Home » , » Το ΚΚΕ έχει εκφυλιστεί σε μιαν ηττοπαθή πολιτική

Το ΚΚΕ έχει εκφυλιστεί σε μιαν ηττοπαθή πολιτική

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Κυριακή 11 Μαΐου 2014 | 6:52 μ.μ.

Του Δημήτρη Γρηγορόπουλου – «Πριν»

ΒΕΡΜΠΑΛΙΣΜΟΣ ΕΚ … ΠΕΡΙΣΣΟΥ
Το ΚΚΕ δεν έχει αντιΕΕ πρόταση
Αναπόδραστη ηλιτότητα μέχρι το σοσιαλισμό.

Κατά την πάγια τακτική τους τα συστημικά κόμματα στις επικείμενες εκλογές προβάλλουν εκβιαστικά διλήμματα. Δυστυχώς, την αστική σκέψη υιοθετεί και η καθεστωτική Αριστερά: Μέρκελ ή Ελλάδα (ΣΥΡΙΖΑ) – μόνο η ψήφος στο ΚΚΕ είναι αντιΕΕ ψήφος.

Ο πολιτικός βερμπαλισμός του ΚΚΕ είναι διαμετρικά αναντίστοιχος με την πραγματικότητα. Η αντιΕΕ θέση του ΚΚΕ δεν έχει άμεσο τακτικό χαρακτήρα. Έχει χαρακτήρα στρατηγικό. Συνδέει την αποδέσμευση απ” την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση με τη λαϊκή εξουσία και τη λαϊκή οικονομία, δηλαδή με τον κατά ΚΚΕ σοσιαλισμό.

Πρώτον: Είναι γεγονός ότι η αποδέσμευση απ” την EE, όπως και άλλοι αντισυστημικοί στόχοι, μπορεί να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του σοσιαλισμού. Είναι στόχος όμως που, παρά τον προωθημένο χαρακτήρα του, δεν προϋποθέτει υποχρεωτικά ανατροπή του συστήματος για να γίνει. Απεναντίας, η υλοποίησή του είναι δυνατή στο έδαφος του καπιταλισμού. Αποτελεί βασικό μεταβατικό στόχο για τη γεφύρωση του καπιταλιστικού παρόντος με το σοσιαλιστικό μέλλον. Μάλιστα, το ΚΚΕ χλευάζει την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το NAΡ διότι θέτουν την έξοδο απ” την EE και το ευρώ ως τακτικό μεταβατικό στόχο και δεν τον παραπέμπουν σης ελληνικές καλένδες του σοσιαλισμού.  
Θεωρεί ότι η αποδέσμευση απ” την EE με εξουσία των μονοπωλίων είναι ουτοπική ή και επικίνδυνη και οδηγεί στη δορυφοροποίηση σε μια ρεφορμιστική πολιτική.

Δεύτερο: Σης ευρωεκλογές ανα-μετρώνται πολιτικές προτάσεις με επίδικο την κρίση και την αντιμετώπισή της. Βάθρο μιας αριστερής πρότασης εξόδου απ” την κρίση είναι υποχρεωτικά η αποδέσμευση απ” την ΕυρωπάϊκήΈνωση και το ευρώ. Γιατί παράγοντας της κρίσης και της παράτασής της (διαρκές Μνημόνιο) είναι η ανισόμετρη και «νεοαποικιακή» πρόσδεση της χώρας μας στην EE. Το ΚΚΕ όμως έχει εκφυλιστεί σε μιαν ηττοπαθή πολιτική. Αρκείται σε αμυντικούς οικονομικούς αγώνες άμβλυνσης των συνεπειών της κρίσης. Δεν αρθρώνει αριστερή πρόταση εξόδου απ” την κρίση και τη συνακόλουθη μ” αυτήν έξοδο απ” την EE. Επομένως μέχρι την έλευση του σοσιαλισμού οι πολίτες θα υφίστανται τα δεινά της μόνιμης λιτότητας.

Τρίτον: Η κατά ΚΚΕ σχέση EE – σοσιαλισμού βάζει το κεφάλι στα πόδια. Το ΚΚΕ αρκείται σε αγώνες χαμηλής έντασης και ευελπιστεί ότι μ” αυτούς θα εξασφαλίσει τους υποκειμενικούς όρους του σοσιαλισμού. Απεναντίας, το αντικαπιταλισπκό μεταβατικό πρόγραμμα με τους προωθημένους στόχους και την οξυμμένη ταξική πάλη που συνεπάγεται είναι πιο πρόσφορο για την ανάπτυξη αγωνιστικής συνείδησης.

Τέταρτο: Συνήθως το ΚΚΕ διαπράττει λαθροχειρία. Διακηρύσσει ότι στόχος του είναι η έξοδος απ” την EE, η διαγραφή του χρέους κ.ο.κ. χωρίς όμως να διευκρινίζει ότι τον παραπέμπει σης… σοσιαλιστικές καλένδες. Καλλιεργεί έτσι τη σφαλερή εντύπωση ότι θεωρεί την έξοδο άμεσο στόχο.
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 57 σχόλια

Ανώνυμος
11 Μαΐου 2014 στις 7:12 μ.μ.

Το ΚΚΕ βάζει το κάρο μπροστά απο το άλογο,με αποτέλεσμα το άλογο να ξελιγώνεται στα γέλια.Περισσότερο και απο το μωρό του βίντεο!!.
Μην μασάτε με το ΚΚΕ.Δεν επιζητεί καμμιά έξοδο απο την Ε.Ε.και την ευρωζώνη.Κουφια λόγια του αέρα που δεν τα πιστεύουν ούτε οι ίδιοι.
Αυτό που επιδιώκει είναι να παραμένει η κατάσταση ως έχει,και στις εκλογές να τσιμπάει ψηφαλάκια για να αυξάνεται η επιχορήγηση σε Ελλάδα και Ευρώπη.Α! και να στήνει καπιταλιστικές επιχειρήσεις που όταν δεν φέρνουν κέρδη,να τις πουλάει σε οφφσορ.
Γιατί αν περιμένουμε να φέρει το ΚΚΕ τον σοσιαλισμό αλά κάρτ για να αποχωρήσουμε απο την Ε.Ε,φέξε μου και γλίστρησα.

Ανώνυμος
11 Μαΐου 2014 στις 7:36 μ.μ.

Ρε παιδιά τί αρλούμπες γράφει αυτός ο Πριν - Γρηγορόπουλος; Δεν υπάρχει κανείς να του πει ότι "το μεταβατικό πρόγραμμα" που ευαγγελίζεται για έξοδο από ΕΕ και ευρώ με τα μονοπώλια στην εξουσία είναι ουτοπία; Για τη "Δευτέρα Παρουσία" μας μιλάει; Ποιά κοινωνική συμμαχία και ιδίως ποιά πολιτική συμμαχία (που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση) θα το κάνει αυτό; Εκθέσεις ιδεών γράφετε; Ρε εκεί στο ΠΡΙΝ κόψτε τα ληγμένα, έχουμε περάσει σε άλλο στάδιο του καπιταλισμού, τώρα ή τους ανατρέπεις συνολικά και τους στέλνεις στα αζήτητα της ιστορίας ή θα σε "τελειώσουν" προτού καν το σκεφτείς.

Ανώνυμος
11 Μαΐου 2014 στις 8:58 μ.μ.

ΠΡΙΝ. Αντίπαλος τη ολιγαρχίας είναι μόνο το Κ.Κ.Ε......Αριστερό Χαρούμενα η Χ.Α Σας ευχάριστη για την ανοχή τον ταγμάτων εφόδου στης πλατειες . και για την ευγενική προσφορά σάς στο δήμο Αθήνας..
Υ.Σ Τα ευρό που τα βρίσκετε χωρίς αναγνώστες;;;

Σωτηρης
11 Μαΐου 2014 στις 9:25 μ.μ.

Σοσιαλδημοκρατη μουυυυ... Βγες απο την ντουλαπα σου. Ραψε κουστουμακι για συμβουλος υπουργου της αριστερας. Οτι πρεπει εισαι, για να λες οτι εισαι καπατσος τακτικιστης και γνησιος επαναστατης συναμα με το υπουργλικι και το Χρηματηστηριο ΑΝΕΓΓΙΧΤΑ (αυτο εινα το point βλακακο σοσιαλδημοκρατη μου).

Υ.Γ. ηττοπαθεια ειναι να λεει καποιος οτι το να ζητας τωρα σοσιαλισμο ειναι σοσιαλιστικες καλενδες, γκεγκε σοσιαλδημοκρατη; Ντε φακτο εισαι με τον καπιταλισμο παρα τις κορωνες. ΕΣΕΙΣ ΕΙΣΤΕ ΤΟ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΗΤΤΟΠΑΘΕΙΣ. Ε Σ Ε Ι Σ!

Ανώνυμος
11 Μαΐου 2014 στις 10:14 μ.μ.

Οι οπορτουνιστές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχουν πρόβλημα αντίληψης, το "Πριν" είναι πραγματικά χιουμοριστική φυλλάδα παρά την επιθυμία (φαντάζομαι) των συντακτών του.
Το ΚΚΕ λέει πως απλά με έξοδο από την ΕΕ δεν κάνεις τίποτα, οι οπορτουνιστές δεν μπορούν να το καταλάβουν, αντίθετα το ερμηνεύουν όπως τους κατέβει και παράγουν γέλιο.
Λες και δεν μας φτάνει το νέο ΠΑΣΟΚ τώρα έχουμε και τον νέο ΣΥΡΙΖΑ, πιο γραφικό και πιο ασόβαρο από ποτέ!
ΠΑΣΟΚ-ΠΑΡΙΖΑ-ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΤΑΡΙΖΑ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ το σχήμα του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας-οπορτουνισμού.

Ανώνυμος
11 Μαΐου 2014 στις 10:19 μ.μ.

Τρικυμία εν κρανίω? Μπα, απλά, αντικομμουνισμός μέχρις εσχάτων και αντικκουε επίθεση, χέρι-χέρι με τον Καρατζαφέρη. Οτι έκανε και ο Πάγκαλος το 2009, πάλι μαζί με τον Καρατζαφέρη. Γιατί λοιπόν να διαφέρει το καινούργιο περιτύλιγμα του πασόκ?
Δεν πειράζει παιδιά, τον δρόμο σας εσείς, με τα στάδιά σας, τα σκαλοπάτια σας, τους "υγιείς" επιχειρηματίες σας, τους αριστερούς Ολάντ σας και τον "σοσιαλιστή"Ομπάμα σας, που θα φέρετε τον σοσιαλισμό σε δυό τρείς παρουσίες και βάλε, και εμείς με το σφυροδρέπανό μας, το επαναστατικό μας πρόγραμμα, για την επαναστατική ανατροπή του καπιταλισμού σας, και την λαική εργατική εξουσία.
Πολύ πόνος σας έπιασε τώρα τελευταία με το ΚΚΕ. Ετσι κι αλλιώς, ΚΚΕ δεν είστε. Οπότε γιατί ασχολείστε καθημερινά μαζί του? Τί είναι αυτό που σας τρομάζει και προσπαθείτε να το ξορκίσετε? Ρητορικό το ερώτημά μου.Μανώλης

Ανώνυμος
11 Μαΐου 2014 στις 10:43 μ.μ.

Και γιατι το "μεταβατικό πρόγραμμα" της ΑΝΤΑΡΣΥΑ να είναι λιγότερο επικίνδυνο σε σχέση με την αμεση αλλαγη που προτεινει το ΚΚΕ; Υπάρχουν ιστορικά παραδείγματα είτε ολίσθησης προς σοσιαλδημοκρατία (μεταπολεμική Ευρώπη) είτε σε εμπόδια μεσα στο αστικό κράτος και τελικά απόλυτη καταστροφή (Αλλιέντε).

Ανώνυμος
12 Μαΐου 2014 στις 9:32 π.μ.

Προσέχτε απαντήσεις από άτομα που μετά παραπονιούνται και για το....επίπεδο της αντιπαράθεσης:
-Ο ένας "κόψτε τα ληγμένα"
-Ο άλλος "που βρίσκετε τα ευρώ"
-Ο τρίτος "Ράψε κουστουμάκι"
-Ο τέταρτος "Το Πριν είναι χιουμοριστική φυλλάδα"

Ποιοί μιλάνε τώρα, για να δούμε.
Μιλάνε αυτοί που
-Χαριεντιζόντουσαν με το Γκορμπατσώφ (http://aristeroblog.gr/sites/default/files/papariga-gkormpi.jpg), χωρίς να λένε ούτε λέξη φυσικά αμφισβήτησης
-Αυτοί που δεν έβγαλαν ΛΕΞΗ όταν το κόμμα υπέγραφε για ανταγωνιστικότητες και Ευρωπαϊκές προοπτικές εδώ: http://tiny.cc/a0fqfx
-Αυτοί που δεν έκαναν ΚΙΧ για την συγκυβέρνηση ΝΔ-ΚΚΕ
-Αυτοί που δεν βρήκαν ΜΙΑ λέξη να πουν όταν η ΚΝΕ διαλυόταν από την εν λόγω συγκυβέρνηση.

Πότε πρωτομίλησαν όλοι αυτοί οι...."αγωνιστές" που σήμερα βγάζουν μια γλώσσα μέχρι το πάτωμα;
Όταν τους είπε η μετέπειτα ηγεσία του ΣΥΝ: "Ρε παιδιά δεν αλλάζουμε και το όνομα;"
Εκεί τους έπιασε "ιερό μένος"!!
Απαπα....θ' αλλάξουμε το όνομα; Αυτό ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ! Το γραφείο μου είναι στο δεύτερο όροφο του Περισσού κι εκεί θα μείνει οπορτουνιστή Δραγασάκη. Δεν θα μου φέρεις εσύ το Φιλίνη να θρονιαστεί στο γραφειάκι μου που το έχω από την εποχή της ΚΝΕ χαραγμένο με εφηβικές καρδούλες και σφυροδρεπανάκια!
Κι εκεί λοιπόν Δόθηκε επιτέλους η Μάχη των Μαχών!
Πάνε να διαλύσουν το κόμμα, βοήθεια!!!
Ποιό κόμμα ρε παιδιά; Αυτό που λέει για παραγωγικότητες ανταγωνιστικότητες και συγκυβερνά με το Μητσοτάκη; Ναι, ναι...αυτό! Δεν θα μας κλείσουν το μαγαζί! Εξέγερση! Επανάστασις! Λαέ μη λυγίζεις!!! Τα γραφεία είναι ΔΙΚΑ ΜΑΣ, δεν θα μας τα πάρει το Εσωτερικό!!!!

Κι έγινε Μάχη Μεγάλη.
Κι έφυγαν οι Οπορτουνιστές.
Κι έμειναν οι Γραφειοκράτες.
Και άλλαξαν οι απόψεις.
Και είπεν ο Μαΐλης την Πρώτη μέρα: Αποθανέτω το κοινό πόρισμα ΚΚΕ-ΕΑΡ (και απέθανε έτσι απλά όπως ήρθε)
Και είπεν ο Μαΐλης την Δεύτερη μέρα: Γεννηθήτω ο Διοικητής Στάλιν (ο πολιτικός Στάλιν δεν του πολυάρεσε)
Και είπεν ο Μαΐλης την Τρίτη μέρα: Γεννηθήτω η Ιμπεριαλιστική Πυραμίδα (και εγένετο μία πυραμίς ψηλότερη του Χέοπος)
Και είπεν ο Μαΐλης την Τέταρτη Μέρα: Γεννηθήτω η Παγκόσμια Επανάσταση με Εξοδο από την ΕΕ (και εγένετο το Χάος στο μυαλό των κνιτών)
Και είπεν ο Μαΐλης την Πέμπτη μέρα: Γεννηθήτω εκ του Μηδενός Υπεράκτια Εταιρία με έδρα τις Παρθένες Νήσους (και εσώθη το Κόμμα από την οικονομική καταστροφή)
Και είπεν ο Μαΐλης την Έκτη μέρα: Έχουμε πενθήμερο, θα Ξεκουραστώ ΔΥΟ μέρες.
Την εβδόμην απλά εξεκουράσθη στο παρεκκλήσι του Αγίου Γραφειοκράτη του Ρεβιζιονιστή υπό τους Ψαλμούς αγγέλων όπως ο Μανουήλ, Κωλοκοτρονήλ, ΠΑΝηλ.

Η Ρομφαία όμως του Αρχάγγελου Γοντικήλ είναι έτοιμη για άλλη μια φορά να Σκίσει στα δύο την Γη, χωρίζοντας τους εργαζομένους σε Πιστούς και Απίστους. Σε αυτούς που κάποτε θα βρουν την Λύτρωση στην Επανάσταση ΜΕ έξοδο από την ΕΕ και σε αυτούς που θα βράζουν για πάντα στα Καζάνια του Τσίπρα και του Χάγιου. Καλό βόλι Αρχάγγελε, ελπίζουμε κάποτε να καταφέρεις να εξοντώσεις πλήρως αυτούς τους ενοχλητικούς λαούς που κυλιούνται μέσα στην οπορτουνιστική Αμαρτία και το μικροαστικό Βολονταρισμό.

Ανώνυμος
12 Μαΐου 2014 στις 10:13 π.μ.

παντως μεχρι στιγμης το ΝΑΡ δεν στηριξε καποια κυβερνηση, ετσι για να μην ξεχνιομαστε, μαλλον στο ΝΑΡ ειναι αυτοι που επελεξαν το δρομο της ρηξης. Οσο για το μεταβατικο προγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ η πιο ουσιαστικη διαφορα μας ειναι οτι εμεις εχουμε εμπιστοσυνη στο λαο να ορθωσει αναστημα και σε ενα νεο εργατικο κινημα. Καλημερα και καλη βδομαδα.

Ανώνυμος
12 Μαΐου 2014 στις 12:18 μ.μ.

Μαλιστα με βαση τα σχολια διαφορων σ. απο το ΚΚΕ εδω μεσα προκυπτει οτι πια ουτε το εξοδος απο την ΕΕ ειναι ικανή αλλα όχι αναγκαία συνθηκη ... αποφασίστε. Καθε φορά όλο και μετατοπίζεται το κεντρο της συνθηματολογιας...

Ανώνυμος
12 Μαΐου 2014 στις 2:25 μ.μ.

@Ανώνυμο 9.32
Εσύ που μάλλον φημίζεσαι, για το επίπεδο αντιπαράθεσης, μετά από τα αναθέματα προς το ΚΚΕ, που θα τα ζήλευε και ένας ακροδεξιός, δεν γράφεις και ένα κατεβατό, σαν αυτό που αφιέρωσες για το ΚΚΕ, και για το πρόγραμμα του σύριζα? π.χ. Ποιά η θέση του σύριζα για την ΕΕ? Γιατί έχεις δίκιο, πρέπει να ανεβάσουμε λίγο το επίπεδο, ας αντιπαραθέσουμε εκτός από αναθέματα και κάποιες πολιτικές θέσεις.
Δεν πιστεύω να έχεις αντίρρηση? Γιατί άλλωστε? όλοι εσείς είστε πολύ υψηλού πολιτικού επιπέδου. Άλλα λέτε το πρωί, άλλα το μεσημέρι και άλλα το βράδυ. Μανώλης

Ανώνυμος
12 Μαΐου 2014 στις 3:18 μ.μ.

Οχι απλα το ΝΑΡ αποδεχοταν την ΕΕ μεχρι πριν λιγα χρονια... ρε τι ακουμε απο αυτους που πεταξαν στα σκουπιδια το κρατος και επανασταση και μιλανε για μεταβιβαση του αστικου κρατους και οχι τσακισμα, απο αυτους που πεταξαν στα σκουπιδια το προλαιταριακο κομμα νεου τυπου, απο αυτους που λεγανε για ιμπεριαλιστικα δυχτια, για παγκοσμιοποιησεις, που εψαχναν το επαναστατικο υποκειμενο της εποχης, που το 89 τη βγαιναν απο αριστερα και απο το 92 και μετα ειναι αγκαλια σε συνδικατα και συλλογους με το ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και την ΠΑΣΚΕ. Μας λετε για τον Γκορμπατσοφ εσεις που πανηγυριζατε οταν ανατρεποταν η ΕΣΣΔ. Και το τρολαρισμα εχει τα ορια του.

Ανώνυμος
12 Μαΐου 2014 στις 4:32 μ.μ.

Για τον φίλτατο που μας κάνει μαθήματα ιστορίας, ας μας πει: Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θέλει να γίνει ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται ΠΑΣΟΚ και ήδη ράβει τα κυβερνητικά κουστουμάκια; Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ που δεν έχει στηρίξει κάποια (αστική) κυβέρνηση και είναι υπέρ της εξόδου από ΕΕ και ευρώ θα ασκήσει αντιπολίτευση "από αριατερά" στο ΣΥΡΙΖΑ για να τον επαναφέρει στον αριστερό, ορθό δρόμο εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ξωκείλει; Μα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της ΕΕ και του ευρώ. Τέλος για τον φίλο μας τον ιστοριογράφο: Συγκυβέρνηση με τη ΝΔ δεν έκανε το ΚΚΕ όσο και εάν επιμένεις, συγκυβέρνηση έκανε ο ενιαίος ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ. Αυτό δεν θα επαναληφθεί. Και ενώ το ΚΚΕ δήλωσε ρητά ότι ήταν λάθος και έκανε αυτοκριτική αναλαμβάνοντας και ευθύνες για άλλους, εντούτοις ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ με τον οποίο επίκειται συνεργασία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε πλείστους δήμους και περιφέρειες δεν βγάζει τσιμουδιά, όπως δεν λέει κουβέντα για τα χρήματα από τους ξένους τραπεζικούς λογαριασμούς που τσέπωσαν τα στελέχη του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ/ΚΥΡΚΟΥ κατά την αποχώρηση από το ΣΥΝ που δεν αντιπροσώπευαν στην κοινωνία ούτε το 1%, ούτε και για το κτήριο της Κουμουνδούρου είπαν τίποτε. Όλα αυτά ο ιστοριογράφος τα αποσιωπά. Μήπως, λέω μήπως, θέλεις να αρχίσουμε να κατονομάζουμε πρώην στελέχη του ΝΑΡ και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς που ήδη έχουν ενταχθεί στο ΣΥΡΙΖΑ και στελεχώνουν κεντρικά καθοδηγητικά του όργανα αρθρογραφώντας στην ΑΥΓΗ και στο ISKRA; Ή μήπως να αρχίσουμε να μιλάμε για λαμογιοπασόκους-συνδικαλιστές που έπιασαν στασίδια στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ και αρθρογραφούν στο ΠΡΙΝ και μας κάνουν μαθήματα; Άστο καλύτερα, πήγαινε να ψάλεις τα τροπάριά σου σε όλους αυτούς που θεωρούν "ανατροπή" το να καταργήσεις ένα νόμο του Στουρνάρα ή το να κάνεις απεργία διαρκείας χωρίς απεργούς, 1,5% είστε και με ιστορία 15-20 ετών αλλά η φωλιά σας είναι ήδη πολύ λερωμένη.ΑΛΛΗΛΟΥΙΑ

Ανώνυμος
12 Μαΐου 2014 στις 5:32 μ.μ.

Σε πανικό βρίσκονται οι άμοιροι ΚΚΕδες.Βλέπουν πως δεν φέρνει αποτελέσματα η βοήθεια που δίνουν στον Σαμαρά.
Ο 9:32 τους ξεμπροστιάζει κανονικά και αντί να πουν κάποιο επιχείρημα να τον αντικρούσουν τον λένε....τρολ.
Τα τσολιαδάκια τα χάριζαν στον πιτσαδόρο Γκόρμπυ σαν τα στραγάλια!.Στο πρόσωπο του έβλεπαν τον αναμορφωτή της ΕΣΣΔ και του κομμουνιστικού κινήματος!!!.Μέχρι που όλα τα έκανε μπάχαλο,η αυτοκρατορία κατήντησε περίπτερο,και η ΚΝΕ βάρεσε διάλυση.
Σήμερα η Περισσός Α.Ε.τα βρίσκει σκούρα.Δεν πιάνουν τα κόλπα της στο λαό.Δεν τους πιστεύει κανείς πιά.
Είναι και τα χαμηλά ποσοστά που τους έγιναν εφιάλτης!!

Ανώνυμος
12 Μαΐου 2014 στις 9:43 μ.μ.

ΚΚΕδες χαζεψατε τελειως! και που να δειτε σε λιγο που δεν θα παρετε κανενα δημο!!
το ΝΑΡ υπερ της ΕΕ!! τι αλλο θα ακουσουμε!!
3.18 ξαδερφος του ΠΑΝ εισαι; βγαλε ρε πονηρουλη ενα φυλο του ΠΡΙΝ που απο το 1989 υποστηριζει την ΕΕ. 1 οχι πολλα. ζαζομαιλη ενα βγαλε

Ανώνυμος
12 Μαΐου 2014 στις 11:22 μ.μ.

@Ανώνυμο 5.32
Κοιτάξου στον καθρέφτη σου και εκεί θα δείς ποιός δίνει χέρι βοήθειας στον σαμαρά. Στην μισή Ελλάδα συνεργάζεστε με ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και στην άλλη μισή με ΑΝΕΛ. Αυτά τα αυριανίστικα που ακούγαμε 30 χρόνια από το ΠΑΣΟΚ, όταν του έκανε κριτική το ΚΚΕ, και μας έλεγε "δεξιό δεκανίκι" και να ψηφίσουμε ΠΑΣΟΚ για να μπεί στο χρονοντούλαπο η "επάρατος δεξιά", και συγκυβερνούν μια χαρά οι δυό του, το Πασόκ με την επάρατο. ακριβώς τα ίδια αυριανίστικα μας σερβίρεις και εσύ σαν καλός αυριανιστής και προπαντός σαν καλός και συνεπής πασόκος. Οχι φίλε μου, ούτε την δεξιά, ούτε το νέο πρασινορόζ πασόκ, ούτε κανένα κόμμα στης αστικής τάξης, μαύρης ή ροζέ ή πράσινης απόχρωσης. Μανώλης

Ανώνυμος
12 Μαΐου 2014 στις 11:28 μ.μ.

@Ανώνυμο 5.32
Επίσης να σου αφιερώσω εξαιρετικά την τελευταία δήλωση του Γλέζου. Σαν καλός λαγός, αναγγέλει την μεγάλη συγκυβέρνηση. Αντε, με το καλό. Δυστυχώς όμως για εσάς, θα υπάρχει ένα ΚΚΕ, δυνατό, που δεν θα το βάλετε ποτέ στο χέρι, που να κτυπάτε κάτω "εκατό κώλους¨ο καθένας. Θα είναι εκεί το ΚΚΕ, ακριβώς για να κρατήσει αυτόν τον λαό όρθιο, όπως θα είναι για άλλη μια φορά τσακισμένος από αυταπάτες και μεγάλα λόγια. Κι όταν αυτός ο λαός, αποφασίσει να πεί την δική του λέξη, που θα την πεί, τότε θα τρέμει η γή κάτω από τα πόδια σας. Ολωνών. Και των μπλέ και των πράσινων και των ρόζ αποχρώσεων τσιρακιών στην αστικής τάξης. Μανώλης

Ανώνυμος
13 Μαΐου 2014 στις 8:00 π.μ.

παπα...βλέπω ούτε κουβέντα για την στάση των "αγωνιστών" κατά την δεκαετία του 1980! Τέτοιοι Κομμουνιστές με κεφαλαίο "Κ" και να μην υπάρχει καταγεγραμμένη ούτε υποψία διαφωνίας και αντίδρασης σε όλα τα γεγονότα που συντάραξαν κυριολεκτικά το κομμουνιστικό κίνημα στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως! Ακόμη κι όταν διαλυόταν η νεολαία τους!!! Τίποτε! ΛΕΞΗ!!!!

Μα τι είναι πια αυτοί οι άνθρωποι;
-Δεν τους σηκώνεται η τρίχα κάγκελο όταν συνεργάζονται με το Μητσοτάκη, αλλά ούτε να σκεφτούν έστω να μιλήσουν(!) με πρώην συντρόφους τους στην ΚΕ του ΚΚΕ!!!
-Αντιγράφουν όλα τα επιχειρήματα του Σαμαρά και του Σκάι (από το λόμπι της δραχμής, ανάπτυξη, σταθεροποίηση κλπ.) κι από την άλλη βγάζουν σποτάκι για το πόσο μοιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ με την ΝΔ, με συρραφές όπου δεν φαίνεται καν για ποιό πράγμα μιλάει ο Τσίπρας και ο Σαμαράς!!
-Αναπαράγουν όλες τις προβοκάτσιες του Μαρινάκη ("εκτίμηση" για το ΣΥΡΙΖΑ, "συνάντηση" με Δούρου κλπ.) και σκαρώνουν ολόκληρη κομπίνα για να μη φανεί ότι συναλλάσσονται οικονομικά μαζί του!!!
- Μας λένε ότι όλα τα κάνουν για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα του λαού και απ' την άλλη λένε στο λαό ότι δεν γίνεται τίποτε αν δεν κάνει επανάσταση, που όμως είναι ανώριμες οι συνθήκες για να πραγματοποιηθεί!!!! Άρα; Άρα τελικά ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΙΠΟΤΕ!!!!!!! Αυτή είναι η πιο σωστή υπεράσπιση του λαού!!!!
- Είναι ενάντια στην ΕΕ, αλλά δεν βάζει άμεσο αίτημα να βγούμε από αυτή, το παραπέμπει στις επαναστατικές καλένδες!
-Είναι ενάντια στο ευρώ, αλλά είναι καταστροφική η έξοδος σήμερα!!!!
- Καταγγέλλει το Γλέζο αλλά δεν έχει πρόβλημα να συνεργαστεί με το....Γκλέτσο!!! (Ελπίζω να είδατε τα χθεσινά φιλιά Γκλέτσου στο Σαμαρά...)
-Δεν τους νοιάζουν οι εκλογές αλλά αυτές περιμένουν για να φωνάξουν για..."δικαίωση"!!!!
-Δεν τους ενδιαφέρουν οι ψήφοι, αλλά όλη η εξωκοινοβουλευτική είναι..."πουθενάδες" με λιγότερο από 1% των ΨΗΦΩΝ!!

Τι περίεργοι "κομμουνιστές" είναι αυτοί ρε παιδιά;
Πολύ ιδιαίτεροι.

Υγ: Καλά αυτή η κατηγορία περί αποδοχής της ΕΕ από το ΝΑΡ είναι το κκεδικο ανέκδοτο του μήνα! Τι άλλο θ' ακούσουμε από τους Σαμαρικούς ακολούθους...

Ανώνυμος
13 Μαΐου 2014 στις 10:00 π.μ.

Προς 9:32 μμ

- Γιατί επέλεξες την υπογραφή ανώνυμος (ούτως ή άλλως ανώνυμοι είμαστε) και δεν επέλεξες ένα απο τα συνήθη γνωστά άγνωστα ψευδώνυμά σου;
- Κάνε τον κόπο να ξαναδιαβάσεις το σχόλια σου και μετά κάνε κριτική στους άλλους για το επίπεδο αντιπαράθεσης αν το θεωρήσουμε τέλος πάντων ότι αυτοί οι σχολιασμοί επέχουν θέση αντιπαράθεσης ή ποδοσφαιρικής εξέδρας (είμαι φανατικός λάτρης του ποδοσφαίρου και ΑΕΚτζης)
Επι της ουσίας
1.Ήσουν παρών στη συνάντηση Γκορμπατσώφ - Παπαρήγα; όχι , ούτε και εγώ αλλά το ΚΚΕ απερίφραστα έχει κατατάξει τον κύριο περί ου ο λόγος στους προδότες του κινήματος.
Ρώτα ρε φίλε τους ομοσυχνοτιζόμενους σου (ΣΥΡΙΖΑ) ποιά είναι η άποψή τους για τον εν λόγω ας πούμε κύριο; σε προλαβαίνω "απελευθερωτής των λαών".
2. Το πόρισμα ΕΑΡ - ΚΚΕ έχει απαντηθεί απείρως άλλωστε οι συντάκτες τους είναι γνωστοί Ανδρουλάκης - Κουναλάκης κλπ. Τσάμπα χαλάς φαιά ουσία.
3. Κυβερνήσεις Τζαννετάκη , Ζολώτα, συμμετοχή στη κυβέρνηση μετά την απελευθέρωση και γενικά συμμετοχή σε κυβερνήσεις αστικής διαχείρισης απο τα κομμουνιστικά κόμματα απαντήθηκαν ξεκάθαρα. Σε παραπέμπτω στο άρθρο της Παπαρήγα στο 2 τεύχος της ΚΟΜΕΠ του 2013.
4. Το όνομα ήταν το πρόβλημα στο 13ο συνέδριο; ΕΛΕΟΣ ρε φίλε, εδώ αποπειράθηκαν να διαλύσουν και να ξεθεμελιώσουν το ΚΚΕ και οτιδήποτε έχει σχέση με κόμμα της εργατικής τάξης.
5. Τα υποτιθέμενα μέσω χλεύης επιχειρήματά σου είναι άβατα γιατί πως μπορεί κανείς να αντιπαρατεθεί στην Βίβλο σου και την ρητορική της Παλαιάς Διαθήκης. Άμα σοβαρευτείς και εγκαταλείψεις τον πολικό αυτισμό σου τα ξαναλέμε και τα ξαναλέμε δεν έχω κανένα πρόβλημα και στο έχω ξαναγράψει ότι δεν προσπαθώ να σε πείσω υποθέτω ούτε και εσύ αλλά επειδή την αντιπαράθεση ιδεών και την εκατέρωθεν επιχειρηματολογία την παρακολουθούν και την διαβάζουν αρκετοί καλοπροαίρετοι άνθρωποι.

ΥΓ. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι δύσκολο να κρατήσουμε (δεν εξαιρώ τον εαυτό μου) ένα επίπεδο αλλά ας το προσπαθήσουμε

Κολοκοτρώνης

Ανώνυμος
13 Μαΐου 2014 στις 4:04 μ.μ.

Λοιπόν η ουσία είναι μία κι ο μπακλαβάς γωνία. Δεν παει να φάτε τα μουστάκια σας, δεν πάει να χτυπηθείτε χάμω ώσπου να γίνετε φραπες, δεν πάει να μυξοκλαίτε σαν μωρές παρθένες (και κλαίτε και φάλτσα πανάθεμά σας) το ΚΚΕ δεν θα συμμετάσχει σε κυβέρνηση διαχείρισης του καπιταλιστικού συστήματος. Από κει και πέρα κάντε ό,τι θέλετε. Δικά σας τα γένια δικά σας και τα χτένια.

Ανώνυμος
13 Μαΐου 2014 στις 5:39 μ.μ.

Το Ναρ υποστηριζε για πολλα χρονια οτι η μαχη δινεται εντος ΕΕ γιατι αυτη ηταν απορια της καπιταλιστικης ολοκληρωσης. Δεν ειχε θεση για αποδεσμευση. Δε λεμε οτι ηταν υπερ οπως η ΝΔ αλλα την αποδεχονταν ως αναγκαιο κακο. Αυτε οι θεωρησεις περι ολοκληρωτικου καπιταλισμου του ΝΑΡ φερανε και την ξεφτιλα της στασης του κατα τη διαρκεια της ιμπεραλιστικης επεμβασης στη Γιουγκοσλαβια.
Για πληροφοριες στα ντοκουμεντα του ΝΑΡ στις πανελλαδικες συνδιασκεψεις το 1990,1993 στο 1ο και 2ο συνεδριο του....

Μανώλης Τραμπαρίφας
13 Μαΐου 2014 στις 9:18 μ.μ.

Παρακαλείται ο κάθε σχολιαστής, για χάρη του Κολοκοτρώνη, να υπογράφει με ένα ψευδώνυμο. Ο άνθρωπος είναι υπέρ των προσωπικών σχέσεων και όχι των απρόσωπων της σύγχρονης κοινωνίας του Διαδικτύου. Δεν κοστίζει τίποτα σε κανένα να υπογράφει με ένα Μανώλης Τραμπαρίφας για παράδειγμα ή Μήτσος ο Σουγιάς. Κάντε το λοιπόν και κάντε τον Κολοκοτρώνη να νοιώσει τη θαλπωρή της ψευδαίσθησης της προσωπικής επαφής.

Ανώνυμος
13 Μαΐου 2014 στις 9:35 μ.μ.

Θα μπω στον κόπο Κ. να σου απαντήσω, παρόλο που βαριέμαι λίγο και είναι το πρώτο που θα σου εξηγήσω:

1. Επιλέγω εδώ και καιρό την υπογραφή "ανώνυμος", οπότε ξέχνα τυχόν ψευδώνυμα που ξέρεις στο Βαθύ, δεν είμαι εγώ. Το "γιατί" αφού ενδιαφέρεσαι να το μάθεις, είναι γιατί έχω καταλάβει ότι εδώ και καιρό το διαδίκτυο έχει χάσει μία αρχική "αθωότητα" που είχε και έχει γίνει ένα μέσο πολύ σκληρής και οργανωμένης παρέμβασης από διάφορους, που πολύ σπάνια θα αναδείξει μία κουβέντα στοιχειωδώς της προκοπής. Το ψέμα, η τρολιά, ο χαφιεδισμός με τις ip -και όχι μόνο- πάνε σύννεφο, οπότε απέναντι σε στημένους και παντοιοτρόπως "δικτυωμένους" δεν αξίζει ούτε καν ψευδώνυμο, γιατί και το ψευδώνυμο έχει την αξία του σε μια πραγματική κουβέντα. Σε τύπους όμως που απλά χρησιμοποιούν κάθε μέσο όπως η προσωπική επίθεση, το ψέμα κλπ. δεν αξίζει τίποτε άλλο παρά αυτό που είπε κάποιος πιο πάνω: το ξεμπρόστιασμα.

Ένα τέτοιο ξεμπρόστιασμα λοιπόν θα κάνω και στο πουλέν 5:39, που το παίζει και ειδικός στα περί του ΝΑΡ, λέγοντας φυσικά ψέματα:
"ΞΕΧΩΡΙΣΤΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ μέτωπο πάλης είναι η εναντίωση στην παρα­πέρα ενσωμάτωση της χώρας στην ΕΟΚ και το ΝΑΤΟ, το αντιπάλεμα των μονοπωλιακών πολυεθνικών μηχανισμών και η υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος απέναντί τους, μέχρι την ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ της χώρας απ' αυτούς. Η προσπάθεια αυτή απαιτεί τον συνδυασμό δύο ειδών πάλης ταυτόχρονα. Την πάλη ενάντια στις συνέπειες με προτεραιότητα σε στόχους αναπτυξιακούς, με γνώμονα τα συμφέροντα των εργαζομένων, έξω και ενάντια στη λογική και τις ντιρεκτίβες της ΕΟΚ και την πάλη, ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ, όχι φιλολογική, για την ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ."
Από την εισήγηση της πρώτης συνδιάσκεψης του ΝΑΡ, 1990
Με τέτοιους τύπους έχουμε να κάνουμε Κ., οπότε άσε τα παράπονα για τα ψευδώνυμα, μια χαρά καταλαβαίνετε με ποιούς μιλάτε και κυρίως τι λέτε εσείς.

2. Τα σχόλιά μου είναι πάντα ένα επίπεδο πάνω από τα δικά σας. Γιατί πολύ απλά ακόμη κι όταν σας μπινελικώνω δεν το κάνω από επαγγελματική υποχρέωση.

3. Δεν λές τίποτε για τον Γκορμπατσόφ, πέρα από το ότι δεν ήμουν παρών στις συναντήσεις, αφήνοντας ένα υπονοούμενο ότι η Παπαρήγα ιδιωτικά του τα...έχωνε. Αυτά ΟΥΤΕ σε μικρά παιδιά αγαπητέ. Σε κανένα ΠΑΝ πες τα μπας και...που κι αυτός μάλλον τα γέλια θα βάλει.
4. Ώστε το κοινό πόρισμα έχει...απαντηθεί! Γιατί, σου είπε κανένας ότι δεν απαντήσατε....10 χρόνια μετά; ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ όμως ΟΥΤΕ ΚΙΧ!! ΚΟΥΒΕΝΤΑ δεν έβγαλαν οι φοβεροί επαναστάτες της σημερινής ηγεσίας! Όλα μια χαρά, ακόμη κι όταν έφευγε όλη η νεολαία του κόμματος έφταιγε η...νεολαία κι όχι οι εξευτελιστικές κωλοτούμπες του κόμματος! Τόσο ηρωϊκοί οι σημερινοί ηγέτες του ΚΚΕ...
5. Ισχύει το ίδιο: Η ΚΟΜΕΠ νο 2 του 2013 βγήκε 24 χρόνια μετά το γεγονός. Πολύ άμεση η αντίδραση της Παπαρήγα, ούτε καν 50 χρόνια δεν της πήρε.
6. Κόμμα της εργατικής τάξης είχατε σταματήσει να είσαστε όταν μιλάγατε για παραγωγικότητες και για το άλμα στο σοσιαλισμό που προσφέρει η περεστρόϊκα. Μπορώ να σου πω και παλιότερα. Το σώμα του κόμματος το είχατε φάει εδώ και καιρό, στο σκελετό κολλήσατε; Οκ, καλά κάνατε, αλλά μη σας πιάνει και ιερό μένος ενάντια στο Δραγασάκη, λες και τα άλλα -που τα είχατε καταπιεί αμάσητα- ήταν ασήμαντα και μόνο η απορρόφηση από το Συνασπισμό ήταν το σημαντικό.
7. Δεν υπάρχει καμία αντιπαράθεση ιδεών. Την έχετε εδώ και καιρό (τε)λειώσει. Πλέον υπάρχει αντιπαράθεση σκέτο. Όταν φτάνετε να λέτε συνεργάτες των χρυσαυγιτών το ΣΥΡΙΖΑ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ για να μαντρώσετε κανένα βλαμμένο πιτσιρικά, τέλος η αντιπαράθεση ιδεών. Στο κάτω-κάτω οι ιδέες που έχετε είναι πραγματικά κακή αντιγραφή των ιδεών της εξωκοινοβουλευτικής της τελευταίας 20ετίας. Τουλάχιστον αυτοί όμως με όλες τις αδυναμίες τους είχαν μία συνέπεια, δεν έβαζαν π.χ. πρώτο θέμα την αποδέσμευση από ΕΕ την ίδια ώρα που το παρέπεμπαν στις επαναστατικές καλένδες.

Ανώνυμος
13 Μαΐου 2014 στις 11:08 μ.μ.

9.32 εισαι πραγματικα σε παραληρημα αλλα εγω σε νιωθω φιλε μου καταλαβαινω τον πονο σου. Τοσα χρονια τοση προσπαθεια να γινει ΕΥΡΩΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ το ΚΚΕ και ολα πηγανε στραφη. και η μεγαλυτερη πικρα ειναι οτι απο το 1991 και μετα θεωρουμε τον οπορτουνισμο αυτο που πραγματικα ειναι. αστικη ιδεολογια μεσα στο κομμουνιστικο κινημα. Αυτο δεν σας δινει χωρο και χρονο για ρεβανς. υπομονη φιλε μου αυτο το ποτηρι θα το πιειτε ολοκληρο κανε κουραγιο ΠΑΝ

Ανώνυμος
13 Μαΐου 2014 στις 11:12 μ.μ.

8.00 ΘΑ μας πεις κατι για το σημερα που θα κανετε εσεις αστικη κυβερνηση με τον συριζα οπως λεμε ΑΝΤΑΡΙΖΑ ΠΑΝ

Ανώνυμος
14 Μαΐου 2014 στις 12:48 π.μ.

9.35 τα πραγματα ειναι ξεκαθαρα. στο ΚΚΕ Επιβληθηκαν οι αποφασεις του 20ο συνεδριου το 1956 σε κατασταση παρανομιας και πολιτικης προσφυγιας. απο το 1958 μεχρι το 1974 ητανε χωρις Κ.Ο παρα την διασπαση του 1968 δεν εγινε δυνατον να καταργηθουνε απο το προγρα μμα τα ΜΕΤΩΠΑ. ετσι λοιπον μετα το 1974 γεννηθηκανε δυο φραξιες μια δεξια και μια αριστερι στικη φραξια που επιχειρησανε να διαλυσουνε το ΚΚΕ ΤΟ 1989 1991. αυτοι που κρατησανε το κομμα ορθιο καλα κανανε και μεινανε και το σωσανε. το ποσο διαφορετικες ειναι αυτες οι δυο φραξιες ΣΥΝ ΝΑΡ φαινεται 25 χρ0νια μετα που ετοιμαζονται για κυβερνηση στο εδαφος του καπιταλισμου. Αυτο που σας τσουζει ειναι οτι εδω και 23 χρονια εχουμε δωσει τον σωστο ορισμο για τον οπορτουνισμο. ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΜΑ αυτη ειναι η σωστη αντιμετωπιση του οπορτουνισμου. ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε χωρις κοινωνικοποιηση των μεσων παραγωγης ειναι καταστροφη για την Ε.Τ περαστικα σου ΠΑΝ

ΥΕΝΕΔ
14 Μαΐου 2014 στις 2:10 π.μ.

Διαβάζοντας το σχόλιο του 9.35 κρατάω ως το καλύτερο όλων την τελευταία του πρόταση

"Δεν υπάρχει καμία αντιπαράθεση ιδεών. Την έχετε εδώ και καιρό (τε)λειώσει. Πλέον υπάρχει αντιπαράθεση σκέτο. Όταν φτάνετε να λέτε συνεργάτες των χρυσαυγιτών το ΣΥΡΙΖΑ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ για να μαντρώσετε κανένα βλαμμένο πιτσιρικά, τέλος η αντιπαράθεση ιδεών."

Θεωρώ ότι θέτει στο πραγματικό της πλαίσιο τη σχέση του ΚΚΕ με τους υπόλοιπους και καθορίζει και τη στάση που πρέπει να κρατήσουν αυτοί απέναντί του. Η Αριστερά, στην προσπάθειά της να επικρατήσει, έχει να περάσει μέσα από Συμπληγάδες. Από τη μία μεριά η Ενσωμάτωση και από την άλλη ο ΚΚΕδισμός. Αν καταφέρει να περάσει μέσα από αυτές χωρίς απώλειες, υπάρχει ελπίδα.

ΥΓ. Το μόνο στο οποίο με βρήκε αντίθετο ο σχολιασμός του 9.35 ήταν η απαξίωσή του προς την τρολιά. Αν η τρολιά είναι εμπνευσμένη, πετυχαίνει πολλά, μπορεί και περισσότερα από μια σοβαρή επιχειρηματολογία. Άλλωστε, όταν έχεις μπροστά σου ένα συμπαγές τείχος βλακείας, δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το διαπεράσεις.

Ανώνυμος
14 Μαΐου 2014 στις 4:13 μ.μ.

Προς 9:35 μμ

1. Δεχομαι προς χαριν της συζητησης τα περι "ανωνυμου" ουτως η αλλως δεν ειναι εκει το προβλημα αλλα η συλλογιστικη σου ειναι πανομοιτυπη με πολλους "ψευδωνυμους" ακομα και τα εκφραστικα σου σχηματα μοιαζουν αλλα ok.
To ip ειναι γνωστο οτι μας κανει επωνυμους σε αυτους που εχουν την δυνατοτητα να το διαβαζουν σε 5 λεπτα ξερουν ποιοι ειμαστε ειναι γνωστο οτι το internet ειναι για τους "αθωους" και τους "ανυποψιαστους" ανωνυμο.

Και το ΚΚΕ χρησιμοποιει τον ορο ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ και οχι ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ, ορος αυτος απο μονος του ειναι μετωπο παλης αλλα το ΚΚΕ συνεχιζει πιο κατω και λεει οτι απο μονη της η αποδεσμευση απο την ΕΕ και το ευρω δεν φτανει υπαρχουν και αλλα προαπαιτουμενα οχι βεβαια η κυβερνηση της αριστερας, που με υπολανθανοντα τροπο και πολλες φορες ευθεως λεει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Το ΚΚΕ μιλαει για κοινωνικη συμμαχια σε ταξικη βαση.

2. Το "επαγγελματικη υποχρεωση" δεν το πιασα! Υπονοεις προφανως καποιο ενιαιο κεντρο που κατανεμει ρολους σχολιασμων, Ειναι πολυ φτηνο για να μην πω χαζο επιχειρημα. Οι φιλοι του ΚΚΕ δεν εχουν αποψη; Μονο εσεις εχετε; (οι οποιοι εσεις).

3. Δεν σου αρκει το "προδοτης" για τον Γκορμπατσωφ και συνεχιζεις κατι σαν "διαρκες εγκλημα". Αναρωτιεμαι γιατι δεν αναφερεσαι και στους ιθαγενεις πρωην κομμουνιστες, Ο "συγχωρεμενος" Φαρακος ΓΓ του ΚΚΕ και για απειρα χρονια ΠΓ, το ιδιο και αλλοι πολλοι αστερες που εμφανιζονταν ως σκληροπυρηνικοι κομμουνιστες. Τοτε νομιζαμε οτι ηταν διαφορετικοι απο οτι μας προεκυψαν , τι θελεις να κανουμε;
Παντως τα ΚΚ εχουν σχεσεις μεταξυ τους και αναπτυσσουν τους προβληματισμους τους και αυτα ειναι πασιγνωστα πχ με το ΑΚΕΛ (αν και το ΚΚΕ θεωρειται αδελφο κομμα καταψηφισε και εναντιωθηκε στην ενταξη της Κυπρου στην ΕΕ και την ΟΝΕ), με το ΚΚ Κουβας ειναι γνωστο οτι υπαρχουν αντιρρησεις σε πλευρες της πολιτικης του , με το ΚΚ Ουκρανιας το ιδιο κλπ.

4. Εσενα σε πειραζει ο χρονος; η το αποτελεσμα; Ποσα χρονια εκανε το ΚΚΕ να αναγνωρισει τον Ζαχαριαδη και τον Βελουχιωτη; Αντε για τον Ζαχαριαδη υπηρχαν διαφορες επιμερους προβληματισμοι για τον Βελουχιωτη ουτε μια (πλην της παραβιασης της γραμμης, που τελικα στη ουσια ειχε δικιο) , ομως κανεις μα κανεις ηγετης η μη 70 χρονια δεν επαιρνε θεση, τι σημαινει αυτο; Το σημερινο "σκελετωμενο" ΚΚΕ πηρε σωστες η λαθος αποφασεις;

4. Κατι τελευταιο.
Οι αγωνιστες δεν πρεπει να ζουν ουτε με φαντασματα ουτε να σκιαμαχουν. Αν δεν νοιωθεις παροπλισμενος , αν αισθανεσαι οτι εισαι μερος του κινηματος και της υποθεσης της εργατικης ταξης βρισκεις κοινους βηματισμους. Αν ψαχνεις τις τελειες και τις περισπωμενες δειχνεις ελλειψη διαθεσης. Η ταξικη παλη ενωνει τους εργαζομενους ανεξαρτητα απο τις επιμερους ιδεολογικες διαφορες και αυτες θα υπαρχουν στον αιωνα τον απαντα γιατι η ιδια η φυση τεινει στην ποικιλομορφια αλλοιως θα ηταν νεκρη φυση. Αυτο που πρεπει να κανουμε ειναι να ανατρεψουμε τον καπιταλισμο και για αυτο χρειαζομαστε τους εργαζομενους ολους τους εργαζομενους αφου πρωτα πεισθουν για αυτη την αναγκαιοτητα ανεξαρτητα οτι ο στοχος αυτος ειναι νομοτελειακος αλλα το ΜΕΛΛΟΝ ΔΕΝ ΡΘΕΙ ΑΠΟ ΜΟΝΟ ΤΟΥ...

Κολοκοτρωνης

Ανώνυμος
14 Μαΐου 2014 στις 5:10 μ.μ.

Μια διαδικαστική παρέμβαση σε κάτι που το ΚΚΕ ηθελημένα κάνει λάθος:


Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι Οπορτουνιστικό κόμμα. Είναι ΡΕΒΙΖΙΟΝΙΣΤΙΚΟ.

Το ΚΚΕ είναι το κατ' εξοχήν ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΤΙΚΟ κόμμα

Ανώνυμος
14 Μαΐου 2014 στις 5:45 μ.μ.

5.10 Το αλλο με τον ΤΟΤΟ το ξερεις ΠΑΝ

Ανώνυμος
14 Μαΐου 2014 στις 7:43 μ.μ.

2.18 Αντιπαραθεση με τον ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟ υπαρχει δεν σταματησε ποτε και την επιδιωκουμε μεσα στο εργατικο κινημα. Εσυ ομως δεν θελεις αυτο. Απλα θελεις να εγκλωβισεις το ΚΚΕ σε ξεπερασμενα σχηματα δεξια αριστερα. αυτο το εργο τελειωσε. ο διαχωρισμος στην κοινωνια ειναι ΤΑΞΙΚΟΣ. το οτι δεν σε βολευει σε εναλλαγη κυβερνησεων στο εδαφος του καπιταλισμου τη να κανουμε ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΠΑΝ

Ανώνυμος
14 Μαΐου 2014 στις 10:00 μ.μ.

Το δέχεσαι-δεν το δέχεσαι, αυτή είναι η αλήθεια, αλλά μιας και μοιάζω τόσο πολύ με άλλους θα ήθελα να δω με ποιούς με "μπερδεύεις". Πες μου 2-3 ψευδώνυμα από το Βαθύ που θα μπορούσαν να είμαι εγώ. Όσο για το internet είναι γνωστό ότι χαφιεδίζει από μόνο του και μέχρι ένα σημείο σωστά. Το θέμα είναι πως χρησιμοποιούν κάποιοι τις δυνατότητες που τους δίνονται, ειδικά όταν το παίζουν και προοδευτικοί, πόσο μάλλον κομμουνιστές. Γιατί είναι άλλο η αυτοπροστασία και άλλο να χρησιμοποιείς την όποια εξουσία σου (φαντάσου να είχαν και μεγαλύτερη δηλαδή) για να επιβάλεις ή να υπονομεύσεις απόψεις, να λοιδορήσεις, να συκοφαντήσεις κλπ.

Δεν αναφέρθηκα στην άποψη του ΚΚΕ περί αποδέσμευσης, αναφέρθηκα στον σύντροφό σου που είπε ψέματα για το ΝΑΡ. Επειδή όμως το θίγεις, να σου πω ότι αυτό που κάνετε εσείς δεν είναι "ένα βήμα πιο κάτω", είναι ουσιαστικά αναίρεση της άποψης περί αποδέσμευσης, αφού την συνδέετε άμεσα με την σοσιαλιστική επανάσταση.
Διάφορες Τροτσκιστικές ομάδες που κάνουν το ίδιο, δεν ασχολούνται με την αποδέσμευση από την ΕΕ, ούτε το βάζουν ως αίτημα, γιατί πολύ απλά η σοσιαλιστική επανάσταση υπερκαλύπτει το στόχο της αποδέσμευσης γι αυτές. Όταν τους ρωτάς (και τους έχω ρωτήσει προσωπικά, πίστεψέ με) σου λένε (και σωστά από την πλευρά τους) "άμα γίνει επανάσταση προφανώς και θα φύγουμε από την ΕΕ. Εσύ τι λες; Να περάσει η επανάσταση από την έγκριση της Κομισιόν;" Συνεπές είναι αυτό, άσχετα που εγώ διαφωνώ με την πολιτική άποψη. Μόνο το κόμμα σου κάνει την παγκόσμια πρωτοτυπία να βάζει κυρίαρχο αίτημα την έξοδο από την ΕΕ υπό την προϋπόθεση όμως της...σοσιαλιστικής επανάστασης! Λες υπήρχε ποτέ περίπτωση μία σοσιαλιστική χώρα να μείνει στην ΕΕ!!

Για το δεύτερο που λες, το κόμμα σου δεν αφήνει εύκολα κάτι να πέσει κάτι κάτω όσον αφορά το δίκτυο. Έχει βγάλει κάμποσες ανακοινώσεις για τέτοια θέματα. Το ότι λοιπόν διάφοροι "μπλόγκερ" έχουν αφεθεί ανεξέλεγκτοι να κάνουν ό,τι τους κατέβει και να χρησιμοποιούν ό,τι μεθόδους κρίνουν σκόπιμο σε μπλογκς, συζητήσεις, διαδικτυακές παρεμβάσεις κλπ., είναι προφανώς με την άδεια του κόμματος. Δεν θέλεις να το πεις "οργανωμένο"; Μην το λες, αλλά από την άλλη όταν καλύπτεις ή και τροφοδοτείς κάποιους τύπους με πολύ συγκεκριμένο στυλ, είσαι ο οργανωτής, πως να το κάνουμε.

Καμία σχέση ο Γκορμπατσόφ με το Φαράκο. Δεν μιλάμε για ένα άνθρωπο που άλλα έλεγε το 1980 και άλλα το 1990. Μιλάμε για κάποιον που εξαρχής αυτά που έλεγε μόνο σε σοσιαλισμό δεν παρέπεμπαν, και μάλιστα αν ήταν πιο έξυπνος και δεν τον έτρωγαν λάχανο κάποια κέντρα μέσω του μεθύστακα Γιέλτσιν, ακόμη θα τον προσκυνούσατε. Παρόλο λοιπόν που από την πρώτη στιγμή φάνηκε που το πήγαινε (ακόμη και πιτσιρικάδες χωρίς θεωρητικό background καταλάβαιναν ότι κάτι άσχημο παίζει) το ΚΚΕ και η σημερινή ηγεσία ξεκίνησε ως συνήθως τα ωσαννά και τα συνέχισε μέχρι πλέον να μην έχει ποιόν να δοξολογήσει.

Φυσικά και με νοιάζει ο χρόνος! Τι να το κάνω εγώ να δικαιώνετε ανθρώπους όταν δεν έχουν μείνει πια ούτε τα κόκαλά τους ή όταν βρίσκονται από 5000χλμ και πέρα μακρυά; Τι νομίζετε ότι είστε; Τίποτε Δικαστές που επικυρώνετε την Ιστορία; Είστε το κόμμα που υποτίθεται ότι είναι επαναστατική πρωτοπορία κι εσείς έχετε θάψει κάθε τι επαναστατικό εν τη γενέσει του! Ωραία, αποφάσισε η Παπαρήγα και οι λοιποί μετά από 10-20 χρόνια ότι δεν έπρεπε να υπογραφεί το κοινό πόρισμα, ότι δεν έπρεπε να γίνει η συγκυβέρνηση κλπ. Γιατί δεν λέτε στους Ναρίτες "ΕΙΧΑΤΕ ΔΙΚΙΟ", παρά βγαίνετε και λέτε ψέμματα ότι δεν μιλάνε για αποδέσμευση από την ΕΕ;
Σου φαίνεται πολύ τίμιο αυτό από το τίμιο κόμμα σου;

Τις τελείες και τις περισπωμένες εσύ (το κόμμα σου) ξεκίνησες να τις ψάχνεις προκειμένου να διαχωριστείς και να βγάλεις όλους τους άλλους άχρηστους, πουλημένους και προδότες. Εγώ απλά σου δείχνω και κάποιες τελείες και περισπωμένες που έχεις πετάξει κάτω από το χαλί να μη φαίνονται.

Ανώνυμος
14 Μαΐου 2014 στις 11:31 μ.μ.

@ΑνώνυμοςΤι εννοείς "ξεπερασμένα σχήματα δεξιά και αριστερά"? Ξέρεις και ο Μουσολίνι τα ίδια έλεγε΄. Ότι δηλαδή δεν υπάρχει δεξιά και αριστερά και ότι αυτά είναι ξεπερασμένα πράματα. Πρόσεχε τα λόγια σου.

Ανώνυμος
14 Μαΐου 2014 στις 11:34 μ.μ.

5.45 Το αλλο με τον ΠΑΝ το ξερεις ΣΒΑΝ

Ανώνυμος
14 Μαΐου 2014 στις 11:45 μ.μ.

Φίλε 5.10 κάνεις λάθος. Το ΚΚΕ είναι ΚΑΙ ΡΕΒΙΖΙΟΝΙΣΤΙΚΟ εκτός των άλλων γιατί παραποιεί τον μαρξισμό - λενινισμό. Ενώ υποστηρίζει πως είναι επαναστατικό και μαρξιστικό-λενινιστικό, ταυτόχρονα απορρίπτει την παράνομη δραστηριότητα και σπεύδει να καταδικάσει κάθε ένοπλη επαναστατική οργάνωση και κάθε μαχητική λαϊκή ενέργεια (π.χ. εμπρησμός μηχανημάτων στις σκουριές). Ρίχνει βέβαια και τη σχετική λάσπη αφού ανακατώσει μπόλικη συνωμοσιολογία με κάμποση παράνοια. Αντιθέτως, ο Λένιν αλλά και η Ρόζα Λούξεμπουργκ δεν απέρριπταν την παράνομη δράση. Αντιθέτως, την επικροτούσαν και πίστευαν πως πρέπει να αναπτύσσεται παράλληλα με την νόμιμη δράση του κόμματος.

Ανώνυμος
15 Μαΐου 2014 στις 12:08 π.μ.

11.31 ξερω πολυ καλα τη λεω. ο διαχωρισμος στην κοινωνια ειναι με βαση την ΤΑΞΗ που ανηκει ο καθενας. τα υπολοιπα ειναι διαχωρισμοι για να γινετε διασπαση στην εργατικη ταξη που ειναι ενιαια ΠΑΝ

Ανώνυμος
15 Μαΐου 2014 στις 1:05 π.μ.

11.45 καλο θα ειναι να διαβασεις τις θεσεις ΜΑΡΞ ΛΕΝΙΝ ΕΓΚΕΛΣ ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ για την ατομικη τρομοκρατια και ποιον βοηθαει ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΠΑΝ

Ανώνυμος
15 Μαΐου 2014 στις 11:27 π.μ.

Προς 10:00 μμ

Αντιλαμβάνεσαι ότι δεν έχει νόημα να σου υποδείξω 2-3 "ψευδώνυμους" γιατί θα αρχίσει ο αποπροσανατολισμός. Υποθέτω διαβάζεις τα σχόλια και θα διαπιστώνεις "εξ αίματος συγγένειες". Το "ανώνυμος" όμως είναι ολίγον "κουκούλα" (ελπίζω να κατανοείς ότι δεν προσβάλω κανέναν , διαπίστωση κάνω και χρησιμοποιώ και εισαγωγικά). Αφού θέλεις να εκφράζεσαι έτσι δικαίωμά σου και το σέβομαι αλλά δεν διευκολύνει την ανταλλαγή απόψεων. Θα μπορούσε ο καθένας μας να γράφει 100 διαφορετικά σχόλια και να παριστάνει 100 διαφορετικά φυσικά πρόσωπα (αυτό γίνεται κατα κόρον είτε με ψευδώνυμο είτε κυρίως με το ανώνυμος ) και να δημιουργούμε κλίμα.

1. Το θέμα της αποδέσμευσης από την ΕΕ και το ευρώ χρειάζεται χώρο και χρόνο για να αναλυθεί. Σε γενικές γραμμές η θέση του ΚΚΕ κατα την γνώμη μου είναι επιστημονικά και οικονομικά τεκμηριωμένη για να μην γίνει στα μάτια του λαού η ΕΕ από δυνάστης σωτήρας (το λέω σχηματικά). Αυτό που οφείλουμε ως κίνημα είναι να αποκαλύπτουμε το ρόλο της ΕΕ και αποκρούομε τις συνέπειες της ένταξης (ποσοστώσεις, ανισόμετρη ανάπτυξη, προτιμησιακές συμβάσεις, ο χαρακτήρας της κλπ κλπ).
Η έξοδος απο μόνη της θα φέρει απότομη πτώση του βιοτικού επιπέδου και θα υπάρξουν συνέπειες ενδεχομένως ανυπολόγιστες νομίζω δεν λέω σοφιστίες την πραγματικότητα περιγράφω. Αν δεν έχεις στα χέρια σου τον οικονομικό και αναπτυξιακό σχεδιασμό είναι γελοίο να ισχυρίζεσαι ότι θα στηριχτείς στην εθνική αστική τάξη (στο βαθμό που υπάρχει και λειτουργεί έστω εθνοκεντρικά) για να σου λύσει βασικά θέματα όπως πχ η διατροφή του λαού, η ενέργεια, η φαρμακευτική περίθαλψη, το εμπόριο κλπ κλπ.
Η αποδέσμευση είναι στόχος πολιτικός στην κατεύθυνση συσπείρωσης των εργαζομένων σε συμμαχία με άλλα στρώματα για την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος.

2. Ο Γκορμπατσώφ και η αναρρίχησή της συγκεκριμένης ηγετικής ομάδας στο ΚΚΣΕ εξέφραζε οικονομικούς και πολιτικούς στόχους, εκφράζει κυρίως την εσωτερική συσσώρευση πλούτου και την παράδοσή της σε ηγετικές μονάδες και τμήματα του κόμματος , που μετατρέπονταν σε πλουτοκράτες , ολιγάρχες κλπ εν ριπη οφθαλμού.
Στην Σοβιετιή Ένωση δεν υπήρξε οικονομική κρίση αλλά η αναγκαιότητα της ανάπτυξης της λεγόμενης ελαφριάς βιομηχανίας για την παραγωγή διαρκών καταναλωτικών αγαθών.
Βεβαίως υπήρχαν θέματα θεσμικού χαραχτήρα, εκπροσώπησης της εργατικής τάξης, υπήρξαν ζητήματα οικονομικής διαχείρισης με όρους καπιταλισμού και πολλά άλλα μεγάλα η μικρά λάθη.
Αυτά εκμεταλεύττηκε ο Γκορμπατσώφ και ξεγέλασε και τον λαό του και πολλούς άλλους. Ομολογώ και εμένα για λίγο στην αρχή.
Και ο Φαράκος μας εξαπάτησε και τηρουμένων των αναλογιών τα ίδια έκανε. 50 χρόνια στην ηγεσία δεν ήξερε δεν άκουσε δεν γνώριζε. Δεν θέλω να πω άλλα γιατί δεν είναι στη ζωή.

3. Χιλιάδες φίλοι και μέλη του ΚΚΕ είχαν διαφορετικές απόψεις εκείνη την εποχή δεν το ρίξαν όμως στον φραξιονισμό.Δεν πρόκειται να βρούμε άκρη συζητώντας και ξανασυζητώντας το 1956, το 1968, το 1989 κλπ.Αυτά δεν ενδιαφέρουν τους εργαζόμενους και το λαό μας και κυρίως δεν έχουν σχέση με τη ζώσα ζοφερή πραγματικότητα.
Ο καπιταλισμός είναι βάρβαρος, άθλιος και ρίχνει στο περιθώριο εκατομμύρια ανθρώπους και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και παντού.
Αυτό το σύστημα πρέπει να ανατραπεί και όσοι συμφωνούμε σε αυτό ιδού " πεδίο δόξης λαμπρό ".

ΥΓ. Μιλάς επισταμένα για το παρελθόν αλλά δεν μιλάς για το παρόν. Η λύση είναι κυβέρνηση της αριστεράς ;η άλλης αστικής διαχείρισης για να σώσουμε τον καπιταλισμό; Τέλος πάντων τι λες;

Κολοκοτρώνης

Ανώνυμος
15 Μαΐου 2014 στις 5:12 μ.μ.

Για το 1)
Αφουνη παλη θα εφτανε ΜΕΧΡΙ και την αποδεσμευση οκ. Ταβανι η αποδεσμευση για το ΝΑΡ το 1990.
Κατανοητο γιατι μεχρι και τον ορο κομμουνιστικο απεμπολισατε....

Ανώνυμος
16 Μαΐου 2014 στις 10:08 π.μ.

Οκ, ας μιλήσουμε για το σήμερα, μιας και το παρελθόν έχει αγκάθια (το σήμερα έχει περισσότερα βέβαια).
Όταν περιγμάφεις την "ζώσα πραγματικότητα" που λες ως "ζοφερή", ουσιαστικά αναγνωρίζεις ότι κάτι πολύ ιδιαίτερο γίνεται σήμερα στην Ελληνική κοινωνία κι ότι δεν μιλάμε απλά για μία επανάληψη του σκηνικού του 1980. Καπιταλισμό είχαμε και το 1983, καπιταλισμό και το 1993, καπιταλισμό και το 2003, αλλά το 2013 κάτι πολύ χοντρό γίνεται στην Ελληνική κοινωνία. Το έχεις παρατηρήσει ή μιλάω τσάμπα; Το αναγνωρίζεις αυτό ή απλά κι εσύ διαπιστώνεις την ύπαρξη του καπιταλισμού που θέλει κέρδη όπως ο σύντροφός σου ο Μάκης Παπαδόπουλος; Μια διαπίστωση που μπορούσε να την κάνει και πριν 40 χρόνια, δεν ήταν πιο "φιλάνθρωπος" τότε ο καπιταλισμός.

Μου λες "είναι γελοίο να ισχυρίζεσαι ότι θα στηριχτείς στην εθνική αστική τάξη".
Ποιός σου είπε κάτι τέτοιο;Δηλαδή για εσένα υπάρχει μόνο η επαναστατική και η αστική κυβέρνηση; Ενδιάμεσες μορφές όπου ο λαός αποφασίζει να αποστοιχιθεί από τα αστικά κόμματα χωρίς όμως να παίρνει τα όπλα δεν υπάρχουν; Δεύτερον, η αποστοίχιση αυτή από τα αστικά κόμματα παίρνει παντού την ίδια μορφή; Ας πάρουμε το παράδειγμα της Βολιβίας: Ο λαός αποστοιχίζεται από τα αστικά κόμματα και επιλέγει ένα κοκαλέρο, τον Μοράλες. Είναι μία αστική κυβέρνηση ο Μοράλες, με τον ορισμό που γνωρίζουμε; Δεν είναι, παρόλους τους "καπιταλισμούς των Άνδεων" που ψάχνει το ΚΚΕ. Από την άλλη αν κάτι τέτοιο γίνει στην Ευρώπη (αποστοίχιση) και όχι στην Λατινική Αμερική όπου οι συνθήκες είναι τελείως διαφορετικές, θα έχει την ίδια μορφή πιστεύεις; Περιμένεις να δεις....Μοράλες ή Μαδούρο στην Ελλάδα ή την Πορτογαλία;

Ανώνυμος
16 Μαΐου 2014 στις 10:09 π.μ.

Εγώ λοιπόν, επειδή είναι της άποψης ότι πρέπει να εξετάζεις την συγκεκριμένη κατάσταση και να μην λειτουργείς με γενικές ρετσέτες που είναι πολύ χρήσιμες μεν, αλλά και παραπλανητικές για όποιον αρνείται να βάλει το μυαλό του να δουλέψει επί του συγκεκριμένου, πιστεύω τα εξής:
Ότι κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ ή ακόμη και ο Καμμένος δεν εκπροσωπούν συμφέροντα της αστικής τάξης, διαφορετικές πολιτικές/πλευρές -να το πω κι έτσι- της αστικής τάξης και του ιμπεριαλισμού. Μεγάλωσαν από μία εκλογική (όχι απαραίτητα και ιδεολογική όμως) αποστοίχιση του κόσμου από τα αστικά κόμματα και ουσιαστικά εκλογικά εκπροσωπούν λαϊκά και μικροαστικά στρώματα. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν μπορούσες να το πεις για το ΣΥΡΙΖΑ του 2008 (ήταν κοινωνικά τελείως διαφορετικό πράγμα), μπορείς όμως να το πεις για το ΣΥΡΙΖΑ του 2014: Σήμερα εκπροσωπεί πλατιά δυσαρεστημένα λαϊκά και μικροαστικά στρώματα που έρχονται σε αντίθεση με την πλήρη απαξίωση και περιθωριοποίησή τους από τις κεντρικές επιλογές της αστικής τάξης που έχει πάρει τις αποφάσεις της και απλά ενδιαφέρεται για το πως θα διαχειριστεί μία κατάσταση γενικευμένης λαϊκής δυσαρέσκειας, στην συγκεκριμένη πάντα πολιτική.

Το ΚΚΕ όμως δεν λέει αυτό, γιατί αν έλεγε αυτό θα αναγκαζόταν εκ των πραγμάτων να έχει άλλη πολιτική. Το ΚΚΕ ξεκινώντας ΑΝΑΠΟΔΑ λέει: Εγώ θέλω να έχω ΑΥΤΗ την πολιτική (όπως την ξέρουμε...) άρα ο ΣΥΡΙΖΑ θα ΠΡΕΠΕΙ να είναι αστικό κόμμα. Εφευρίσκει λοιπόν (κι εδώ έχει την σημασία του αυτό: ΜΑΖΙ με το Σαμαρά) ένα..."λόμπι της δραχμής" και το βάζει να υποστηρίζει αναφανδόν το ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το "λόμπι" όμως απλά είναι φανταστικό,
ΓΙ ΑΥΤΟ και σας κατηγορώ για σύμπλευση με το Σαμαρά αγαπητέ και θα αφιερώσω και μία παράγραφο σε αυτό.

Όχι λοιπόν φίλε, δεν σας κατηγορώ για σύμπλευση γιατί λέτε το ίδιο πράγμα με το Σαμαρά για το λόμπι, την ανάπτυξη ή την...σταθεροποίηση. Θα μπορούσατε να τα λέγατε όλα αυτά και οι δύο και να ήταν ΑΠΛΑ η αλήθεια, οπότε εγώ δεν θα σας κατηγορούσα: Δεν θα πείτε και ψέματα για να μου κάνετε την χάρη.
Το πρόβλημα όμως είναι ότι όλα αυτά είναι ΨΕΜΑ! Ότι το ΚΚΕ και ο Σαμαράς λένε ΤΑ ΙΔΙΑ ΨΕΜΑΤΑ!! Γι αυτό συμπλέουν. Γιατί δεν υπάρχει κανένα λόμπι της δραχμής (που θέλει να αγοράσει φτηνά σε αντίθεση με το Μελισσανίδη που..."ακριβοπληρώνει"), δεν υπάρχει καμία ανάπτυξη ή σταθεροποίηση (ακόμη και με όρους Μεξικού, δεν σου λέω με όρους Δανίας...), όλα αυτά είναι φτηνά προπαγανδιστικά τρυκ για να ακολουθήσει ο καθείς την πολιτική που έχει προαποφασίσει. Ο Σαμαράς την δική του και το ΚΚΕ την δική του.

Αφού θέλεις λοιπόν να μιλήσουμε για το ΣΗΜΕΡΑ και όχι για το 1981, το ΚΚΕ θα έπρεπε απέναντι σε αυτή την γενική έφοδο του ιμπεριαλισμού και των αστών να επιχειρήσει ένα κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο σε όλα τα επίπεδα. Όσο η αστική τάξη έχει την εξουσία η μετωπική πολιτική είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία, γιατί απαντά σε μία από τις βασικές τακτικές της: Την σαλαμοποίηση του λαού και την απομόνωση κοινωνικών ομάδων προκειμένου να τις χτυπήσει.

Το ΚΚΕ όμως πάνω σε αυτά δεν επιδιώκει καμία κουβέντα. Κάθε φορά που μπαίνεουν αυτά τα ζητήματα απλά σκούζει για τον μπαμπούλα του ΣΥΡΙΖΑ, για την σοσιαλδημοκρατία (ο άλλος έμαθε για τη Λούξεμπουργκ κι έχει κολλήσει η βελόνα...), για τιμές και δόξες κλπ. Τσίχες φίλε, όποιος δεν θέλει να απαντήσει στα πραγματικά ερωτήματα ασχολείται με την ΒΙΤΡΙΝΑ, εγώ αυτό ξέρω. Και κάτι τέτοιο δεν μου θυμίζει το Στάλιν, δεν μου θυμίζει το Χρουστσόφ, δεν μου θυμίζει το Γκόρμπι, μου θυμίζει, ναι, το Μπρέζνιεφ: Αυτόν με τον οποίο μεγάλωσε όλη η σημερινή του ηγεσία...

Ανώνυμος
16 Μαΐου 2014 στις 2:02 μ.μ.

@Ανώνυμο 10.08
Οχι, ενδιάμεσα στάδια και ενδιάμεσες εξουσίες, δεν υπάρχουν. Η θα έχεις καπιταλιστική εξουσία, ή θα έχεις εργατική. Η την οικονομία θα την έχουν οι καπιταλιστές, ή οι εργαζόμενοι. Δυστυχώς μέση λύση δεν υπάρχει. Είναι δυνατόν να λές, ότι μπορεί να είναι λίγο καπιταλισμός και λίγο σοσιαλισμός? Ούτε στην δευτέρα παρουσία. Ποτέ και πουθενά δεν έγινε αυτό κι ούτε πρόκειται να γίνει. Ουσιαστικά εσύ μιλάς, για μα διαχείριση του καπιταλισμού, που στο ανώτατό του στάδιο που έχει φτάσει, θα γίνεται όλο και πιο επιθετικός και σάπιος και κάθε κυβέρνηση στο έδαφός του, με ακρίβεια νομοτέλειας, θα είναι ακόμα χειρότερη από την προηγούμενη. Γιατί πέρασε η εποχή που ο καπιταλισμός, μπορούσε να κάνει και κάποιες παραχωρήσεις. Οι εξελίξεις από εδώ και πέρα, αυτό θα επιβεβαιώνουν κάθε μέρα. Αρα, ή τον ανατρέπεις ή ενσωματώνεσαι. Μανώλης

Ανώνυμος
16 Μαΐου 2014 στις 4:50 μ.μ.

10.09 Αν μου βρεις μια χωρα που η εργατικη ταξη πηρε τα μεσα παραγωγης στα χερια της με πολιτικα μετωπα εγω θα ερθω μαζι σου στον συριζα. παντου το εργατικο και κομμουνιστικο κινημα καταστραφηκε. ΛΟΥΞΕΜΠΟΥΡΓΚ ΛΗΜΠΝΕΧΤ δολοφονηθηκαν απο την γερμανικη σοσιαλδημοκρατια. Οσο για τον μπρεζνιεφ που θυμηθηκες ξαφνικα αυτα ειναι ξεκαθαρα. απο το 1956 ξεκινησανε να εφαρμοζουνε σταδιακα νομους του καπιταλισμου επι μπρεζνιεφ με ποιο αργο ρυθμο και το 1991 ολοκληρωθκαν οι ανατροπες ΠΑΝ

Ανώνυμος
16 Μαΐου 2014 στις 4:59 μ.μ.

10.08 ο καπιταλισμος παντα εχει σκοπο το κερδος. Μεχρι το 1991 με διαφορετικο διεθνη συσχε τισμο δυναμεων ητανε υποχρεωμενος να δινει. Σημερα μετα τις ανατροπες χωρις αντιπαλο και στο ιμπεριαλιστικο σταδιο αν δεν παρης τα μεσα παραγωγης δεν γινετε τιποτα. Στην βενεζουελα πριν 15 χρονια με τεραστια πλειοψηφια βγηκε αριστερη κυβερνηση μαζι και με το ΚΚ. σημερα τα πραγματα ειναι οριακα σοσιαλισμο δεν κανανε και εχουνε παντα καπιταλισμο. Αυτα για οποιον θελει να δει ειναι ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ ΠΑΝ

Ανώνυμος
16 Μαΐου 2014 στις 5:11 μ.μ.

Προς 10:08 μμ

Ο καπιταλισμός δεν είναι ίδιος στην Ευρώπη.
1. Υπάρχει σαφέστατη διαδικασία καπιταλιστικής ολοκλήρωσης μέσω της ΕΕ , η οποία απο το 1992 με την συνθήκη του Μάαστριχτ, με την ΟΝΕ και με την συνθήκη της Λισαβώνας έχει πλέον άλλα χαρακτηριστικά. Βρισκόμαστε σε άλλο στάδιο πολύ εντελώς διαφορετικό.
Η ελληνική οικονομία καν δεν είναι ίδια λόγω της διασύνδεσης της με την Ευρωπαικη Κεντρική Τράπεζα, το ευρώ κλπ
Καπιταλισμός υπάρχει παντού στην Ευρώπη (εννοώ και εκτός ΕΕ) αυτό είναι μια τεράστια ποιοτική διαφορά, που οξύνει τις αντιθέσεις και υπερπολλαπλασιάζει την ανισόμετρη ανάπτυξη.

2. Δεν υπάρχει κανένα ενδιάμεσο στάδιο μεταξύ καπιταλισμού και σοσιαλισμού και όπου υπήρξε (ή προσπάθησαν προοδευτικές δυνάμεις να διαχειριστούν )ακόμα και με τις καλύτερες προυποθέσεις κατέρρευσε και αποδείχτηκε αυταπάτη

3. Αντί άλλου επιχειρήματος θα σε παραπέμψω στο ΠΑΣΟΚ απο το 1974 έως σήμερα. Το ΠΑΣΟΚ τι εξέφρασε; ποιοί το στήριξαν; πως λειτούργησε; To ΠΑΣΟΚ εξέφρασε λαικές δυνάμεις, τεράστια τμήματα της εργατικής τάξης (θα έλεγα την πλειοψηφία της). Εμφανίστηκε το προοδευτικό, το εναλλακτικό , το σύγχρονο, το αντικαπιταλιστικό. Κάλεσε το λαό με το αλήστου μνήμης στις 18/10/1981 σοσιαλισμό με το πρωτοφανές 48%. Ξέρουμε όλοι που κατέληξε. Αν δεν υπήρξε η κρίση το 2010 , το ΠΑΣΟΚ ακόμα θα μεσουρανούσε, το 2009 δεν είναι μακρινό παρελθόν είναι πρόσφατο πολύ πρόσφατο.
Φίλε μου ειλικρινά στο λέω βγάλε συμπεράσματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δυστυχώς (το εννοώ δυστυχώς) δεν είναι καν ίδιος από το 2012, μεταλάσσεται καθημερινά και γίνεται ένα κακέκτυπο του ΠΑΣΟΚ.
Εμένα ούτε Στάλιν μου θυμίζει, ούτε Μπρέζνιεφ, ούτε Λενιν γιατί οι συνθήκες είναι διαφορετικές. Το ΚΚΕ κάνει την πιο σοβαρή εναλλακτική πρόταση (με αδυναμίες; ίσως) όλοι οι άλλοι αν και δεν είναι ίδιοι αλλά παίζουν μπάλα στο ίδιο γήπεδο . Οϋτε το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ είναι ίδια κόμματα αλλά τείνουν στην ομοιομορφία, στη συγχώνευση. Και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ίδιος ως πολιτικό μόρφωμα αλλά μεταμορφώνεται αφού θέτει ο ιδιος για τον εαυτό του τα όρια αφού τον καπιταλισμό θέλει να διαχειριστεί.

Κολοκοτρώνης

Ανώνυμος
16 Μαΐου 2014 στις 5:42 μ.μ.

Ναι ρε Μανώλη εντάξει, πες μου εσύ τι είναι το καθεστώς του Μαδούρο, και του Μοράλες. Καπιταλισμός; Δηλαδή ο Μαδούρο είναι ο Σαμαράς της Λατινικής Αμερικής; Ή μήπως ο...Ολλάντ;

Πως τα χαρακτηρίζεις αυτά τα καθεστώτα εσύ και το κόμμα σου;
Και κάτι ακόμη: Για εσένα δεν τρέχει τίποτε να είναι στην εξουσία ο Μαδούρο ή η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας; Κι αν έχει διαφορά ΓΙΑΤΙ έχει;
Αφού και οι δύο αστικές κυβερνήσεις είναι!

Ανώνυμος
16 Μαΐου 2014 στις 5:44 μ.μ.

Προς Μανώλη:

Γράφεις: "Γιατί πέρασε η εποχή που ο καπιταλισμός, μπορούσε να κάνει και κάποιες παραχωρήσεις. Οι εξελίξεις από εδώ και πέρα, αυτό θα επιβεβαιώνουν κάθε μέρα. Αρα, ή τον ανατρέπεις ή ενσωματώνεσαι."

Συμφωνώ. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι αντικειμενικές συνθήκες έχουν ωριμάσει?

Τάκης

Ανώνυμος
16 Μαΐου 2014 στις 6:56 μ.μ.

5.44 οι αντικειμενικες συνθηκες ειναι ετοιμες. ο υποκειμενικος παραγοντας δεν ειναι ετοιμος και αυτο παλευει καθε μερα το ΚΚΕ. μονο που αυτος ο δρομος δεν περναει μεσα απο κυβερνηση στο εδαφος του καπιταλισμου ΠΑΝ

Ανώνυμος
16 Μαΐου 2014 στις 7:39 μ.μ.

Ωραία, αφού το θίγεις πες μου: Σε τι στάδιο είναι ο καπιταλισμός στην Βενεζουέλα; Είναι στο ίδιο με την Αργεντινή; Είναι στο ίδιο με την Βραζιλία; Είναι διαφορετικό; Σε νοιάζει ή όχι εκεί η ανατροπή του Μαδούρο και ΓΙΑΤΙ;

Δεύτερο ερώτημα: Τι πάει να πει "ολοκλήρωση"; Συγκεκριμένα. Εγώ γνωρίζω για ιμπεριαλιστικές ή εξαρτημένες χώρες, δεν γνωρίζω όμως για "ολοκληρωμένες". Μπορείς να μου το εξηγήσεις λίγο; Η Ελλάδα δηλαδή μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεταπήδησε στάδιο; Την βοήθησε δηλαδή η Γερμανία και η Γαλλία να φτάσει στο ιμπεριαλιστικό στάδιο, να γίνει επομένως ένας ισχυρός ανταγωνιστής της και μάλιστα οικειοθελώς; Δώσε μου να καταλάβω την διαδικασία, γιατί εγώ ήξερα και κυρίως ΕΒΛΕΠΑ μέχρι χθες τον ιμπεριαλισμό να κρατά καθηλωμένες χώρες, όχι να τους δίνει ένα χεράκι να τον ανταγωνιστούν!

Λες ότι όπου προσπάθησαν κάτι "ενδιάμεσο" αποδείχθηκε αυταπάτη και κατέρρευσε. Συγνώμη, εσύ δεν είσαι που απορρίπτεις την θεωρία της κατάρρευσης στην ΕΣΣΔ; Πως εδώ ξεχνάς την ταξική πάλη; Τι τύπου "κατάρρευση" είχαμε στην Χιλή π.χ., όταν ο λαός της μπήκε στα δεσμά για 17 χρόνια; Όχι αγαπητέ. Παντού, ΠΑΝΤΟΥ είχαμε ταξική πάλη. Και μάλιστα μπορώ να σου πω ότι η περίπτωση της ΕΣΣΔ ήταν η κατεξοχήν περίπτωση που η αστική τάξη ξεπήδησε ΜΕΣΑ από το ίδιο το κόμμα και το εργατικό κράτος! Ούτε ο Αλλιέντε το έπαθε αυτό, ούτε μέχρι στιγμής ο Μαδούρο! Και πες μου τώρα εσύ πως μπορείς να μιλάς για "κατάρρευση" π.χ. στην Χιλή ή αλλού όπου σχηματίστηκαν λαϊκά μέτωπα, όταν μια σειρά από "σοσιαλιστικά" κράτη (ακόμη και αυτά που δεν είχαν καν σχέσεις με την ΕΣΣΔ) κατέρρευσαν σαν τραπουλόχαρτα με τις αλλαγές στην Σοβιετική Ένωση; Μοναδική εξαίρεση; Η Κούβα! (Η Β.Κορέα υπάρχει για γεωπολιτικούς λόγους κατά τη γνώμη μου).
Η Κούβα, που ήταν η πιο "θολή" επανάσταση, μια επανάσταση που και ο ίδιος ο Κάστρο δεν την ξεκίνησε ως σοσιαλιστική (γι αυτό άλλωστε και αρχικά οι ΗΠΑ δεν έδωσαν την πρέπουσα σημασία)! Μόνο ο Τσε ουσιαστικά το είχε ξεκάθαρο στο μυαλό του και όμως: Είναι η ΜΟΝΗ που αντέχει -όπως αντέχει- μέχρι σήμερα!!

Από πότε αγαπητέ η συνείδηση και η πάλη του λαού εκτινάσσεται από το μηδέν στο άπειρο χωρίς ενδιάμεση διαδικασία όπου παλεύει για τα δικαιώματά του, για δημοκρατίες, για αξιοπρέπεια, για ελευθερίες κλπ.; Ξέρεις πολλές περιπτώσεις; Πως θα ενεργοποιήσεις έναν άνθρωπο που μέχρι πριν 2 χρόνια ήταν με το κινητό στο χέρι να παίζει παιχνίδια και σήμερα καταστρέφεται; Με μονότονη επανάληψη περί σοσιαλισμού; Συγνώμη αλλά δεν περίμενα τεχνικές ΣΕΚ από το ΚΚΕ. Πραγματικά με εκπλήσσουν, γιατί πίστευα ότι κάποια πράγματα είναι ληγμένα είτε μιλάμε για ρεφορμιστές είτε για επαναστάτες.

Ανώνυμος
16 Μαΐου 2014 στις 10:22 μ.μ.

7.39 Στο ιμπεριαλιστικο σταδιο ειναι ολες οι χωρες στα πλαισια της ανισομετρης αναπτυξης με δι αφορετικη θεση στην ιμπεριαλιστικη πυραμιδα. Η σοσιαλισμο θα εχεις η καπιταλισμο ενδιαμεσο σταδιο εξουσιας δεν υπαρχει και αποδειχτηκε με δραματικο τροπο στην χωρα μας το 1944 και στην ΧΙΛΗ το 1973. Ειναι διαφορετικο πραγμα οι ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ στο βαθεμα των σοσι αλιστικον σχεσεων παραγωγης αφου ομως η εργατικη ταξη εχει παρει την εξουσια. Στην ΕΣΣΔ η αστικη ταξη ξεπηδησε μεσα απο το κομμα στο 20ο συνεδριο το 1956 γιατι λογο του πολεμου το 1945 ειχε μεινη απο στελεχη. Και ξεπηδησε με την μορφη του οπορτουνισμου και σταδιακα εφαρμοσανε νομους του καπιταλισμου αρα εχουμε ανατροπη.Στην ΚΟΡΕΑ ΚΑΙ ΚΟΥΒΑ που δεν επικρατησε ο οπορτουνισμος τα καθεστωτα υπα ρχουνε ακομα. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ. καμμια κυβερνηση οτι ονομα και να εχει δεν μπορει να κανει τιποτα οταν τα μεσα παραγωγης τα εχουνε οι καπιταλιστες ΠΑΝ

Ανώνυμος
17 Μαΐου 2014 στις 8:31 π.μ.

@Ανώνυμο 5.42
Το καθεστώς του Μαδούρο και του Μοράλες, είναι καπιταλισμός. Γιατί? Ποιός έχει τα μέσα παραγωγής στην ιδιοκτησία του? Τα έχει η αστική τάξη ή όχι? Από εκεί κρίνεις και εκεί είναι το κομβικό σημείο, για να δείς αν ένα σύστημα είναι καπιταλιστικό ή όχι. Και ο Μαδούρο και ο Μοράλες, αν δεν ανατρέψουν αυτές τις σχέσεις ιδιοκτησίας και δεν το κάνουν γρήγορα, θα ανατρέψει αυτούς η αστική τους τάξη. Πάρε παράδειγμα την Χιλή. Το ότι μία χώρα, σε μια φάση εξέλιξης της αστικής της τάξης, προσπαθεί να κάνει η δική της αστική τάξη βήματα ισχυροποίησής της απέναντι στις άλλες αστικές τάξεις, αυτό παραμένει και είναι καπιταλισμός, αφού κατέχει και τα μέσα παραγωγής. Οτι σ αυτό το στάδιο. κάνει και βήματα εκσυγχρονισμού της, αυτό δεν είναι σοσιαλισμός. Το ίδιο έκανε και το 1981 το πασόκ. Καπιταλισμός δεν παρέμεινε? Ολη η ιστορία του τελευταίου αιώνα, τί αποδεικνύει? Οτι στάδια και μέσες λύσεις δεν υπάρχουν. Ή την εξουσία θα την έχει ο λαό ή οι καπιταλιστές. Και στην Βενεζουέλα, δεν είναι τυχαίο που η αντίδραση πήρε πολύ μεγάλα ποσοστά και ο Μαδούρο επικράτησε με πολύ μικρή διαφορά. Γιατί ο λαός εκεί 'έχει αρχίσει και δυσανασχετεί και ούτε λύθηκαν βασικές ανάγκες του, το δε βιοτικό του επίπεδο δεν καλυτερεύει. Μανώλης

Ανώνυμος
17 Μαΐου 2014 στις 4:09 μ.μ.

Να συμπληρώσω το πιο τρανταχτό παράδειγμα, αυτό της Βραζιλίας. Η Βραζιλία έχει αριστερή κυβέρνηση αλλά ο λαός υποφέρει. Αρχικά η κυβέρνηση αυτή ήταν ριζοσπαστική και φιλολαϊκή σε κάποιο βαθμό. Στη συνέχεια όμως, μη μπορώντας να αντισταθεί στους νόμους που διέπουν τον καπιταλισμό αναγκάστηκε να γίνει αυταρχική και αντιλαϊκή. Αυτό συμβαίνει διότι τα μέσα παραγωγής τα κατέχει η αστική τάξη. Και η αστική τάξη όσες παραχωρήσεις και να κάνει στην εργατική τάξη πρέπει κάποια στιγμή να τις πάρει πίσω για να επιβιώσει από τις κρίσεις που νομοτελειακά θα χτυπήσουν τον καπιταλισμό. Αλλιώς, πρέπει να παραδώσει τη σκυτάλη στο επόμενο οικονομικό-κοινωνικό σύστημα το οποίο είναι ο κομμουνισμός.

Μέχρι εδώ συμφωνούμε με τον Μανώλη και λοιπούς ΚΚΕδες. ΟΜΩΣ το ΚΚΕ πρέπει να προετοιμάσει το λαό για την ταξική αντεπίθεση πράγμα το οποίο δεν κάνει. Δεν γίνεται να προετοιμαστεί ο κόσμος χωρίς να κάνει πραγματικά ριζοσπαστικές δράσεις. Πρέπει να γίνουν καταλήψεις εργοστασίων, αυτοδιαχείριση της παραγωγής, καταλήψεις γης, απαλλοτρίωση μεγάλων αγροκτημάτων, να στηριχτούν αυτοδιαχειριζόμενα - κολλεκτιβοποιημένα εργοστάσια π.χ. ΒΙΟΜΕ κλπ. "Σε καπιταλιστικές συνθήκες δεν θα επιβιώσει το αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο" είναι η πιθανότατη απάντηση του ΚΚΕ.

Μα για να φτάσεις στον κομμουνισμό πρέπει να κάνεις πρώτα μια αρχή. Δεν γίνεται να περιμένω να έρθει μόνος του ο κομμουνισμός. Πρέπει να υποσκάψω όσο μπορώ τις καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής για να μπορέσω να κάνω ζημιά στο σύστημα. Πρέπει να αρχίσω από κάπου. Αναγκαστικά θα πρέπει να φτιάξω και κάποιο είδος λαϊκής πολιτοφυλακής για να αντισταθώ στις επιθέσεις των ΜΑΤ, ΔΕΛΤΑ, παρακρατικών ναζί κλπ.
Μόνο έτσι - μέσα από την πράξη - θα ωριμάσουν οι ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ συνθήκες μιας και οι αντικειμενικές είναι ήδη ώριμες.

Τάκης

Ανώνυμος
17 Μαΐου 2014 στις 4:15 μ.μ.

Προς 7:39

Καπιταλισμό έχει και η Βενεζουέλα αλλά μην τρελλαίνεσαι η χώρα έχει πολύ μεγαλύτερο ΑΕΠ (λόγω πετρελαίου) από το ελληνικό αλλά Μ.Ο στο κατα κεφαλή εισόδημα είναι το 1/3.του ελληνικού. Μιλάμε για φτώχεια και δυστυχία. Ο Μαδούρο και ο Τσάβες διαχείριση της φτώχειας κάνουν , της ακραίας φτώχειας. Ο λαός ζει σε συνθήκες απόλυτης ένδειας. Η αστική τάξη της Βενεζουέλας ζει στη χλίδα και τον πλούτο , ανέχτηκε για εθνικούς της λόγους το καθεστώς Τσάβες (της πολλαπλασίαζε το κέρδη) αλλά αυτό τελείωσε. Χιλιάδες εργαζόμενοι πρόσφατα βγήκαν στους δρόμους του Καράκας με δεκάδες - εκατοντάδες νεκρούς, τα πράγματα οδηγουνται σε αδιέξοδο σε λίγο θα είναι παρελθόν τα πάντα.
Η Βενεζουέλα είναι λάθος παράδειγμα , εξαιρετικά λάθος γιατί εφενός έχει πετρελαιο και εφετέρου δεν μπορεί να γίνει σύγκριση με τους Έλληνες. Εισόδημα με 6000 ευρώ τον χρόνο στην Βενεζουέλα θεωρείσαι πλούσιος! Οι ανισότητες στη Βενεζουέλα είναι τρομακτικές.
Η Βενεζουέλα μην το ξεχνάς έχει εθνικό νόμισμα, οπότε είναι μη συγκρίσιμα μεγάθη απο κάθε άποψη.
Η Ελλάδα σαν οικονομία έχει μετεξελιχθεί. Διασυνδέεται με το ευρωπαικό κεφάλαιο και σε μικρότερο βαθμό με το αμερικανικό και προσφάτως και με ανατολικο ευρωπαικό σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ότι πριν. Το ιδιοκτησιακό καθεστώς παραδοσιακών ελληνικών επιχειρήσεων έχει αλλάξει. Οι πολυεθνικές και τα μονοπώλια κυριαρχούν στην Ελλάδα παντού. Η καταστροφή της μεσαίας τάξης ( το λέω με όρους πολιτικής οικονομίας) συνεχίζεται ακάθεκτα. Ο ιμπεριαλισμός είναι παντού. Πάρε παράδειγμα την ελληνική προεδρία με την κρίση στην Ουκρανία.
Δεν κατέρρευσε τίπατα σαν τραπουλόχαρτο. Ο Γκορμπατσώφ αποφάσισε με την κλίκα του την παράδοση των σοσιαλιστικών χωρών στους καπιταλιστές. Κανονική συμφωνία έκανε. Φίλς μου στις χώρες αυτές δεν υπήρξε οικονομική κρίση, δεν υπήρξε καν κρίση. ¨Ολα έγιναν με απόλυτη συμφωνία, ούτε ρουθούνι δεν άνοιξε.
Η συνείδηση διαμορφώνεται δεν γεννιέται κανένας με ταξική συνείδηση. Ο βαθμός ωρίμανσης είναι σε αντανάκλαση με εξωτερικούς παράγοντες κανείς δεν ξέρει το πότε.
Αλλοίμονο αν σταματήσει ο εργαζόμενος να διεκδικεί απο το μικρό το ελάχιστο έως το πιο μεγάλο. Αγωνιζόμαστε για τα πάντα αφενός μεν γιατί διαμορφώνουν την συνείδηση και αφετέρου ανακουφίζουν.

Κολοκοτρώνης

Ανώνυμος
17 Μαΐου 2014 στις 9:09 μ.μ.

Λίγο ψυχραιμία παιδιά όμως γιατί μου απαντάτε σε εντελώς άλλα από αυτά που ρώτησα.

1. ΠΑΝ θέλω να μου το πουν κι άλλοι αυτό που υποστηρίζεις: Ότι δηλαδή η Σομαλία είναι στο...ιμπεριαλιστικό της στάδιο. Άσε να το πουν κι άλλοι και βλέπουμε κατά πόσο είστε Λενινιστές ή ΠΑΝινιστές.

2. Μανώλης: Το ποιός έχει τα μέσα παραγωγής είναι σχετικό: Εδώ και χρόνια γίνεται μία σειρά κρατικοποιήσεων σε μεγάλες επιχειρήσεις της Βενεζουέλας. Προφανώς υπάρχει αστική τάξη κλπ. αλλά το ερώτημά μου ήταν ΚΑΘΑΡΟ: Σας είναι αδιάφορο αν η αντιπολίτευση ρίξει το Μαδούρο; Καπιταλισμός τώρα καπιταλισμός μετά; Κάνει λάθος το ΚΚΒενεζουέλας που στηρίζει την κυβέρνηση; Απάντησε καθαρά σε παρακαλώ, χωρίς υπεκφυγές.

3. Τάκης: Κάνεις λάθος. Ο Λούλα για πολύ μεγάλο διάστημα είχε ριζοσπαστικές θέσεις, με ένα μειονέκτημα όμως: Δεν έβγαινε πρόεδρος. Αφού "ψήθηκε" αρκετά στην αντιπολίτευση, ουσιαστικά βγήκε πρόεδρος ΑΦΟΥ τα βρήκε με τους αστούς. Ποτέ ο Λούλα ως πρόεδρος δεν ήταν ριζοσπάστης, εξαρχής βγήκε μέσα από τις παραχωρήσεις και τις συνέχισε. Επίσης καμία τάξη δεν παραδίδει την σκυτάλη. Υπάρχει ταξική πάλη σε κάθε φάση, μόνο που κάποιοι θέλουν απ' ότι βλέπω η εργατική τάξη να δώσει την μάχη με τους χειρότερους δυνατούς όρους, γιατί ίσως να θεωρούν ότι έτσι είναι πιο "ηρωϊκό". Ο φόβος της ενσωμάτωσης προκαλεί εγκατάλειψη βασικών όπλων κι ένα από αυτά είναι η κυβερνητική εξουσία. Συγνώμη αλλά δεν θα πάρω, όχι για τίποτε άλλο, αλλά γιατί εμένα αυτό μου φαίνεται φυγομαχία και παράδοση.

4. Προς Κ: Δεν μου απάντησες σε ποιό στάδιο βρίσκονται αυτές οι χώρες. Δεν μου απάντησες αν σε ενδιαφέρει η πτώση του Μαδούρο και του Μοράλες. Δεν μου απάντησες τι σημαίνει για εσένα "ολοκλήρωση" (Η "διασύνδεση"; Τι πάει να πει "διασύνδεση"; Υπάρχουν ή όχι όροι κυριαρχίας;). Δεν μου απάντησες ποιό λαϊκό μέτωπο "κατέρρευσε".
Και μου δημιούργησες μάλιστα και επιπλέον ερωτήσεις: Πως είναι δυνατόν ο Γκορμπατσόφ να παραδώσει χώρες που δεν ελέγχει όπως η Αλβανία; (Πολύ πρακτόρικη η αντίληψή σου για την ιστορία παρεμπιπτόντως, εκτός κι αν μου δείξεις την συμφωνία) Πως είναι δυνατόν ο Τσάβες να πολλαπλασίασε τα κέρδη των αστών την Βενεζουέλα κι αυτοί να είναι από το πρωί μέχρι το βράδυ σε διαδηλώσεις κατσαρόλας; (Επίσης παρεμπιπτόντως, το να λες τις διαδηλώσεις κατσαρόλας "χιλιάδες εργαζόμενους" πάει πολύ. Επίσης γνωρίζεις ποιοί προκαλούν τους δεκάδες νεκρούς και από τις δύο πλευρές; Από που κι ως που υιοθετείς την δυτική προπαγάνδα έτσι χαλαρά;)

Υγ: Το ότι οι πολυεθνικές και τα μονοπώλια κυριαρχούν δεν λέει τίποτε. Ποιές πολυεθνικές και ποιά μονοπώλια; Γιατί αν φτάσουμε να θεωρούμε το Βασιλόπουλο "μονοπώλιο" κάπου έχουμε χάσει την μπάλα και μάλιστα για τα καλά.

Ανώνυμος
17 Μαΐου 2014 στις 10:36 μ.μ.

9.09 Απανταω πεντακαθαρα. Το ΚΚΒ χωρις να ειναι οπορτουνιστικο γιατι απεφυγε την ενσωμα τωση με το Σοσιαλιστικο κομμα παρολο που υπηρξε πιεση ειναι εγκλοβισμενο σε ενα δρομο αδι εξοδο γεματο με αυταπατες η ζωη της εργατικης ταξης γινετε χειροτερη και δεν μπορει να παιξει τον ιστορικο του ρολο ωστε η εργατικη ταξη να παρη τα μεσα παραγωγης αρα εχει λαθος ΠΑΝ

Ανώνυμος
17 Μαΐου 2014 στις 10:55 μ.μ.

9.09 και η ΑΛΒΑΝΙΑ απο το 1985 εφαρμοζε σταδιακα νομους του καπιταλισμου οπως και οι αλλες χωρες απο το 1956. Ετσι χωρις καμμια πραχτορικη αντιληψη το 1991 εκφραστηκε και στο οικο δομημα η συσωρευση πλουτου και ολοκληρωθηκαν οι ανατροπες ΠΑΝ

Ανώνυμος
18 Μαΐου 2014 στις 1:34 π.μ.

Φίλε 9.09 λύσε μου μερικές απορίες. Λες ότι είναι φυγομαχία και παράδοση το να ΜΗΝ ακολουθώ τον κοινοβουλευτικό δρόμο. Ενώ το να ακολουθώ ρεφορμιστική τακτική και να βάζω πάνω από όλα τις εκλογές, αυτό δεν είναι φυγομαχία και παράδοση? Ξέρεις γιατί ξεφούσκωσε το κίνημα μετά τις 12 Φλεβάρη 2012 ? Γιατί όλοι το έριξαν στην προεκλογική δραστηριότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ριζοσπαστικοποίησε πολύ κόσμο αλλά στη συνέχεια παράτησε το κίνημα και επικεντρώθηκε στις εκλογές. Δεν ασχολήθηκε με τους φασίστες που αλώνιζαν στις γειτονιές όσο θα έπρεπε, δεν συνέχισε όλες τις λαϊκές συνελεύσεις που είχαν αρχίσει το 2011 και το 2012. Το χειρότερο:" Άδειασε" το λαό που στις 12-2-2012 βρισκόταν στα οδοφράγματα μιλώντας για προβοκάτορες και κουκουλοφόρους όπως έκανε και το ΚΚΕ.

Μην έχεις αυταπάτες περί Αριστερής κυβέρνησης. ΔΕΝ πρόκειται το σύστημα να αφήσει τον ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει για πολύ. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα τον ανατρέψει. Είτε με μια υποκινούμενη φασιστική εξέγερση τύπου Μαϊντάν είτε με εκτροπή του πολιτεύματος με δημοκρατική ομως μάσκα. Δες τι κάνουν με την αναθεώρηση του Συντάγματος. Θέλουν να βάλουν μόνιμους υφυπουργούς σε πρώτη φάση. Μετά τι θα γίνει? Μόνιμοι υπουργοί? Γιατί όχι και μόνιμος πρωθυπουργός? Μην περιμένεις να δεις τα τανκς ξαφνικά ένα πρωί στους δρόμους (τουλάχιστον σε πρώτη φάση). Δεν είμαστε στο Μεσοπόλεμο.

Τάκης

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger