Home » , » Παραπληροφορεί η "ομάδα αλήθειας" του Μουρούτη - Τι κρύβεται πίσω από την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Παραπληροφορεί η "ομάδα αλήθειας" του Μουρούτη - Τι κρύβεται πίσω από την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014 | 9:24 μ.μ.

Ξαναχτύπησε –πιθανόν η «ομάδα αλήθειας» του Μουρούτη - η Ν.Δ και με non paper –που φέρνει στην δημοσιότητα η ιστοσελίδα της εφημερίδας των Συντακτών- προσπαθεί να «εξοπλίσει με επιχειρήματα» τα στελέχη της,  –μετά τις αλλεπάλληλες γελοιοποιήσεις που είχαν σε τηλεοπτικές παρουσίες- στο θέμα του ξεπουλήματος μέρους της ΔΕΗ.

Με παραπληροφόρηση και προσπαθώντας να παρουσιάσει το μαύρο-άσπρο το επικοινωνιακό επιτελείο της Ν.Δ επιδίδεται σε εξώφθαλμα ψέματα να απαξιώσει με συκοφαντικό τρόπο ή με χάλκευση στοιχείων,  τα επιχειρήματα όσων αντιδρούν των αντιπάλων της

Αν και έχουμε αναφερθεί, αρκετές φορές, για το νέο έγκλημα με την ιστορία της «μικρής ΔΕΗ» που ετοιμάζει η κυβέρνηση, παραθέτουμε και το εύστοχο άρθρο  του Μάκη Ντόβολου στην ιστοσελίδα .hitandrun

Τι κρύβεται πίσω από την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Tα στοιχεία δείχνουν πως η πολιτική «απορρύθμισης» που εφαρμόστηκε σε όλη την Ε.Ε., είχε τα αντίθετα αποτελέσματα- Ειδικότερα την περίοδο 2000-2007 είχαμε αύξηση των τιμολογίων κατά 71% στη Σουηδία, κατά 84% στην Ιρλανδία, κατά 63% στη Δανία και κατά 36% στη Φιλανδία.

 Στο πλέον κρίσιμο στάδιο βρίσκεται η υλοποίηση του σχεδίου ιδιωτικοποίησης της παραγωγής και διάθεσης ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας, με πρωταγωνιστές τη διεφθαρμένη δικομματική κυβέρνηση, τα παρασιτικά ιδιωτικά συμφέροντα και, βέβαια, τα πιστά σκυλιά των πτωχευμένων μέσων μαζικής προπαγάνδας.

Ήδη έχει κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ», ενώ έχει προηγηθεί η ψήφιση του νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση της στρατηγικότερης υποδομής της χώρας, των Δικτύων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), που αφορά μια τεράστια Δημόσια Περιουσία, με τρέχουσα εμπορική αξία 8 δις. ευρώ. Ο σχετικός διαγωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη και ήδη έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους 4 επιχειρηματικά σχήματα.

Η επιλογή ιδιωτικοποίησης ΑΔΜΗΕ και του 30% του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ- μαζί θα «πουληθεί» και το 30% των πελατών της ΔΕΗ δηλαδή περίπου 2 εκατομμύρια καταναλωτές οι συμβάσεις των οποίων μεταβιβάζονται χωρίς τη συγκατάθεση των ίδιων προς δόξα της ελευθερίας επιλογής και του ανταγωνισμού «αλά ελληνικά»- εντάσσεται στην στρατηγική ολοκληρωτικής παράδοσης του δημόσιου αγαθού της ηλεκτρικής ενέργειας σε συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα (Μυτιληναίος, Λάτσης, Κοπελούζος, Βαρδινογιάννης, Περιστέρης), τα οποία έχουν ήδη διεισδύσει στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με τρελά -επιδοτούμενα από όλους εμάς- κέρδη.

Το βασικό επιχείρημα που ακούμε τις τελευταίες ημέρες από τα κυβερνητικά παπαγαλάκια και τους πληρωμένους γραφιάδες της διαπλοκής είναι πως η πώληση της «μικρής ΔΕΗ» θα εντείνει τον ανταγωνισμό και άρα θα επωφεληθεί ο καταναλωτής μέσω των χαμηλότερων τιμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Όμως τα στοιχεία δείχνουν πως η πολιτική «απορρύθμισης» που εφαρμόστηκε σε όλη την Ε.Ε., είχε τα αντίθετα αποτελέσματα. Ειδικότερα την περίοδο 2000-2007 είχαμε αύξηση των τιμολογίων κατά 71% στη Σουηδία, κατά 84% στην Ιρλανδία, κατά 63% στη Δανία και κατά 36% στη Φιλανδία.

Και στην Ελλάδα η θεσμοθέτηση και εφαρμογή της «απελευθέρωσης» της εσωτερικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας είχε δυσμενείς κοινωνικές επιπτώσεις. Ειδικότερα την περίοδο 2000-2013 σημειώθηκαν ανατιμήσεις της τάξης του 102% στα νοικοκυριά και του 76,3% στην βιομηχανία καθώς φαίνεται ότι βρήκε ανοικτά αυτιά το μόνιμο επιχείρημα των ιδιωτικών συμφερόντων, ότι δηλαδή τα φθηνά τιμολόγια ήταν σοβαρό αντικίνητρο για την είσοδο τους στην λιανική αγορά ηλεκτρισμού.

Οι προβλέψεις για την πορεία της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, στο νέο ιδιωτικοποιημένο περιβάλλον, είναι εξαιρετικά δυσοίωνες. Από την μία οι ιδιώτες αποκλείεται να πουλάνε ρεύμα χωρίς σοβαρό περιθώριο κέρδους, με ότι σημαίνει αυτό για τα τιμολόγια. Από την άλλη, η προωθούμενη νέα διάσπαση της ΔΕΗ θα αυξήσει παραπέρα το κόστος παραγωγής για τη δημόσια επιχείρηση, λόγω του μείγματος καυσίμου και την ηλικίας των εργοστασίων που θα της απομένουν, το οποίο αναμένεται να μετακυλιστεί στην πελατεία της.

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger