Home » , » Όχι στη μεταφορά της αρχιτεκτονικής σχολής εκτός της πόλης των Χανίων

Όχι στη μεταφορά της αρχιτεκτονικής σχολής εκτός της πόλης των Χανίων

Από Δημήτρης Δαμασκηνός , Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013 | 2:28 μ.μ.




Όχι στη μεταφορά της αρχιτεκτονικής σχολής εκτός της πόλης των Χανίων


Η Αρχιτεκτονική σχολή στην πόλη των Χανίων στεγάζεται από την ίδρυσή της στο κέντρο της πόλης, στο κτίριο της παλιάς Γαλλικής Σχολής. Η απόφαση της πρυτανείας του Πολυτεχνείου Κρήτης, να μεταφέρει το τμήμα Αρχιτεκτόνων στο campus της Πολυτεχνειούπολης, έξω από την πόλη, αναπαράγει παρωχημένες αντιλήψεις και πρακτικές, που δεν αντιλαμβάνονται τα πλεονεκτήματα της χωροθέτησης των πανεπιστημιακών σχολών εντός του αστικού ιστού, η οποία παράγει θετικά αποτελέσματα και προς τις δύο κατευθύνσεις: και η σχολή επωφελείται από τη στενή ώσμωση με την πόλη και η πόλη κερδίζει από τη ζωντάνια των φοιτητών. Επιπλέον ο αυταρχικός τρόπος με τον οποίο η Πρυτανεία προχωράει τους σχεδιασμούς της, χωρίς συζήτηση με τους άμεσα ενδιαφερόμενους φοιτητές και προσπαθώντας να δημιουργήσει τετελεσμένα μέσα στον Αύγουστο που οι περισσότεροι φοιτητές απουσιάζουν, αποκαλύπτει μια στυγνή εργοδοτική νοοτροπία που δεν ταιριάζει σε πανεπιστημιακούς δάσκαλους.

Όμως το τμήμα αρχιτεκτόνων δεν μπορεί να διοικείται σαν μαγαζί που κλείνει και μεταφέρεται μειώνοντας τα λειτουργικά κόστη χωρίς να ερωτηθεί το προσωπικό. Ήδη ο σύλλογος Φοιτητών Αρχιτεκτονικής Χανίων έχει πάρει απόφαση ενάντια στη μεταφορά, την οποία παραθέτουμε παρακάτω. Επιπλέον, με κοινή τους ανακοίνωση, οι τέσσερις Σύλλογοι Αρχιτεκτόνων της Κρήτης (Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου), τονίζουν τη σημασία της σχέσης της αρχιτεκτονικής σχολής με την πόλη.

Απόφαση Γενικής Συνέλευσης Συλλόγου Φοιτητών Αρχιτεκτονικής Χανίων, 25 Ιουνίου 2013.

 

Η Αρχιτεκτονική θα κερδίσει το χώρο και τις ανάγκες της

 

 


Η αυταρχική απόφαση της πρυτανείας του Πολυτεχνείου Κρήτης για τη μεταφορά του τμήματος της Αρχιτεκτονικής στην πολυτεχνειούπολη στα Κουνουπιδιανά είναι η φυσική συνέχεια μιας σειράς κινήσεων που έχουν οδηγήσει συνειδητά στην παρακμή, τόσο της λειτουργίας του τμήματος, όσο και του ίδιου του κτιρίου της Γαλλικής Σχολής. Η έλλειψη επαρκούς διδακτικού και εργαστηριακού προσωπικού, υλικοτεχνικών υποδομών (σχεδιαστήρια, καρέκλες, αναλώσιμα υλικά, εργαστηριακός εξοπλισμός κ.ά.), χώρων για τους φοιτητές και καθηγητές, καθώς και η απουσία της στοιχειώδους υγιεινής απαξιώνουν τις σπουδές μας και καθιστούν την καθημερινότητά μας στη σχολή όλο και πιο δύσκολη. Τίποτα από τα παραπάνω δεν εμφανίστηκε ξαφνικά στο προσκήνιο.

Ακολουθούν τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις χρόνων, για τη διάλυση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης, οι οποίες εφαρμόζονται μέσω του νόμου-πλαισίου. (συγχωνεύσεις και κλείσιμο σχολών, απολύσεις εργαζομένων, μείωση παροχών, κατακερματισμός γνωστικού αντικειμένου, κατάργηση αυτοδιοίκητου πανεπιστημίου, καταπάτηση φοιτητικών κατακτήσεων, κατάργηση φοιτητικού συνδικαλισμού).

 

Η κατάσταση στο τμήμα αρχιτεκτόνων

 

Παρατηρείται όλο και πιο έντονα το τελευταίο διάστημα, η προσπάθεια απόλυτου ελέγχου του τμήματός μας, το οποίο μέχρι στιγμής λειτουργούσε περισσότερο αυτόνομα, σχετικά με τις εντολές των εκάστοτε κυβερνήσεων για τον έλεγχο των ιδρυμάτων.  Η παράκαμψη αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων Τμήματος από την πρυτανεία, οι στοχευμένες αλλαγές στο προσωπικό, η παρεμπόδιση διορισμού καθηγητών (ενώ υπάρχει έλλειψη), η καθαίρεση του προέδρου του τμήματος, η ανάληψη καθηκόντων από τον ίδιο τον πρύτανη και πολλά ακόμη, συνθέτουν το παραπάνω σχέδιο. Από την ίδια την πρυτανεία ανακοινώθηκε η άμεση απομάκρυνση του τμήματος από τη Γαλλική Σχολή, παρακάμπτοντας την ύπαρξη συγκεκριμένων οργάνων χωρίς να υπάρξει συζήτηση και χωρίς την ενημέρωση του συλλόγου φοιτητών.

 


Τα πανεπιστήμια ως κομμάτι του αστικού ιστού

 

Θεωρούμε ότι τα πανεπιστήμια πρέπει να βρίσκονται κοντά στα κέντρα των πόλεων, έτσι ώστε να αλληλεπιδρούν με την κοινωνία. Τα απομονωμένα, εκτός πόλης, πανεπιστήμια δημιουργούν μια ακαδημαϊκή κοινότητα εσωστρεφή, αποξενωμένη  από την κοινωνική πραγματικότητα.

Η Γαλλική Σχολή, πιο συγκεκριμένα, είναι κομμάτι του αστικού ιστού της πόλης των Χανίων και αποτελεί το μοναδικό χώρο του Πολυτεχνείου Κρήτης εντός της, που χρησιμοποιείται από τους ίδιους τους φοιτητές. Ιδιαίτερα μια αρχιτεκτονική σχολή, λόγω του επιστημονικού αντικειμένου της, πρέπει να έρχεται σε διαρκή επαφή με την πόλη, ώστε να αφουγκράζεται τις ανάγκες της, να έχει σχέση με τον αστικό χώρο, αλλά και με τις κοινωνικοπολιτικές της

Η απομάκρυνση, λοιπόν, του τμήματος της Αρχιτεκτονικής από τα Χανιά, δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των φοιτητών, παρά  αποτελεί λύση καθαρά για οικονομικούς και διοικητικούς λόγους. Ακόμη και η φύση των κτιρίων που σχεδιάζεται να μας «φιλοξενήσουν» δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των αρχιτεκτονικών σπουδών, αλλά και του πλήθους των εισακτέων στο τμήμα.

Η παραμονή μας στη Γαλλική Σχολή, από την άλλη, οφείλει και μπορεί να συνοδεύεται από την μόνιμη επίλυση όλων αυτών των προβλημάτων, με την προϋπόθεση να υλοποιηθεί η μελέτη επέκτασής της, αλλά και η χρηματοδότηση για την κάλυψη όλων μας των αναγκών. Πόσο μάλλον, όταν η ίδια η πρυτανεία σκοπεύει να διαθέσει υπέρογκα ποσά για την αναδιαμόρφωση των νέων κτιρίων στην πολυτεχνειούπολη, αλλά και για την προσαρμογή και συντήρηση του κτιρίου της Γαλλικής Σχολής, ώστε να φιλοξενεί μόνιμα συνεδριακό κέντρο.

 

Αυταρχική πολιτική: Από την πρυτανεία ως την κυβέρνηση

 

Το σύνολο αυτών των μεταρρυθμίσεων συμπληρώνει  ολόκληρο το σχέδιο εξόντωσης του λαού, το οποίο έχουν στήσει οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ.  Κάθε μέτρο που περνάνε, από το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, μέχρι τις χιλιάδες μαζικές απολύσεις εργαζομένων και τις μειώσεις των μισθών, οδηγούν την κοινωνική πλειοψηφία στα όρια της επιβίωσης, αλλά, ταυτόχρονα, προκαλούν όλο και περισσότερες αντιδράσεις, οι οποίες φαίνεται να δυναμώνουν συνεχώς μέσα από το ίδιο το κίνημα  (εξέγερση στην Τουρκία, κινητοποιήσεις για το κλείσιμο της ΕΡΤ).

Οι κυβερνήσεις προσπαθούν απεγνωσμένα να καταπνίξουν κάθε λαϊκό αγώνα, είτε με την άμεση καταστολή μέσω των ΜΑΤ, είτε με τη επανεμφάνιση χουντικών νόμων, χρησιμοποιώντας ακόμη και τους φασίστες της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι δε δειλιάζουν να δολοφονούν στο ψαχνό ανθρώπους. Οι προσαγωγές και συλλήψεις εκατοντάδων διαδηλωτών σε κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων, η επιστράτευση δεκάδων απεργών, η ποινικοποίηση φοιτητών, με πρόσφατο παράδειγμα στα Χανιά τις συλλήψεις τριών αγωνιστών, ένας από τους οποίους είναι και μέλος του συλλόγου φοιτητών αρχιτεκτονικής, (οι οποίοι παραπέμπονται σε δίκη την Τρίτη, 2 Ιουλίου 2013), αλλά και η γενικότερη καταστολή σε όσους σηκώνουν το κεφάλι επισφραγίζουν αυτή την ανάγκη του κράτους να θωρακίζεται αυταρχικά.

 

Αγώνας διαρκείας μέχρι τη νίκη!

 

Η δική μας απάντηση σε καθένα από τα παραπάνω ζητήματα οφείλει να είναι συνολική, οργανωμένη και μαχητική, ούτως ώστε να καταφέρνουμε να πετυχαίνουμε νίκες, είτε αυτές αφορούν το πανεπιστήμιο, είτε την κοινωνία γενικότερα. Αντίστοιχα, λοιπόν, θα κινηθεί και ο σύλλογος φοιτητών και στο ζήτημα της υποβάθμισης του τμήματος της Αρχιτεκτονικής, με αποκορύφωμα την απομάκρυνσή μας από τα Χανιά. Οι απαιτήσεις μας στα πλαίσια ενός δυναμικού αγώνα που πρόκειται να δώσουμε θα είναι ανυποχώρητες, καθώς μπορούν να δείξουν το δρόμο για αντίστοιχες μάχες που θα ξεσπάσουν και στη συνέχεια.

Η παραμονή μας στη Γαλλική Σχολή ως έχει δεν είναι αρκετή. Θα παλέψουμε μέχρι τέλους για τη δημόσια και δωρεάν λειτουργία του πανεπιστημίου για όλους, για την επαρκή χρηματοδότηση των σχολών, την κάλυψη όλων των αναγκών του κάθε φοιτητή και την επαρκή στελέχωση των σχολών.

Παλεύουμε για:
  • Παραμονή του τμήματος στο κτίριο της Γαλλικής και άμεση υλοποίηση της μελέτης για την επέκταση του κτιρίου.
  • Κατά τη διάρκεια υλοποίησης της επέκτασης σε περίπτωση που δεν επαρκεί ο χώρος της γαλλικής μέρος των μαθημάτων μπορούν να γίνονται στα πρώην κτίρια της πρυτανείας.
  • Δωρεάν αναλώσιμα, σίτιση, στέγαση,  συγγράμματα, συγκοινωνίες  και επαρκής υλικοτεχνικός εξοπλισμός για όλους.
  • Επαρκής αριθμός μόνιμων διδασκόντων και εργαστηριακού προσωπικού.
  • Δημιουργία εστιών στην πόλη των Χανίων. 
 


Το ζήτημα που έχει προκύψει με την Αρχιτεκτονική Σχολή και με την αυταρχική απόφαση της διοίκησης να τη μεταφέρει είναι ένα γεγονός που δε μένει στα στενά πλαίσια της  ίδιας της σχολής, αλλά αφορά και τον Ενιαίο Σύλλογο Φοιτητών του ιδρύματος. Ο κύριος Διγαλάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του παρουσιάστηκε ως “σωτήρας των φοιτητών της Αρχιτεκτονικής”, που νοιάζεται για τις ανάγκες τους και θέλει το καλό τους. Σε αυτό το παιχνίδι μπαίνει και η ΠΑΣΠ, η οποία στηρίζει την απόφαση του πρύτανη, αδιαφορεί για οποιαδήποτε κινητοποίηση που θα ενισχύσει την απόφαση των  φοιτητών αρχιτεκτονικής να κλιμακώσουν τον αγώνα τους και, ταυτόχρονα, συκοφαντεί την απόφαση του Συλλόγου Φοιτητών Αρχιτεκτονικής, η οποία λήφθηκε σε μια από τις μαζικότερες γενικές συνελεύσεις με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της.



Για να δούμε όμως κάποια πράγματα τα οποία θα βοηθήσουν όλους τους φοιτητές και τους πολίτες των Χανίων να βγάλουν συμπεράσματα:

Ο κ. Διγαλάκης αναφέρει πως νοιάζεται για τις ανάγκες των φοιτητών.

1. Γνωρίζουμε όλοι ότι οι φοιτητές της Αρχιτεκτονικής δίνουν υπέρογκα ποσά από την τσέπη τους για να καταφέρουν να αγοράσουν απαραίτητα αντικείμενα για τις σπουδές τους, καθώς η κυρίαρχη πολιτική δεν τους τα παρέχει δωρεάν. Ο κύριος Διγαλάκης, τόσο καιρό τι κάνει για αυτό; Απολύτως τίποτα. Ο Σύλλογος Φοιτητών, ωστόσο, με πολύμηνο αγώνα κατάφερε να κερδίσει δωρεάν παροχή κάποιων αναλώσιμων υλικών προς τους φοιτητές.

2. Όπως σε όλες τις σχολές, έτσι και στην Αρχιτεκτονική, υπάρχει πρόβλημα με τον αριθμό των καθηγητών και των συμβασιούχων, καθώς αυτοί δεν επαρκούν για τις ανάγκες της σχολής. Ο κύριος Διγαλάκης πώς αντιμετώπισε αυτό το ζήτημα; Προφανώς και δεν ασχολήθηκε καν. Το μόνο που κάνει είναι να στηρίζει τις επιλογές τις κυβέρνησης για απολύσεις εργαζομένων από τα πανεπιστήμια, με αποτέλεσμα σύντομα κάποια μαθήματα να μην μπορούν να διδαχτούν. Ο Σύλλογος Φοιτητών συνεχώς παλεύει για μονιμοποίηση του προσωπικού στα πανεπιστήμια και για προσλήψεις για να μπορέσει να λειτουργήσει η Αρχιτεκτονική.

Συμπέρασμα: Ο νέος πρύτανης και το Συμβούλιο Διοίκησης δε νοιάζονται για τις ανάγκες των φοιτητών. Το μόνο που τους νοιάζει είναι να διαλύσουν το πανεπιστήμιο και να βάλουν λεφτά στην τσέπη τους.

Ο κ. Διγαλάκης αναφέρει πως η μόνη βιώσιμη λύση είναι η μεταφορά της Αρχιτεκτονικής στο Πολυτεχνείο.

1. Ενδιαφέρον είναι να δούμε ποιος έχει ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση που υπάρχει στην Αρχιτεκτονική.  Όταν ιδρύθηκε η Αρχιτεκτονική το 2004 ο κ. Γρυσπολάκης (σύμμαχος του κ. Διγαλάκη) ήταν θερμός υποστηρικτής της ίδρυσης της σχολής και της εγκατάστασής της στη Γαλλική Σχολή. Εκείνη την περίοδο, ο Σύλλογος Φοιτητών είχε διατυπώσει ενστάσεις, λέγοντας ότι αυτό το κτίριο δε θα καταφέρει να καλύψει τις ανάγκες τις σχολής. Παρόλα αυτά, ο κ Γρυσπολάκης προχώρησε στην ίδρυση της Αρχιτεκτονικής στη Γαλλική Σχολή (μάλλον κέρδισε πολλά χρήματα από αυτή την ενέργεια).

Τώρα έχουν το θράσος να μας λένε ότι θέλουν να μεταφερθεί στο Πολυτεχνείο η σχολή. Ο Σύλλογος Φοιτητών Αρχιτεκτονικής έχει καταφέρει κι έχει αναδείξει με τον καιρό τη Γαλλική Σχολή σε χώρο πολιτικών αγώνων, πολιτιστικών παρεμβάσεων, αρχιτεκτονικών project μακριά από επιχειρηματικούς κύκλους κ.ά. Εντέλει, έδωσε μάχες, με εξίσου σημαντικό παράδειγμα τις δίμηνες καταλήψεις της σχολής το 2008, για την παραμονή της σχολής στο υπάρχον κτίριο.

2. Η μεταφορά της Αρχιτεκτονικής θα γίνει προς τα κτίρια των Μηχανικών Περιβάλλοντος, τα οποία ανεγέρθηκαν φέτος. Εύλογο το ερώτημα: Καταρχήν πώς γίνεται κτίρια που προορίζονται για Μηχανικούς Περιβάλλοντος να καλύψουν τις ανάγκες της Αρχιτεκτονικής, μια σχολή που χρειάζεται ειδικά διαμορφωμένους χώρους για να λειτουργήσει σωστά. Ακόμα, γιατί έγινε η ανέγερση αυτών των κτιρίων στην Πολυτεχνειούπολη και δε δημιουργήθηκε νέο κτίριο στην Γαλλική Σχολή (να υπενθυμίσουμε ότι τα σχέδια του νέου κτιρίου είναι έτοιμα και έχουν εγκριθεί).

Ο Σύλλογος Φοιτητών Αρχιτεκτονικής αναφέρει ξεκάθαρα ότι το υπάρχον κτίριο της Γαλλικής δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της σχολής και των φοιτητών. Για αυτό το λόγο αντιπροτείνει: να συνεχίσουν τα μαθήματα στο κτίριο της Γαλλικής Σχολής και για προσωρινή και μόνο λύση να χρησιμοποιηθούν τα κτίρια της παλιάς Πρυτανείας, αφού αυτή θα μεταφερθεί στην Πολυτεχνειούπολη, εκτός αν θέλει ο κ. Διγαλάκης να τα δώσει σε κάποια εταιρία. Ακόμα, προτείνει να υλοποιηθεί η μελέτη για επέκταση του κτιρίου στη Γαλλική Σχολή. Για να μπορέσουν να καλυφτούν οι ανάγκες των φοιτητών θα πρέπει να υπάρχουν δωρεάν αναλώσιμα και μόνιμο προσωπικό, όχι μόνο στην Αρχιτεκτονική, αλλά σε όλες τις σχολές του Πολυτεχνείου.

Θα θέλαμε ο κύριος Διγαλάκης να μας πει που θα βρει τα χρήματα για να μετατρέψει το κτίριο της Γαλλικής σε εκθεσιακό κέντρο, και ακόμα τι σκοπούς έχει για τα κτίρια της παλιάς πρυτανείας.

Σαν Ενωτική Πρωτοβουλία στηρίζουμε το δίκαιο αγώνα που δίνει ο Σύλλογος Φοιτητών Αρχιτεκτονικής. Πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει ζήτημα όλου του Πολυτεχνείου και ο Ενιαίος Σύλλογος να συμμετέχει ενεργά σε αυτή την μάχη. Καλούμε όλους τους πολίτες των Χανιών να είναι μαζί μας σε αυτό τον αγώνα. Τους αφορά άμεσα. Ο Σύλλογος θα δώσει μάχη για να κρατήσει ένα χώρο ανοιχτό σε όλους τους πολίτες της πόλης. Δε θα τους αφήσουμε να διαλύσουν την Γαλλική Σχολή όπως έκαναν με το κτίριο Παπαδοπέτρου πριν 5 χρόνια. Δε θα αφήσουμε να περάσουν και να γίνουν πράξη οι χουντικές αποφάσεις του Συμβουλίου Διοίκησης και της πρυτανείας (όσο και αν το θέλουν κάποιοι, Γρυσπολάκηδες, εργολάβοι, Πασπίτες κ.λπ.). Πρέπει να δώσουμε κοινό αγώνα με όσους παλεύουν για το πανεπιστήμιο των αναγκών μας. Φοιτητές, εργαζομένους και πολίτες των Χανίων. Η νίκη αυτής της μάχης θα είναι νίκη όλων μας!

Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ!
ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΤΗΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ.

ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ!

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger