Home » » Ο διευθυντής της Αυγής Νίκος Φίλης «αδειάζει» τον βουλευτή του Σύριζα Π. Τατσόπουλο

Ο διευθυντής της Αυγής Νίκος Φίλης «αδειάζει» τον βουλευτή του Σύριζα Π. Τατσόπουλο

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013 | 5:14 μ.μ.

Ο διευθυντής της Αυγής Νίκος Φίλης «αδειάζει» τον βουλευτή του Σύριζα Π. Τατσόπουλο. Να σημαίνει κάτι περισσότερο το άρθρο του από μια αποδοκιμασία της Κουμουνδούρου στον συνεργαζόμενο βουλευτή του Σύριζα; Θα δείξει.

Παραθέτουμε το άρθρο:

 "Είμαστε όλοι χρυσαυγίτες"! Αυτό υποστήριξαν ορισμένοι, όπως ο Γρ. Βαλλιανάτος, αλλά και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Τατσόπουλος. Έσπευσαν, βεβαίως, να διευκρινίσουν "για μια μέρα". Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, ανέλαβε να εξηγήσει την ιστορική προέλευση του συνθήματος, δίνοντας την εντύπωση ότι αναζητά πολιτική νομιμοποίηση. Έσπευσε να υιοθετήσει την αναλογία με την ιστορική ρήση του Αμερικανού προέδρου Κένεντι, όταν εκείνος είχε μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στο Δυτικό Βερολίνο για να καταγγείλει το Τείχος και να εκφράσει την αλληλεγγύη του "ελεύθερου κόσμου" στον υπό καθεστώς σοβιετικής περικύκλωσης γερμανικό πληθυσμό του Δυτικού Βερολίνου.

Η ιστορική φράση, όμως, δεν ήταν ένα εφεύρημα τηλεοπτικής κατανάλωσης, ούτε ένα κελάηδισμα στο Twitter. Ήταν δήλωση ιδεολογικής ταύτισης. Ο ηγέτης του "ελεύθερου κόσμου" δηλώνει ότι προστατεύει το τμήμα του "ελεύθερου κόσμου" που τελούσε υπό ιδιόρρυθμη σοβιετική "κατοχή". Γι' αυτό αυτή η φράση έμεινε στην Ιστορία. Δεν εξατμίστηκε. Οσάκις μάλιστα επανελήφθη τροποποιημένη, διατηρούσε τον ισχυρό πυρήνα της ιδεολογικής ταύτισης. Είκοσι χρόνια μετά, την επομένη του πραξικοπήματος Γιαρουζέλσκι στην Πολωνία, η ευρωπαϊκή Αριστερά δήλωνε αλληλέγγυα στο Κίνημα της Αλληλεγγύης με τη φράση "είμαστε όλοι Πολωνοί".

Η φράση, λοιπόν, ιστορικά δεν παραπέμπει σε αλληλεγγύη χωρίς ιδεολογικό προσανατολισμό. Διαστρέφεται η έννοιά της όταν τροποποιείται στο σύνθημα "είμαστε όλοι χρυσαυγίτες για μια μέρα". Η Χρυσή Αυγή έσπειρε το πολιτικό μίσος και οργάνωσε τη δολοφονία αδύναμων πολιτών. Τι είδους ταύτιση υποδηλώνεται με το παράδοξο σύνθημα; Δεν αντιλαμβάνονται οι εκ του προχείρου διασκευαστές ιστορικών ρήσεων ότι, άθελά τους, συντελούν στη μετάλλαξη του θύτη σε θύμα;

Αναμφίβολα, η δολοφονία δύο νέων, μελών της Χ.Α., είναι αποτρόπαια και εφιαλτική πράξη. Καταδικάζεται ηθικά και πολιτικά. Πόσο μάλλον που αυτά τα δύο μέλη δεν βαρύνονται με εγκληματικές πράξεις, αλλά εκτελέστηκαν με βάση τη λογική της συλλογικής ευθύνης, δηλαδή έπεσαν θύματα της περιβόητης χιτλερικής αρχής, έστω κι αν οι δράστες ανήκουν, το πιθανότερο, σε εντελώς διαφορετικά ιδεολογικά (;) συμφραζόμενα. Η δολοφονία των δύο νέων χρυσαυγιτών σε τίποτα όμως δεν τους περιβάλλει με το φωτοστέφανο του μάρτυρα. Άλλωστε και οι οικογένειές τους ζήτησαν να μην υπάρξει πολιτική εκμετάλλευση της μνήμης τους. Πολύ περισσότερο δεν μπορεί να ταυτίζεται η πολιτική τους παρουσία και η δολοφονία τους με τη διαχρονική δήλωση αλληλεγγύης, που γίνεται στη βάση των αρχών της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του σεβασμού της ζωής των ανθρώπων και της κοινωνικής ισότητας.

Όταν κάποιος δηλώνει ότι "σήμερα είμαστε χρυσαυγίτες" προφανώς έχει άγνοια της Ιστορίας ή, το χειρότερο, θεωρεί ότι οι δολοφονίες συμβαίνουν σε κενό ιστορικού χρόνου, έξω από το εγκληματογόνο πλαίσιο που επιχείρησε να εγκαταστήσει η Χρυσή Αυγή. Και η μετατροπή μιας ιστορικής ρήσης σε φλυαρία ενός άνκορμαν δείχνει επιπλέον ότι ορισμένοι έχουν και άγνοια κινδύνου. Διότι αυτή την περίοδο η Χρυσή Αυγή αντιμετωπίζει τη Δικαιοσύνη και η οποιαδήποτε ταύτιση με τη δραστηριότητά της, έστω και για μια μέρα, έστω και με δύο μέλη της, συνεισφέρει στη σύγχυση και συντελεί στην τεχνική "εξανθρωπισμού" του έργου της.
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 6 σχόλια

5 Νοεμβρίου 2013 στις 5:52 μ.μ.

Χειρότερο το έκανε ο Φίλης επικαλούμενος τις αξίες του αμερικάνικου ιμπεριαλιαμού κατά τον ψυχρό πόλεμο και μιλόντας για "σοβιετική κατοχή" και Πολωνικό "καθεστώς".
Να τους χαίρονται οι "αριστεροί" που τους ζαχαρώνουνε...

Ανώνυμος
5 Νοεμβρίου 2013 στις 8:17 μ.μ.

Τα εισαγωγικά στο ''κατοχή'',δεν τα είδες,ή δεν ξέρεις τι σημαίνουν ρε ΤRASH?
Γεμάτο εισαγωγικά είναι το άρθρο.Το ''Πολωνικό καθεστώς''που διάολο το είδες?Απο το μυαλό σου το έβγαλες?
Μόνο ξέρεις να πετάγεσαι σαν την πορδή για να σχολιάσεις πρώτος μπάς και σε μαλώσουν ''οι αντιιμπεριαλιστές''.

Ανώνυμος
5 Νοεμβρίου 2013 στις 9:09 μ.μ.

Πού έχει δημοσιευθεί το άρθρο αρχικά; Δεν αναφέρεται πηγή εδώ..

Ανώνυμος
5 Νοεμβρίου 2013 στις 9:25 μ.μ.

@TRASH
Ασε ρε TRASH τις συνιστώσες να "παίζουν" μεταξύ τους. Ειναι όλοι τους "χατζηαβάτες" ...και όχι για μια μέρα. Διαρκείας.

5 Νοεμβρίου 2013 στις 11:38 μ.μ.

@Ανώνυμος
Ναι συγνώμη, δεν έγραφε "καθεστώς" αλλά πραξικόπημα ανώνυμε αμερικανοτσολιά.
Kαι για να μην αφήσει καμμία αμφιβολία για το τι ακριβώς εννοεί, συμπληρώνει:
"η ευρωπαϊκή Αριστερά δήλωνε αλληλέγγυα στο Κίνημα της Αλληλεγγύης με τη φράση "είμαστε όλοι Πολωνοί".
Ποιά ήταν η αριστερά που διαδήλωνε "αλληλέγγυα" στον Βαλέσα το '82;
Γιατί στην Ελλάδα μόνο η ΝΔ είχε πάρει τέτοια θέση.
ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ ήταν μάλλον "αλληλέγγυα" στον Γιαρουζέλσκι, ενώ ο Λ.Κύρκος είχε αποστασιοποιηθεί από τον Ρήγα που συμμετείχε σε κάπιες διαδηλώσεις που οργάνωναν αμφίβολης προέλευσης γκρουπούσκουλα της εξωκοινοβουλευτικής....

Και φυσικά η φράση δεν παραπέμπει σε "αλληλεγγύη χωρίς ιδεολογικό προσανατολισμό" που μας λέει ο Φίλης, αλλά σε αλληλεγγύη με πολύ συγκεκριμένο αντισοβιετικό ιδεολογικό προσανατολισμό όψιμε θαυμαστή του ΝΑΤΟ και της CIA...

Άιντε ανιστόριτοι...
Y.Γ.
Θα σε δούμε το πρωί στην απεργία με το σωματείο σου ανώνυμο παπαγαλάκι της CIA;
Υ.Γ.
Το ξέρω πως δεν είσαι αρκετά έξυπνος για πράκτορας και όλα αυτά τα λες από κουταμάρα....

5 Νοεμβρίου 2013 στις 11:41 μ.μ.

http://www.avgi.gr/article/1244640/eimaste-loipon-oloi-xrusaugites-

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger