Home » » 24 Ιανουαρίου 1944: Η εκτέλεση του Καλύβα από τους μαχητές της ΟΠΛΑ

24 Ιανουαρίου 1944: Η εκτέλεση του Καλύβα από τους μαχητές της ΟΠΛΑ

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015 | 4:22 μ.μ.

Πηγή: "Εκδοχή"

Στις 24 Ιανουαρίου 1944, το τιμωρό χέρι του λαού, η ηρωική Οργάνωση Προστασίας Λαϊκού Αγώνα (ΟΠΛΑ), διεκπεραίωνε μια από τις σημαντικές αποστολές της, εκτελώντας ένα από τα πιο μισητά καθάρματα της κατοχικής Ελλάδας: τον υπουργό Εργασίας και γενικό γραμματέα της διορισμένης από την κυβέρνηση των δωσιλόγων Διοίκησης της ΓΣΕΕ, Νίκο Καλύβα.

Φανατικός αντικομμουνιστής και ένα από τα κορυφαία στελέχη του μεσοπολεμικού εργατοπατερισμού, ο Καλύβας, αφού συνεργάστηκε με τη δικτατορία Μεταξά, προσέφερε κατόπιν -και πάντα με το αζημίωτο- τις υπηρεσίες του και στους φασίστες κατακτητές. Ήταν αυτός που οργάνωσε τη σύνταξη των καταλόγων με τα ονόματα δεκάδων χιλιάδων ελλήνων εργατών που προορίζονταν να αποσταλούν στη ναζιστική Γερμανία, για να δουλέψουν ως πολιτικά επιστρατευμένοι στα εργοστάσιά της. Την επιστράτευση ματαίωσαν οι μεγάλες εργατικές και λαϊκές κινητοποιήσεις του Φεβρουαρίου και Μαρτίου 1943, όταν ο λαός της Αθήνας εισέβαλε δύο φορές στο Υπουργείο Εργασίας και πυρπόλησε τα αρχεία του.

Η απόφαση για την εκτέλεση του προδότη Καλύβα πάρθηκε μετά τη σύλληψη από την Ειδική Ασφάλεια και την εκτέλεση από τους Γερμανούς, του ηγέτη του Εργατικού ΕΑΜ και μέλους της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Κώστα Λαζαρίδη. Την αποστολή ανέλαβε η ΟΠΛΑ και την έφερε σε πέρας το πρωί της 24ης Ιανουαρίου 1944, ξεβρωμίζοντας τον τόπο από το δωσιλογικό κάθαρμα και σπέρνοντας τον τρόμο στους συνεργάτες του. 
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger