Home » , » 751 ευρώ; Ποια 751;

751 ευρώ; Ποια 751;

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015 | 7:32 μ.μ.

Ούτε μια εβδομάδα δεν κράτησε η χαρά χιλιάδων εργαζόμενων, νέων στην πλειοψηφία τους, που είχαν πιστέψει τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η πρώτη πράξη της κυβέρνησής του θα είναι να επαναφέρει τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ. Πολλοί από τους εργαζόμενους, που πληρώνονται (αν και όταν) με 586 ευρώ ή με 511 ευρώ (αν είναι κάτω των 25 ετών) έκαναν μάλιστα και σχέδια για τις τρύπες που θα μπαλώσουν μόλις πάρουν τα 751. Αλλοι αναλογίζονταν τη στιγμή που θα σταθούν μπροστά στ’ αφεντικό, με το φρέσκο νόμο στο χέρι, και θα του πουν χαιρέκακα: «751 κι άμα σ’ αρέσει»!

Οι προσδοκίες των εργαζόμενων είχαν ενισχυθεί από την πρώτη δήλωση του νέου υπουργού Εργασίας Π. Σκουρλέτη, μόλις παρέλαβε το υπουργείο από τον προκάτοχό του, ότι η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ είναι στις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης και του υπουργείου.

Ο ίδιος ο Σκουρλέτης τους ξύπνησε από το όνειρο και τους προσγείωσε ανώμαλα, επιλέγοντας το πρωινάδικο του ΣΚΑΙ (του μνημονιακότερου των μνημονιακών μιντιακών συγκροτημάτων), για να πει ότι η επαναφορά του κατώτερου μισθού θα γίνει… σταδιακά, διότι αν γινόταν άμεσα θα προκαλούσε… σοκ στους κακόμοιρους τους καπιταλιστές. Πρώτα η κυβέρνηση πρέπει να πάρει κάποια μέτρα προς όφελός τους (των καπιταλιστών), να τους δώσει «ανάσες» (υποφέρουν οι δύστυχοι), και μετά να πάει ο μισθός στα 751.

«Μη φάτε, θα σφάξουμε γλάρο». Αυτό είπε στους ονειρευόμενους (με ανοιχτά τα μάτια) εργαζόμενους ο Σκουρλέτης. Διαβάστε πόσο… χαριτωμένα το είπε:
«Το να πεις αύριο ότι – και ιδίως για τις μικρές και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις – πάμε και εφαρμίοζουμε από τον επόμενο μήνα το 751, είναι ένα άλλου είδους σοκ που ίσως να μην μπορούν πολλοί να το αντέξουν.  Λέμε, λοιπόν, ότι αυτό το μέτρο πρέπει να συνδυαστεί, αφού προηγουμένως έχουν υπάρξει συγκεκριμένες ρυθμίσεις για τις επιχειρήσεις, που να τους δώσουν ανάσες».

Ανάγκη από ανάσες έχουν οι καπιταλιστές, όχι οι εργαζόμενοι! Ετσι, από την πρώτη κιόλας εβδομάδα της θητείας του, ο πολύπλαγκτος Π. Σκουρλέτης κερδίζει επάξια τον τίτλο «υπουργός Καπιταλιστικής Εργοδοσίας». Το «υπουργός Εργασίας» είναι για τον Σκουρλέτη ένας αποκρουστικός ευφημισμός, όπως ήταν και για τους προκατόχους του.

Εμείς είχαμε προειδοποιήσει από την Παρασκευή, ότι η επαναφορά του βασικού μισθού στα 751 ευρώ είναι παραμύθι της κυβέρνησης (δείτε εδώ). Οφείλουμε να πούμε πως δεν περιμέναμε ότι ο Σκουρλέτης θα μας επιβεβαίωνε τόσο σύντομα. Διάβασε φαίνεται το δημοσίευμα και είπε: «μια ψυχή που είναι να βγει ας βγει τώρα. Καλύτερα να το ξεφουρνίσω, παρά ν’ αρχίσει να συζητιέται σιγά-σιγά».

Η θεωρία του «σοκ στην αγορά» δεν είναι καινούργια. Η πατρότητά της δεν ανήκει στον Σκουρλέτη. Οπως θα διαβάσετε στη συνέχεια, ο πρώτος που την επικαλέστηκε ήταν ο εργατοπατέρας πρόεδρος της ΓΣΕΕ Ι. Παναγόπουλος, τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ άρχισε τη σχετική φιλολογία. Τότε (Σεπτέμβρης του 2014), η συνδικαλιστική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε οργισμένες καταγγελίες κατά του Παναγόπουλου, χαρακτηρίζοντάς τον άνθρωπο της εργοδοσίας. Οι δε τομεάρχες Εργασίας και Δημόσιας Διοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Στρατούλης και Α. Μητρόπουλος βγήκαν στα κεραμίδια και διακήρυξαν (κοινή δήλωσή τους στις 22.9.2014): «Ο κατώτατος μισθός, όπως με μνημονιακό νόμο μειώθηκε, έτσι με νέο νόμο θα επανέλθει στα προηγούμενα επίπεδα, ώστε από κει και πέρα να λειτουργούν για τη διαμόρφωσή του οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις». Φυσικά, γνώριζαν πολύ καλά ότι έλεγαν ψέματα, διότι η επαναφορά του κατώτατου μισθού δεν ήταν (μόνο) ζήτημα νόμου, όπως επίσης θα διαβάσετε παρακάτω.

Οι ίδιοι τομεάρχες, μια μέρα μετά (κοινή δήλωσή τους στις 23.9.2014), καταφέρθηκαν και ενάντια στις μειώσεις μισθών στους δημόσιους υπάλληλους και… δεσμεύτηκαν: «Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο μείωσης των μισθών και νέων απολύσεων των εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα που, για όσο παραμένει η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, θα συνεχίζεται αενάως. Ο λαός με τους αγώνες και την ψήφο του μπορεί να ανατρέψει την κυβέρνηση και να διώξει την τρόικα, ώστε να σπάσει αυτόν τον φαύλο κύκλο της αιώνιας λιτότητας, στην οποία τον έχουν καταδικάσει».

Τέσσερις μήνες μετά, με συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου πλέον, ο νέος αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Γ. Κατρούγκαλος συναντιέται με την ΑΔΕΔΥ και λέει στους εργατοπατέρες της ότι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο δεν πρόκειται να πάρουν ούτε ένα ευρώ αύξηση! Το δήλωσε ο ίδιος ο Κατρούγκαλος: «Εξήγησα στην ΑΔΕΔΥ ότι δεν υπάρχει περιθώριο αυτή την χρονιά για οποιαδήποτε μισθολογική βελτίωση της κατάστασης, μολονότι αναγνωρίζουμε πόσο σοβαρά έχουν θίγει και αυτοί από την μνημονιακή λαίλαπα».

Οι εργατοπατέρες δεν έβγαλαν ούτε μία ανακοίνωση για να καταγγείλουν τον υπουργό και να θυμίσουν τις προεκλογικές «δεσμεύσεις» του ΣΥΡΙΖΑ. Ενας απ’ αυτούς, μάλιστα, ο Πασόκος Σ. Κουτσιουμπέλης, απένειμε και εύσημα στον Κατρούγκαλο: «Προς τιμήν του ο υπουργός μας είπε ότι για το 2015 ο κουμπαράς είναι άδειος και δεν προβλέπει κάτι. Εμείς θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε»!

Παραθέτουμε στη συνέχεια το άρθρο μας της περασμένης Παρασκευής για το συριζαίικο παραμύθι της επαναφοράς του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

Παραμύθι η αύξηση του βασικού μισθού στα 751 ευρώ!

Προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ έπαιξε πολύ με το χαρτί της επαναφοράς του κατώτατου μισθού της ΕΓΣΣΕ (Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας) από 586 σε 751 ευρώ και μετεκλογικά συνεχίζει να παίζει με το ίδιο χαρτί, με δηλώσεις ότι είναι μέσα στις προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Τα κυβερνητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να επαναφέρουν τον κατώτατο μισθό της ΕΓΣΣΕ στα 751 ευρώ (από 586 για τους εργαζόμενους άνω των 25 ετών και 511 για τους κάτω των 25 ετών). Γιατί στις ΕΓΣΣΕ του 2013 και του 2014, που υπογράφτηκαν από τους αστογραφειοκράτες της ΓΣΕΕ, υπάρχει ρήτρα που προβλέπει ότι σε περίπτωση που καταργηθούν οι διατάξεις με τις οποίες ο κατώτατος μισθός μειώθηκε κατά 22% (32% για τους κάτω των 25) θα γίνουν διαπραγματεύσεις μέσω των οποίων θα καθοριστεί το νέο ύψος του.

Ιδού η ρήτρα που μπήκε στην ΕΓΣΣΕ του 2013: «Περαιτέρω, τα συμβαλλόμενα μέρη ρητώς συμφωνούν ότι, εάν κατά τη διάρκεια ισχύος της παρούσας ΕΓΣΣΕ, με οποιοδήποτε τρόπο αρθεί οποιαδήποτε περιοριστική διάταξη, που έχει επιβληθεί με νομοθετική παρέμβαση στο περιεχόμενο της ΕΓΣΣΕ 2010-2011-2012, τότε θα ξεκινήσουν άμεσες διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό των μισθολογικών όρων της ΕΓΣΣΕ, με βάση το πλαίσιο που θα έχει τυχόν διαμορφωθεί».

Η περιοριστική διάταξη που μπήκε στην ΕΓΣΣΕ αναφέρεται στην αρχή της Σύμβασης και είναι η εξής: «Στο περιεχόμενο της ΕΓΣΣΕ, 2010-2012 επιβλήθηκαν νομοθετικές παρεμβάσεις, όπως ενδεικτικά, η μείωση κατά 22% των κατώτατων αμοιβών και κατά 32% για τους νέους, καθώς και η αναστολή ισχύος της ρήτρας για τις τριετίες, ανάμεσα σε άλλα». Αυτές οι εξοντωτικές μειώσεις στην ΕΓΣΣΕ επιβλήθηκαν με την 6η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΦΕΚ 38Α, 28.2.2012).

Επομένως, οι καπιταλιστές του ΣΕΒ και οι αστογραφειοκράτες της ΓΣΕΕ συμφώνησαν ότι σε περίπτωση που καταργηθεί μερικά ή ολοκληρωτικά η 6η Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, δε θα επανέλθει αυτόματα ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ, αλλά θα γίνουν νέες διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα αυξήσουν ελάχιστα τα 586 και 511 ευρώ της ΕΓΣΣΕ, ώστε να υπολείπονται κατά πολύ των 751 ευρώ! Οπως θα δούμε στη συνέχεια, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ έσπευσε να δικαιολογήσει αυτή τη στάση των αστογραφειοκρατών συνδικαλιστών.

Η ρήτρα αυτή μπήκε και στην ΕΓΣΣΕ του 2014, ως άρθρο 5 και όχι ως προοίμιο, με το ίδιο ακριβώς  (και λεκτικά) περιεχόμενο, γιατί προφανώς οι καπιταλιστές και οι αστογραφειοκράτες της ΓΣΕΕ οσφραίνονταν πολιτικές εξελίξεις και κυβερνητική αλλαγή και ήθελαν να προστατεύσουν το νέο πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου από την εργατική κατακραυγή, παίρνοντας πάνω τους την ευθύνη.

Το Σεπτέμβρη του 2014, σχετικά πρόσφατα δηλαδή, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Ι. Παναγόπουλος συναντήθηκε με τον τότε υπουργό Ανάπτυξης της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ Ν. Δένδια. Οταν στη συνέντευξη που δόθηκε ο Παναγόπουλος κλήθηκε να σχολιάσει την υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ με νομοθετική ρύθμιση, απάντησε: «Εγώ θα έλεγα ότι η νομοθετική παρέμβαση απαιτείται για την επαναφορά, δίνοντας επίσης κι ένα πολιτικό μήνυμα, αλλά από εκεί και πέρα πρέπει ελεύθερα ν’ αφεθούν οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι να συνάπτουν τις συλλογικές συμβάσεις».

Εκανε μια παύση και έσπευσε να διευκρινίσει τι εννοεί με το «από εκεί και πέρα»:«Οπως το πετσόκομμα του κατώτερου μισθού με νόμο προκάλεσε σοκ, ενδεχομένως και η επαναφορά με νόμο να προκαλέσει άλλο σοκ που δεν ξέρω αν η αγορά εργασίας μπορεί να το αντέξει. Θα έπρεπε όμως να γίνει ως πολιτικό μήνυμα και ας καθίσουμε ταυτόχρονα και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Δεν παρέλειψε να πετάξει και τη μπηχτή του στο ΣΥΡΙΖΑ: «Πολύ φοβούμαι ότι κάποιοι δεν ξέρουν και την πραγματικότητα στην αγορά εργασίας». Εσπευσε δε να εξηγήσει τι εννοεί: «Και εάν βρισκόταν κάποιος κι έλεγε να κάνουμε 1.000 ευρώ τον κατώτερο μισθό, θα τον πλήρωνε η αγορά; Και σήμερα που είναι 510 για τους νέους μέχρι 24 ετών και 586 από κει και παραπάνω, ξέρετε ότι έχουμε διαρκείς καταγγελίες, ότι δεν τα πληρώνουν οι εργοδότες; Αρα δεν είναι ένας νομικός βολονταρισμός η λύση, η λύση είναι να μπορέσουμε να βρούμε το πραγματικό επίπεδο ισορροπίας που θα δίνει και ανάσα στους εργαζόμενους και θα διατίθενται και πόροι προς την κατανάλωση, αλλά βεβαίως να μπορεί και η αγορά να τους πληρώνει χωρίς να καταστρέφουμε την παραγωγική διαδικασία»!

Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά σχολιάζοντας τα λεγόμενα αυτού του ξεδιάντροπου εργατοπατέρα που δεν κρατάει ούτε τα προσχήματα, φτάνοντας στο σημείο να ισχυρίζεται ότι τον κατώτατο μισθό των 751 ευρώ δεν μπορεί να τον πληρώσει η αγορά (δηλαδή οι καπιταλιστές εργοδότες) και πως αν δοθούν τα 751 ευρώ θα καταστραφεί η παραγωγική διαδικασία! Παίρνοντας αφορμή από τα λεγόμενά του ότι η αγορά δεν μπορεί να πληρώσει τα 751 ευρώ και ότι εάν το κάνει θα καταστραφεί η παραγωγική διαδικασία, θυμίζουμε πως η ΕΓΣΣΕ μέχρι τέλος του 2009 κάλυπτε μόνο ένα 15% της εργατικής τάξης, ενώ το 85% καλυπτόταν από τις κλαδικές και άλλου τύπου συμβάσεις. Ο κατώτατος μισθός και το κατώτατο μεροκάματο των κλαδικών συμβάσεων ήταν μεγαλύτερα απ’ αυτά που δίνονταν σύμφωνα με την ΕΓΣΣΕ. Αφού λοιπόν, σύμφωνα με τον Παναγόπουλο, ο κατώτατος μισθός της ΕΓΣΣΣΕ καταστρέφει την παραγωγική διαδικασία, αντιλαμβάνεστε τι θα συνέβαινε αν σήμερα, σε περίοδο κρίσης, οι καπιταλιστές αναγκάζονταν να πληρώνουν το 85% των εργατών και εργαζόμενων με βάση τις κλαδικές συμβάσεις. Γι’ αυτό και ο φίλος των καπιταλιστών, που ενδιαφέρεται πρωτίστως (για να μην πούμε αποκλειστικά) για τα συμφέροντά τους, πέταξε στο πυρ το εξώτερον τις κλαδικές συμβάσεις.

Είναι φανερό ότι το αποτέλεσμα μιας νέας διαπραγμάτευσης των καπιταλιστών του ΣΕΒ και των άλλων τμημάτων της αστικής τάξης με τους εργατοπατέρες τύπου Παναγόπουλου για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, θα είναι αποτυχημένο. Στην καλύτερη περίπτωση, θα καταλήξουν σε συμφωνία για λίγα ευρώ παραπάνω από τα 586 και 511. Αυτό το γνωρίζει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και γι’ αυτό ανήγγειλε από το βήμα της ΔΕΘ νομοθετική ρύθμιση για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

Η εργατική τάξη δεν πρέπει να δει μόνο το τυράκι. Πρέπει να δει και τη φάκα. Και ποτέ να μην ξεχνάει τα σοφά λόγια του Μαρξ: αντί για το συντηρητικό σύνθημα «ένα δίκαιο μεροκάματο για μια δίκαιη εργάσιμη ημέρα», η εργατική τάξη πρέπει να γράψει στη σημαία της το επαναστατικό σύνθημα «κατάργηση του συστήματος της μισθωτής εργασίας».

Πηγή: Εφημερίδα "ΚΟΝΤΡΑ"
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 13 σχόλια

Ανώνυμος
2 Φεβρουαρίου 2015 στις 8:14 μ.μ.

Ντροπη κακοβουλοι. Σα δε ντρεπεστε. Ο ανθρωπος ειπε την αληθεια κ εσεις αμεσως να τον λοιδορησετε. Ασε που τα Συριζοπουλα ειχαν κανει ονειρα για το καλοκαιρι που θα αποταμιευαν για διακοπες. Hello Συριζαιοι

Ανώνυμος
2 Φεβρουαρίου 2015 στις 8:44 μ.μ.

Και μετά διερωτώνται κάποιοι και όχι λίγοι γιατί το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ στις πορείες και στους αγώνες δεν κατεβαίνει μαζί με την ΓΣΕΕ την ΑΔΕΔΥ και τ άλλα συνδικαλιστικά όργανα για να παλέψουν μαζί ομαδικά για το ευρύτερο καλό, ας αναλογιστούν λοιπόν ποιοι είναι οι "εργατοπατέρες" τύπου Παναγόπουλου και τι παιχνίδια έχουν παίξει εις βάρος των εργαζομένων.
Τώρα αν τα 586 δεν γίνουν 751 όπως πολύ σωστά είχε εξαγγείλει η τότε αντιπολίτευση και νυν κυβέρνηση, απλά για άλλη μια φορά θα δικαιωθει πανηγυρικά το ΚΚΕ

Ανώνυμος
2 Φεβρουαρίου 2015 στις 8:50 μ.μ.

Το μεγαλύτερο χτύπημα και σε βάθος χρόνου σε σχέση με το βασικό μισθό ήταν η επιβολή του καθορισμού του με νόμο, αντί της λογικής της ΕΓΣΣΕ που προκύπτει από τη σύγκρουση εργαζομένων-εργοδοσίας, με τους όποιους συσχετισμούς έχουν κατακτήσει οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους. Η αντίληψη ότι το κράτος καθορίζει τον κατώτατο μισθό διαλύει τη συγκρότηση της εργατικής τάξης, αποκρύπτοντας από τη μια το πραγματικό πεδίο στο οποίο διαμορφώνονται οι ταξικοί συσχετισμοί (την αδιάκοπη ταξική πάλη δηλαδή και όχι το κράτος και, επομένως, το κοινοβουλευτικό πεδίο) και από την άλλη το χαρακτήρα και το ρόλο του αστικού κράτους. Η ρεβιζιονιστική αριστερά καλλιεργεί με τη σειρά της την ίδια λογική, που θέλει λαό και εργαζόμενους στη γωνία. Αυτό αφορά και το ΣΥΡΙΖΑ (ήδη από το Σεπτέμβρη που έκανε λόγο για επαναφορά του κατώτατου με νόμο) και το ΚΚΕ (που κατέθετε σχέδια νομού για ακύρωση όλων των μνημονιακών νόμων). Η ελπίδα βρίσκεται μόνο στους αγώνες, στη συγκρότηση της εργατικής τάξης σε τάξη για τον εαυτό της.

Ανώνυμος
2 Φεβρουαρίου 2015 στις 8:55 μ.μ.

Όχι ρε παιδιά τέτοια δημοσιεύματα. Ελεος. Με κάτι τέτοια θα την τσακίσετε την Τ.Γ. (http://tsak-giorgis.blogspot.gr/2015/02/blog-post_18.html) που δεν είναι ούτε καν Συριζαία. Αφήστε τη λίγο αμόμη να κλάψει, να γελάσει, να ονειρευτεί και να χωρέψει για την μικρή! επανάσταση που έκανε ο λαός μας.

Ανώνυμος
2 Φεβρουαρίου 2015 στις 9:35 μ.μ.

Μπράβο σύντροφοι! Ουάου! που λέει κι ο Βαρουφάκης
Εσείς όταν θα πάρετε την εξουσία,να καταργήσετε άμεσα τη μισθωτή σκλαβιά.
(Στο videogame που παίζετε απο τον υπολογιστή)

Ανώνυμος
2 Φεβρουαρίου 2015 στις 10:50 μ.μ.

Αυτό είναι πραγματικά αισχρό γιατί θυμάμαι χαρακτηριστικά τους ΣΥΡΙΖΑΙΟΥΣ πρωτοκλασσάτους στα κανάλια να το φέρνουνε σαν παράδειγμα και απειλή εναντίων του ΚΚΕ. Λέγανε ξεκάθαρα εάν δεν μας δώσετε ανοχή είναι σαν να εμποδίζετε την αύξηση στα κακόμοιρα τα νέα τα παιδιά. Αλήτες συριζαίοι απατεώνες. Ξεφτιλισμένοι συνασπισμένοι!

Ανώνυμος
3 Φεβρουαρίου 2015 στις 1:14 μ.μ.

Οσοι ειχαν στο νου τους να κερδισουν τον τιτλο του παραμυθα η καποια παρομοια θεση στο βιβλιο Γκινες ας το ξεχασουν γιατι αυτη την
κατελαβαν και επαξια μαλιστα οι Συριζαιοι κυβερνητες Σε μια βδομαδα μεσα κατοχυρωσαν τον τιτλο του παραμυθα και απεκλεισαν ολους
τους σκληρους αντιπαλους των Δεν φαινεται ομως να τους ειπε κανενας οτι τα παραμυθια ειναι για κοιμηθουν τα παιδακια και οχι για
τουτο το λαο που εδω και πεντε χρονια απ την αγωνια για το αυριο δεν κοιματε σχεδον ποτε και κατι παραμυθαδες σαν αυτους του συρι
ζα συντομα θα τους στειλει στα αζητητα melito

Ανώνυμος
3 Φεβρουαρίου 2015 στις 4:37 μ.μ.

ξεφτιλισμενη ηγεσια τεμπεληδων γραφειοκρατων του κκε

Ανώνυμος
3 Φεβρουαρίου 2015 στις 8:55 μ.μ.

@2 Φεβρουαρίου 2015 - 9:35 μ.μ
Τι θα γίνει ρε παιδιά; Εσείς οι πασοκοσυριζαίοι λέγατε ότι απ' τα πρώτα νομοσχέδια που θα φέρνατε ήταν και τα 751 ευρώ. Δηλαδή σκέφτεστε να φέρετε τα πρώτα νομοσχέδια ως κυβέρνηση στη δευτέρα παρουσία; Δε μας τα λέγατε αυτά πασοκοσυριζαίοι.....

Ανώνυμος
3 Φεβρουαρίου 2015 στις 9:16 μ.μ.

ο άλλος (ο 4¨37) αντι να βριζει τους ψεύτες βρίζει τον εαυτό του, και που είσαι ακόμη?

Ανώνυμος
4 Φεβρουαρίου 2015 στις 2:24 μ.μ.

Και η πλάκα είναι ότι ο ανώνυμος 4.37, δεν έχει καμμία επαφή με την βάση του ΚΚΕ. Γιατί αν είχε θα ήξερε τα μηνύματα που στέλνει η βάση στη ηγεσία. ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ, ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΩΝ ΠΡΩΗΝ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΝΥΝ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΣΙΡΑΚΙΩΝ ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ. Αν αμφιβάλλει ας κάνει μία βόλτα από την βάση. Τι διάολο, εμμονή έχει πάθει με την ηγεσία, ή κάτι άλλο τον τσούζει και τον ζεματάει? Μανώλης

Ανώνυμος
4 Φεβρουαρίου 2015 στις 11:18 μ.μ.

ουάου ου..ου...(ειναι το συνθημα της επαναστασης αλλα απατσι).Τα μαθατε ε? η πρωτη μετα τις εκλογες επιχειρησιακη συμβαση προβλεπει μειωση μισθων κατα 12% , και που αλλου? στη χαλυβουργια στο βολο , ιδιοκτησιας Μανεση , αυτο βεβαι ειναι το πρωτο σταδιο απο τα 751 σταδια και μαλιστα το μεταβατικο γιατι οπως καταλαβαινετε δεν μπορουν ολα να γίνουν αμεσα και να καταργηθει ετσι στην πλακα η μισθωτη σκλαβια απο αλλο πονηρο δρομο ¨Ουάου ¨, χωρις τη δικτακτορια του προλεταριατου, οχι παιζουμε

Ανώνυμος
6 Φεβρουαρίου 2015 στις 10:18 μ.μ.

Ουάου κι ο Μπαλτάκος στο κλαμπ των φαν του σύριζα. Εμπρός για κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Τι; Τσάμπα την ψηφίσαμε την Κωνσταντοπούλου όλοι οι εταίροι;(Σύριζα, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ)

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger