζί) από την άλλη εξέθετε την πλέον νευραλγική βιομηχανική περιοχή του 3ου Ράιχ.

Το μάθημα είναι πως με τους αδηφάγους ναζί ισχύει το "τρώγοντας έρχεται η όρεξη". Σήμερα διαπραγματευόμαστε στο εξωτερικό με κάποιους που έχουν την ίδια νοοτροπία, που είχε ο Χίτλερ τότε. Σαν άλλοι Τσάμπερλεν, κουνάμε χαρτιά, δήθεν συμφωνίες, αλλά μάλλον υψώνουμε λευκές σημαίες.

Από διαβολική σύμπτωση χτες στο εσωτερικό η αστική δικαιοσύνη χαρίστηκε σε ένα νοσταλγό του Χίτλερ.

"Ανάμεσα στην ταπείνωση και τον πόλεμο διαλέξατε την ταπείνωση και θα έχετε τον πόλεμο". Η διαχρονική προφητεία ενός συντηρητικού πολιτικού του Τσόρτσιλ, μας υπενθυμίζει πως με τους ναζί δεν κάνεις συμμαχίες ή συμφωνίες, κάνεις πόλεμο.  
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 5 σχόλια

Ανώνυμος
7 Μαρτίου 2015 στις 1:04 π.μ.

Ήξεραν τι έκαναν οι Γάλλοι... Όπως ήξεραν τι έκαναν και οι Άγγλοι... Σκοπός τους ήταν να δυναμώσει ο Χίτλερ για να κάνει επίθεση στην ΕΣΣΔ...Περίμεναν μετά από αυτή την επίθεση να ηττηθεί η ΕΣΣΔ αλλά και η Γερμανία να αδυνατίσει μετά από αυτή τη νίκη και να επέμβουν μετά αυτοί και να είναι κυρίαρχοι στην Ευρώπη και μάλιστα χωρίς τους μισητούς κόκκινους... Έλα όμως που το έχει καταλάβει έγκαιρα η σοβιετική ηγεσία και δεν άφησε να προχωρήσουν αυτοί οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί εις βάρος της ΕΣΣΔ... Μιχάλης

Ανώνυμος
7 Μαρτίου 2015 στις 12:57 μ.μ.

η αγγλια μεχρι την ανοδο του χιτλερ στην κυβερνηση προτωστατουσε σε ενεργειες εναντιον της ΕΣΣΔ, το 1918 ο τσορτσιλ ηταν ο καθοδηγητης της στρατιωτικης επεμβασης 14 χωρων εναντιο της, και το 1927 ειχε διακοψη τις διπλωματικες της σχεσεις με τη σοβιετικη ενωση, με επιβολη εμπαρκο στις εξαγωγες της. ο χιτλερ ερχεται στην εξουσια το γεναρη του 1930, και ο σταλην το γεναρη του 1934 δηλωνει στο συνεδριο του κομματος ΄η νεα γερμανικη πολιτικη μου θυμξζει στη βαση της την πολιτικη του πρωην γερμανου καιζερ που ειχε καταλαβει καποτε την ουκρανια και εκστρατευσε εναντια στο λενινγκραντ,εχοντας ως ορμητηριο τις βαλτικες χωρες¨, και για να μην ξεχνιωμαστε το 1935, η σοβιετκη ενωση προτεινει ενα συστημα συλλογικης ασφαλειας στην ευρωπη και για αυτο συναπτει συνθηκες αλληλοβοηθειας με γαλλια και τσεχοσλοβακια με τον τροτσκι να κατηγορει τον σταλιν οτι ¨με αυτες της συνθηκες προδιδει το γαλλικο προλεταριατο και την παγκοσμια επανασταση¨ και ταυτοχρονα η αστικη γαλλικη ταξη διαβεβαιωναι οτι η χωρα τους δεν ειναι υποχρεωμενη να βοηθησει τη σοβιετικη ενωση σε περιπτωση που αυτη θα δεχοταν επιθεση,και το 1936, οταν η ιταλια και η γερμανια στελνουν τα επιλεκτα τους στην ισπανια , η γαλια και η αγγλια υιοθετουν την πολιτικη της μη ¨επεμβασης¨ αφηνοντας ανεμποδιστους τους φασιστες, προσπαθοντας να καλοπιασουν τον χιτλερ και να τον σπρωξουν κατα την ανατολη, και εχοντας κατα νου και το κραχ του 1929, που εξακολουθει και μετα η παγκοσμια καπιταλιστικη ταξη πραγματων να ειναι κλονισμενη, καταλαβαινει ο καθενας τα κινητρα και τις επιδιωξεις των καπιταλιστικων χωρων αγγλιας-γαλλιας....ας μη ξεγιελιομαστε τουλαχιστον σημερα....

Ανώνυμος
7 Μαρτίου 2015 στις 1:14 μ.μ.

Ολα τα προεορτια ολες οι προετοιμασιες ολα τα γεγονοτα που προηγηθηκαν του Β παγκοσμιου
πολεμου στοχευαν στο χτυπημα του νεοσυστατου και πρωτου στον κοσμο προλεταριακου κρατους
Οι αγγλογαλοι και οι λοιποι της" φιλειρηνικής" ευρώπης ειξεραν που στοχευε ο λυκάνθρωπος Χίτλερ
Την αθετηση της συνθηκης τών Βερσαλιών εκ μερους τών ναζι την παρέβλεψαν γιατι αυτη ελυνε τα χέρια των υπανθρωπων . Ομως ο προλεταριος στρατηλάτης ηγέτης της Σοβιετικής Σταλιν διορατικός
οπως ήταν αντεληφθηκε τα σχεδια των ασπονδων εχθρών της προλεταριακης επαναστασης kαί με
επιδέξιους χειρισμούς σε ολα τα επιπεδα οργανωσε με τον καλύτερο τροπο τη σοβιετικη αμυνα τοσο μέσα στο λαο αλλα κυρίως οργανωσε στην εντελεια την αμυνα καί τήν επίθεση τού λαικου
κοκκινου στρατου Το οτι σήμερα η ανθρωποτητα εχει εστω κι αυτη την ψευτικη ελευθερια σε μεγά
λο βαθμο τη χρωσταει στον ηρωισμο και τη μαχητικοτητα του κοκκινου στρατου υπο την ηγεσια
του Στάλιν melito

Ανώνυμος
7 Μαρτίου 2015 στις 11:36 μ.μ.

Σύντροφοι, σας ευχαριστώ για τις σωστές παρατηρήσεις σας, οι οποίες συμπληρώνουν το άρθρο. Οι Δυτικοί πράγματι στην αρχή νόμιζαν πως οι ναζί θα ήταν σύμμαχοί τους κατά των Σοβιετικών. Πλήρωσαν την κουταμάρα τους με εκατομμύρια νεκρούς και κατοχή (όλοι σχεδόν πλην των Εγγλέζων). Το ίδιο πίστευαν κι οι Γερμανοί αστοί ότι θα μπορούσαν να ελέγξουν το Χίτλερ.
Ο Τσόρτσιλ έκανε πολλά λάθη στρατηγικής εκτός από αυτά που αναφέρατε (πχ Καλλίπολη). Επίσης να θυμίσω, πως είχε σκοπό να επιτεθεί στην ΕΣΣΔ με το τέλος του πολέμου, σχέδιο που ευτυχώς απορρίφθηκε. Επομένως δεν έχω ούτε άγνοια ποιός ήταν, ούτε αυταπάτες. Παρόλα αυτά σ' αυτή τη φράση που την είπε για την συμφωνία του Μονάχου είχε δίκιο. Το έβαλα περισσότερο για έμφαση, όπου ακόμα κι ένας αντικομουνιστής, φιλοβασιλικός, βαθιά συντηρητικός, καταλάβαινε περισσότερα από πολλούς άλλους όσον αφορά τους ναζί. Η κεντρική ιδέα είναι πως με το φασισμό καλύτερα να προλαβαίνουμε παρά να τρέχουμε μετά. mitsos175.

Ξεκάθαρα
8 Μαρτίου 2015 στις 11:57 π.μ.

@melato
Πες μου ότι πιστεύεις και το "κρυφό σχολειό" και κλείσαμε από ιστοριογραφία για σήμερα!

Έχεις βαθιά μεσάνυχτα αγαπητέ. Έτσι δειγματοληπτικά:

1. Το 1936, οταν η ιταλια και η γερμανια στελνουν τα επιλεκτα τους στην ισπανια, τι ακριβώς έκανε η ΕΣΣΔ? Μήπως άραγε έστειλε και αυτή τα "επίλεκτά" της? Ή μήπως ο Πατερούλης έστειλε όσα όπλα έστειλε στους Ισπανούς Δημοκρατικούς μόνο όταν πήρε για αντάλλαγμα όλο το χρυσό της Ισπανίας? (σημειωτέον ο χρυσός δεν έχει ακόμη επιστραφεί μέχρι σήμερα),
Η Γαλλία έστειλε όπλα στους Ισπανούς Δημοκρατικούς και μάλιστα χωρίς χρηματικό αντάλλαγμα ή μήπως όχι?
2. Στην Ισπανία το σταλινικό ΚΚΙσπ γιατί εξόντωσε τις μονάδες του POUM και των Αναρχικών? Αν δεν το έκανε αυτό πιστεύεις ότι θα επικρατούσε τόσο εύκολα ο Φράνκο?
3. Ο Στάλιν προετοίμασε την άμυνα της ΕΣΣΔ? Πως? Με τις διώξεις όλων των ανώτερων αξιωματικών του κόκκινου στρατού την δεκαετία του '30 από συνταγματάρχη και πάνω? Ή μήπως με την εκτέλεση του κορυφαίου στρατηγιστή όλων των εποχών στρατάρχη Τουχατσέφσκι? Ή μήπως η ραγδαία συντριβή του κόκκινου στρατού τους πρώτους μήνες του πολέμου ήταν τυχαίο γεγονός ανεξάρτητο από την παράλυση του κοκκινου στρατού λόγω των διώξεων του '30?

Σαφώς και η Αγγλογάλλοι δεν συμπάθησαν ποτέ την ΕΣΣΔ, και σαφώς επιθυμούσαν την συντριβή της μέχρι περίπου και τα μέσα της δεκαετίας του '30, αλλά να τα λέμε όλα και όχι ότι βολεύει τις "αγιογραφίες".

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger