Home » » Χουάν Μανουέλ Σάντσεθ Γκορδίγιο: Η ποινικοποίηση των κοινωνικών αγώνων δεν έχει θέση στον Ευρωπαϊκό Νότο

Χουάν Μανουέλ Σάντσεθ Γκορδίγιο: Η ποινικοποίηση των κοινωνικών αγώνων δεν έχει θέση στον Ευρωπαϊκό Νότο

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013 | 12:41 π.μ.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ανδαλουσίας καταδίκασε τον δήμαρχο της Μαριναλέδα Χουάν Μανουέλ Σάντσεθ Γκορδίγιο σε 7μηνη φυλάκιση και πρόστιμο 1.200 ευρώ με τις κατηγορίες της "κατάληψης ακίνητης περιουσίας και σοβαρής ανυπακοής έναντι των αρχών". Με την ίδια ποινή καταδικάστηκε και ο Ντιέγκο Κανιαμέρο, ο εκπρόσωπος του Συνδικάτου Εργαζομένων Ανδαλουσίας SAT. Το καλοκαίρι ο Σάντσεθ Γκορδίγιο, ακτήμονες αγρότες και στελέχη του SAT μπήκαν σε εγκαταλελειμμένο από τον στρατό αγρόκτημα κοντά στη Σεβίλη και επιχείρησαν να το καλλιεργήσουν, εκτιμώντας πως η γη ανήκει σε αυτούς που τη δουλεύουν, ενώ στις εγκαταστάσεις του βρήκαν στέγη άστεγες οικογένειες.

"Η απόφαση του δικαστηρίου είναι εντελώς άδικη και προσπαθεί να πλήξει τα κινήματα των αγροτών, της τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Αριστεράς και όλων όσοι αγωνιζόμαστε εναντίον της πολιτικής της λιτότητας και της καταστροφής της χώρας. Θέλουν να μας δώσουν το μήνυμα ότι όποιος αγωνίζεται στα σοβαρά εναντίον της τρόικας θα βρεθεί στο στόχαστρο της αστυνομίας και των νόμων τους. Θέλουν να προχωρήσουν σε μια απόλυτη ποινικοποίηση των αγώνων των εργαζομένων εναντίον της τρόικας και αυτών που την στηρίζουν", τόνισε στην "Αυγή" της Κυριακής ο ακτιβιστής δήμαρχος και βουλευτής της Ε.Α. στην Ανδαλουσία.

Συνέντευξη στον ΑΡΓΥΡΗ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ- "Αυγή"

* Η απόφαση του δικαστηρίου αποτέλεσε πραγματική έκπληξη στην Ανδαλουσία...

Μας καταδίκασαν σε επτάμηνη φυλάκιση και πρόστιμο. Θα ασκήσουμε έφεση. Το Συνδικάτο Εργαζομένων της Ανδαλουσίας SAT θα φθάσει μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο. Στην Ανδαλουσία έχουμε μια ιστορία αγώνων και έχουμε να αντιμετωπίσουμε και άλλες δίκες. Με τις καταδικαστικές αποφάσεις προσπαθούν να μας κάνουν να χάσουμε οτιδήποτε ευεργετήματα προβλέπουν οι νόμοι τους και να δείξουν στον κόσμο ότι είμαστε "εγκληματίες" που πρέπει να οδηγηθούμε στη φυλακή. Το Συνδικάτο Εργαζομένων της Ανδαλουσίας έχει κάνει πολλούς αγώνες και πολλές ακτιβιστικές ενέργειες. Θέλουν να μας δικάσουν γιατί πήραμε από αλυσίδα σουπερμάρκετ τρόφιμα πρώτης ανάγκης και τα δώσαμε σε οργανώσεις αλληλεγγύης που λειτουργούν κοινωνικές κουζίνες. Το Συνδικάτο Εργαζομένων Ανδαλουσίας θα στέκεται δίπλα σε αυτούς που έχουν ανάγκη με όποια μορφή μπορούμε.

* Η καταδίκη αφορά όμως την κατάληψη πρώην στρατιωτικής βάσης - τσιφλικιού...

Τον Ιούνιο του 2012 καταλάβαμε ένα μεγάλο τσιφλίκι που χρησιμοποιούσε παλαιότερα ο στρατός, γιατί πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν ακαλλιέργητες εκτάσεις και κυρίως όταν, στην κυριολεξία, ο κόσμος πεινάει. Ο πόλεμος που έχουν κηρύξει εναντίον μας είναι γενικότερος. Η απόφαση του δικαστηρίου εναρμονίζεται με την πολιτική της κυβέρνησης του Ραχόι, που θέλει να περάσει έναν "Νόμο για την Ασφάλεια των Πολιτών" με στόχο την απαγόρευση των συγκεντρώσεων και των κινητοποιήσεων. Ο νόμος έχει πάρει χαρακτηριστικά την επωνυμία "Νόμος αντι-Αγανακτισμένων", γιατί στρέφεται εναντίον των κινημάτων διαμαρτυρίας. Την ίδια στιγμή, ο Ραχόι άρχισε να διαμορφώνει το κλίμα για να περιορίσει το δικαίωμα στην απεργία, μετά την επιτυχή απεργία εναντίον των απολύσεων και των μειώσεων των μισθών των εργαζομένων σε ιδιωτικές εταιρείες που έχουν αναλάβει τον καθαρισμό των δρόμων και των πλατειών της Μαδρίτης. Η καταστολή δεν θα περάσει. Το δικαίωμα στη διαμαρτυρία και την απεργία είναι αδιαπραγμάτευτο. Δεν πρόκειται να μας φιμώσουν. Ούτε στην Ισπανία ούτε σε καμία άλλη χώρα του ευρωπαϊκού Νότου.

* Πως αντέδρασε η τοπική σας κοινωνία;

Υπήρξε καθολική αντίδραση από τη δημοκρατική Ανδαλουσία, γιατί όλοι καταλαβαίνουν ότι η καταδίκη στρέφεται εναντίον των δικαιωμάτων όλων μας. Η Ανδαλουσία έχει υποφέρει από τους τσιφλικάδες και ξέρει πολύ καλά ποιοι αγωνίζονται για μια κοινωνική λειτουργία της γης, που θα πρέπει να ανήκει σε αυτούς που τη δουλεύουν και όχι σε αυτούς που την "κληρονόμησαν". Δεν θα αφήσουμε μια σπιθαμή ακαλλιέργητης γης στους τσιφλικάδες. Το Σαββατοκύριακο θα είμαστε πάλι στους δρόμους της Ανδαλουσίας και ολόκληρης της Ισπανίας. Θα κινητοποιηθούμε σε εθνικό επίπεδο εναντίον μιας κυβέρνησης που οδηγεί την χώρα σε μια από τις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας της. Δεν θα μας επιβάλουν νέα δικτατορία σιωπής και υποταγής...
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger