Home » , » Τα αδέλφια Μιχαλολιάκου

Τα αδέλφια Μιχαλολιάκου

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013 | 2:39 μ.μ.

Πηγή: Στέφανος Γεωργίου - "Hot Doc"

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος είναι ο άνθρωπος που ξέρει να ακονίζει τις ξιφολόγχες στα πεζοδρόμια, που υπόσχεται εν είδει φύρερ σε ορδές οπαδών, που θεωρούν τους εαυτούς τους πιστούς απογόνους του κινηματογραφικού Λεωνίδα, ότι «μία ημέρα θα επιστρέψουμε και η γη θα τρέμει», που πετάει καρύδες σε τηλεοπτικά πάνελ για να περάσει το προφίλ του αντισυστημικού που θα χτυπήσει το κατεστημένο.
Σε αντίθεση με τον Νίκο, ο αδερφός του, Τάκης Μιχαλόλιας, γνωστός ποινικολόγος, κατάφερε, με διασυνδέσεις σε όλη την ελίτ της χώρας, να περάσει στα ψιλά γράμματα το ακροδεξιό παρελθόν του.
Χαμηλότερο προφίλ και από τους τρεις διατηρεί πάντα ο τρίτος αδερφός, Γιάννης Μιχαλολιάκος, ο οποίος προήχθη σε αντιστράτηγο και α' υπαρχηγό ΓΕΣ την περίοδο που υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ήταν ο εξάδελφος του, Βασίλης Μιχαλολιάκος.

ΝΙΚΟΣ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος είναι ο Βενιαμίν μιας τρίτεκνης οικογένειας από τη Μάνη. Έζησε τα παιδικά του χρόνια φτωχικά στο Παγκράτι, στη συνοικία του Αγίου Αρτεμίου.
Με πατέρα υπαξιωματικό στις φυλακές, τα τρία αδέρφια μεγάλωσαν με στρατιωτική πειθαρχία και έντονα μιλιταριστικά βιώματα.

Η ίδρυση της 4ης Αυγούστου από τον μεταξικό Κώστα Πλεύρη βρίσκει τον Νίκο Μιχαλολιάκο στα 16 του χρόνια και σηματοδοτεί την έναρξη του πολιτικού-φασιστικού του βίου.
Η πρώτη φορά που καμαρώνει το όνομα του στις εφημερίδες είναι στις 17 Δεκεμβρίου 1976, στην κηδεία του βασανιστή της χούντας Ευάγγελου Μαλλιού, στην οποία παραβρέθηκε σύσσωμη η αφρόκρεμα των νοσταλγών της χούντας.
Κατά τη διάρκεια της κηδείας και κατόπιν συνθήματος του Γεωργαλά ξεκινούν επίθεση κατά των δημοσιογράφων που κάλυπταν το γεγονός, τραυματίζοντας 6 άτομα. Ανάμεσα στους 29 κατηγορούμενους είναι και ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ο οποίος τελικά δεν δικάζεται ποτέ.

Τον Ιούλιο 1978 ο στρατιώτης Μιχαλολιάκος συλλαμβάνεται μαζί με άλλα 8 άτομα για βομβιστικές επιθέσεις σε πολλά σημεία της Αθήνας, οι οποίες οδήγησαν στον τραυματισμό 43 ανθρώπων.
Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι αυτές της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση. Στη δεύτερη, συμπληρωματική κατάθεση, ο «ιδεολόγος» Μιχαλολιάκος κατονομάζει όλους τους συνεργούς του.
Όταν φτάνει η ώρα να δικαστεί, για μία ακόμη φορά στέκεται τυχερός, αφού οι κατηγορίες που βαραίνουν μόνο αυτόν μετατρέπονται και αφορούν την κατοχή όπλων και εκρηκτικών. Πρωτόδικα ο Μιχαλολιάκος δικάζεται σε 13 μήνες φυλάκιση και στο Εφετείο η ποινή πέφτει στους 11 μήνες.

Τον Σεπτέμβριο του 1984 ο Μιχαλολιάκος διορίστηκε από τον έγκλειστο στον Κορυδαλλό τέως δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο στη θέση του αρχηγού της νεολαίας της ΕΠΕΝ (Εθνική Πολιτική'Ενωσις).

 Η προσωπική γνωριμία του Μιχαλολιάκου με τον Παπαδόπουλο συνέβη την περίοδο που ο νέος εθνικοσοσιαλιστής ήταν κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού. Το καλοκαίρι του 1998 δέκα ακροδεξιοί ξυλοκοπούν σχεδόν μέχρι θανάτου τρεις φοιτητές. 
Τηλεφώνημα αγνώστου στις αρχές καρφώνει τον Αντώνη Ανδρουτσόπουλο, γνωστό ως «Περίανδρο». Ο τελευταίος εξαφανίζεται για επτά χρόνια, ώστε να αποφύγει τη σύλληψη για τον ξυλοδαρμό του Δημήτρη Κουσουρή.

Το 2005 κι ενώ στο όνομα του υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής βλέπουν έναν ήρωα, ο Ανδρουτσόπουλος παραδίδεται κι έκτοτε το κόμμα τον εγκαταλείπει. Μάλιστα, ενώ στο δικαστήριο δεν εμφανίστηκε κανένας μάρτυρας από τη Χρυσή Αυγή, στο Εφετείο ξαφνικά κάνουν την εμφάνιση τους ορδές μελανοχίτωνων που τον αποθεώνουν και βρίζουν τους δικαστές. Αποτέλεσμα είναι οι πρώην υποστηρικτές του να προσφέρουν στην έδρα του δικαστηρίου από μόνοι τους την κατηγορία ότι ο «Περίανδρος» είναι μέλος μιας φασιστικής, δολοφονικής οργάνωσης.

Μοναδικός ωφελημένος από την καταδίκη για 21 χρόνια του Ανδρουτσόπουλου είναι ο Μιχαλολιάκος, που δέχθηκε με ανοιχτές αγκάλες την εξόντωση του ειδωλοποιημένου υπαρχηγού του, από τον οποίο ένιωθε ότι απειλείται η κυριαρχία του.

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν είναι μόνο ηγέτης των ναζιστών, αλλά και επιχειρηματίας. Όπως προκύπτει από το σχετικό ΦΕΚ, τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγος του και βουλευτής Ελένη Ζαρούλια είναι από το 1993 μέλη του ΔΣ του ξεχοδοχείου ημιδιαμονής «New Dream» στην πλατεία Αττικής.
Η αρνητική στάση της οργάνωσης απέναντι σε επιχειρήσεις-σκούπες στην περιοχή που βρίσκεται το ξενοδοχείο, σε αντίθεση με τον Άγιο Παντελεήμονα, αφήνει πολλά ερωτήματα μετέωρα...


ΤΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΣ

Μέχρι πριν από λίγο καιρό λίγοι γνώριζαν ότι ο γνωστός ποινικολόγος Τάκης Μιχαλόλιας είναι αδερφός του γ.γ. της Χρυσής Αυγής. Ο λόγος που τα δύο αδέλφια δεν έχουν το ίδιο επώνυμο παρέμεινε άγνωστος για πολλά χρόνια.
Στη Μάνη είθισται, όταν ένας γιος πάρει το όνομα Παναγιώτης (Τάκης) και έχει το επώνυμο Μιχαλολιάκος, να το αλλάζει σε Μιχαλόλιας προς τιμήν του παλαιού οπλαρχηγού Τάκη Μιχαλόλια.
Η άγνοια της κοινής γνώμης για τον δεσμό αίματος με τον Νίκο Μιχαλολιάκο δεν φαίνεται να τον ενοχλούσε κιόλας, καθώς είχε καταφέρει να κρατήσει θαμμένες στη δεκαετία του '70 τις σχέσεις του με την ακροδεξιά και την ένταξη του από νεαρή ηλικία στο χουντικό κόμμα 4η Αυγούστου του Κωνσταντίνου Πλεύρη.

Ο γνωστός δικηγόρος υπερσκίαζε πάντοτε τον Νίκο Μιχαλολιάκο, γεγονός που έκανε τον τελευταίο να βλέπει στο πρόσωπο του αδερφού του ένα είδωλο. Κατά τη διάρκεια της επταετίας ο Τάκης Μιχαλόλιας, ιδρυτικό μέλος του κόμματος που ίδρυσε ο Παπαδόπουλος από τις φυλακές Κορυδαλλού, μαζί με τον Πλεύρη αποκτούν διαύλους επικοινωνίας με ιταλούς φασίστες από την οργάνωση Ordine Nuovo.
Οι τελευταίοι μάλιστα, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του βιβλίου «Φαινόμενα τρομοκρατίας, ο ελληνικός νεοφασισμός μέσα από τα απόρρητα έγγραφα των Μυστικών Υπηρεσιών», εκπαιδεύτηκαν σε στρατόπεδο της Κρατικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στην Κέρκυρα για την ανατροπή του ιταλικού καθεστώτος κατά τα ελληνικά πρότυπα της εποχής.

Αργότερα ο δικηγόρος πλέον Μιχαλόλιας εμφανίζεται να είναι εκείνος που έβγαλε από τη φυλακή και το ηχογραφημένο μήνυμα του δικτάτορα, το οποίο ακούστηκε στη συγκέντρωση στο Κάραβελ στις 29 Ιανουαρίου 1984.

Νωρίτερα, το 1976, 0 Τάκης Μιχαλόλιας ήταν από τους πρωτεργάτες (μαζί με τους Καραμπέτσο και Σταθόπουλο) της έκδοσης και υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του ακροδεξιού περιοδικού «Νέα Ενιαία Δεξιά».
Ενδεικτικό των θέσεων που εκπροσωπούσε το συγκεκριμένο περιοδικό είναι το γεγονός ότι φιλοξενούσε συχνά συνεντεύξεις χουντικών υπουργών, όπως του Παύλου Μανωλόπουλου, έβαζε λεζάντες σε φωτογραφίες του Μεταξά που σημείωναν «κάτι τέτοιοι φασίστες είναι πρώτα απ' όλα πατριώτες», ενώ αναφερόταν στον βασανιστή Μάλλιο με φράσεις όπως «ένας νεκρός δικός μας. Ακόμη ένα πένθος για μια απόφασι κι έναν όρκο».

Με την ενασχόληση του με τη δικηγορία και το ποινικό δίκαιο ο Τάκης Μιχαλόλιας σκαρφαλώνει γρήγορα στο κοινωνικό status quo, κάνοντας γνωριμίες και ισχυρές συμμαχίες με μερικούς από τους πλέον ισχυρούς παράγοντες και επιχειρηματίες της χώρας. Ενδεικτικό είναι ότι ο ποινικολόγος έχει διατελέσει συνήγορος του Γιώργου Κοσκωτά, επί χρόνια νομικός σύμβουλος του Σωκράτη Κόκκαλη και της ΠΑΕ Ολυμπιακός, του ηγούμενου Εφραίμ, του προφυλακισμένου Άκη Τσοχατζόπουλου, του εκδότη της ακροδεξιάς εφημερίδας Ελεύθερη Ώρα Γρηγόρη Μιχαλόπουλου, αλλά και του εφοπλιστή και σημερινού προέδρου του πειραϊκού συλλόγου Βαγγέλη Μαρινάκη. 

Πρόσφατο δημοσίευμα του αμερικανικού περιοδικού Vice βλέπει στο πρόσωπο του ποινικολόγου τον άνθρωπο που «φέρεται να έχει αναλάβει το βαρύ έργο να στρατολογεί στελέχη από δικηγορικούς κύκλους, επιχειρηματίες και ακαδημαϊκούς, συνήθως επαγγελματίες οι οποίοι είναι λίγο παραπάνω από λάτρεις της χούντας και των στρατηγών που έριξαν την ελληνική κυβέρνηση το 1967». (Δείτε εδώ)


ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ

Η ύπαρξη του τρίτου γιου στην οικογένεια Μιχαλολιάκου παραμένει μέχρι και σήμερα σχεδόν άγνωστη στο μεγαλύτερο μέρος του ευρύ κοινού. Ο Ιωάννης Μιχαλολιάκος είχε μια σπουδαία σταδιοδρομία στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων.
 Κατά μία δεκαετία μεγαλύτερος από τον νυν ηγέτη της Χρυσής Αυγής, μπήκε στη σχολή Ευελπίδων μέσα στην επταετία και αποφοίτησε το 1972. Ο απόστρατος σήμερα Ιωάννης Μιχαλολιάκος έφτασε μέχρι τον ανώτατο βαθμό του αντιστράτηγου.

Εντύπωση και ποικίλα σχόλια είχε προκαλέσει το γεγονός ότι πήρε τον βαθμό αυτό το 2006, όταν υφυπουργός Άμυνας της πρώτης κυβέρνησης Καραμανλή ήταν ο εξάδελφος του και νυν δήμαρχος Πειραιά, Βασίλης Μιχαλολιάκος.
Όταν είχε συλληφθεί ο Νίκος Μιχαλολιάκος για τις βομβιστικές επιθέσεις το 1978. ο τότε νεαρός αξιωματικός αποκάλυψε ότι ο αδελφός του «έγινε έφεδρος ανθυπολοχαγός, ενώ ήταν υπόδικος για την υπόθεση των επεισοδίων που έλαβαν χώρα κατά την κηδεία του απότακτου αστυνομικού Μαλλιού». Ωστόσο, παρείχε πλήρη στήριξη τόσο στον αδερφό του όσο και στους υπόλοιπους οκτώ συλληφθέντες, σημειώνοντας ότι «ο αδελφός μου υπηρετεί ως ανθυπολοχαγός σε μονάδα Πεζικού στη Μυτιλήνη. Νομίζω ότι δεν υπάρχει θέμα παραπομπής ή όχι του αδελφού μου, αλλά και των άλλων κρατουμένων σε δίκη, διότι δεν έχουν καμία σχέση με τις βόμβες». 
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger