Home » » “Ανάθεμά σας Γερμανοί κι εκάψατε την Κρήτη”

“Ανάθεμά σας Γερμανοί κι εκάψατε την Κρήτη”

Από Δημήτρης Δαμασκηνός , Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015 | 12:21 π.μ.

“Ανάθεμά σας Γερμανοί κι εκάψατε την Κρήτη”: Αυτά είναι τα εγκλήματα της ναζιστικής Γερμανίας που ζητούν δικαίωση: Τι κατέγραψε η πένα του Νίκου Καζαντζάκη 

του Δημήτρη Δαμασκηνού, 
εκπαιδευτικού Δ.Ε.  
negreponte2004@yahoo.gr


Η περιόδος της ναζιστικής κατοχής στην Κρήτη άφησε τα σημάδια της πάνω στο πρόσωπο της Κρήτης. Χάραξε και τους κρητικούς με μνήμες που επαναδιαμόρφωσαν τη συλλογική ταυτότητα. Το αποτυπώμα της κτηνωδίας έμεινε σε ριζίτικα, σε μαρτυρίες, στις ίδιες τις επιγραφές που άφησαν οι κατακτητές.

Σήμερα, κι ενώ η Γερμανική κυβέρνηση σκληραίνει τη στάση της έναντι της Ελλάδας, ανατρέχουμε στην εργασία της Επιτροπής Διαπιστώσεως Ωμοτήτων Κρήτης και στην πένα του Νίκου Καζαντζάκη που κατέγραψε τις βαρβαρότητες των ναζιστικών στρατευμάτων, αυτές που έμειναν δίχως συνέπειες. Για να θυμηθούμε και να υπενθυμίσουμε σε αυτούς που ξεχνούν, πως μπορεί η Κρήτη να συγχώρεσε, αλλά δεν ξέχασε.

Κάνδανος, Κοντομαρί, Σέλινο, Κεραμιά κι Αλικιανός, Σκινές, Μαλάθυρος και Γερακάρι, Κέντρους, Βορίζα κι Αμυρά, τα Ανώγεια, όλοι τούτοι οι τόποι μαρτυρίων έχουν να πουν τις δικές τους ιστορίες για αυτά που έζησαν οι άνθρωποι στα χέρια των ναζί κατακτητών. Τα εγκλήματά τους έμειναν ατιμώρητα. Και σήμερα κάποιοι θέλουν να επαναγράψουν την ιστορία. Πλέον ως νικητές.

Όλα αυτά, παρουσιάζονται μέσω της εργασίας του εκπαιδευτικού Δημήτρη Δαμασκηνού, ο οποίος συγκέντρωσε το υλικό της Επιτροπής και του Νίκου Καζαντζάκη και το παρουσιάζει   ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger