Home » , » Πεδίο μάχης η Κων/πολη και πολλές άλλες πόλεις

Πεδίο μάχης η Κων/πολη και πολλές άλλες πόλεις

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Παρασκευή 2 Μαΐου 2014 | 1:24 π.μ.

Του Σεϊτ Αλντογκάν

Τελικά η αντίδραση και το μίσος των εργατών και εργαζομένων, των ανέργων, τω φτωχών στρωμάτων ενάντια στην εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική, εκφράστηκε με τις αντιδράσεις των λαϊκών στρωμάτων στην επέτιο της εργατικής Πρωτομαγιά σε όλες τις πόλεις της Τουρκίας και του Κουρδιστάν.

Η κυβέρνηση του Ερντογάν επειδή είχε καεί απ' το γάλα προτίμησε να φυσήξει το γιαούρτι. Φοβόταν ότι μπορεί να επαναλφθεί η αντίσταση του πάρκου Γκεζί. Εδώ και μέρες η κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι το κράτος δεν θα επιτρέψει τις παρανομίες των "παράνομων" και θα πάρει οποιαδήποτε μέτρα. Επειδή το πάρκο Γκεζί που βρίσκεται στην πλατεία Ταξίμ είχε έναν συμβολικό χαρακτήρα και για το κίνημα αλλά και για την κυβέρνηση, το καθεστώς επέμενε ότι δεν θα επιτρέψει στην πλατεία Ταξίμ τη συγκέντρωση για τη 1η Μάη.
Απ' την άλλη μεριά οι Συνομοσπονδίες εργατικών συνδικάτων το DISK και η Συνομοσπονδία δημοσίων υπαλλήλων KESK και αριστερές οργανώσεις αλλά και δημοκρατικοί φορείς επέμεναν ότι πάση θυσία θα πάνε στο Ταξίμ.

Η αστυνομία απ' την προηγούμενη βδομάδα ξεκίνησε την κρατική τρομοκρατία, πραγματοποιούσε πρόβες με αύρες και εκατοντάδες αστυνομικοί για επίδειξη δύναμης.
Προχτές η αστυνομία ανακοίνωσε ότι δεν θα λειτουργήσουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που συνδέονται με την ανατολική πλευρά της Κων/πολης αλλά και τα τρένα, μετρό κ.λπ.

Όμως παρόλη την κρατική τρομοκρατία χτες εκατοντάδες χιλιάδες κόσμος μαζεύτηκε απ' την πλατεία Ταξίμ και τις γύρω περιοχές. Όσοι δεν μπορούσαν να φτάσουν λόγω των μέσων μαζικής μεταφοράς πραγματοποίησαν διαδηλώσεις στις περιοχές που βρίσκονταν. Με λίγα λόγια η Κων/πολη ήταν παντού Ταξίμ, παντού αντίσταση.

Η αστυνομία απ' τις πρώτες πρωινές ώρες, χτες, προχώρησε σε προσαγωγές και έβαλε φράχτες σχεδόν σε κάθε δρόμο και στενό που οδηγούσε στην πλατεία Ταξίμ. Όμως ούτε οι 40.000 αστυνομικοί, ούτε τα εκατοντάδες οχήματα στα οποία υπήρχαν οχήματα αύρες τύπου σκορπιού δεν μπόρεσαν να εμποδίσουν τη σθεναρή αντίσταση των διαδηλωτών που συνεχίστηκε μέχρι αργά το βράδυ.
Οι διαδηλωτές λόγω της έντασης που είχε δημιουργηθεί ήταν προετοιμασμένοι για σύγκρουση. Χιλιάδες διαδηλωτές φορούσαν μάσκα και με οποιοδήποτε μέσον αντιστάθηκαν ενάντια στις αστυνομικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με το ιατρικό σωματείο της Κων/πολης τουλάχιστον 150 διαδηλωτές τραυματίστηκαν και οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο απ' τους οποίους 30 ακόμα νοσηλεύονται με κατάγματα.
Ο νομάρχης της Κων/πολης ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των τραυματισμένων αστυνομικών είναι 19. Για τις συλλήψεις ο αριθμός είναι αδιευκρίνιστος.

Επίσης μεγάλες συγκρούσεις σημειώθηκαν στην Άγκυρα, Άδανα, και στην κουρδική πόλη Άγκρι.
Η κυβέρνηση ήθελε να κάνει επίδειξη δύναμης ενάντια στο κίνημα. Όμως το κίνημα απέδειξε τη δύναμή του ενάντια στο καθεστώς της Άγκυρας. 'Ενα μεγάλο μάθημα.
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger