Home » » Ο Παστίτσιος και τα τέρατα

Ο Παστίτσιος και τα τέρατα

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014 | 1:28 μ.μ.

Πηγή: Ανανδρανιστάκης Γιώργος - "Αυγή"

Τι είναι η εξύβριση θρησκεύματος κατ' εξακολούθηση; Είναι να παραφράζεις το όνομα ενός εκλιπόντος μοναχού, που δεν είναι καν άγιος, να γράφεις κείμενα σατιρικά υποδυόμενος τον μοναχό με το παραφρασμένο όνομα, να αναρτάς φωτογραφίες με  ρασοφόρο, που στη θέση του προσώπου έχει ένα κομμάτι παστίτσιο. Αν διαπράξεις όλα αυτά τα φοβερά, τρως δέκα μήνες φυλακή από το Α' Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, όσο έφαγε δηλαδή ο Φίλιππος Λοΐζος, γνωστός στον πανελλήνιο ως Γέροντας Παστίτσιος.

Η διαιώνιση ενός νόμου που τιμωρεί την εξύβριση θρησκεύματος είναι από μόνη της ντροπή και όνειδος. Είναι έσχατη μορφή περιορισμού της ελευθερίας του λόγου κι ακόμη χειρότερο, φανερώνει το σφιχτό εναγκαλισμό του κράτους με την Εκκλησία, εν έτη 2014. Κατάλοιπα θρησκευτικού φονταμενταλισμού, που μπορεί  να  στείλουν ανθρώπους στη φυλακή, να τους λερώσουν το ποινικό μητρώο, να τους στιγματίσουν.

Η καταδίκη του Φίλιππου Λοΐζου δεν είναι ασήμαντο περιστατικό, αποτέλεσμα της ιδιοτροπίας ενός τυχαίου δικαστή. Είναι βαρύνουσα η καταδίκη του Παστίτσιου, διότι το ζήτημα το ανακίνησε η Χρυσή Αυγή, το έφεραν στην Βουλή οι ναζιστές και το σύστημα έσπευσε να συλλάβει τον βλάσφημο και μερικούς μήνες αργότερα να τον καταδικάσει σε φυλάκιση με αναστολή. Θίχτηκαν τα χριστιανικά συναισθήματα των χιτλερίσκων, που ο βουλευτής τους Γερμενής τραγουδούσε,  ως μπασίστας Καιάδας, τα κάτωθι: «Η χριστιανική θρησκεία βρωμάει τη σαπίλα του Ιεχωβά», «Η φτήνια του υπανθρώπου του Σταυρού», «Φλόγες που καίνε τον υιό του Θεού και τους Αγίους του».

Είναι ανησυχητικό γεγονός η καταδίκη του Παστίτσιου, διότι έγινε σε μια εποχή που στην Εκκλησία της Ελλάδος δρουν θύλακες σκοτεινοί και επικίνδυνοι και τούτο παρόλο που ο Αρχιεπίσκοπος βαδίζει σε οδούς μετριοπάθειας. Θεσσαλονίκης ΄Ανθιμος, Πειραιώς Σεραφείμ, Καλαβρύτων Αμβρόσιος  περιμένουν με το όπλο παρά πόδα, για να επιτεθούν στους ομοφυλόφιλους, στα καρναβάλια, στην αριστερά. Είναι οι ίδιοι που μέχρι πρότινος θώπευαν την Χρυσή Αυγή κι όταν είδαν τις χειροπέδες, έκαναν κωλοτούμπα εφάμιλλη του Ιωάννη Μελισσανίδη.

Όταν ακούς καταδίκες για εξύβριση θρησκεύματος, να τρέμεις. Οι καιροί  είναι ύποπτοι, είναι οι καιροί του Σαμαρά, του πρωθυπουργού που επικαλείται για ψύλλου πήδημα την Παναγία, ενίοτε δε την βλέπει και στα τείχη της Βασιλεύουσας. Οι καιροί του Βορίδη, του Άδωνη, του ακροδεξιού Δικτύου 21,  που έχει εγκατασταθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, με σκοπό την αναμόρφωση του ελληνικού λαού, μέσω της Ορθοδοξίας. Είναι οι καιροί του Βενιζέλου, του εμπνευστή του τυποκτόνου νόμου,  που φιμώνει δημοσιογράφους και ΜΜΕ, μέσω της βιομηχανίας των αγωγών.

Δεν είναι τυχαία μορφή ο Γέροντας Παίσιος ο Αγιορείτης, κατά κόσμον Αρσένιος Εζνεπίδης, ο οποίος έζησε από το 1924 έως το 1994. Ο Παίσιος είναι σύμβολο της δεξιάς ιδεολογίας, όταν η εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ μοίρασε τα βιβλία του, έσπασε ταμεία. Θεωρείται μέντορας του νέου εθνικισμού, βρίσκεται στην ψυχή και στο στόμα όλων των πατριδοκάπηλων της επικράτειας, του αποδίδονται μάλιστα και λόγια όπως τα παρακάτω, χωρίς να σημαίνει απαραιτήτως ότι είναι δικά του:

 «Ο Γέροντας»  (Παίσιος), « αφού πρόσφερε και στους τελευταίους επισκέπτες που ήρθαν εκείνη την στιγμή κέρασμα , ξαναρωτά έναν απ΄ αυτούς : -Γέροντας : Θα την πάρουμε την Πόλη ; Τι , λες ; -Χρήστος : Εγώ θα πάω για την Βόρειο Ήπειρο. -Γέροντας : Την Πόλη να πάρουμε , την Βόρειο Ήπειρο και επτά άτομα την παίρνουμε! -Χρήστος : Επτά και εγώ οκτώ  !-Γέροντας : Πάρτηνα ! Και εγώ θα μεταφέρω τα λείψανα του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού , τα οποία είναι και βαριά! Τι να πούμε , βρε παιδιά , όλα τα λένε και τα γράφουν τα βιβλία μας (της Εκκλησίας) , αλλά ποιος τα διαβάζει ; Ο κόσμος χαμπάρι δεν παίρνει . Κοιμάται με τα τσαρούχια !».
«Βοήθα Αι Γιώργη/ και συ Πατροκοσμά/ να πάρουμε την Πόλη/ και την Αγιά Σοφιά», τραγουδούσε ο μακαριστός  Χριστόδουλος, το πνεύμα του οποίου ζει και βασιλεύει.
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 2 σχόλια

Ανώνυμος
17 Ιανουαρίου 2014 στις 5:26 μ.μ.

Θα μπορούσε να ήταν ανέκδοτο, αν δεν αφορούσε την καταπάτηση της ελευθερίας έκφρασης. Η ελληνική αστική «δικαιοσύνη» καταδίκασε το δημιουργό του «γέροντα παστίτσιου» ενός καθαρά σατυρικού site, ενώ όλα ξεκίνησαν από - ποιόν άλλο; - τη χρυσή αυγή που έκανε επερώτηση! για αυτό το «υψίστης σημασία εθνικό θέμα». Η ειρωνεία είναι ότι η ΧΑ καταδικάστηκε για πραγματικά και σοβαρά εγκλήματα πριν από τον φίλο blogger. Προσωπικά δεν είχα ακούσει ποτέ για «άγιο Παΐσιο», ούτε υπάρχει, ούτε νομίζω ότι θα γίνει, γιατί όπως διάβασα στη wikipedia, έκανε μεν φιλανθρωπίες (μπράβο του σ αυτό) αλλά το παράκανε στον ασκητισμό με αποτέλεσμα να βλάψει τον εαυτό του, κι αυτό για τη θρησκεία είναι επίσης αμαρτία. Σέβομαι τα καλά έργα κάποιου αποθανόντα. Και βέβαια δε θα καταφερθώ σε καμιά περίπτωση εναντίον ενός νεκρού ανθρώπου, που όπως λένε, δεν έβλαψε κανένα. Όμως η καπήλευση έργων καλών ανθρώπων και η διαστρέβλωση των λόγων τους είναι το γνώρισμα του κάθε ηλιθίου φανατικού, όπου για να πάει αυτός – όπως νομίζει τρομάρα του- στον Παράδεισο δε διστάζει να κάνει κακό σε άλλους.
Δε θα μπω (λόγω συντομίας) στο να καταρρίψω αυτή την επικίνδυνη άποψη. Η βλακεία των δήθεν πιστών είναι αήττητη. Αλλά είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ του καθενός να πιστεύει ότι θέλει. Και να κάνει κριτική στον οποιοδήποτε, ακόμα και στο ΘΕΟ. Αν ο Θεός υπάρχει, μπορεί να βγει να μας πει τη γνώμη του, δε νομίζω, ότι χρειάζεται «βασιλικότερους του βασιλέως»...
Μου κάνει εντύπωση ιδιαίτερα για τους χριστιανούς, γιατί οι πρώτοι χριστιανοί όχι μόνο δεν λάτρευαν τους θεούς των άλλων αλλά τους καταδίκαζαν ως «ψεύτικους» - «είδωλα», ή ως δαίμονες, πράγμα που όπως ξέρουμε, οδήγησε σε διωγμούς. Γιατί δεν κάνει εντύπωση ενώ υπήρχαν χιλιάδες θεοί, πολλοί σε κάθε λαό, μόνο οι χριστιανοί κι οι Εβραίοι να διώκονται; Γιατί δεν ήθελαν άλλους θεούς (εντολή πρώτη: ουκ έσονταί σοι θεοί έτεροι πλήν εμού).
Κάνουν μ’ άλλα λόγια οι σημερινοί χριστιανοί, ότι έκαναν οι δωδεκαθειστές σ’ αυτούς, τους πρώτους αιώνες μΧ. Και ποια μπουμπούκια είναι δωδεκαθειστές και σατανιστές, «θρησκόληπτα γίδια»; Αρκετοί νεοναζί ίσως; Η ίδια λοιπόν η ιστορία διδάσκει ότι πρέπει να δείχνουμε σεβασμό στη γνώμη του άλλου, ακόμα κι αν αυτή δε μας αρέσει, κι ότι με την κριτική και τη λογική ο κόσμος προόδευσε.
Αλλά δε σεβόμαστε το ψέμα. Ούτε την προσπάθεια εκμετάλλευσης της πίστης ή της αφέλειας των ανθρώπων για ίδιον όφελος. Γι αυτό και σωστά υπάρχει η ποινή για την απάτη.
Εδώ όμως δεν είχαμε καμία απάτη. Ο άνθρωπος αυτός έκανε σάτιρα, καυτηρίασε ακριβώς αυτή την αφέλεια και την καπηλεία, δεν αναφέρθηκε στον αποβιώσαντα για να τον προσβάλει αλλά σε θαύμα του «Παστίτσιου». Αν άκουσαν οι άλλοι άλλο πράγμα και πήραν το αστείο τοις μετρητοίς αυτός φταίει; Και ποια προσβολή της θρησκείας έκανε βρε σεις δικαστές, που η χριστοπαναγία στο δρόμο δίνει και παίρνει; Κι η καπίλευση της αφέλειας, τα όσα γίνονται στα νεκροταφεία και τους ναούς; Που, αν υπήρχε θεός, θα κατέβαινε με βρεγμένη σανίδα, ν' αρχίσει πρώτα απ' όλους το ιερατείο...
Αυτά δυστυχώς μας γυρνάνε πολύ πίσω. Είναι θλιβερό με την ανθρωπιστική καταστροφή και την οπισθοδρόμηση σε εργασιακό μεσαίωνα να καίμε ακόμα «μάγισσες» όπως σε άλλες εποχές... Αν είστε πιστοί οποιασδήποτε θρησκείας, κάντε πράξη την Φιλανθρωπία και την Αλληλεγγύη, αλλιώς θα πάτε στο διάολο.... mitsos175

Ανώνυμος
17 Ιανουαρίου 2014 στις 8:40 μ.μ.

Αν και θα ήθελα να γράψω περισσότερα θα συμπληρώσω κάτι ακόμα. Το πρόβλημα δεν είναι ο Παΐσιος, αυτός είναι ένας από τα δισεκατομμύρια πεθαμένους, τίποτα άλλο. Όσο ζούσε πίστευε σε πράγματα που δεν στέκονταν στη λογική. Το μεγάλο θέμα είναι πως η οποιαδήποτε θρησκεία φανατίζει χωρίς να υπάρχει κάτι χειροπιαστό, χωρίς να υπάρχουν λογικές και πειστικές εξηγήσεις. Πως "κατασκευάζει" ανθρώπους έτοιμους για θυσίες δικές τους ή (χειρότερα) άλλων. Η δύναμη να φανατίζεται ο κόσμος για κάτι που πιθανότατα να μην υπάρχει (για τον Υλισμό υπάρχει μόνο η Ύλη), είναι τρομακτική. Φυσικά το βάζετε από τη σωστή οπτική μιλώντας για πολιτική κλπ. Πίσω από κάθε "θαύμα" κρύβεται και ένα συμφέρον. Το τι είπε ο ένας ή ο άλλος όσο ζούσε μετά το θάνατο του είναι πολύ δύσκολο να ειπωθεί. Όταν αποδειχθεί περίτρανα αυτό που λέμε, ότι ο Παΐσιος ήταν ένας απλός άνθρωπος που έλεγε ή πίστευε λάθος πράγματα, αυτό δε θα εμποδίσει σε τίποτα τη θρησκεία και την ιθύνουσα τάξη να κατασκευάσει το δικό της επόμενο "άγιο" στα μέτρα της.
Γιατί ακριβώς το ποίμνιο, δηλαδή τα πρόβατα, διψάνε για θαύματα κι ιδιαίτερα σε δύσκολες εποχές περιμένουν Μεσσίες. Έτσι δεν επαναστατούν οι ίδιοι λαχταράν τη σωτηρία απ έξω, ουρανοκατέβατη. Αυτή τη νοοτροπία αντιμαχόμαστε κι όχι τα πρόσωπα και τα αφελή πιστεύω του καθενός.
Ο τρόπος δεν είναι να λοιδορήσουμε τους ιδρυτές των θρησκειών γιατί αυτό θα φανατίσει περισσότερο τους πιστούς. Και δυστυχώς ακόμη και η ίδια η λογική δεν μπορεί να τους πείσει γιατί η θρησκεία έχει το κόλπο: Ο Θεός δεν χωρά στο ανθρώπινο νου, είναι πάνω από τη λογική! Μπορούμε όμως κατ’ αρχήν να δείξουμε την απόσταση μεταξύ λεγομένων και πράξεων των δήθεν "εκπροσώπων του θεού στη Γη", ούτως ώστε να πολεμήσουμε την προπαγάνδα και να τους κάνουμε να ΣΚΕΦΤΟΥΝ. Μόλις σκεφτούν θα καταλάβουν πολύ περισσότερα από όσα μπορούμε εμείς να τους πούμε... mitsos175.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger