Home » , » Συμφωνία Πολιτικής Αυτοκτονίας

Συμφωνία Πολιτικής Αυτοκτονίας

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015 | 2:46 μ.μ.

Γράφει ο Γρ. Σουλτάνης

Η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές στο Eurogroup της 20/2, δεν αποτελεί μόνο θρίαμβο των δανειστών και ταπεινωτική ήττα-υποταγή της ελληνικής πλευράς. Επιπλέον, σηματοδοτεί την ήττα της ευρωπαϊκής αριστεράς, που λόγω των ιδεοληψιών της αδυνατεί να εκπροσωπήσει τον κοινωνικό ριζοσπαστισμό και το συνακόλουθο πατριωτισμό που γεννά το ολοκληρωτικό μόρφωμα της ΕΕ.

Η ελληνική κυβέρνηση διάψευσε και πρόδωσε τους ψηφοφόρους που τη στήριξαν, όσο και τα ευρωπαϊκά κινήματα αλληλεγγύης, ώστε ο  ΣΥΡΙΖΑ  να έχει υπογράψει την πολιτική του αυτοκτονία, αφού η απεμπόληση της αντιμνημονιακής ρητορικής και του σοσιαλδημοκρατικού λόγου του, θα οδηγήσει τα ριζοσπαστικοποιημένα και πατριωτικά ενεργοποιημένα κοινωνικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας σε αναζήτηση άλλου πολιτικού φορέα για την πολιτική τους εκπροσώπηση.

Το κείμενο της συμφωνίας αναφέρεται στην «παράταση της Master Financial Assistance Agreement (MFFA)», στην αξιολόγηση από τους «θεσμούς» (ευφημισμός της τρόικας), στα κεφάλαια του ΤΧΣ που είναι διαθέσιμα μόνο μετά από μια επιτυχή αξιολόγηση και αποκλειστικά για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, στην ευρύτερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων, στη δέσμευση για εκπλήρωση των υποχρεώσεων ως προς τους δανειστές, στη διασφάλιση πρωτογενών πλεονασμάτων (όπως ορίστηκαν το 2012), αλλά και στη δέσμευση για μη κατάργηση μνημονιακών μέτρων, όσο και αποφυγή μονομερών ενεργειών που θα απόκλιναν από τους μνημονιακούς στόχους.
Όλα αυτά συνιστούν την πλήρη αποδοχή του μνημονίου και επιβεβαιώνουν την απώλεια της οικονομικής και εθνικής κυριαρχίας.

Τι έφταιξε;  

Χωρίς να είναι αμελητέο το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ είναι ενταγμένο σε ένα συστημικό πλαίσιο που πρωτίστως εξυπηρετεί την αναπαραγωγή του συστήματος, αλλά και το γεγονός ότι η Ελλάδα βρέθηκε στη δύνη του νέου ψυχρού πολέμου-ώστε οι ΗΠΑ να έχουν ασκήσει τεράστιες πιέσεις αναφορικά με τη στάση της ελληνικής πλευράς-οι κύριοι λόγοι της ήττας είναι: οι προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης και η ιδεοληψία έναντι της Ευρώπης.

Η προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης για παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ, λειτούργησε ως ενδοτικός παράγοντας που απέκλεισε την αναζήτηση διεξόδων και περιόρισε τις δυνατότητες άσκησης πίεσης, με αποτέλεσμα να καμφθούν οι αντιστάσεις και να συντελεστεί η υποταγή στα κελεύσματα των δανειστών.

Η ιδεοληψία έναντι της Ευρώπης, που σχετίζεται με την διαχρονική ανικανότητα του ελληνικού πολιτικού συστήματος στη διαμόρφωση μιας εθνικής εξωτερικής πολιτικής, αποτελεί ίσως τον σοβαρότερο λόγο της ενδοτικότητας και της ήττας.

Καθώς η κυβέρνηση αυτοεγκλωβίστηκε στις δύο αυτές γραμμές-που αποτελούν επιλογές της εγχώριας αστικής τάξης-έδωσε στους δανειστές το μήνυμα ότι επιδιώκει το συμβιβασμό χωρίς την προοπτική της ρήξης.

Όταν σε μια διαπραγμάτευση η μια πλευρά δεν διαθέτει την ισχύ του αντίπαλου, είναι απαραίτητο να κατέχει-εκτός από συμβολικά όπλα και κοινωνική υποστήριξη-κρυμμένους άσσους ή εναλλακτικά σχέδια που να μπορεί να δρομολογήσει άμεσα, ώστε να συνιστά απειλή για την απέναντι πλευρά. Αντίθετα, η κυβέρνηση έδωσε το μήνυμα ότι δεν διαθέτει καμιά εναλλακτική λύση, ότι δεν θα οδηγηθεί σε ρήξη, και ότι επιδιώκει πάση θυσία τον συμβιβασμό, ενώ προσέρχεται στη διαπραγμάτευση με μόνο όπλο την ιδεολογία της και μια σωτηριολογική αποστολή για τον αντίπαλο: να τον σώσει από τον πλανερό νεο-φιλελευθερισμό του.

Γι αυτό άλλωστε, ορισμένοι έγκυροι διεθνείς αναλυτές διατύπωσαν την άποψη ότι η ελληνική κυβέρνηση μπλοφάρει, κάτι που ήταν σαφές για το Βερολίνο, το οποίο απαντούσε στις προκλήσεις με τελεσίγραφα.

Είναι προφανές ότι οι διεθνιστικές αντιλήψεις της ευρωαριστεράς δεν επιτρέπουν την σωστή εκτίμηση του ευρωπαϊκού μορφώματος, ενώ υποκρύπτουν την άποψη ότι η νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση λειτουργεί θετικά ως προς τη συγκρότηση μιας διεθνούς των εργαζόμενων. Αυτό το ιδεαλιστικό σχήμα σκέψης παραβλέπει το γεγονός ότι η υπερεθνική ελίτ χρησιμοποιεί την καπιταλιστική επέκταση ως σύστημα κυριαρχίας και νεοαποικιοκρατίας, με στόχο την κατάργηση του έθνους-κράτους και της δημοκρατίας, γεγονός που αναδεικνύεται από τον ολοκληρωτισμό και αντιδημοκρατισμό της ΕΕ.

Σε αντίθεση με τον ευρωαριστερό «νεοφιλελευθερισμό» είναι γεγονός ότι μόνο στα πλαίσια του έθνους-κράτους είναι δυνατή η όποια ταξική πάλη-που συχνά διαπλέκεται με την εθνικοαπελευθερωτική-, αλλά και η λειτουργία της ίδιας της δημοκρατίας.

Γι αυτούς τους λόγους, η ήττα και η υποταγή της κυβέρνησης στο διευθυντήριο της ΕΕ και την γερμανική ελίτ ήταν προδιαγεγραμμένη.

Χωρίς ρήξη με την ΕΕ, άμεση διαγραφή του χρέους και άσκηση εθνικής νομισματικής πολιτικής δεν μπορεί να υπάρξει τέλος των μνημονίων και της λιτότητας.
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 6 σχόλια

Ανώνυμος
23 Φεβρουαρίου 2015 στις 3:51 μ.μ.

Ο Γερμανικος εθνικισμος εχει στο επικεντρο του τα συμφεροντα της Γερμανιας.
Ο εθνικισμος και οχι ο διεθνισμος ευθυνεται για τον ιμπεριαλισμο και τις επιθεσεις .

Διεθνιστες επισης υπαρχουν πολλοι π ειναι κατα της ε.ε
Το λεω επειδη γραφει οτι ''
Είναι προφανές ότι οι διεθνιστικές αντιλήψεις της ευρωαριστεράς δεν επιτρέπουν την σωστή εκτίμηση του ευρωπαϊκού μορφώματος''
Δεν φταιει ο διεθνισμος ξαναλεω.
Διεθνισμος ητανε οι πορειες αλληλεγγυης στην Ελλαδα.
Εκτος κ αν εννοει κατα βαθος εναν στρεβλο ψευτοδιεθνισμο.

Ανώνυμος
23 Φεβρουαρίου 2015 στις 10:55 μ.μ.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ "πέτυχε" μια ανακωχή με τους δανειστές (εταίρους) με όρους σχεδόν συνθηκολόγησης. Αναμενόμενο. Προσωπικά δεν περίμενα από τον Τσίπρα να κάνει καμία επανάσταση.
Υπενθυμίζω, εξάλλου, ότι ο Συνασπισμός πριν αυτοπροσδιοριστεί ως ριζοσπαστική αριστερά, ήταν γνωστός και ως... ροζ αριστερά. Και όπως είναι γνωστό η ροζ αριστερά επαναστάσεις δεν κάνει...
Από την άλλη δεν είμαι καθόλου βέβαιος και κατά πόσο ο ελληνικός λαός ήθελε στην παρούσα φάση μια επανάσταση. Μετά από 2 χρόνια καναπέ, "σαπίλας" και μιζέριας, ο λαός αυτός θα άντεχε μια ολομέτωπη σύγκρουση με την γερμανοκρατούμενη Ευρώπη; Το αφήνω αναπάντητο ως ερώτημα προς σκέψη...
Τώρα ο Αλέξης Τσίπρας οφείλει να συγκρουστεί με τους ντόπιους ολιγάρχες. Πρέπει να εξισορροπήσει την έξω ανακωχή - συνθηκολόγηση με εσωτερικό ανένδοτο αγώνα ενάντια στην ολιγαρχία. Όλη την ολιγαρχία, να μην εξαιρεθούν ούτε οι φημολογούμενες φιλενάδες του ΣΥΡΙΖΑ.
Εάν δεν το πράξει αυτό, η κυβέρνηση του Τσίπρα θα πέσει μέχρι τον Σεπτέμβριο και μάλιστα με τρόπο κινηματογραφικό...
Εάν συγκρουστεί με την Ολιγαρχία θα ανακηρυχτεί ηγέτης της δημοκρατικής παράταξης και θα κυβερνήσει τουλάχιστον για δύο τετραετίες.

23 Φεβρουαρίου 2015 στις 11:54 μ.μ.

Καλή ανάλυση, αν και κάνει κάποιες ιδεαλιστικές προσεγγίσεις.

Ανώνυμος
24 Φεβρουαρίου 2015 στις 11:58 π.μ.

@10.55
Πολύ σωστά βάζεις το ερώτημα για το αν ο λαός αυτός θα άντεχε μια ολομέτωπη σύγκρουση με την γερμανοκρατούμενη Ευρώπη. Τα ερωτήματα που θέτω εγώ είναι. Έχεις προετοιμάσει τον λαό για σύγκρουση; Έχεις κάποιο εναλλακτικό σχέδιο να αντιμετωπίσεις - εντός ΕΕ και ευρωζώνης - την βέβαιη επίθεση που πολλοί από το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ( δες Κουβελάκη και όχι μόνο ) σου είχαν επισημάνει; Και αν όχι τότε το στο διάολο λες στον κόσμο τώρα; Κάνω αυτά που μπορώ γιατί εσύ λαέ δεν είσαι έτοιμος να συγκρουσθείς και επειδή δεν είχα πλαν Β είμαι υποχρεωμένος να ακολουθήσω πολιτική - με ροζ αποχρωσεις - ΝΔ , ΠΑΣΟΚ ,ΔΗΜΑΡ και σια; Τεράστιες οι ευθύνες της ηγετικής ομάδας πρωτίστως αλλά και όσων βλέπανε τα πράγματα και αντί να απαιτήσουν την προετοιμασία του κόσμου και την ύπαρξη εναλλακτικού σχεδίου επαναπαύθηκαν στην καλή θέληση της αγίας οικογένειας που ονομάζεται ΕΕ.

Ανώνυμος
27 Φεβρουαρίου 2015 στις 8:51 π.μ.

Η υπερεθνική ελίτ όντως στραγγαλίζει την αστική δημοκρατία και μετατρέπει φαινομενικά ανεξάρτητες χώρες σε αποικίες όμως με τίποτα δε θέλει τη διάλυση των εθνών κρατών ως οργανωμένες οντότητες. Τα χρειάζεται για την οργανωμένη κατάπνιξη του εργατικού κινήματος. Το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα αλλά μπορεί να λειτουργήσει διοικητικά μόνο στα πλαίσια των εθνικών κρατών. Δεν πρέπει να γίνεται καμία σύγχυση στο θέμα αυτό.

Ανώνυμος
1 Μαρτίου 2015 στις 1:58 μ.μ.

Ο Τσίπρας να συγκρουστεί με τους έσω ολιγάρχες. Ακόμη και τις φιλενάδες ολιγάρχες του σύριζα. Ρε παιδιά πότε θα καταλαβετε οτι ο Τσίπρας δεν ήρθε να κάνει καμιά επανάσταση ούτε να συγκρουστεί με κανέναν. Απλή διαχείρηση του καπιταλιστικού συστήματος θέλει να κάνει όπως κι οι προηγούμενοι με άλλο μείγμα αλλά με τα ίδια αποτελεσματα και με τα ίδια θύματα. Απλούστατα επειδή ο Σαμαράς δεν θα μπορούσε πλέον να περάσει κανένα αντιλαϊκό μέτρο φέραν τον σύριζα για να τα περάσει.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger