Home » , , » Πολιτική ανάλυση από τον Θανάση Παφίλη (2 Βίντεο)

Πολιτική ανάλυση από τον Θανάση Παφίλη (2 Βίντεο)

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013 | 1:34 π.μ.

Καλεσμένος στην τηλεοπτική εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, έκανε μια ολοκληρωμένη πολιτική ανάλυση για την οικονομική κατάσταση που βιώνει ο λαός της χώρας μας.

Ανέδειξε με απλό και κατανοητό τρόπο ποιες είναι οι αιτίας που σήμερα βιώνουμε έναν κοινωνικό και εργασιακό μεσαίωνα
Ο βουλευτής του ΚΚΕ περιέγραψε με μαύρα χρώματα το μέλλον που μας περιμένει αν υλοποιηθούν οι σχεδιασμοί της Ε.Ε που με τόσο θέρμη υπερασπίζετε και το ντόπιο αστικό προσωπικό.

Το καπιταλιστικό σύστημα που ζούμε έχει χρεοκοπήσει, σύμφωνα με τον ίδιο. Είναι αναγκαιότητα να αλλάξει, να αντικατασταθεί με ένα σοσιαλιστικό καθεστώς και τότε η Ελλάδα έχει όλες τις δυνατότητες να προσφέρει στον λαό της μια καλή ζωή.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ έδωσε και πληρωμένες απαντήσεις στις μπαρούφες που έλεγε ο Τζήμερος.
 

Μοιράσου το :

+ σχόλια + 26 σχόλια

Ανώνυμος
10 Δεκεμβρίου 2013 στις 11:07 μ.μ.

H σύνθεση της παναριστεράς στην ελληνική κοινωνία με επαναστατικό και σοσιαλιστικό προσανατολισμό είναι νομοτελειακό γεγονός.Η ποιότητα της σύνθεσης αυτής είναι το ζητούμενο.

Ανώνυμος
11 Δεκεμβρίου 2013 στις 12:27 π.μ.

Ε όχι ρε Παφίλη να ζητάς "να ασχοληθούμε και να κρίνουμε" τις θέσεις σας! Όσοι το έκαναν αυτό βρέθηκαν με κοσμητικά από οπορτουνιστές και άσχετοι μέχρι ανόητοι και απολειφάδια.

Άσε μας ρε μεγάλε που θέλεις και κριτική για τις θέσεις σου. Κοίτα καλύτερα τι γυμνάσια κάνετε στο Μπογιόπουλο από τότε που αποφάσισε να την κάνει....

Ανώνυμος
11 Δεκεμβρίου 2013 στις 1:09 μ.μ.

Εμένα με διέγραψε για το ίδιο λόγο, αλλά συνεχίζω να τους ψηφίζω και να τους στηρίζω. Είμαι μαζοχιστής;

Ανώνυμος
12 Δεκεμβρίου 2013 στις 2:55 μ.μ.

-Αν θεωρείς δικαιολογημένη την διαγραφή σου
-Αν δεν θεωρείς ότι ήταν σημαντική η διαφωνία σου
-Αν πιστεύεις ότι παρόλα αυτά είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή
-Αν συναισθηματικά αδυνατείς να ξεκολήσεις
....τότε καλά κάνεις και τους στηρίζεις.

Αυτές τις υποκρισίες όμως "κάντε μας κριτική" ας μην τις λένε καλύτερα. Οι τύποι θέλουν να κάνεις κριτική και στην απάντησή τους (αν υπάρξει) απαιτούν να παραδεχθείς το λάθος σου! Ε όχι, τέτοιο στήσιμο ούτε ο Ευαγγελάτος δεν κάνει, που στήνει κι ολόκληρη παράσταση κάθε μέρα με την..."συριζαία" και το δεξιό σχολιαστή.

Μαζοχιστής λοιπόν; Δεν ξέρω, μπορεί ναι, μπορεί και όχι.
Σίγουρα πάντως κάνεις λάθος κατ' εμέ.

Ανώνυμος
12 Δεκεμβρίου 2013 στις 8:19 μ.μ.

Η κριτική δεν επιδέχεται κριτικής; Δηλαδή ρε φίλε των 2:55 εσείς κατέχεις την απόλυτη αλήθεια και αυτοί πρέπει να αποδέχονται ότι λες; Εγώ πάντως τον Παφίλη τον ακούω πάντα με μεγάλη προσοχή. Οι αναλύσεις του είναι απόλυτα κατανοητές, εύστοχες και ουσιαστικές. Για την δική μου αντίληψη ο Παφίλης έχει όλα τα χαρακτηριστικά του ηγέτη. Δεν γνωρίζω τις οργανωτικές του ικανότητες κατι οπωσδήποτε απαραίτητο στο κίνημα αλλά σε επίπεδο λόγου, ρητορικής , ευστροφίας, αμεσότητας κλπ είναι άπαιχτος.

Ανώνυμος
12 Δεκεμβρίου 2013 στις 11:33 μ.μ.

Καλά εντάξει, πήγαινε να δεις την κριτική που θα σου κάνουν έτσι και γράψεις σε κανένα κκεδικο μπλογκ (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων φυσικά). Να δεις για πότε θ' αρχίσουν να σε τρολάρουν και σε παρουσιάζουν για χαφιέ, εχθρό του κόμματος, δεξιό, βλάκα, κολλημένο κλπ. Αλλά άσε τα μπλογκ, δες την περίπτωση του Μπογιόπουλου σου ξαναλέω: Βγήκε, έκανε κριτική με όλους τους τύπους και δες τι του κάνουν: Του αλλάζουν την σχέση εργασίας ώστε να μην μπορεί να διεκδικήσει καμία αποζημίωση και το επόμενο βήμα (αν δεχόταν φυσικά το μπλοκάκι) θα ήταν το σουτ. Ούτε αποζημίωση απόλυσης ούτε τίποτε. Κι επειδή δεν δέχθηκε, να και η βρώμα περί "φιλοχρηματίας" που βγαίνει και μη μου πεις δεν βγαίνει, γιατί βγαίνει και το ξέρω.
Αυτά δεν είναι κριτική στην κριτική, είναι μηχανισμός πνιξίματος της κριτικής.

Ευστροφία μπορεί να έχει ο Παφίλης, αυτό όμως για μένα δεν τον κάνει διαφορετικό. Ούτε η Παπαρήγα ήταν χαζή. Ε και? Όλοι μας έχουμε ένα ή περισσότερους τύπους εξυπνάδας, το θέμα είναι προς τα που την χρησιμοποιεί όμως. Κι αν το θέλεις να στο πω κι έτσι, εμένα δεν με νοιάζουν τα στελέχη. Αν λειτουργούσε σωστά το κόμμα θα έβγαζε χιλιάδες στελέχη και πολύ καλύτερα, η εποχή το ευνοεί άλλωστε. Το θέμα όμως είναι το πως λειτουργεί το ΚΚΕ. (Όχι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΑΝΤΑΡΣΥΑ λειτουργεί σωστά ε; Καμία σχέση, αλλά αυτό δεν αλλάζει την κατάσταση.) Εκεί είναι το ζήτημα.

Ανώνυμος
13 Δεκεμβρίου 2013 στις 10:18 π.μ.

E και, ας κάνουν κριτική, εσύ τι κάνεις; κριτική δεν κάνεις και μάλιστα πολεμικού χαραχτήρα; Άσε τον Μπογιόπουλο. λάθος παράδειγμα. Ξέρεις εσύ αν πήρε αποζημίωση και πόση; Ξέρεις εσύ με ποιά διαδικασία εργαζόταν και εργάζεται στο unfollow και στο enikos; Ξέρεις εσύ πως εκδίδει βιβλία στον Λιβάνη; Γιατί Ο Μπογιόπουλος θα έπρεπε να εξαιρεθεί από τα άλλα κομματικά μέλη που παίρνουν 800 ευρώ;Τ

Την αναφορά μου στο Παφίλη δεν την έκανα για το περίβλημα αλλά για το περιεχόμενο. Δηλαδή δεν εννοούσα ότι η ηγετικές ικανότητες που εμφανίζει οφείλονται μόνο στην εξυπνάδα και την ρητορική του δεινότητα αλλά σε αυτά που λέει χρησιμοποιώντας αυτά τα φυσικά του χαρίσματα. Εσύ δηλαδή που διαφωνείς με όσα είπε στο Χατζηνικολάου και γενικά από τον τρόπο που αναλύει την πολιτικοοικονομική κατάσταση;

Θέλω να κάνω και ένα σχόλιο για την Παπαρήγα, που δεν έχει κανένα εξωτερικό χάρισμα (εμφάνιση, ρητορική κλπ) αλλά θεωρώ ότι είναι τεράστιο θεωρητικό μυαλό και πολύ αδικημένο μάλιστα.
Αυτό βέβαια που πάντα με εντυπωσίαζε στην Παπαρήγα είναι ότι ο τρόπος ζωής της σε όλα τα επίπεδα συνάδει απόλυτα με τα λεγόμενά της

Ανώνυμος
13 Δεκεμβρίου 2013 στις 3:44 μ.μ.

Η πολεμική που λες είναι κι αυτή προϊόν εξέλιξης: Ως κριτική ξεκίνησε, αλλά όταν ο άλλος σε στήνει απέναντί του, όταν δεν δίνει λογαριασμό πουθενά και για τίποτε παρά μόνο γυρνάει και σου λέει "Ποιοί είσαστε εσείς ρε που θα κάνετε και κριτική;", τότε ναι, γίνεται πολεμική. Τα παίρνεις στο κρανίο, σκέφτεσαι την χειρότερη από μια σειρά εκδοχές που μπορεί να ισχύουν και τα χώνεις. Χαφιεδάκος εγώ; Πουλημένο τομάρι εσύ. Έτσι πάνε αυτά φίλε μου, μόνο οι χριστιανοί γυρνούσαν και το άλλο μάγουλο. (...μέχρι να τους προκύψει βέβαια κι αυτονών η ιερά εξέταση που το έβγαζε όλο το μάγουλο για να δει αν από πίσω κρύβεται ο σατανάς.)

Μου λες αν διαφωνώ πουθενά σε αυτά που είπε ο Παφίλης. Σε μια σειρά από ζητήματα η άποψή μου είναι άλλη. Π.χ. όταν ρωτά ο Χατζηνικολάου για το υπερτοφικό και σπάταλο κράτος, εγώ δεν θα του έλεγα ότι "είχαμε και τέτοιες πλευρές που τις είχαμε καταγγείλει", εγώ θα του έλεγα "που το είδες το υπερτροφικό Νικολάκη; Έχεις και κανένα στοιχείο για τις βλακείες που λες ή τα λες κι όπου πιάσει; Γιατί με τα στοιχεία που ξέρω εγώ υπερτροφικό δεν βγαίνει, συγκρινόμενο με τις χώρες της ίδιας της ΕΕ. Όσο για το "σπάταλο", πού τις έκανε τις σπατάλες; Στα υποβρύχια που ο Βενιζέλος μας λέει ότι είναι πρότυπα υποβρυχίων ή στις υπερτιμολογήσεις των εργολάβων που τις κάλυπταν οι σημερινοί "σωτήρες" μας;"

Πολλά μπορώ να σου πω, γιατί ξέρω την άποψη του ΚΚΕ και φυσικά την δική μου και μπορώ π.χ. να σου πω το λόγο που ο Παφίλης θεωρεί την Ελλάδα μία μικρή...Γερμανία. Η αλήθεια είναι όμως ότι δεν είναι μια μικρή Γερμανία, έχει τεράστιες ποιοτικές διαφορές με την Γερμανία, την Γαλλία, την Ιταλία κλπ., που δεν είναι μόνο στο μέγεθος.

Κι άλλα, κι άλλα, αν το πάρω λέξη λέξη μπορώ να σου γράψω πραγματεία, αλλά εκεί είναι το θέμα μας;
Όχι, το θέμα μας είναι πως το ΚΚΕ αντιμετωπίζει την κριτική. Μου λες να μην ασχολούμαι με το Μπογιόπουλο γιατί δεν ξέρω. Τι δεν ξέρω και τι ξέρω, ΕΣΥ ξέρεις; Ούτε εσύ ξέρεις λοιπόν. Και δεν αναφέρθηκα στο αν και ποιό ποσόν αποζημίωσης πήρε, είπα ότι όταν αλλάζεις την εργασιακή σχέση κάποιου δεν του μειώνεις απλά το μισθό, του αλλάζεις ΟΛΗ την σχέση, που σημαίνει άλλοι όροι στην αποζημίωση, στην ασφάλιση κλπ. Αν ήθελε απλά να του μειώσει το μισθό και περιοριζόταν π.χ. από την συλλογική σύμβαση, θα μπορούσε να του πει ως κομματικό μέλος να δίνει ένα μεγάλο μέρος του πίσω. Αυτό δεν κάνουν και οι βουλευτές που καταθέτουν το μισθό και παίρνουν αποζημίωση από το κόμμα;

Τέλος χέστηκα που δεν έχει εξωτερική εμφάνιση η Παπαρήγα και σου είπα ότι δεν την θεωρώ χαζή, καμία σχέση. Όμως μη μου μιλάς για τεράστιο θεωρητικό μυαλό, γιατί εγώ πιστεύω το αντιθετο: Ότι η Αλέκα είχε πολλά μικροαστικά στοιχεία στον τρόπο που σκεφτόταν. Αλλά δεν με ενδιαφέρει ΟΥΤΕ αυτό: όλοι μας μπορεί να έχουμε και έχουμε και μικροαστικές πλευρές, άλλες λιγότερο κι άλλες περισσότερο ενοχλητικές (για τους άλλους).

Εκείνο που με νοιάζει είναι ότι ουσιαστικά με όλες τις ανατροπές που έκανε στην θεωρία (συνολικά η ηγεσία, όχι μόνο η Αλέκα), πλησιάζοντας ουσιαστικά τον κατά τα άλλα "μισητό" εχθρό της (το Μηλιό), ο ρεβιζιονιστικός χαρακτήρας του κόμματος παραμένει. Το κόμμα δυστυχώς εξακολουθεί να είναι φορέας της αντεπανάστασης που λέει κι ο Παφίλης. Και δεν καταλαβαίνω γιατί μπορεί να το λέει ο Παφίλης και θεωρείται και μάγκας να το λέει για το παρελθόν, κι αν το πω εγώ για το παρόν θεωρείται ότι κάνω πολεμική κι όχι κριτική.

Ανώνυμος
13 Δεκεμβρίου 2013 στις 8:15 μ.μ.

καλα έγραψες τοσο μεγάλο κείμενο για να μην πεις τίποτα..?
Ολο δεν ξερω δεν με νοιάζει ξερω αλλα δεν σου λεω εισαι....
τελικά χεστηκες η" πλάκα έκανες..??
ΥΓ
Εχει και φαντασιώσεις απαντάς σε ερωτήσεις που δεν τέθηκαν ,αλλα ουτε εκει ήσουν καλος..Ξαναπροσπάθησε ....

Ανώνυμος
13 Δεκεμβρίου 2013 στις 10:19 μ.μ.

Γιατί σου είπε κανείς ότι απαγορεύεται η πολεμική; Όμως με επιχειρήματα.Ποιός σε είπε χαφιέ; Αυτά είναι υπερβολές και κουταμάρες. Καλά ρε φίλε δεν είχες ακούσει ποτέ ότι το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ διόριζαν σωριζόν στο δημόσιο για να επεκτείνουν την εκλογική τους πελατεία και για να το πω μαρξιστικά να διεισδύσουν σε τμήματα της εργατικής τάξης και να αποκτήσουν συμμαχίες και επιρροή. Στρατούς ολόκληρους οικοδόμησε ειδικά το ΠΑΣΟΚ στο δημόσιο. Ας μην ανοίξουμε αυτή την κουβέντα γιατί έχουν γίνει αθλιότητες στον δημόσιο τομέα και σε αυτή τη φάση εμείς υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στη δουλειά για όλους που είναι στο δημόσιο ανεξάρτητα από τον τρόπο διορισμού τους.
Ρε φίλε το κράτος μέσω του πολιτικού του προσωπικού αγοράζει και πουλάει στους καπιταλιστές, το παιχνίδι είναι σικέ. Οι τιμές όταν πουλάει είναι ξεπούλημα και όταν αγοράζει διπλάσιες και δεκαπλάσιες, αυτό είναι ο καπιταλισμός.

Ο Παφίλης δεν είπε την Ελλάδα Γερμανία αλλά εγώ σου λέω ότι η Ελλάδα είναι το καλύτερο "οικόπεδο" της Ευρώπης. Απο μόνη της ένα φυσικό θερμοκήπιο, μπορεί να παράγει τα πάντα φυτικά και ζωικά προιόντα, ορυκτός πλούτος αμύθητος, ηλιακή και αιολική ενέργεια όση θές. Τι να λέμε τώρα για την Ελλάδα. Αν είχε σοσιαλιστική οικονομία θα είχε απογειωθεί και ο λαός θα ζούσε ασύγκριτα καλύτερα.
Δεν άλλαξε καμία εργασιακή σχέση στο Ριζοσπάστη. Οι αμοιβές άλλαξαν. Το παίρνω 2500 ευρώ και επιστρέφω την διαφορά έως τα 800 είναι γελοία επιχείρηματα και άνευ βάσης διότι ο φόρος μισθωτών, οι ασφαλιστικές εισφορές κλπ υπολογίζονται στο 2500 και όχι στο 800. Εσύ μιλάς για την αποζημίωση. Οι αποζημιώσεις σύμφωνα με τα λεγόμενα του ΚΚΕ δίνονται με τον υπολογισμό πριν τα μνημόνια. Αμοιβή χωρίς σύμβαση σε εξαρτημένη εργασία δεν υπάρχει. Η θα αμοίβεσαι με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση ή την κλαδική ή την ατομική. Αυτά ειναι φτηνά κόλπα. Παρεπιπτόντως ο Μπογιόπουλος είναι εξαιρετικός δημοσιογράφος και είναι περιζήτητος και εμένα προσωπικά μου αρέσει και τον διαβάζω επισταμένα.
Την θεωρία δεν μπορεί κανείς να την ανατρέψει μόνο η ίδια η ζωή και η πράξη αφού κατά τον Μάρξ η πράξη δημιουργεί την θεωρία και η θεωρία κατόπιν καθοδηγεί την πράξη.
Η Αλέκα είναι μία προσωπικότητα από τις σπάνιες στην Ελλάδα, το θεωρητικό της υπόβαθρο είναι κατα την γνώμη μου πολύ προχωρημένο και το εύρος της κατάρτισής της σε όλα τα επίπεδα απίστευτο.
Τώρα αυτό με το Μηλιό τι το ήθελες; O Μηλιός είναι επαναστάτης και υπερ της πάλης των τάξεων και το ΚΚΕ είναι ρεβιζιονιστικό κόμμα; ΕΛΕΟΣ

Ανώνυμος
13 Δεκεμβρίου 2013 στις 10:59 μ.μ.

Κοίτα ξανά τι ρώτησες ζωντόβολο και μετά προκαλείς κιόλας.

Ανώνυμος
14 Δεκεμβρίου 2013 στις 12:35 μ.μ.

Προς τον 13/12/2013 10:59 μμ
Εγώ δεν σε είπα ζωντόβολο και δεν σου επιτρέπω να απαντάς με αυτό τον τρόπο και ας είμαι και τυπικά ανώνυμος . Οι δικές μου οι αναρτήσεις είναι 13/12/2013 10:19 μμ, 13/12/2013 10:18 πμ και 12/12/2013 8:19μμ. Όφειλες να καταλάβεις ότι δεν μπορεί να είναι του ίδιου ανθρώπου κάποιες άλλες αναρτήσεις. Αλλά και δικές μου να ήταν αυτού του είδους οι χαρακτηρισμοί είναι ανεπίτρεπτοι και ειδικά από σένα που διαμαρτύρεσαι ότι σε μεταχερείζονται κάποια blogs , άσχημα. Ξέρεις φίλε μου οι άνθρωποι ΑΥΤΟΚΑΘΟΡΙΖΟΝΤΑΙ δεν ΕΤΕΡΟΚΑΘΟΡΙΖΟΝΤΑΙ.

Ανώνυμος
14 Δεκεμβρίου 2013 στις 4:41 μ.μ.

Συγνώμη 10:19 για το ζωντόβολο, αλλά νόμιζα ότι είσαι εσύ ο καραγιοζάκος του 8:15.

Για το "χαφιέ" (και όχι μόνο φυσικά): Ρε φίλε το έχω δοκιμάσει, τι να κάνουμε. Πήγαινε σε κανένα από τα δημοφιλή μπλογκ του ΚΚΕ να δεις τι θα εισπράξεις από χαρακτηρισμούς και ειρωνίες, αν δεν σε κόψουν απευθείας. ΟΣΟ σοβαρά και ψύχραιμα και να τους μιλάς οι κλακαδόροι είναι με το όπλο παρα πόδα. Πήγαινε να δεις τα σχόλια κάτω από άρθρα που κάνουν κριτική, πήγαινε να δεις τις ανακοινώσεις του ΚΚΕ σε ανθρώπους που του κάνουν κριτική, πήγαινε να δεις τις αναλύσεις του! "Εμείς εμείς οι μόνοι συνεπείς" και μια λαϊκομαγκιά πρωτοφανής (με συγκεκριμένες λέξεις: "σταράτα", "αντρίκια" κλπ.) επειδή αυτοί είχαν παππού αντάρτη (σα τις χαρτορίχτρες με το κληρονομικό χάρισμα). Λύπηση είναι η πιο soft αντιμετώπιση απέναντι σε όσους διαφωνούν. Δεν τα έχεις δει όλα αυτά; Κρίμα γιατί είναι πολύ φανερά.

Οι πασόκοι μπορεί να διόριζαν και δεν σου είπε κανείς ότι το κράτος αυτό ήταν λειτουργικό για τον πολύ κόσμο. Υπερτροφικό όμως δεν είναι ρε φίλε, πως να το κάνουμε. Όταν εσύ ως μέγεθος είσαι κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ, όταν είναι αδιαμφησβήτητο γεγονός ότι η Σουηδία, η Γαλλία, η Νορβηγία, η Δανία κλπ. έχουν από λίγο έως πάρα πολύ μεγαλύτερο κράτος από εσένα, σημαίνει ότι το κράτος σου με τα ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ δεν είναι υπερτροφικό. Όταν ο ίδιος ο Χατζηνικολάου τα έχει μαγκώσει από τον ΟΕΔΒ λίγο πριν τον κλείσουν, τι να σου πει, ότι οι σπατάλες γίνονταν στα...βυσματα; Καλά έχεις την ψευδαίσθηση ότι οι υπάλληλοι τα τρώνε; Ελάχιστοι είναι αυτοί οι υπάλληλοι και τέλος πάντων δεν προκρίνεις αυτές τις πλευρές απέναντι στο χατζηνικολάου. Αλλά το ΚΚΕ έχει ΑΠΟΨΗ περί "διογκωμένης υπαλληλίας" όπως το λέει και η Μπέλλου. Νεοφιλελεύθερη λίγο, αλλά άποψη...

Τι με νοιάζει εμένα βρε φίλε μου για το "οικόπεδο"; Και η Νιγηρία μια χαρά οικόπεδο είναι γεμάτο πετρέλαια και ο κόσμος της πεινάει! Τι να το κάνεις το οικόπεδο αν -ΠΕΡΑ από τις παραγωγικές σχέσεις- δεν μπορείς να εκμεταλλευτείς σωστά τις παραγωγικές δυνατότητες του πληθυσμού σου, όταν είσαι τεχνολογικά καθυστερημένος κι εξαρτώμενος, όταν δεν έχεις βαριά βιομηχανία, όταν για κάθε τι που υπερβαίνει σε τεχνολογία τον αναπτήρα το κάνεις εισαγωγή; Υπερβολικός; Μπορεί, αλλά θέλω να σου τονίσω ότι το οικόπεδο από ΜΟΝΟ του ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΤΙΠΟΤΕ. Υπάρχουν μια χαρά οικόπεδα στον πλανήτη, αλλά με απλές πρώτες ύλες και στρατηγικές θέσεις δεν κάνεις τίποτε. Ζούμε στην εποχή του ιμπεριαλισμού όχι στην εποχή των τροφοσυλλεκτών ή του μεσαίωνα (που κι εκεί υπόδουλο ήταν το "οικόπεδο" γιατί δεν μπορούσε να ανταγωνιστεί τα άλλα). Καλά έχεις την εντύπωση ότι με το κλειδί της λαϊκής εξουσίας και μόνο θα σου λυθούν τα προβλήματα; Λάθος κάνεις αγαπητέ, γιατί δεν ξέρεις σε τι περιβάλλον θα είναι αυτή η λαϊκή εξουσία και οι προφητείες του τύπου "Άμα έρθει εκείνη η ώρα οι λαοί θα έχουν ξυπνήσει παντού" είναι τρίχες κατσαρές κι ευχολόγια ανθρώπων που δεν θέλουν να κάνουν τίποτε για το σήμερα.

Δεν είπα ότι ο Μηλιός είναι επαναστάτης (έλεος από πλευράς μου τώρα). Είπα ότι η σκέψη της Αλέκας ουσιαστικά προσεγγίζει την σκέψη του Μηλιού, αυτή είναι η θεωρητική "προσφορά" της: Να κάνει ένα κόμμα οικονομίστικο, με εκ νέου αναθεώρηση του Λενινισμού. Αν παλιά το πρόβλημα ήταν στην ειρηνική συνύπαρξη, σήμερα το πρόβλημα είναι στην αναθεώρηση της βάσης του λενινισμού: Του ιμπεριαλισμού.

Υγ: Για το Μπογιόπουλο ο καθείς έχει τις θέσεις του. Εγώ δεν θα έσπαγα τις εργασιακές σχέσεις κι ας μου κόστιζε λίγο παραπάνω η ασφάλιση και η εφορία. Τι να κάνουμε, η δωρεάν ιδεολογία μας τελείωσε. Σήμερα θα πρέπει να αποδείξει κανείς και πόσο υπερασπίζεται και στην πράξη κάποια πράγματα. Κι αν θεωρείτε υπερβολική την συλλογική σύμβαση της ΕΣΗΕΑ να βγείτε να μας το πείτε.

Ανώνυμος
14 Δεκεμβρίου 2013 στις 7:45 μ.μ.

Ξαναλές εργασιακές σχέσεις και σου ξαναλέω μισθός. Καμιά συλλογική σύμβαση δεν είναι υπερβολική προς τα πάνω αλλά προς τα κάτω, μας χρωστάνε όλο τον πλούτο οι ΣΣΕ είναι μικρές, ελάχιστες. Κάνεις μία αφαίρεση ετσιθελική, αναφερόμαστε στα μέλη του ΚΚΕ και ΜΟΝΟ , που εργάζονται στο μηχανισμό του κόμματος είτε σαν δικηγόροι, είτε σαν καθαρίστριες, είτε σαν δημοσιογράφοι, είτε σαν Γραμματείς κλπ. Ο μισθός όλων ανεξαιρέτως είναι 800 ευρώ τελεία και παύλα αυτό αποφάσισαν. Σε όποιον δεν αρέσει δεν τον υποχρεώνει κανείς ούτε να μείνει μέλος του κόμματος ούτε να ψάξει να βρει αλλού δουλειά με περισσότερα χρήματα. Τον ήρωα να μην παριστάνουν και τον επαναστάτη ορισμένοι γιατί όταν έστηναν τους κομμουνιστές στα 3 μέτρα και τους εκτελούσαν δεν σκέφτονταν γιατί να χάσουμε τη ζωή μας, όταν τους έστελναν φυλακές και εξορίες δεν έλεγαν και τώρα πως θα ζήσω την οικογένεια μου, θα λείψω από το παιδί μου και έχασα τη δουλειά μου. Δεν τους υποχρέωνε κανείς να ακολουθήσουν αυτό το δρόμο αλλά μόνο η ιδεολογία τους.

Εγώ δεν συμφωνώ να αντιμετωπίζεται ο οποιοσδήποτε στην ιδεολογική διαπάλη με χαρακτηρισμούς κλπ δεν το γουστάρω , μου προκαλεί απέχθεια.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες καπιταλιστικές χώρες δεν είναι πολλοί συμφωνώ αλλού είναι το πρόβλημα. πχ το ασφαλιστικό σύστημα της Γερμανίας με 80 εκατομ. ασφαλισμένους έχει 1500 υπαλλήλους, η Ελλάδα με 5 εκατ. έχει 10 χιλιάδες (μαζί ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ κλπ).
Φυσικά και δεν θεωρώ ότι οι δημ. υπάλληλοι είναι κλέφτες κλπ το αντίθετο θεωρώ , είναι κακοπληρωμένοι και δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες (αν υπάρχουν κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις λαμογιών δεν σημαίνει κάτι αυτό).
Η Ελλάδα έχει απίστευτα συγκριτικά πλεονεκτήματα , έχει ανεπτυγμένη οικονομία κλπ. Δεν ισχυρίζεται κανείς ότι θα γίνει αυτάρκης αλλά αυτά που μπορεί να παράγει θα τα παράγει. Πχ η αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή στον πρωτογενή τομέα, την επεξεργασία, την βιομηχανοποίηση έως την διάθεση έχει τρελλές δυνατότητες, θα παράγεις και μέσα παραγωγής (τρακτέρ , μηχανήματα κλπ) και πρώτες ύλες (ζωοτροφές, λιπάσματα κλπ) θα κάνεις μαζική εκμετάλευση κλπ. Σήμερα η Ελλάδα έχει μικρό κλήρο , τεράστιο κόστος και την Ευρωπαική Ένωση με τον βούρδουλα από πάνω. Απλά χρειάζεται κεντρικός σχεδιασμός , συνεταιριστικοποίηση και κοινωνικοποίηση.
Σε όλους τους τομείς μπορεί να υπάρξει τεράστια ανάπτυξη και μάλιστα υπολογίζεται ότι δεν θα φτάνει το υπάρχον εργατικό δυναμικό θα χρειαστούμε και άλλους. Ο διεθνής συσχετισμός δεν είναι ευνοικός αλλά αυτό δεν λεει κάτι άμα ο λαός μας αποφασίσει να κάνει το βήμα δεν υπάρχει κανένα θέμα. Οι καπιταλιστές πουλάνε και αγοράζουν και να τη μάνα τους. Το εμπόριο δεν σταματά, άμα είσαι ποιοτικός και φτηνός η συναλλαγή θα γίνει.
Ακράδαντα πιστεύω στο σοσιαλισμό, είναι η μοναδική εναλλακτική λύση. Ο καπιταλισμός βρίσκεται σε βαθειά κρίση δεν μπορεί να ξεφύγει , ότι γνωρίσαμε μέχρι σήμερα ως παροχές και δικαιώματα έχουν τελειώσει.
Δεν συμφωνώ καθόλου περί αναθεώρησης του Λενινισμού, ο ίδιος ο Λένιν είχε τέτοια διαλεκτική δεινότητα που μας δίδαξε όλα τα εργαλεία ανάλυσης των συνθηκών και των καθηκόντων που μπαίνουν κάθε φορά.
Και ένα τελευταίο , ο μαρξισμός λενινισμός δεν είναι θρησκεία αλλά επιστήμη, δεν λύνει τα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα με θρησκευτικές συνόδους, ούτε έχει αναπόδεικτα δόγματα. Δεν είναι μεταφυσική ιδεολογία αλλά ζώσα ιδεολογία. Ο συνειδητός αντικαπιταλιστικός αγώνας θα φέρει και εμένα και εσένα και την εργατική τάξη στην ίδια πλευρά γιατί είμαστε στην ίδια πλευρά αν βέβαια έτσι θεωρείς τον εαυτό σου ότι ανήκεις με την ευρύτερη έννοια στη σύγχρονη εργατική τάξη.

Ανώνυμος
15 Δεκεμβρίου 2013 στις 12:56 π.μ.

Τι να σου πω βρε 7:45, αν δεν καταλαβαίνεις τι σημαίνει (ειδικά σήμερα) το σπάσιμο των ΣΣΕ, την στιγμή μάλιστα που τόσα χρόνια λειτουργούσατε μ' αυτές, αν δεν καταλαβαίνεις τι ζημιά προκαλείς όχι μόνο στους εργαζόμενους γενικότερα, αλλά και στον ίδιο σου τον κόσμο που βγαίνει και μιλά για υπεράσπιση των ΣΣΕ, για μισθούς 1400 και βάλε (έχει παρθεί πίσω το αίτημα;) κλπ., τι να πω, μόνον εσείς πάντως δεν το καταλαβαίνετε. Πολύ περισσότερο δε όταν αυτά γίνονται ΑΦΟΥ δημόσια έχει εκδηλώσει την διαφωνία του με την πολιτική του κόμματος, σύμφωνα με τις διαδικασίες που ΑΥΤΟ (το κόμμα) θέσπισε!! Τέλος πάντων, πρόβλημά σας και πρόβλημά του, που δεν φεύγει παρόλο που ξέρει πως παρουσιάζεται το θέμα στο off the record.

Δεν είναι μόνο οι χαρακτηρισμοί, είναι η ειρωνία, είναι το υπεράνω, είναι το υποτιμητικό, γνωρίζουν πολύ καλά την δουλειά τους μερικοί, είναι "χρόνια στο κουρμπέτι" που θα έλεγαν και οι ίδιοι. Για τους δημοσίους υπαλλήλους νομίζω οτι συμφωνούμε, αλλά αν συμφωνούμε έπρεπε να το χειριστεί αλλιώς ο Παφίλης στην κουβέντα (και όχι μόνο).
Για τις "τρελές δυνατότητες" της Ελλάδας: Κοίταξε φίλε μου, ακόμη και να έχει τρελές δυνατότητες η περίοδος που θα περάσει μέχρι να μπορέσει να τις εκμεταλλευτεί σωστά θα είναι μεγάλη. Και σε αυτή την περίοδο το "φθηνό και ποιοτικό" που λες θα είναι με θυσίες του λαού, ακόμη κι αν όλοι οι καπιταλιστές βρεθούν με την μία κρεμασμένοι. Δεν είναι κακό αυτό, αλλά ούτε εσύ προειδοποιείς το λαό ότι η λαϊκή εξουσία δεν θα είναι καθόλου στρωμένη με ροδοπέταλα. Κατά τα άλλα ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει την πάπια. Δεύτερον ο ιμπεριαλισμός δεν λειτουργεί κατ' εμέ πάντα με τα "φθηνά και ποιοτικά". Έχει πολιτικές στοχεύσεις, δεν αγοράζει έτσι εύκολα "το σκοινί που θα τον κρεμάσεις", αντίθετα μπορεί να κάνει και "θυσίες" προκειμένου να δει κρεμασμένο κάποιον ενοχλητικό. Πάντως αν δεν έχεις πάει, πήγαινε σε μία πραγματικά βιομηχανική χώρα και θα δεις εύκολα την διαφορά ακόμη και στην καθημερινότητά σου. Θα δεις ότι -αντίθετα με την Ελλάδα- πάρα πολλά απο τα αντικείμενα που βλέπεις γύρω σου και χρησιμοποιείς παράγονται εκεί ή από δικές τους εταιρίες. Το λες και για την Ελλάδα αυτό;

Κι εγώ ο σοσιαλισμός πιστεύω ότι είναι η λύση, απλά με απασχολεί και ο δρόμος με τον οποίο φτάνεις. Δεν μου αρκεί σκέτα η πρόβλεψη και γύρω μου να βλέπω να τρώνε οι άνθρωποι από τα σκουπίδια και οι ναζίδες να κάνουν πάρτι εκεί που θα έπρεπε να κάνουν οι κομμουνιστές. Τέλος το τελευταίο που είπες για το Λενινισμό sorry αλλά το θεωρώ "πονηρούτσικο": Από την μία αρνείσαι την αναθεώρηση, από την άλλη καθιστάς και...αδύνατη την αναθεώρηση αφού ουσιαστικά λες ότι ο Λένιν άφησε ανοιχτά τα πάντα με τα διαλεκτικά του εργαλεία. Με τον κίνδυνο λοιπόν να θεωρηθώ "θρησκόληπτος" λέω ότι όχι, δεν αφησε ανοιχτά τα πάντα, είχε πολύ συγκεκριμένη αντίληψη σε πάρα πολλά, απλά αυτό δεν τον οδηγούσε και σε ένα άκαμπτο "δια ταύτα". Η πολιτική τακτική φυσικά και καθορίζεται από τις συνθήκες, όμως την αντίληψη και το πλαίσιο ναι, θα πρέπει να κάνεις Σύνοδο για να το αναθεωρήσεις και μάλιστα η σύνοδος αυτή να πει ότι με βάση αυτά τα συγκεκριμένα νέα δεδομένα, αυτή, εκείνη και η άλλη αντίληψη θα πρέπει να αναθεωρηθεί και δεν καλύπτει τις σημερινές συνθήκες. Τουλάχιστον ο Λένιν έβαλε τις διαφορές μεταξύ του ελεύθερου ανταγωνισμου και του ιμπεριαλισμού, του καπιταλισμού των μονοπωλίων. Το ΚΚΕ με βάση ποιά θεωρία χαρακτηρίζει την Ελλάδα ιμπεριαλιστική χώρα; Πάντως όχι με την Λενινιστική.

Ανώνυμος
15 Δεκεμβρίου 2013 στις 3:31 μ.μ.

Τι σχέση έχει ο αγώνας για τις ΣΣΕ με το τι μισθό θα παίρνουν τα κομματικά μέλη που εργάζονται γι' αυτό; Φυσικά και οι ΣΣΕ είναι απο τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της εργατικής τάξης και τις υπερασπιζόμαστε με νύχια και με δόντια. Αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Αντί να επαινούμε την αυταπάρνηση των μελών του ΚΚΕ για τη στάση τους να παίρνουν 800 ευρώ τους κατηγορούμε και από πάνω. Ο βουλευτής θα έπρεπε να λέει εγώ θέλω τις 8000 ευρώ, ο δήμαρχος τις 7000, όσοι φυλάνε τα γραφεία του κόμματος θα έπρεπε να αμοίβονται, η διακίνηση του ριζοσπάστη θα έπρεπε να αμοίβεται, η αφισοκόληση το ίδιο κλπ αφού μιλάμε για απλήρωτη εργασία και κατα τον νόμο μαύρη εργασία, αυτά με συγχωρείς είναι φτηνά σοφίσματα για να χτυπήσουν το ΚΚΕ. Η συμμετοχή στο κόμμα είναι εθελοντική διαδικασία, χωρίς ωράρια, χωρίς υπερωρίες, χωρίς χωρις χωρίς χωρίς. Το κόμμα δεν είναι εργοδότης, ούτε καπιταλιστής.
Αν και ο χώρος και ο τρόπος (μέσω αναρτήσεων) δεν είναι κατάλληλος για να αναπτύξουμε θέματα οικονομικής φύσης εντούτοις θα σου επισημάνω 2-3 θέματα. Η αποδέσμευση από την ΕΕ και η διαγραφή χρέους θα φέρει μία ανατροπή που ενδεχομένως θα οδηγήσει σε πτώση του βιοτικού επιπέδου ίσως και απότομη γι' αυτό χρειάζεται ένας σχεδιασμός για άμεση αντιμετώπιση των συνεπειών. Η οικονομική ανάπτυξη ιδιαίτερα στον αγροτικό-κτηνοτροφικό τομέα δεν θέλει χρόνια λύνεται εύκολα και δεν αναφέρομαι μόνο στον πρωτογενή τομέα αλλά και στη μεταποίηση και το εμπόριο (πχ. βαμβάκι - ύφασμα - ένδυμα, ζωοτροφή - κρέας - δέρμα - γάλα - υπόδημα, βότανα -άπειρα στην Ελλάδα για φάρμακα), ορυκτός πλούτος κλπ . Η γενικότερη βιομηχανική ανάπτυξη θέλει ένα διάστημα εννοείται. Δεν θα παράγεις τα πάντα (αυτό είναι ουτοπια) θα παράγεις ότι μπορείς και υπάρχουν οι δυνατότητες να παράγεις τα περισσότερα.

Ποιός είπε την Ελλάδα ιμπεριαλιστική χώρα; Σου κάνω copy paste από το ίδιο το πρόγραμμα του ΚΚΕ "Ο καπιταλισμός στην Ελλάδα βρίσκεται στο ιμπεριαλιστικό στάδιο ανάπτυξής του, σε ενδιάμεση θέση στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα, με ισχυρές ανισότιμες εξαρτήσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ."
Διάβασε ρε φίλε προσεκτικά και την υπόλοιπη ανάλυση από το πρόγραμμα για την θέση αυτή και πέσμου που διαφωνείς; O Μάρξ δεν μίλησε για την ανισόμετρη ανάπτυξη; Ο Λένιν δεν μας μίλησε για τον ιμπεριαλισμό ως το ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού; o "ελληνικός" καπιταλισμός δεν διαπλέκεται με τον διεθνή; (άπειρες πολυεθνικές), το "ελληνικό" τραπεζικό κεφάλαιο δεν είναι ανάμεικτο με το ευρωπαικό μέσω της ΕΚΤ; Η διείσδυση οικονομική και στρατιωτική στα βαλκάνια και όχι μόνο δεν γίνεται από σύμπραξη ελληνικού και διεθνούς κεφαλαίου. Τέλος πάντων μία χώρα που έχει 200 δις ΑΕΠ , τι χώρα είναι κατα την γνώμη σου; υπανάπτυκτη; Αυτό το ΑΕΠ με ποιές διαδικασίες δημιουργείται; H γνώμη μου είναι ότι η ανάλυση του ΚΚΕ για την Ελλάδα είναι η πιο ολοκληρωμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη.

Ας κάνουμε μία υπόθεση εργασίας και ας θεωρήσουμε ότι το ΚΚΕ λέει παπαριές, εσύ τι προτείνεις; να γίνουμε οι συνεπείς αριστεροί συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ; Ονειρεύεστε 1981; όταν η διαμορφούμενη τότε σοσιαλδημοκρατία- ΠΑΣΟΚ μιλούσε για σοσιαλισμό στις 18 Οκτώβρη; Άντε και το ΠΑΣΟΚ τότε εκτός από την αστικοδημοκρατική μεταρύθμιση έδωσε στο λαό και παροχές που οφείλονται στην συνεχόμενη οικονομική ανάπτυξη.
Αυτά τελείωσαν, πέθαναν πως να πω αλλοιώς. Είμαστε σε άλλη οικονομική φάση όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παγκόσμια.

Ανώνυμος
16 Δεκεμβρίου 2013 στις 1:16 π.μ.

Όχι αγαπητέ, εσείς ονειρεύεστε 1981, εγώ πάντα πίστευα ότι η σημερινή φάση δεν έχει καμία σχέση με το 1981. Το ΚΚΕ το λέει και το ξαναλέει προκειμένου να ταυτίσει το ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ και πιθανά για να εξιλεωθεί για την δική του στάση στο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ 1981 (κι όχι το γιαλατζί το σημερινό). Γιατί τότε έγινε ουρά του ΠΑΣΟΚ με τις δημοκρατικές δυνάμεις. Και δεν ξέρω αν επειδή κάηκε στο χυλό τώρα φυσάει και το γιαούρτι ή αν κρύβεται κάτι άλλο πίσω από την στάση του, πάντως πρέπει να πάρει υπόψην του ότι σήμερα ο Ελληνικός λαός αντιμετωπίζει πλέον ορατά το φάσμα της εξαθλίωσης και της πείνας, πράγμα που σε καμία περίπτωση δεν ίσχυε το 1981, όσο κι αν το βιοτικό επίπεδο ήταν χαμηλό σε σχέση με αυτό που ήρθε μετά.
Κι έχει ευθύνη γι αυτά που θα γίνουν, είτε επιλέξει να στηρίξει είτε να μην στηρίξει το ΣΥΡΙΖΑ. Κι έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα τυχόν αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ θα την χρεωθεί κι αυτό είτε έτσι είτε αλλιώς. Ας επιλέξει λοιπόν: Θέλει να δώσει μια μάχη από την οποία μπορεί να βγει χαμένο ή κερδισμένο ή θέλει να παρακολουθήσει το αποτέλεσμα στην τηλεόραση και να μουτζώνει από τον επαναστατικό καναπέ του; Δική του επιλογή.

Για τις ΣΣΕ μια κουβέντα: Όποιος καταργεί (ενώ πριν ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΕ) μία από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της εργατικής τάξης, βγάζει και το ανάλογο όνομα.

Έχω διαβάσει όσο προσεκτικότερα μπορώ τις αναλύσεις του ΚΚΕ για τον ιμπεριαλισμό και καταλήγω σε αυτό που σου είπα. Εφόσον ο Ελληνικός καπιταλισμός είναι στο ιμπεριαλιστικό στάδιο της ανάπτυξής του ως ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ καπιταλισμός, η Ελλάδα είναι ιμπεριαλιστική χώρα και τέλος, δεν θα μας τρελάνουν τώρα. Φυσικά και η Ελλάδα μετέχει στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, αλλά από ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΗ θέση, και δεν σημαίνει ότι επειδή είναι εξαρτημένη είναι και τριτοκοσμική, εκτός κι αν υποστηρίζεις κι εσύ οτι ο ιμπεριαλισμός ήταν μία θεωρία για τον...τρίτο κόσμο (τα έλεγαν μερικοί αυτά). Το "εξαρτήσεις" που λέει το ΚΚΕ είναι άλλο πράγμα. Εξαρτήσεις μπορεί να έχει και η Γερμανία από τις ΗΠΑ μετά το δεύτερο παγκόσμιο και πιθανά και σήμερα. Υπάρχουν ιμπεριαλιστικές χώρες που συγκυριακά υποβαθμίζονται (όταν π.χ. χάσουν ένα πόλεμο ή υποστούν μία σημαντική ήττα στον οικονομικό ανταγωνισμό) δεν είναι όμως εξαρτημένες χώρες με τον τρόπο που ο Λένιν το εννοούσε. Η Ελλάδα είναι εξαρτημένη κι όποιος υποστηρίζει το αντίθετο δεν χτυπά την αστική τάξη, χτυπά την κοινή λογική.

Τέλος στην περιληπτική οικονομική σου ανάλυση νομίζω ότι δεν παίρνεις υπόψην σου 2 πράγματα σημαντικά: Πρώτον τις επιλογές του Ελληνικού λαού και την φάση που βρίσκεται η ταξική πάλη (και -αλλά όχι μόνο φυαικά- με ευθύνη του ΚΚΕ) και δεύτερον ότι κανείς δεν εξάλειψε την ιδιωτική οικονομία σε μία μέρα, πόσο μάλλον μπόρεσε να συντονισει έστω την αγροτική παραγωγή σε ένα κεντρικό σχέδιασμό αμέσως. Δεν σε περιμένουν τιποτε κολχόζ στην Λάρισα, εσύ πρέπει να τα φτιάξεις και μάλιστα με τους αγρότες που διαθέτεις.
Καταρχάς λοιπόν θα πρέπει ν' ασχοληθείς με αυτά τα ζητήματα κι όχι με τον κεντρικό σχεδιασμό, που έπεται συνήθως.
Άλλωστε τα Ελληνικά "μονοπώλια" δεν είναι και πάρα πολλά, ούτε είναι αυτά που μπορούν να σου βάλουν πραγματικό φρένο.

Ανώνυμος
16 Δεκεμβρίου 2013 στις 9:54 π.μ.

Ποιός μίλησε για κολλεκτιβοποίηση; Οι συνεταιρισμοί δεν είναι κολλεκτίβες ούτε κρατική ιδιοκτησία, εθελοντικές ενώσεις είναι.
Τα κολχόζ είναι άλλη φάση ωρίμανσης και ανάπτυξης (δεν είναι θέμα να το αναλύσουμε τώρα).
Συμφωνώ φίλε μου ότι το επίπεδο ταξικής πάλης (αυτό που λέμε υποκειμενικός παράγοντας) δεν είναι στο κατάλληλο επίπεδο, θα έλεγα ούτε καν σε ικανοποιητικό, γι' αυτό τα καθήκοντα είναι σύνθετα και θέλει υπομονή και επιμονή.
Στα λόγια μου έρχεσαι, η Ελλάδα είναι ανεπτυγμένη καπιταλιστική χώρα. Δεν υπάρχουν πιά εθνικά οικονομικά σύνορα απλά με βάση τα εθνικά κράτη μετράμε το επίπεδο ανάπτυξης του καπιταλισμού.

Νομίζω πάντως ότι η όλη ουσία της διαφωνίας μας είναι η τακτική και εδώ μας χωρίζει ΧΑΟΣ.
Εσύ θεωρείς όχημα τον ΣΥΡΙΖΑ και εμείς θεωρούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το σωσίβιο ή αν θέλεις η εναλλακτική λύση των καπιταλιστών. Είναι ένα κατέπτυπο ΠΑΣΟΚ και μάλιστα σε επίπεδο διακηρύξεων πολύ πίσω και απο το τότε ΠΑΣΟΚ. Είναι ένα μαντρί που θέλει μέσω των αυταπατών να εγκλωβίσει ριζοσπαστικές δυνάμεις και την εργατική τάξη για να μην υπάρξει καμία αλλαγή.
Ρε φίλε απο που και ως που η γραμμή ΔΝΤ και Ομπάμα είναι προοδευτική λύση;

Όλοι εσείς που ρίχνεται νερό στο μύλο του ΣΥΡΙΖΑ , που πλέον ούτε καν οπορτουνιστικό κόμμα δεν είναι, έχετε σοβαρές ευθύνες. Δηλαδή θέλετε να δείτε με τα μάτια σας την παραπέρα εξαθλίωση του ελληνικού λαού για να πειστείτε. Τα ίδια μας λέγατε με το ευρώ , τα ίδια με το Μάαστριχτ, το ίδια με την λευκή και την πράσινη βίβλο, τα ίδια με την ΕΟΚ και την ΕΕ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαφωνεί πουθενά με αυτά και αυτά θα ακολουθήσει γιατί είναι ρητές θεμελιακές δεσμεύσεις.

Ανώνυμος
16 Δεκεμβρίου 2013 στις 12:11 μ.μ.

Με δύο φράσεις σου θα ασχοληθώ παραπάνω:

1. "Στα λόγια μου έρχεσαι, η Ελλάδα είναι ανεπτυγμένη καπιταλιστική χώρα. Δεν υπάρχουν πιά εθνικά οικονομικά σύνορα απλά με βάση τα εθνικά κράτη μετράμε το επίπεδο ανάπτυξης του καπιταλισμού."
Όχι αγαπητέ, εγώ λέω το αντίθετο. Ότι υπάρχουν εθνικά οικονομικά σύνορα με βάση τα εθνικά κράτη και πιστεύω ότι αυτό θα το δούμε ακόμη πιο καθαρά στο μέλλον (γιατί και τώρα έχει φανεί, απλά ακόμη υπάρχει αυτή η ιδεολογική κυριαρχία του "παγκόσμιου χωριού", που μόνο χωριό δεν είναι αλλά τέλος πάντων). Κοίταξε, το ότι υπάρχουν αυτοί οι λεγόμενοι "υπερεθνικοί οργανισμοί" (ΠΟΕ, ΔΝΤ και διάφορες άλλες παπάρες) δεν αλλάζει την εθνική βάση της όλης ιστορίας. Μέσα σε αυτούς τους οργανισμούς δεν είναι το κεφάλαιο "γενικά", είναι χώρες με πολύ διαφορετικό ειδικό βάρος ως αντιπρόσωποι μονοπωλιακών ομίλων. Προσωπικά δεν συμφωνώ με απόψεις του τύπου "υπερεθνική ελίτ" (βλέπε Φωτόπουλος) οι οποίες θεωρώ ότι περισσότερο συσκοτίζουν παρά ξεκαθαρίζουν μια κατάσταση. Τα μονοπώλια έχουν βάσεις, δεν στέκονται στον αέρα και ούτε θα μπορούσαν μόνα τους να υπερασπιστούν π.χ. τα συμφέροντά τους στην Λιβύη. Από πίσω τους υπάρχουν κράτη που με την δική τους δύναμη εγκαθιδρύουν και διασφαλίζουν τα συμφέροντά τους. Από εκεί και πέρα φυσικά τα ΚΡΑΤΗ αυτά αναζητούν συμμαχίες ή "συμμαχίες" είτε για την διεθνή βιτρίνα, είτε για την διαμοίραση του κόστους (το κέρδος κανείς δεν θέλει φυσικά να το μοιράζεται...). Οι σχέσεις κυριαρχίας όμως παραμένουν. Όπως η Ελλάδα εισέβαλε κάποτε στην...σοβιετική ένωση χωρίς να έχει βρακί να φορέσει, έτσι και σήμερα ακολουθεί στο Αφγανιστάν. Εκτός κι αν πιστεύεις ότι οι εφοπλιστές μας θα κάνουν χρυσές δουλειές στα Αφγανικά....λιμάνια.

Από εκεί και πέρα τον ιμπεριαλισμό τον αντιμετωπίζω ως συνολικό σύστημα. Καμία χώρα δεν ξεφεύγει από αυτό σήμερα, αλλά δεν είναι καθόλου ίδια η ΘΕΣΗ της μέσα σε αυτό. Και το Κογκό παίζει στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, αλλά ως χώρα που καταληστεύεται από τον ιμπεριαλισμό. Και το Βέλγιο (μια χώρα με βιομηχανία πολύ πριν η Ελλάδα γνωρίσει τι σημαίνει καμινάδα) παίζει και η Πορτογαλία, αλλά όχι ως ιμπεριαλιστές, αλλά ως χώρες-στηρίγματα των ιμπεριαλιστών. Και για να βγάλεις μία χώρα ιμπεριαλιστική θα πρέπει να δεις συνολικά την θέση, την ανάπτυξη και το ρόλο της και όχι να δεις μία δύο μεγάλες εταιρίες ή αν ο ιμπεριαλισμός τις χρησιμοποιεί με τον άλφα ή τον βήτα τρόπο. Είναι άλλο πράγμα ο διεθνής καταμερισμός εργασίας και άλλο το ποιός τον σχεδιάζει και με ποιούς όρους. Γιατί τυχαίος δεν είναι αυτός ο καταμερισμός, να είσαι σίγουρος.

Ανώνυμος
16 Δεκεμβρίου 2013 στις 12:11 μ.μ.

Η δεύτερή σου φράση είναι αυτή:
2. "Εσύ θεωρείς όχημα τον ΣΥΡΙΖΑ και εμείς θεωρούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το σωσίβιο"
Λάθος κάνεις. Εγώ δεν ξέρω αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι όχημα ή σωσίβιο. Μπορεί να είναι και τα δύο ή μάλλον να εξελιχθεί προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση. Εκείνο που λέω είναι ότι δεν πρέπει κανείς να βγαίνει εκτός από το παιχνίδι, ότι αυτό είναι ο σίγουρος δρόμος προς την ήττα κι ότι θα πρέπει να παίξει με πολιτικούς όρους, όχι με αγάπες και...εμπιστοσύνες. Μπορεί σήμερα να στηρίζω τον ΣΥΡΙΖΑ με βάση την κατάσταση, σίγουρα όμως θα στήριζα κάτι άλλο αν ήταν διαφορετικές οι επιλογές άλλων κομμάτων, ΟΧΙ για να ανταγωνιστώ το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για να πω με καθαρότερο και πιο άμεσο τρόπο τι θέλω και που το πάω. Όταν όμως βλέπω ότι άλλος για Χίο τράβηξε κι άλλος για Μυτιλήνη, θα στηρίξω μια προσπάθεια που δημιουργεί έστω μια αχτίδα φωτός όχι για καλή διακυβέρνηση, αλλά για να φέρει σε πλεονεκτικότερη θέση στην ταξική πάλη αυτό που λέμε εργαζόμενος, εργατική τάξη. Μπορεί να την χαντακώσει; Μπορεί. Τίποτε σε αυτή την ζωή δεν μας έρχεται στο πιάτο κι αν κανείς πίστευε ότι η αριστερά και οι κομμουνιστές θα καλούνταν για τα εύκολα, παραμυθιάζεται. Όμως η τακτική του ΚΚΕ οδηγεί στο σίγουρο χαντάκωμα. Όχι γιατί δεν στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά γιατί η πολιτική του είναι πολιτική ενός κακομαθημένου παιδιού που θεωρεί ότι έχει όλα τα δίκια, ενώ έχει κάνει τόσες και τόσες...να μην το πω και νομίζεις ότι πάω να σε θίξω. Κι εξακολουθεί να κάνει δυστυχώς.

Τέλος ΦΥΣΙΚΑ κι έχουμε όλοι ευθύνες στο βαθμό που μας αναλογεί. Αυτό άλλωστε σου είπα και πριν: Ο καθένας σε μία τόσο δύσκολη στιγμή ΕΠΙΛΕΓΕΙ τις ευθύνες που θέλει να επωμιστεί. Κι εγώ επιλέγω αυτό γνωρίζοντας τους κινδύνους και τις τεράστιες αδυναμίες. Στο κάτω κάτω της γραφής να σου πω και κάτι αγαπητέ; Η τεράστια βλακεία (που δεν ήταν βλακεία, αλλά τέλος πάντων) του ΚΚΕ δεν ήταν που έδειξε ανοχή ή και στήριξε αρχικά το ΠΑΣΟΚ. Ήταν η λογική, ο τρόπος και οι στόχοι που έβαζε με αυτή την στήριξη. Κι αυτοί φάνηκαν καθαρά με τις μετέπειτα εξελίξεις με τα κοινά πορίσματα και τις συγκυβερνήσεις, μη τυχόν και παραγραφούν τα αδικήματα και δεν έχουμε....υγιή επιχειρηματικότητα.
Όχι αγαπητέ, οι δικιά μου σκέψη δεν είναι αυτή. Ξέρω πολύ καλά τι θέλω, απλά πρέπει να δω και την κατάσταση χωρίς να θεωρώ ότι είμαι το κέντρο του κόσμου και των εξελίξεων.

Ανώνυμος
17 Δεκεμβρίου 2013 στις 6:42 μ.μ.

Προσπαθείς να ερμηνεύσεις οικονομικοπολιτικά ζητήματα με όρους 1950 και 1960 ακόμα και 1990 να χρησιμοποιείς δεν αναλύεις τα φαινόμενα σωστά. Η πραγματικότητα σήμερα είναι εντελώς διαφορετική
Αφου λές το αντίθετο τότε πως δικαιολογείς την ύπαρξη διεθνικού νομίσματος; το ευρώ δεν είναι εθνικό νόμισμα.
Η Κϊνα κατέχει το μεγαλύτερο μέρος των χρεών των ΗΠΑ (ομόλογα κλπ) γιατί τα κατέχει; Γιατί έχει εθνικό νόμισμα; To γουάν δεν είναι μετατρέψιμο, εσύ πως το δικαιολογείς αυτό αν υπάρχουν εθνικά οικονομικά σύνορα. Εννοείται ότι εξηγείται.
Η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα πως λειτουργεί στα πλαίσια εθνικών οικονομικών συνόρων 17 κρατών σε αυτό το ευρωσύστημα;
Η συνθήκη του Μάαστριχτ καθορίζει εθνική οικονομική πολιτική; και διασφαλίζει εθνικά οικονομικά σύνορα ή τα έχει καταργήσει εντελώς και με τη βούλα; To πολυεθνικό κεφάλαιο καθόρισε τις λεγόμενες 4 ελευθερίες (υποδούλωση των λαών λέω εγώ) ελευθερία κίνησης κεφαλαίων (μπαινοβγαίνουν για πλάκα, ακόμα και για μία ώρα) ελευθερία κίνησης εμπορευμάτων , ελευθερία κίνησης υπηρεσιών, ελευθερία κίνησης εργατικού δυναμικού. Εσυ που τα βλέπεις τα εθνικά οικονομικά σύνορα;
Στη Τρόικα τι ρόλο παίζει το ΔΝΤ ; Γενικά το ΔΝΤ τι οργανισμός είναι; Ρε φίλε ούτε οι ίδιοι οι αστοί δεν λένε αυτά που ισχυρίζεσαι, περί εθνικής αστικής τάξης και εθνικού κεφαλαίου. Το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα και δεν είχε ποτέ βρίσκεται μάλιστα στη μεγαλύτερη διεθνική του κατάσταση , γι' αυτό υπάρχει απόλυτος αλληλοεπηρεασμός.
Το κεφάλαιο έχει σαφώς εσωτερική διάρθωση και συμφέροντα και τρομακτικές αντιθέσεις δεν ισχυρίζεται κανείς ότι συμπεριφέρεται ενιαία. Το κέρδος το ενδιαφέρει και μόνο αυτό τίποτε άλλο. Υπάρχουν και τμήματα του κεφαλαίου που κρύβονται πίσω από εθνικές ιδιομορφίες ώστε να χρησιμοποιούν τα αστικά κράτη ως στρατιωτική προμετωπιδα.
Η εκστρατεία του Ε. Βενιζέλου στη κριμαία εναντίον των μπολσεβίκων και της Ρωσίας ήταν στα πλαίσια των συμφωνιών με την Ανταντ και το κυριαρχούν τότε Γαλλικό κεφάλαιο για την στήριξη που θα έδιναν στην Ελλάδα για την Μικρασιατική εκστρατεία αργότερα.
Λες ότι έχεις μαρξιστική και λενινιστική κατάρτιση και καταλήγεις στο συμπέρασμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ελπίδα; Αυτό τον αγνωστικισμό σου δεν τον καταλαβαίνω, αυτό το ναι μεν αλλά δεν είναι μαρξιστική ανάλυση.
Δεν μπορώ να σε πείσω είναι φανερό Δεν προσπαθώ να σε πείσω ότι το ΚΚΕ είναι το ευαγγέλιο αλλά η μοναδική εναλλακτική πολιτική πρόταση - σου προτείνω να ξαναδιαβάσεις τα κείμενά του από το πρωτότυπο - όλες οι άλλες είναι ή συνταγή Μέρκελ- ΠΑΣΟΚ-ΝΔ (περιοριστική πολιτική) ή ΔΝΤ ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ (Ομπάμα επεκτατική πολιτική) και οι 2 προτάσεις το ίδιο σύστημα υπερασπίζονται, τον καπιταλισμό. Αν υπήρχε η παραμικρή ελπίδα να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής των εργαζομένων και εγώ θα είχα την ίδια άποψη μαζί σου αλλά όχι μόνο δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση αλλά θα γίνουν απίστευτα πράγματα. Η κρίση θέλει ασύληπτη καταστροφή κεφαλαίου (εργατική δύναμη, μονάδες παραγωγής, εμπορεύματα, επιχειρήσεις , χρήμα κλπ )για να ξεπεραστεί αυτά είναι μαρξιστική αλφαβήτα.
Σημείωσε ότι την κρίση του ο καπιταλισμός (1932) την ξεπέρασε με ΠΟΛΕΜΟ και την ανάπτυξη του εκεί την όφειλε στον ΠΟΛΕΜΟ.

Ανώνυμος
18 Δεκεμβρίου 2013 στις 11:23 π.μ.

Αντιμετωπίζεις την ΕΕ ως Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης.
Η αλήθεια είναι όμως ότι η ΕΕ πολύ απέχει από αυτό. Η ΕΕ έχει δύο βασικούς πυλώνες (κράτη μάλιστα) που τείνουν να γίνουν ένας: Η Γερμανία. Ο "εννιαίος" ευρωπαϊκός χώρος αν το καλοσκεφτείς δεν είναι καθόλου εννιαίος. Ως αμερικανός μπορώ να μαζέψω τα μπογαλάκια μου και να πάω από το Λας Βέγκας στη Φιλαδέλφεια ακόμη και ως άνεργος, άστεγος κλπ. Δεν είναι όμως το ίδιο με ένα Έλληνα που θα πάει στην Γερμανία π.χ. Φαντάζομαι να θυμάσαι κάτι Έλληνες που έμεναν έξι μήνες στο αεροδρόμιο γιατί δεν είχαν άδεια εργασίας και ΟΥΤΕ πληρούσαν τους όρους για να βγάλουν, παρά τις "ελεύθερίες". Επίσης για πήγαινε να βάλεις τις οικονομίες σου στην Γερμανία ως απλός εργαζόμενος (έχει σημασία αυτό, ο Σαρακάκης φυσικά και είναι καλοδεχούμενος). Νομίζεις ότι είναι απλό; Δοκίμασε να δούμε, γιατί ξέρω ανθρώπους που δοκίμασαν.

Μέσα σε αυτό τον "εννιαίο" ευρωπαϊκό χώρο όλως τυχαίως αποδιαρθρώνεται εντελώς η παραγωγή του νότου προς όφελος των βιομηχανιών (και όχι μόνο) του βορρά. Δεν μιλάμε για παρακμή τύπου Ντητρόϊτ, μιλάμε για σχεδιασμένη αποδόμηση των παραγωγικών δομών, για οικονομική κυριαρχία. Ακόμη και σε χώρες όπως η Ιταλία, αν πας στο βορρά βλέπεις μόνο γερμανικά αμάξια! Και η Ιταλία έχει σοβαρή βιομηχανία, δεν είναι...Ελλάδα που ακόμη και τα κρακεράκια είναι made in Germany. Μην παρασύρεσαι από τα σχήματα, να κοιτάς την ουσία. Το "άνοιγμα των συνόρων" αποτελεί ουσιαστικά ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ επίθεση του ιμπεριαλισμού, όχι "ελεύθερος ανταγωνισμός". Δεν υπάρχει ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ανταγωνισμός, αυτό είναι ένα εφεύρημα του νεοφιλελευθερισμού.

Ανώνυμος
18 Δεκεμβρίου 2013 στις 11:24 π.μ.

Αλήθεια ισχύει ή όχι ότι η κατάρρευση των οικονομιών του νότου έχει οδηγήσει την Γερμανία σε αρνητικά επιτόκια δανεισμού, ως το "σίγουρο καταφύγιο" της Ευρώπης; Η ΕΕ "γενικά" προσελκύει τα κεφάλαια ή η Γερμανία συγκεκριμένα; (παρόλη μάλιστα την έκθεσή της στα τοξικά τραπεζικά ομόλογα των ΗΠΑ!) Γιατί;
Όλες αυτές οι "ελευθερίες" λοιπόν είναι σχετικές, η υποδούλωση όμως των υποδεέστερων ή των ηττημένων στον ανταγωνισμό οικονομιών είναι απόλυτη και το ευρώ είναι ένας ακόμη μηχανισμός υποδούλωσης, με ένα τρόπο που μοιάζει περισσότερο με την δολαριοποίηση της Αργεντινής (και όχι μόνο) παρά με εννιαίο νόμισμα. Αλήθεια, γιατί η Αργεντίνικη αστική τάξη δέχθηκε την δολαριοποίηση; Επειδή αδιαφορούσε για την χρεοκοπία της χώρας της;
Βέβαια οι μηχανισμοί αυτοί τους δημιουργούν και προβλήματα, δεν μπορούν εύκολα να βάλουν στεγανά, παρόλο που θα το κάνουν κι αυτό φυσικά αν χρειαστεί.

Εξήγησέ μου εσύ γιατί μαζεύει αμερικάνικο χρέος η Κίνα. Για να βοηθήσει τους αμερικανούς συναδέλφους κεφαλαιούχους ή στα πλαίσια της ανάπτυξης και ισχυροποίησης της δικής της οικονομίας στον παγκόσμιο ανταγωνισμό; Ενότητα και ανταγωνισμός πάνε μαζί προς το παρόν, αλλά κανένας δεν είναι αφελής στο παγκόσμιο "χωριό": Διεκδικεί ή θέλει να διεκδικήσει μερίδιο από την πίτα σήμερα με συνεργασίες, αύριο με πολέμους. Αλλιώς, αν ισχύει η δική σου ερμηνεία που θυμίζει τον "υπεριμπεριαλισμό", δεν καταλαβαίνω πως καταλήγεις στους πολέμους; Ποιοί θα πολεμήσουν; Τα "μη κράτη" με τα διεθνικά οικονομικά συμφέροντα; Το παγκόσμιο "νέφος" του κεφαλαίου με το "νέφος".....το νέφος ποιών αλήθεια; Των "τρομοκράτών";

Μου λες ότι ούτε οι αστοί δεν λένε για εθνική αστική τάξη. Μα οι αστοί δεν μιλάνε επίσης και για ταξικές κοινωνίες! Πλούσιοι και φτωχοί υπάρχουν για τους αστούς, τάξεις όμως όχι! Δεν θα το πεις ούτε κι εσύ επειδή δεν το λένε οι αστοί; Τι σόι μαρξισμός είναι αυτός; Μου λες για "τρομακτικές αντιθέσεις" μεταξύ του κεφαλαίου γενικά κι αόριστα, όμως εγώ δεν έχω δει να γίνεται κανένας εμφύλιος π.χ. στις ΗΠΑ ή την Γαλλία από αυτές τις αντιθέσεις των κεφαλαίων "χωρίς πατρίδα", έχω δει όμως να ισοπεδώνονται μια σειρά από κράτη και οι λαοί τους να σέρνονται στα (αμερικανικά) γκουαντανάμο.

"Αγνωστικισμός" το να μην προβλέπεις το άμεσο μέλλον;
Συγνώμη, αλλά τέτοιου τύπου προβλέψεις σε πολυπαραγοντικά συστήματα μόνο τύποι με κρυστάλινες σφαίρες κάνουν, όχι μαρξιστές. Και λεω "πολυπαραγοντικά" γιατί δεν παίζει μόνο το φιλοΕΕ προφίλ του ΣΥΝ, παίζει και η πραγματικότητα, που λέει ότι σήμερα ΕΕ σημαίνει εξανδραποδισμός του λαού στα σκλαβοπάζαρα των ειδικών οικονομικών ζωνών. Γνωρίζω ότι η κρίση θέλει ασύληπτη καταστροφή κεφαλαίων και εργατικού δυναμικού και με αυτή την πραγματικότητα θα βρεθεί αντιμέτωπος ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό θα πρέπει να το αντιμετωπίσει ο ΣΥΝ αν βγει κυβέρνηση. Όπως έλεγε και ο Λένιν η πραγματικότητα είναι πεισματάρικη κι αυτή η πραγματικότητα μπορεί να διαλύσει αυτοστιγμής ιδεοληψίες. Εσύ θα είσαι εκεί ή θα κάνεις αφιερώματα στο Ριζοσπάστη όπως έκαναν κάτι Τρότσκες στην Αγγλία για τον πόλεμο στα Φώλκλαντς;

Ανώνυμος
18 Δεκεμβρίου 2013 στις 8:13 μ.μ.

Φίλε δεν μου απαντάς σε βασικά ερωτήματα.
- Το ευρώ και η ΟΝΕ καταργούν ή δεν καταργούν τα εθνικά οικονομικά σύνορα τουλάχιστον 17 χωρών;
- Η συνθήκη του Μάαστριχτ με τις 4 λεγόμενες ελευθερίες καταργεί ή δεν καταργεί τα εθνικά οικονομικά σύνορα;
- Η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα καθορίζει ή δεν καθορίζει την αγοραστική δύναμη του ευρώ σε κάθε χώρα;
- Απο 1/1/2014 όλες οι χώρες του ευρώ θα έχουν ή δεν θα έχουν μνημόνιο;
Δεν χρειάζεται άδεια εργασίας για τους πολίτες κρατών μελών της ΕΕ. Το αστείο είναι ότι πχ οι Ρουμάνοι που έρχονταν στην Ελλάδα πριν την ένταξη της Ρουμανίας στην ΕΕ ήταν "λαθρομετανάστες" απο 1/1/2007 είναι μόνιμοι ευρωπαίοι πολίτες.



Ανώνυμος
18 Δεκεμβρίου 2013 στις 8:41 μ.μ.

Έχω την εντύπωση ότι δεν έχει σταλεί ολοκληρη η απάντηση μου διότι μπλόκαρε ο υπολογιστής μου. Δυστυχώς δεν ξέρω τι έχει σταλεί και τι όχι και ενδεχομένως να μην βγαίνει νόημα. Συγνώμη

Ανώνυμος
19 Δεκεμβρίου 2013 στις 10:00 π.μ.

Φίλε, το ότι έμεινε η οικογένεια 6 μήνες στο αεροδρόμιο του Μονάχου είναι γεγονός, το έχουν δημοσιεύσει όλες οι εφημερίδες. Τώρα αν δεν ήταν η άδεια εργασίας και ήταν κάποιο άλλο πρόσχημα τι να σου πω δεν ξέρω. Εγώ ξέρω ότι δεν μπορούσαν να θεωρηθούν άστεγοι γιατί είχαν σπίτι ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ και γι αυτό το λόγο δεν τους έδιναν άδεια. Μπορεί να είναι λάθος δεν ξέρω. Ξέρεις εσύ;

Κοίταξε αγαπητέ, έχεις δύο επιλογές: Ή θα θεωρήσεις την ΕΕ ως εννιαίο κράτος οπότε (σωστά) θα μιλήσεις για ιμπεριαλιστική ΕΕ, αλλά τότε εμείς ζητάμε την...ανεξαρτησία μας όπως το Μαυροβούνι ή αλλιώς θα αντιμετωπίσεις (και σωστά) την Ελλάδα ως χωριστή χώρα οπότε δεν είναι ιμπεριαλιστική. Κανείς δεν λέει ότι η Νότια Ντακότα είναι ιμπεριαλιστική. Όλοι λένε οι ΗΠΑ.

Αν θέλεις όμως στείλε μου όλη την απάντησή σου γιατί με επιγραματικές φράσεις δεν γίνεται κουβέντα. Αν θέλεις να γλυτώσεις από αυτά τα κολλήματα του υπολογιστή χρησιμοποιησε Mozilla και κατάβασε ένα πρόσθετο, το Lazarus form recovery. Θα απαλλαγείς από τέτοιες ιστορίες.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger