Home » » Ενισχύεται ο κίνδυνος για bail-in εντός του 2015, εκτιμά η Moody's.

Ενισχύεται ο κίνδυνος για bail-in εντός του 2015, εκτιμά η Moody's.

Από askordoulakos , Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014 | 8:26 μ.μ.



του Δημήτρη Καζάκη

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι ευάλωτες το 2015, λόγω των αδύναμων μακροοικονομικών συνθηκών, σύμφωνα με τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας. "Οι Αδύναμες μακρο-οικονομικές συνθήκες θα συνεχίσουν να επηρεάζουν αρνητικά τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα το 2015 και η χαμηλή συνολική κερδοφορία των τραπεζών συνεπάγεται ότι τραπεζικός τομέας της Ευρώπης εξακολουθεί να είναι δομικά ευάλωτος," δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Moody's Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής την Δεύτερα 8/12.

Οι οργανισμοί πιστοληπτικής αξιολόγησης δήλωσαν ότι οι κινήσεις για τη μείωση της σιωπηρής υποστήριξης από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης του τραπεζικού τομέα θα αναγκάσει τους δανειστές της τράπεζας (με πρώτους τους καταθέτες) να συμμετάσχουν στην ενίσχυση. Πράγμα που θα θέσει επίσης καθοδική πίεση στις αξιολογήσεις των τραπεζών τράπεζα.

Για την Moody's, αλλά και την S&P το εργαλείο των bail-in για τη διάσωση των τραπεζών,...
είναι ήδη στην πρώτη γραμμή καθώς πολλές από τις συστημικές τράπεζες της ευρωζώνης αντιμετωπίζουν ήδη πρόβλημα επιβίωσης. Με δεδομένο το γεγονός ότι οι κρατικές ενισχύσεις δεν επαρκούν πια για τη διάσωση των τραπεζών, το 2015 - εκτιμούν οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης - θα είναι η χρονιά εφαρμογής σε ευρεία κλίματα σχεδίων bail-in.

Θυμίζουμε ότι δυο από τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά του bail-in είναι το φόρτωμα των ζημιών και των επισφαλειών της τράπεζας στους βασικούς μετόχους και τους καταθέτες. Κάτι που έχει γίνει ήδη στην Κύπρο. Οι χώρες που σύμφωνα με τους οίκους έχουν την προτεραιότητα για εφαρμογή σχεδίων bail-in είναι πρώτη η Ελλάδα, δεύτερη η Πορτογαλία, τρίτη η Ισπανία, τέταρτη η Ιταλία, πέμπτη η Γαλλία, έκτη η Ιρλανδία.


Είναι μάλλον σίγουρο ότι το ενδεχόμενο bail-in είναι ένας από τους βασικούς λόγους που το Eurogroup έδωσε την άδειά του για την διεξαγωγή εκλογών στην Ελλάδα μέσα στο επόμενο δίμηνο. Ώστε μια νέα κυβέρνηση με ανανεωμένη εντολή να φέρει στην Ελλάδα το νέο σχέδιο "διάσωσης" πού έχουν ήδη ετοιμάσει οι δανειστές.
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger