Home » , » Ο Σύριζα και η ψευδαίσθηση της κανονικότητας

Ο Σύριζα και η ψευδαίσθηση της κανονικότητας

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014 | 3:24 π.μ.

Οι παρακάτω επισημάνσεις για την πορεία του Σύριζα έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα γιατί δημοσιεύονται σε ένα έντυπο φίλα προσκείμενο στο κόμμα της Κουμουνδούρου. Στον "Δρόμο της Αριστεράς". Το κείμενο υπογράφει ο Αριστοτέλης Ζωγράφος.

Σημάδια μετατόπισης και συμβολικές κινήσεις

Η πρόσφατη συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, αδιαμφισβήτητα, εμπεριέχει έντονους συμβολισμούς. 
Κλασική περίπτωση σημιτανθρώπου ο Γ. Στουρνάρας, εκπρόσωπος των τραπεζιτών και των αγορών, με ειδικό ρόλο διαμεσολάβησης των ξένων συμφερόντων και των πολιτικών της τρόικας. 
Αντί να εξοστρακιστεί από τον πολιτικό και οικονομικό βίο, τοποθετήθηκε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας ως τοποτηρητής των μνημονιακών δυνάμεων για τα επόμενα 5 χρόνια.
Ο συμβολισμός, όμως, γίνεται πιο έντονος κυρίως με βάση το πώς είχε αντιμετωπιστεί από τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ, στο πολύ πρόσφατο παρελθόν, όταν το κόμμα της Αριστεράς προειδοποιούσε τον Α. Σαμαρά «να μην διανοηθεί» να του αναθέσει τη Διοίκηση της ΤτΕ και επί της ουσίας δεν τον αναγνώριζε.

Έτσι, το ερώτημα είναι σαφές: Πώς καταγράφεται στα μάτια της κοινωνίας η συνάντηση με τον πρώην υπουργό Οικονομικών; Τι μηνύματα στέλνει στους πολίτες η εικόνα της άνετης συζήτησης σε μια ευχάριστη ατμόσφαιρα με ένα πρόσωπο που, μέχρι χτες, έδειχνε να μην νομιμοποιείται το συγκεκριμένο αξίωμα;

Ας φύγουμε, ό μως, από την πρόσφατη συνάντηση. Γίνεται λόγος τελευταία, για προσγείωση του ΣΥΡΙΖΑ στο έδαφος του ρεαλισμού και της πραγματικότηταςΠροσγείωση που χαιρετίζεται από μεγάλο μέρος των ΜΜΕ που μέχρι πρότινος εμφάνιζαν τον ΣΥΡΙΖΑ ως δαίμονα και πηγή ανωμαλίας για τον τόπο. Είναι υπαρκτή αυτή η μετατόπιση, υπάρχουν σχετικά δείγματα γραφής; Ή πρόκειται απλά για ευσεβείς πόθους των συστημικών δυνάμεων να καταστήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ μέρος μιας ηπιότερης, αλλά κατά βάθος μνημονίακής, διαχείρισης προς όφελος του πολιτικού συστήματος και μέχρι να διαφανεί κάποια άλλη λύση;

Σημάδια της μετατόπισης έχουν διαφανεί μετά τις Ευρωεκλογές και έχουν την κωδική ονομασία «προωθητικός συμβιβασμός». Εκτιμήθηκε, δηλαδή, ότι η δυναμική του εγχειρήματος και οι εγγενείς προωθητικές δυνάμεις του δεν είναι ικανές να οδηγήσουν σε μια ριζική ανατροπή ή να πλατύνουν το δρόμο προς μια αριστερή διακυβέρνηση.Έτσι, έχει ξεκινήσει μια φιλολογία για συμβιβασμούς καί υποχωρήσεις πριν καν έρθουν οι στιγμές των αποφασιστικών αναμετρήσεων. Συμβιβασμοί με ταυτόχρονη μετατροπή των πολιτικών αιχμών σε απώτερους «στρατηγικούς στόχους».

Παρά τις εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης που «μίλησαν» στην κοινωνία και κατέγραψαν, στη συνέχεια, μια σημαντική διαφορά ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., συνεχίζεται μια πολιτική συμπεριφορά στην τροχιά του «προωθηπκού συμβιβασμού».Έτσι ως ορόσημο ορίζεται η εκλογή του Προέδρου με στόχο να συγκεντρωθούν 121 βουλευτές. Γιατί, όμως, αυτή η τακτική να πρέπει να συνοδεύεται από υποστολή των τόνων της αντιπαράθεσης προς το πολιτικό σύστημα και από γενναίο στρογγύλεμα θέσεων σε κομβικά ζητήματα; Συγκέντρωση δύναμης γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να γίνει μόνο με ένταση της αντιπαράθεσης με το σάπιο πολιτικό σύστημα και την εσωτερική διαπλοκή. Μόνο με στόχο την αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ και χωρίς να μετατραπεί σε όμηρο κανενός κέντρου. Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι η πραγματική δύναμη εκτόξευσης του ΣΥΡΙΖΑ από 4-5% σε ήταν η δέσμευσή του απέναντι στον λαό σε μια αντιμνημονιακή, ριζοσπαστική κατεύθυνση.

Μια νέα του εκτίναξη προϋποθέτει μια διπλή κίνηση: Δεσμεύσεις προς το λαό, μιλώντας τη γλώσσα της αλήθειας -αποφασιστική μάχη με τις τοπικές ολιγαρχικές ελίτ και το περίφημο τρίγωνο της αμαρτίας (πολιτικό σύστημα-τράπεζες-ΜΜΕ). Αυτή την αντιπαράθεση φοβούνται και θέλουν να αποφύγουν οι συστημικές δυνάμεις, γιατί ξέρουν ότι εκεί βρίσκεται ο αδύναμος κρίκος τους. 
Σε αυτό το πεδίο δοκιμάζουν αντοχές και αντιδράσεις.Έτσι εξηγούνται οι πρόσφατες κλήσεις στον εισαγγελέα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα του χρηματισμού βουλευτών και των σχέσεων κομμάτων και επιχειρηματικών ομίλων. Στην περίπτωση των εισαγγελικών κλήσεων, οι αντιδράσεις ήταν κατώτερες από χλιαρές.

Ποια θα είναι η αντίδραση αν η εκτροπή πάρει άλλες διαστάσεις και οι εξετάσεις γίνουν πιο δύσκολες; Η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην επαφή και έκφραση της διάχυτης κοινωνικής αγανάκτησης, στην αναζήτηση ελπίδας και οράματος. Μακριά από την εξαχρείωση, τον ευτελισμό και τη διάλυση της χώρας. Με πολιτικές ουσίας και διεξόδου που μπορούν να δώσουν ξανά ώθηση και νόημα στη λαϊκή συμμετοχή, η οποία δεν εξαντλείται απλώς τη στιγμή της ψήφου. Πέρα από την κανονικότητα που θέλουν ξανά να επιβάλουν.

Οι υπογραμίσεις δικές μας
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 3 σχόλια

Ανώνυμος
2 Νοεμβρίου 2014 στις 1:31 μ.μ.

Σωστό είναι το άρθρο, το θέμα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει επιλογές. Ή θα ενσωματωθεί πλήρως και θα κατρακυλήσει πολύ σύντομα κάτω από 3% ή θα δώσει την μάχη. Κι επειδή πιστεύω ότι εκ των πραγμάτων θα κάνει το δεύτερο, καλό είναι να το κάνει καλά, γιατί αλλιώς, αν πάει δηλαδή για την τιμή των όπλων, δεν θα προλάβει να τιμήσει ούτε το κώλο του. Οι εποχές είναι άγριες κι όσο νωρίτερα το καταλάβουν, τόσο καλύτερο γι αυτούς.

Ανώνυμος
2 Νοεμβρίου 2014 στις 7:30 μ.μ.

1:31 μ.μ Μαλλον αστειευεσαι. Χαχαχαχαχαχαχα. Εδω διαγραφουν (βλ. Ιλιον)αυτους που μιλανε για την πολιτικη που ακολουθουν θα δωσει μετα την μαχη ο ΣΥΡΙΖΑ. Χαχαχα!!!!
ΑΝΤΑΡΣΥΟΣ

Ανώνυμος
2 Νοεμβρίου 2014 στις 11:26 μ.μ.

Καλά τα γέλια αντάρσυε, αλλά κοίτα πρώτα τα δικά σου χάλια και μετά γελάς και με τα χάλια του ΣΥΡΙΖΑ. Κοίτα πρώτα να μαζέψεις τους ΣΕΚίτες που φωνάζουν για την Συριακή επανάσταση, κοίτα πρώτα να υπάρξουν στοιχειώδεις λειτουργίες και κοινός λόγος στο δικό σου κόμμα που ο καθένας λέει ό,τι του καπνίσει και μετά αμφισβητείς και τις δυνατότητες των άλλων. Εγώ δεν παρουσίασα τίποτε ως σίγουρο. Είπα ότι δεν βλέπω πως μπορεί να κάνει κάτι άλλο. Εσύ που βλέπεις γιατί είσαι ανοιχτομάτης, πες μου πως μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να ενσωματωθεί χωρίς να πάθει αυτό που έπαθαν κατά σειρά: ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ, ΔΗΜΑΡ, και τώρα πιθανότατα ΝΔ. Νομίζεις ότι αυτοί είναι βλάκες ή είχαν και άλλη επιλογή και δεν το έκαναν γιατί δεν τους ένοιαζε το μαγαζί;

Όχι λοιπόν απλά θα πάθει το ίδιο, θα εξαφανιστεί εκλογικά εγώ σου λέω. Και τώρα θέλω να μου πεις μέσα στα χαχανητά σου και μία γνώμη: Πιστεύεις ότι θα επιλέξει την εξαφάνισή του; Γιατί εντάξει να είσαι πουλημένος, πολύ απλό. Το να είσαι αυτοκτονικός με παραξενεύει, αν κατάλαβες καλά επαναστάτη μου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger