Home » , » Ανέλπιστη βοήθεια προς τη Χρυσή Αυγή από το σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα

Ανέλπιστη βοήθεια προς τη Χρυσή Αυγή από το σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014 | 9:30 μ.μ.

Πηγή: "Εφημερίδα των Συντακτών"

Πολύ πιθανό να εκπέσει η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης για τη Χρυσή Αυγή, εάν τεθεί σε ισχύ η συγκεκριμένη διάταξη του σχεδίου του νέου Ποινικού Κώδικα. Άμεσος ο κίνδυνος αποφυλάκισης των βουλευτών της.
         
Οι δικαστές, σύμφωνα με πληροφορίες, εκφράζουν έντονο προβληματισμό για τη διάταξη που εισάγει ως προϋπόθεση για να τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος η εγκληματική οργάνωση, τον προσπορισμό οικονομικού οφέλους.

Αυτό θα σημάνει την μετατροπή σε πλημμέλημα της κατηγορίας για κακουργηματική συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που αντιμετωπίζουν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής για τους οποίους, όμως, η ανάκριση δεν έβγαλε οικονομικό όφελος εξαιτίας της δραστηριότητας τους.

Με τον τρόπο αυτό ανοίγει ο δρόμος της αποφυλάκισης τους.

Βασική προϋπόθεση, βέβαια, είναι να εγκριθεί από την πολιτική ηγεσία η επίμαχη διάταξη που προτείνει η επιστημονική επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης, υπό τον επίτιμο αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Μαρκή.

Η επίμαχη διάταξη

Στο νέο Ποινικό Κώδικα εισάγεται σε σχετική διάταξη στον χαρακτηρισμό της εγκληματικής οργάνωσης ως προϋπόθεση και ο προσπορισμός οικονομικού οφέλους. Η διατύπωση της διάταξης έχει ενδιαφέρον:

«Όποιος συγκροτεί ή εντάσσεται ως μέλος σε δομημένη και με διαρκή εγκληματική δράση ομάδα τριών ή περισσοτέρων προσώπων, που επιδιώκει την τέλεση περισσοτέρων κακουργημάτων για προσπορισμό οικονομικού οφέλους τιμωρείται με κάθειρξη ως δέκα έτη και χρηματική ποινή. Η μη διάπραξη οποιουδήποτε από τα σχεδιαζόμενα εγκλήματα συνεπάγεται την επιβολή μειωμένης ποινής» ( φυλάκισης από έξι μήνες ως πέντε χρόνια)ν.
Η διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης βεβαίως που αποδίδεται ως κατηγορία στην ηγεσία της Χ.Α. εξακολουθεί να αποτελεί επιβαρυντική περίσταση.


Η «Εφ.Συν» ζήτησε πριν από τρεις μέρες από τον επίτιμο αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου Βασίλη Μαρκή αλλά και από τον καθηγητή Νίκο Παρασκευόπουλο έναν μικρό σχολιασμό των προτεινόμενων αλλαγών.

Διαβάστε τις συνεντεύξεις εδώ
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 5 σχόλια

Ανώνυμος
28 Αυγούστου 2014 στις 10:03 μ.μ.

Ως νομικός σου λέω ότι και δίχως να θεσπιστεί η νέα, ύποπτη διάταξη δεν στοιχειοθετείται στο Δικαστήριο η κατηγορία για "διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση" για τους χρυσαυγίτες. Ο λόγος είναι ότι σκόπιμα δεν έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα τα οπλοστάσια των φασιστών, οι διασυνδέσεις με τον κρατικό μηχανισμό, και κυρίως, η χρηματοδότησή τους από εφοπλιστές, τραπεζίτες και εκκλησία ώστε να κάνουν πανάκριβες προεκλογικές εκστρατείες, συσσίτια μίσους "μόνο για Έλληνες", τοκογλυφίες για λογαριασμό ιεραρχών όπως στη Θεσσαλονίκη, εκβιασμούς, μαστρωπείες, συμβόλαια θανάτου, παράνομο εμπόριο κλπ. Δίχως αυτά ούτως ή άλλως δεν στεκόταν η κατηγορία για εγκληματική οργάνωση, δεν υπήρχε ανάγκη να θεσπιστεί καινούρια διάταξη, απλώς τώρα υπάρχει και το νομικό άλλοθι ώστε να μην παραπεμφθούν καν για αυτήν την κατηγορία και τυχόν γίνει καμία "στραβοτιμονιά" στη δίκη.

Ανώνυμος
29 Αυγούστου 2014 στις 1:42 π.μ.

β μαρκης, ε κουτζαμανη εισαγγελεις στην δικη της 17Ν, η ανελιξη αναμενομενη (ο λαμπρου; κανεις δεν ανελαβε την ευθυνη να τον προαγαγει;), συμπατριωτες, οπως και με τον υπουργο, που δεν εχει βεβαια παντα καποια σημασια. Γιαννης

29 Αυγούστου 2014 στις 10:04 π.μ.

ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΔΙΚΕΣ ΓΙΑ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ

Κάποια δημοσιεύματα προκαλούν αηδία. Κι ένα από αυτά είναι δημοσίευμα της ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, μέσα από το οποίο επιχειρείται να εμφανιστεί ως "ευεργέτημα" για τη ΧΡΥΗ ΑΥΓΗ το έκτρωμα του φασιστικού ποινικού κώδικα που σχεδιάζουν...

του Κ. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
http://ellinikoforoum.blogspot.gr/2014/08/blog-post_657.html

Η διάψευση όμως αυτών των προσδοκιών θα έρθει. Θα έρθει από την ίδια τη ζωή. Και θα είναι αμείλικτη. Και αυτή η διάψευση θα επιβεβαιώσει ουσιαστικά τρία πράγματα:

Ο νέος ποινικός κώδικας, είναι φασιστικής έμπνευσης και κοπής, και ως τέτοιος δε θα κληθεί να προστατεύσει το Σύνταγμα αλλά να οχυρώσει με υπερεξουσίες τους πρωταγωνιστές της κατάλυσής του.

Τα στελέχη της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ θα δικαστούν. Και θα δικαστούν για εσχάτη προδοσία. Μέσα από αυτή τη δίκη τα ανδρείκελα της συγκυβέρνησης, δε θα καταδείξουν βεβαίως την αποφασιστική τους καταδίκη στο νεοναζισμό (άλλωστε νεοναζί υπάρχουν στους ίδιους τους κόλπους της συγκυβέρνησης). Αλλά θα επιχειρήσουν να νομιμοποιήσουν την εθνικά εγκληματική πολιτική που εφάρμοσαν, και οι χορογράφοι θα επιχειρήσουν να στείλουν ένα ηχηρότατο μήνυμα στην κοινωνία προκειμένου να κάμψουν κάθε ιδέα αντίστασης πέναντι στα μελλούμενα. Και για να πετύχουν τα παραπάνω, δε θα διστάσουν να... θυσιάσουν την ηγεσία του νεοναζιστικού εκτρώματος που οι ίδιοι δημιούργησαν, προς καθολικό παραδειγματισμό όλων

Ο νέος ποινικός κώδικας από κοινού με το αντιρατσιστικό έκτρωμα, θα αποτελέσουν τη ναυαρχίδα του καθολικού θεσμικού εκφασισμού και...

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ>>> http://ellinikoforoum.blogspot.gr/2014/08/blog-post_657.html

Ανώνυμος
29 Αυγούστου 2014 στις 11:32 μ.μ.

Εχουν οφελος απο την χρυση αυγη.
Ενας εικονιζομενος πουλουσε ρουχα και οικονομουσε.
Και ποσα αλλα που κανανε ολοι αυτοι.
Ειναι μεγαλη πατατα να γραφετε στην εφσυν οτι δεν ειχαν οικονομικο οφελος.
Αν δεν ειχαν οικονομικο οφελος τοσοι χαφιεδες τοτε ποιοι ειχαν;
Τι δουλεια εκαναν τα αρχηγικα στελεχη της;
Μια κοτσανα γραφτηκε καπου και την αναπαρηγαγαν τοσοι.
Αυτα τα χερια ειναι καθαρα δεν εκλεψαν ειπε ο ψευτης καποτε.
Τις αποκαλυψεις Κουσουμβρη για τα προεκλογικα φυλλαδια και τις δωρεες τις ξεχασαν καποιοι.
Το αρθρο παραπανω και η αναπαραγωγη απιθανων πραγματων με μιμητικο χαρακτηρα
εξωραιζει την κωλοοργανωση αυτη.
Θα παρακαλουσα να ειστε ολοι πιο προσεκτικοι.
Η εφσυν να προσεχει τι γραφει.
Και αλλη φορα πχ εγραφαν οτι δεν θα γινει η πορεια για την Μερκελ επειδη ετσι ακουσαν.

Ανώνυμος
30 Αυγούστου 2014 στις 2:55 π.μ.

Mην ξεχναμε και τα σχεδον δουλεμπορικα-εργατικα γραφεια που ειχε η χρυση αυγη με προσφορες
εργαζομενων.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger